Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Ο οπορτουνισμός σε ιστορική προοπτική

Ένοπλη Λαική Φρουρά των Μενσεβίκων, Γεωργία, 1918

Οι αναγνώστες του ιστολογίου γνωρίζουν ότι αποφεύγω, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τη χρήση των όρων "οπορτουνισμός"/"οπορτουνιστές" για να αναφερθώ στον ΣΥΡΙΖΑ και στα συναφή με τον ίδιο κόμματα του εξωκοινοβουλίου, προτιμώντας τον όρο "σοσιαλδημοκρατία/σοσιαλδημοκράτες", με τη σημασία βεβαίως που αποκτά μετά την απαρχή του σχίσματος σοσιαλδημοκρατίας-κομμουνισμού το 1914 και την ίδρυση της Τρίτης Διεθνούς το 1919, δηλαδή ως όρος που δηλώνει την ενεργό συμμαχία ενός τμήματος του σοσιαλιστικού χώρου με τον ιμπεριαλισμό -- κάτι που εν δυνάμει μόνο υφίσταται στον όρο "οπορτουνισμός". Κατά την άποψή μου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ποτέ "οπορτουνιστικό κόμμα" με τη λενινιστική σημασία του όρου "οπορτουνισμός". Ήταν πάντοτε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με την έννοια που έδωσαν στον όρο οι Μπέρνσταϊν και Κάουτσκι (μετά το 1914), και η κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών του Φρίντριχ Έμπερτ στη Γερμανία. Οι Ρώσοι "οπορτουνιστές" δεν μπόρεσαν ποτέ να μεταμορφωθούν ολοκληρωτικά σε σοσιαλδημοκράτες, ακριβώς επειδή τους πρόλαβε η επιτυχής παρέμβαση των Μπολσεβίκων το 1917.

Μια καλή ευκαιρία για να εξηγηθεί η επιμονή στην άρνηση του όρου "οπορτουνιστής/οπορτουνισμός" για κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λοιπόν να ενθυμηθεί κανείς τις θέσεις των οπορτουνιστών της εποχής πριν την ρωσική επανάσταση, να ενθυμηθεί τι αποκαλούσε ο ίδιος ο Λένιν "οπορτουνισμό", και να προβεί κατόπιν στις απαραίτητες συγκρίσεις με το παρόν.

Στην διαδικασία, πιθανώς να καταλήξει, όπως κατέληξα εγώ, ότι το τι περιγράφεται ως "οπορτουνισμός" σε μια εποχή είναι συνάρτηση του γενικού επιπέδου της ταξικής συνείδησης, του βαθμού ωρίμανσης της επαναστατικής κατάστασης: όσο πιο χαμηλό είναι αυτό το επίπεδο, όσο πιο ανώριμη η επαναστατική κατάσταση σε μια κοινωνία (ακριβώς λόγω της καθιέρωσης της συμμαχίας του σοσιαλισμού με τον ιμπεριαλισμό), τόσο πιο χαμηλός είναι ο πήχυς που πρέπει να περάσει κανείς για να ονομαστεί "οπορτουνιστής"· όσο πιο ψηλό είναι το επίπεδο της γενικής ταξικής συνείδησης, όσο πιο ξεκάθαρα διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις της επαναστατικής κατάστασης, όσο, συνεπώς έχει αποκαθηλωθεί η συμπόρευση με τον ιμπεριαλισμό που τόσο δραματικά προδίδει η συνείδηση της "αριστεράς" στις μέρες μας, τόσο πιο τυπικά πειστικός πρέπει να είναι κάποιος ως επαναστάτης για να δικαιούται καν τον τίτλο του "οπορτουνιστή."

Αλλά αρκετά είπαμε προλογικά, ας περάσουμε στη διακήρυξη των αντιπάλων του Λένιν Μενσεβίκων το 1905.

Απόφαση του Συνεδρίου των Μενσεβίκων
Για την ένοπλη εξέγερση (Απρίλης-Μάης 1905)
Από το Marxism in Russia, 1879-1905: Key Documents (Cambridge UP)
Μτφρ.: Lenin Reloaded

Θέτοντας στον εαυτό της το καθήκον προετοιμασίας της εξέγερσηςη σοσιαλδημοκρατία θα προσπαθήσει να φέρει την εξέγερση κάτω απ' την επιρροή της και την ηγεσία της, και να την χρησιμοποιήσει για το συμφέρον της εργατικής τάξης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

1. Είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί η ταυτόχρονη και εξαπλωμένη εξέγερση σε προκαθορισμένη ημερομηνία και η προετοιμασία γι αυτή μέσω της συνωμοτικής οργάνωσης, ακόμα κι αν είναι μόνο εξαιτίας της αδύναμης οργάνωσης των ηγετικών στρωμάτων του προλεταριάτου και του αναπόφευκτα αυθόρμητου χαρακτήρα του επαναστατικού κινήματος αυτών των ίδιων λαϊκών μαζών, των οποίων η ραγδαία μύηση στην πάλη ενάντια στον τσαρισμό αποτελεί εγγύηση της νίκης μας·

2. οι ευνοϊκές συνθήκες για μια επιτυχημένη εξέγερση εξαρτώνται  πάνω απ' όλα απ' την ασταμάτητη ζύμωση με τις μάζες και την αυξανόμενη αποδιοργάνωση των αντιδραστικών δυνάμεων·

3. η σοσιαλδημοκρατία, προετοιμαζόμενη για την εξέγερση πρέπει πάνω απ' όλα:

ανα επεκτείνει την αναστάτωση μέσα στις μάζες στη βάση των σύγχρονων πολιτικών γεγονότων·

βνα συνδέσει με την δική της πολιτική οργάνωση και να φέρει κάτω απ' την επιρροή της οποιοδήποτε αυτόνομο κοινωνικο-οικονομικό κίνημα μπορεί να αναδυθεί από τις προλεταριακές μάζες·

γ. να ενισχύσει μέσα στις μάζες την επίγνωση του αναπόδραστου της επανάστασηςτην ανάγκη ετοιμότητας ανά πάσα στιγμή·

δνα εδραιώσει του πιο στενούς δεσμούς ανάμεσα στο αγωνιζόμενο προλεταριάτο διαφορετικών περιοχών ώστε να καταστεί εφικτό για τη σοσιαλδημοκρατία να πάρει πρωτοβουλίες για τον μετασχηματισμό αυθόρμητων κινημάτων σε συστηματικές εξεγέρσεις· να εδραιώσει την στενότερη δυνατή επαφή ανάμεσα στο προλεταριακό κίνημα στις πόλεις και το επαναστατικό κίνημα στην ύπαιθρο;

ε. μέσω της πλατιάς ενθάρρυνσης της εξέγερσης, να ερεθίσει το ενδιαφέρον όσων τμημάτων του πληθυσμού γίνεται για την επαναστατική πάλη του προλεταριάτου για δημοκρατία, ώστε να εξασφαλίσει την ενεργή στήριξη μη προλεταριακών ομάδων για την ένοπλη δράση του προλεταράτου, υπό την ηγεσία ενός ανεξάρτητου και ταξικά θεμελιωμένου κόμματος.

Μόνο στη βάση τέτοιας πολυποίκιλης δραστηριότητας εκ μέρους της σοσιαλδημοκρατίας μπορεί να πλησιάσει αυτή τη στιγμή της εξέγερσης και να βελτιώσει τις πιθανότητες να την φέρει κάτω απ' τη δική μας ηγεμονία· μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αξίζουν σοβαρής ενασχόλησης οι τεχνικές και στρατιωτικές προετοιμασίες του κόμματός μας.



Ενα αρθρο του 2014 που παραμενει επικαιρο απο το Leninreloated











3 σχόλια:

  1. Off-time, αλλά ας το αφήσω εδώ, που κολλάει με την ανάρτηση:
    Εκτός από το αναμενόμενο vertigo (= απώλεια προσανατολισμού) και έλλειψης στόχων, εξ ού και η αντιπολιτευτική απουσία+αμηχανία, του τΣύριζα, ....
    ...φαίνεται πως τα ίδια συμπτώματα εμφανίζει και σύμπαν το εξω-αριστεροχώρι, και ιδίως τα ΣΕΚ, Ανταρσύα, ΝΑΡ και ΛΔΔ.
    Αν διαβάσετε ανακοινώσεις τους σχετικά με τα γεγονότα στη ΓΣΕΕ, θα αποκομίσετε την εντύπωση ότι το πρόβλημά τους είναι ..το ΠΑΜΕ! Εφτασαν να το κατηγορούν πως ..."συνεργάζεται" ("συμμετέχει/"ανέχεται") με την ΓΣΕΕ.
    Τη στογμή, που όλοι παραδέχονται ότι μόνο το ΠΑΜΕ αντέταξε μαχητική αντίσταση στην εργοδοτική Μαφία, και αυτό, μόνο του, ανέδειξε το πρόβλημα και ξεβράκωσε τους εργοδοτο-εργατοπατέρες! Οι ίδιοι, μετά από μια μακρόχρονη "διακριτική συμπόρευση", συγκεντρώσεις στα Μουσεία κλπ. αντιδρώντας στην πολιτική του ταξικού διαχωρισμού και της Κοινωνικής Συμμαχίας, που σηματοδότησε το ΠΑΜΕ με την ίδρυσή του, στην αρχή άρχισαν (το ΝΑΡ, αλλά όχι το ΣΕΚ) να κρατάνε πιο διακριτές αποστάσεις από την ΓΣΕΕ, βλέποντας πως κινδυνεύουν να χρεωθούν τη χρεοκοπία της.
    Πάνω απ' όλα "πολιτική αρχών" και καθόλου ...καιροσκοπισμός!
    Τώρα, που όλη η κοινωνία πήρε το μήνυμα του ΠΑΜΕ για την συνδικαλιστική Μαφία, την ανάγκη εξυγείανσης και "συνδικάτα ταξικά", για να μην ακυρωθεί ο αναχωματικός τους ρόλος, το γύρισαν σε ..."φούλ επανάστα", τάχα κατά της ΓΣΕΕ,....
    ....βέβαια μόνο σε επίπεδο ανακοινώσεων(!) και με πλήρη αδυναμία κινητοποίησης και κάποιας πρακτικής συμβολής στην πάλη! Και, βέβαια, ...καταγγέλλοντας πρώτα απ' όλα το ....ΠΑΜΕ!
    Μωραίνει κύριος ούς βούλεται απολέσαι...
    Προφανώς ο οπορτουνισμός έχει μόνο έναν τρόπο να κρύψει την ταξική αμφιταλάντευση και την αμηχανία του: Να καταγγέλλει τις ταξικές δυνάμεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΠΡΕΠΕ ΤΟ ΠΑ.Μ.Ε. ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ??
      Ακουστε την αποψη ενος βετερανου του κομματος με πολυχρονη πειρα απο συνδικαλιστικους αγωνες του Στεργιου Βασιλειου (την μεταφερω εδω απο το facebook):
      "Κατι αναρχικό μου θυμίζει. Την παγια θέση να μη μετέχει το ΚΚΕ σε κανενα όργανο και θεσμό της αστικης κοινωνιας....
      Αυτα ειναι θεματα τακτικης οχι αρχής. Η αρχη ειναι συμμετοχή σε ολα τα οργανα ακομη και στα αντιδραστικά συνδικάτα (Λενιν) και κατα περίπτωση απορριψη, αποχωρηση, αποχη, άρνηση.
      Εγω δεν νομίζω πως έπρεπε να αποχωρήσει.
      Ίσως δεν ξέρετε συνδικαλιστική ιστορία αλλά εγω τη θυμάμαι. Θυμάμαι τις μάχες των κομμουνιστων ακόμη απο τη δεκαετια του 50 για να μετέχουν στις διαδικασίες των συνδ. οργανώσεων. Το ξυλο τους αποκλεισμους την τρομοκρατία να μη συμμετέχουν στα συνεδρια. Για να πανε σε συνεδριο περνούσαν απο μπουλουκια φασιστων που εδερναν.
      Ημουν μέλος του ΔΕΣΚ των 115 σωματείων (δεκαετια του 60) που τα πεταξαν εξω και αγωνίζονταν να επανέλθουν στη ΓΣΕΕ, τι μου λέτε τωρα; Ακόμη και στη χούντα όποιος μπορούσε έμπαινε στα σωματεία κι ας ξέραμε τι ηταν. Συνδικαλιστες μικρομεσαίων που ειχαν καταφερει να εισχωρήσουν κανοντας παρανομη δραση μεχρι κα πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ εγιναν (Κορφιατης Φετσης Μοτσος Δεμαρτινος και δεκαδες στελέχη).
      Δεν παραταμε εδαφος και μάχες στον εχθρο.
      Μονο κατα περίπτωση εξετάζεται αποχη."

      Διαγραφή
  2. Και ας μην πιάσουμε την ολοκληρωτική χρεοκοπία τους στην πάλη για την απόκρουση της εργαλειοποίησης του προσφυγικού από τον Ιμπεριαλισμό και το ελληνικό Κράτος. Συντάχτηκαν με την κοσμοπολίτικη πλευρά, ΜΚΟ κι έτσι, με αποτέλεσμα να απομονωθούν από τον κόσμο των νησιών!
    δύσκολοι καιροί για καιροσκόπους "εξεγερσάκηδες" μικροαστούς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή