Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Η ιδεολογία της "κουκούλας"


 Σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για τις εξελίξεις στην Προανακριτική Επιτροπή, που ερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος και εκπρόσωπός του στην Προανακριτική Επιτροπή, σημειώνει:
«Με αφορμή την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων από την Προανακριτκή Επιτροπή, που ερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ήρθε στο προσκήνιο μια αντιπαράθεση που αγγίζει αυτόν καθ’ εαυτόν τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων.

Να θυμίσουμε ότι ο πυρήνας του θεσμού αυτού -μαζί με άλλες διαδικασίες- εισήχθη στο ελληνικό νομικό σύστημα από την κυβέρνηση Σημίτη, με το νόμο 2928/2001, τον γνωστό “τρομονόμο” και επεκτάθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά με τον ν. 4254/2014 και για τα οικονομικά εγκλήματα. Αυτός ο θεσμός είχε καταγγελθεί από τον προοδευτικό κόσμο τότε ως μία πολύ επικίνδυνη διαδικασία και αυτό γιατί δίνει τη δυνατότητα να "τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί" άνθρωποι με βάση ανώνυμες μαρτυρίες και κρυφούς μάρτυρες. Τότε, τόσο το ΚΚΕ, όσο και ο Συνασπισμός που σήμερα υπερασπίζεται αυτόν το νόμο, τον είχαν καταγγείλει σε όλους τους τόνους.
Συνεπώς, ορισμένοι που σήμερα "αγάπησαν" τον τρομονόμο και τους κουκουλομάρτυρες ως δήθεν εργαλεία κατά της διαφθοράς, μάλλον έρχονται σε δύσκολη θέση, αν θυμηθούμε ότι αυτές τις διατάξεις τις θέσπισαν οι κυβερνήσεις Σημίτη και Σαμαρά - Βενιζέλου.
Το ΚΚΕ, τόσο στην προηγούμενη Προανακριτική Επιτροπή για τη "Novartis", όσο και στη σημερινή "αντίστροφη" εκδοχή της, είχε τονίσει την ανάγκη διερεύνησης όλων των πτυχών της υπόθεσης, με τη φυσική παρουσία και εξέταση και των προστατευόμενων μαρτύρων, κάτι φυσικά που δεν έγινε. Οι ευθύνες για την εξέλιξη αυτή βαραίνουν και την πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής, που αποδέχεται το θεσμό των "προστατευόμενων", "ανώνυμων" μαρτύρων και δεν καταργεί τον νόμο, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίσθηκε με πάθος τους κουκουλοφόρους μάρτυρες. Μάλιστα βλέπουμε και μια εναλλαγή ρόλων. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντιδρούν στις συνέπειες ενός θεσμού που οι ίδιοι θέσπισαν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται έναν θεσμό που καταψήφισε και κατήγγειλε.
Η αντίθεσή μας αυτή δεν αφορά μόνο την υπόθεση που εξετάζεται, αλλά συνολικά την καταδίκη και απόρριψη μιας διάτρητης και επικίνδυνης διαδικασίας. Να θυμίσουμε ότι ακόμη και στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής για τις επιθέσεις σε βάρος των κομμουνιστών συνδικαλιστών αρνήθηκαν να εξετάσουν τους "ανώνυμους" μάρτυρες κατηγορίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε έναν θεσμό που σήμερα δοκιμάζεται σε υποθέσεις διαφθοράς, αλλά αύριο μπορεί να είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του κράτους ή άλλων μηχανισμών εναντίον όσων δεν τους είναι αρεστοί.
Σημαίνει αυτό ότι αδιαφορούμε για την προστασία τέτοιων μαρτύρων; Κάθε άλλο. Θεωρούμε ότι το κράτος και οι αρχές έχουν όλες τις δυνατότητες να προστατεύσουν έναν μάρτυρα και αυτό μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικά σε καθεστώς επωνυμίας και δημοσιότητας, αντί της σημερινής κατάστασης όπου οι διωκτικές αρχές, διάφοροι μηχανισμοί, ΜΜΕ, αλλά και πιθανά όσοι θέλουν να τους βλάψουν, ξέρουν την ταυτότητα των μαρτύρων, η οποία όμως δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό... Μάλιστα, αν ανατρέξει κάποιος στα πρακτικά της Βουλής και τις συζητήσεις την περίοδο ψήφισης του συγκεκριμένου νόμου, θα δει τέτοιους προβληματισμούς.
Ορισμένοι, θέλοντας να διαστρεβλώσουν και να προβοκάρουν αυτή τη θέση αρχών του ΚΚΕ, κατέφυγαν σε άστοχες -αν όχι αστείες- συγκρίσεις. Συνέκριναν για παράδειγμα τους κουκουλομάρτυρες με την ανωνυμία που θέλει να κρατήσει ένας εργαζόμενος, π.χ. για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, έναντι της εργοδοσίας. Φυσικά εδώ δεν βλέπουν ή κάνουν πως δεν βλέπουν το προφανές: Ότι η ανωνυμία του οποιουδήποτε για τις πράξεις ή τις ιδέες του αφορά αποκλειστικά τον ίδιο, ενώ η ανωνυμία του "κουκουλομάρτυρα" αφορά κυρίως άλλους, αυτούς που δείχνει ως ενόχους για κάποια αδικήματα.
Το ΚΚΕ όχι μόνο θα συνεχίσει να τονίζει την ανάγκη οι μαρτυρίες να είναι επώνυμες, αλλά και θα προβάλλει αυτό που αποτελούσε για χρόνια απαίτηση του λαϊκού κινήματος, των αριστερών, προοδευτικών ανθρώπων, δηλαδή την ανάγκη κατάργησης του "τρομονόμου" και όλων των διαδικασιών που αυτός προβλέπει, ανάμεσά τους και αυτής των προστατευόμενων μαρτύρων. Σ’ αυτόν τον αγώνα κάποιοι άλλαξαν στρατόπεδο και πέρασαν με την πλευρά που υπερασπίζονται τέτοιες επικίνδυνες ή αντιδραστικές πρακτικές. Φυσικά, αυτό δεν είναι ούτε το πρώτο θέμα, ούτε η πρώτη φορά που κάποιοι άλλαξαν στρατόπεδο. Κι όπως λέει μία κινεζική παροιμία "την πρώτη φορά είναι χάρη, τη δεύτερη κανόνας"».


απο τον 902




14 σχόλια:

  1. Οσο περνάνε τα χρόνια, το αστικό κράτος μετατρέπεται σιγά-σιγά σε ...παρακράτος του εαυτού του! Καταρρακώνει δικούς του θεσμούς και τους αντικαθιστά με μαφιόζικους!
    Η Αστική Δημοκρατία της Γαλλικής Επανάστασης μετεξελίσσεται ομαλώτατα σε αριστοκρατική μαφία των κεφαλαιοκρατών.
    Αλλωστε, αυτό δεν εννοεί και ο "Γουαϊδό", η "Κοκοβιός", η, κατά κόσμον, Κούλης Μητσοτάκης, όταν μιλάει συνεχώς για ..."αρίστους";!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Συνασπισμός Σύριζα είχε καταψηφίσει το νόμο με τις Κουκούλες το 2001 και 2014. Βλέπεις τότε ήταν ακόμα εφεδρεία του Καπιταλισμού. Τώρα ανοιχτά με τον καπιταλισμό συμφωνεί με τις Κουκούλες. ...ΑΠΟΛΥΤΑ ΛΟΓΙΚΟ. Το ΚΚΕ διαφωνεί απο θέση αρχής. Στην δίκη της χρυσής αυγής η πολιτική αγωγή αρνήθηκε να εξετάσει μάρτυρες με κουκούλες. Η Ομιλία της ΑΛΕΚΑΣ σήμερα στην Φλώρινα πραγματικό σεμινάριο για το 1941 49. Μιλάμε για Γλέντι. Περιμένω τους Μανιαδάκηδες ΑΡΑΒΑΝΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ να σχολιάσουν,,,χαχαχαχαχαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σεχτάρ. Πως θα λένε το νέο τΣύριζα έχω ...αγωνία.... πες καμιά ιδέα χαχαχαχαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οπορτουνιστικής Αλητείας συνέχεια απο τους Μανιαδάκηδες ΑΡΑΒΑΝΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ. Τιμούνε τάχα τον νεκρό Κομμουνιστή Μαραγκουδάκη που σε όλη του την ζωή έμεινε πιστός στα Κομμουνιστικά ιδανικά σαν μέλος του ΚΚΕ. Είναι αυτοί που προσπάθησαν με φραξιονισμό να διαλύσουν το ΚΚΕ και να μας σπρώξουν στο βόθρο τους με τα Οπορτουνιστικά Σκατά του σύριζα. Οτι και να κάνουν ΚΚΕ θα συνεχίσει να υπάρχει και όλη αυτή η αθλιότητα δείχνει την απόγνωση τους. Μιχαλολιάκος Λαγός και Κασιδιάρης μπροστά σε αυτά τα ΣΚΥΛΙΑ είναι ΑΓΓΕΛΟΥΔΙΑ. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παραμονές 14ου Συνεδρίου Δεκέμβρη του 1991 λέω του Μπουχέσα απο την Λευκάδα. Δεν πρέπει να φτιάξουμε ξανά πολιτικές συνεργασίες με τους προδότες οπορτουνιστές. Δεν πρέπει να συμβούν ξανά τα ίδια. Δεν είναι σωστό αυτό που λες μου λέει. Ολοι στην ....αριστερά.... ανήκουμε. Θα συνεργαστούμε ξανά απλά πρέπει να το φτιάξουμε καλύτερα. Απο τέτοια Σκουπίδια γλιτώσαμε που μπροστά στην Κοσμοχαλασιά του 1991.... μου έλεγε πρέπει να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο που μας κατέστρεψε. ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάναι καλά το φαρμακείο, απέναντι από τον Αγ. Μηνά, Πάνο... Χρυσωρυχείο. Θα μου πείς, είναι αυτό απόδειξη του οπορτουνισμού; Σίγουρα από μόνο του όχι! Δεν ισχυρίζομαι, πως όποιος αριστερός κάνει προκοπή στον Καπιταλισμό είναι εξ ορισμού προδότης. Αλλά, ....όπως και να το κάνουμε, το κίνητρο της εξαγοράς είναι δυνατό, και χρειάζεται πολύ ψηλότερο επίπεδο συνειδητότητας για να αντέξει κανείς. Και η συνείδηση, όπως ξέρουμε είναι κάτι πολύ-πολύ εύπλαστο, ...ιδίως όταν κουδουνίζουν και τα άτιμα τα αργύρια από το σύστημα. Αμα πάρεις αυτή την κατηφόρα, μετά φτιάχνεις και τις απαιτούμενες θεωρίες. Ιδίως αν είσαι και διανοούμενος και τώχεις...
      Η ενσωμάτωση είναι ένα θερμοκήπιο, που τώστησε με πολύ μαγκιά ο ταξικός εχθρός και ήταν αυτό, που του εξασφάλισε τον προσωρινό του θρίαμβο, κόντρα στις εγγενείς αντιφάσεις του, που προσωρινά τις εκτόνωσε, χωρίς να μπορεί να τις εξαλείψει.
      Ομως μας "έφαγε" πολύ κόσμο, και στελέχη. Ασε, που επίσης μας διέβρωνε με διαφόρους, ήδη εξαγορασμένους, που επιμένανε να το παίζουν και "κομμουνιστάρες", κοψίδηδες κλπ. λοιπές "δημ." δυνάμεις.
      Και δυστυχώς σε αυτή την ταχτική του εχθρού δεν μπορούσαμε εύκολα να σηκώσουμε μέτωπο πάλης, εγκλωβισμένοι καθώς είμασταν στα "σκαλοπάτια" και τις θολές "εθνικοδημοκρατικές" "Αλλαγές".
      Ετσι έφτασε ο δικομματισμός σε ποσοστά (πραγματικής επιρροής και όχι μόνο ψήφων!) 90 και 95%.
      Και δες με τι λύσσα αντιδρούν, το μαύρο μέτωπο, όταν σήμερας κάποιες φωνές επιχειρούν να σηκώσουν φωνή αντίστασης στην εξαγορά, στις σύγχρονες μορφές της, όπως είναι το "start-up" και το brain-drain. Τι είχε ακούσει ο Καζάκος, που τόλμησε να ξεστομίσει κάποιες σκληρές αλήθειες.
      Είναι παρήγορο που η νέα γενηά αρχίζει και τα ψάχνει αυτά πιο δυνατά, δες και την επόμενη ανάρτηση, νάναι καλά κι ο Στρατάρχης, που δίνει τόπο.
      Το κίνημα και ο Λαός θα βρούν το δρόμο τους!

      Διαγραφή
    2. Σςχτάρ. Συμφωνώ σε όλα. Θέλει τρομερό ταξικό κριτήριο για να αντέξεις στην πίεση της εξαγοράς για την ενσωμάτωση. Υπάρχουν πολλές πιέσεις. Αν είχα ακολουθήσει αυτό τον δρόμο τώρα θα ήμουνα άνετος και δεν θα έτρεχα να διεκδικώ δουλεμένα λεφτά στα δικαστήρια. Ασφαλώς το φαρμακείο είναι όπως το λες. Οπως και η σύνταξη του Βουλευτή. Μια χαρά περνάει η Οπορτουνα. Και έχεις δίκιο. Δεν είναι απαραίτητα προδότης όποιος βελτιώσει λίγο την ζωή του. Γιά σου Σύντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Σεχτάρ. Ανεργος 7.5 χρόνια διεκδικώ στα Δικαστήρια λεφτά. Κερδίζω πρωτόδικα παίρνω ένα ποσό. Ερχεται το εφετείο και βγάζει αντίστροφη απόφαση οτι δεν είναι Ναυτιλιακή εταιρία αλλά ...παροχής υπηρεσιών.... Είμαστε στον Αρειο Πάγο. Στο μεταξύ θέλει τα λεφτά πίσω με απειλή πλειστηριασμού. Η Γυναίκα σταμάτησε απο την δουλειά για μια εγχείρηση στο πόδι και είναι με τον ΟΑΕΔ. Ο Γιός στον ΟΑΕΔ και αυτός Την πέμπτη που έρχεται κάνω λέιζερ στο μάτι καταρράκτη. Πως με βρίσκεις..... Εγω πάντως δεν έχω μετανιώσει για τίποτα. Πάλι τον ίδιο δρόμο θα ακολουθούσα. Χωρίς να λέω πως δεν έκανε λάθη. Εχω κάνει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Βρήκαν την λύση οι Μανιαδάκηδες για την τραγική κατάσταση στα νησιά και τον Εγκλωβισμό των προσφύγων. Το ...μαζικό κίνημα.... πρέπει να κάνει ....αταξικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα..... για να έρθει ξανά η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ...να λύσει το πρόβλημα....... Η Μακακία σπάει καρύδια...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Κουράγιο Πάνο, και να θυμάσαι "η ισχύς εν τη ενώσει" η, αλλιώς, προλεταριακή αγωνιστική αλληλεγγύη.
      Για τον καταρράκτη, με το καλό, δεν είναι τίποτε πια, και δε χρειάζεται και λεφτά. Τα δημόσια νοσοκομεία Γεν. Κρατικό και Οφθαλμιατρείο, είναι άριστα οργανωμένα, έχουν πεπειραμένο προσωπικό και είναι και δωρεάν! Εκανα προ μηνός! Τι θα ήταν η δημόσια περίθαλψη σήμερα, αν το ίδιο το αστικό Κράτος δεν την υπονόμευε, πριμοδοτώντας ποικιλότροπα τους ιδιώτες απατεώνες.

      Διαγραφή
    6. Σύντροφε Σεχτάρ σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου. Δύναμη έχω πολύ και θα τα καταφέρω. Δεν τα παρατάω με τίποτα. Συνεχίζουμε με δύναμη κόντρα στα Οπορτουνιστικά Σκυλιά. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  6. Και η δικαιολογία είναι πως μέχρι τρία μίλια δεν είναι Ναυτιλιακές εταιρίες αλλά παροχής υπηρεσιών. Οι 56 όμως εφοπλιστικές φοροαπαλλαγές ...ισχύουν.... Χωρίς σύντροφο Δικηγόρο δεν καθαρίζαμε. Οπως και χωρίς ΚΚΕ. Δεν θα υπήρχε τρόπος να φέρουμε το θέμα αν χρειαστεί στο Αστικό Κοινοβούλιο. ΕΝΑ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ Σύντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε Πανο ....νομιζα ησουν ηδη συνταξιουχος του ΝΑΤ !!!

      Διαγραφή
    2. Σωστά νομίζεις. Δεν έχω δουλέψει ξανά απο το 2012. Η Μοναδική διαφορά είναι πως το άθροισμα ηλικία και υπηρεσία στην διαδοχική απο 70 έγινε 72. Είμαι στο 71 Ενας χρόνος έμεινε. Αν τα είχα όλα ΝΑΤ θα είχα τελειώσει απο το 2012. ΟΒΕΡ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή