Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Mια ζωή στην Αντίσταση








Η Κατίνα Μανιτάρα έζησε τον πόλεμο, την πείνα και την εκμετάλλευση από τα 8 της χρόνια.
Κοριτσάκι ακόμα, στα 10 της, εκτέλεσε τις πρώτες της επικίνδυνες αποστολές μεταφέροντας μηνύματα κάτω από τη μύτη των Ιταλών καραμπινιέρων.
Στα 11 Αετόπουλο στη Φωκίδα, στα 14 μάρτυρας στο βασανισμό του πατέρα της από τους παρακρατικούς. Στα 15 γνώρισε τα πρώτα φριχτά βασανιστήρια από τα κυβερνητικά φασιστοειδή.

Τον Μάη του 1947, 15 χρονών, εντάσσεται στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Σκληρές μάχες και μια μαρτυρική αλλά ηρωική ζωή στο βουνό.
Στις 28 Φλεβάρη 1948, στα 16 της, στη μάχη του Μακρύβαλτου, στην Ανω Χώρα Ναυπακτίας, παίρνει μέρος σαν γεμιστής στο οπλοπολυβόλο της ομάδας της. Μέχρι το απόγευμα τροφοδοτεί με γεμιστήρες γεμάτες σφαίρες τον σκοπευτή, ώσπου ένα θραύσμα από ρουκέτα αεροπλάνου την χτυπά στο κεφάλι. Από τότε το θραύσμα σφηνωμένο στο κεφάλι τη συνοδεύει μέχρι σήμερα.
Στα μέσα του Σεπτέμβρη 1948 επιλέχτηκε να παρακολουθήσει τη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ. Στα 17 της χρόνια βγάζει τη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ (30 Μάρτη 1949) και με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού υπηρετεί τον αγώνα του λαού μας.

5 σχόλια:

  1. Με γκλομπς και χημικά της αστυνομίας, «υποδέχθηκε» η κυβέρνηση τη μεγάλη παναττική κινητοποίηση των συνταξιούχων. Όταν η πορεία των συνταξιούχων έφτασε στη συμβολή της λεωφόρου Β. Σοφίας με την Ηρώδου του Αττικού, οι εκπρόσωποι της απόμαχων της δουλειάς ζήτησαν να αποχωρήσουν οι κλούβες της αστυνομίας και να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Ωστόσο η «απάντηση» της αστυνομίας σε αυτό το αίτημα, ήταν να ρίξει χημικά και να χρησιμοποιήσει τα γκλομπ για να διαλύσει τη συγκέντρωση.http://emporoupallilos.blogspot.gr/2016/10/blog-post_3.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είπαμε Στρατάρχα έχουμε ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Τους δολοφόνους του λαού που του στερήσανε την εξουσία τον Οκτώβρη του 1944 αυτούς που πολεμήσανε με λύσσα την Δημιουργία του ΔΣΕ και μετά την ήττα με όχημα την ΕΔΑ κάνανε το ΚΚΕ κουρελόχαρτο αυτούς που φτιάξανε το αίσχους του ....εσωτερικού....... αυτούς που με επικεφαλής τον ΑΘΛΙΟ ΦΑΡΑΚΟ όρμησαν να διαλύσουνε το ΚΚΕ με όχημα τον Συνασπισμό το 1991. Για αυτούς τους ΑΛΗΤΕΣ ΜΙΛΑΜΕ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tι μου θύμισε το βιογραφικό της αγωνίστριας...
    Λομποτινά (η, θηλυκό) την ήξερα την Ανω Χώρα, από τη μάνα μου. Μετά την είπανε Ανω Χώρα, και σήμερα ...Αποδοτία! Κάπου ψάξανε τον Παυσανία ξέρω-γω, βρήκανε ένα τοπωνύμιο και το ...κωτσάρανε στο άσχετο χωργιό, να μη φαινεται η σλαβική του καταγωγή. Είναι τόσο ζώα και τόσο άσχετοι με τον τόπο, που δεν ξέρανε ότι εκεί κοντά, στο διπλανό βουνό, υπάρχει χωργιό, που διατηρεί το αρχαϊκό όνομα της Αποδοτίας, λεγόταν και λέγεται Πόδος!
    Επιβήτορες του Λαού, θα γλύτωνε η παράδοσή του και η ιστορική αλήθεια;
    Γαμοπάτριδες και γαμόθεοι ταγματασφαλίτες και σοσιαλφασίστες, πότε θα τους ξετινάξουμε από την καμπούρα μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αισιοδοξία και δύναμη Σύντροφε. Αρνητικότατος ο Συσχετισμός απο ήττα είμαστε αλλά δεν πρέπει να χάνουμε το κέφι μας. Για όλους μας δύσκολα είναι αλλα δεν έχω μετανιώσει για τίποτα στην ζωή μου Σεχταρ.Αν γινόμουνα πάλι 15 χρονών παλι απο το ΚΚΕ θα ξεκίναγε και ας ..κούτσαινε.. λίγο τότε... Ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον Ψηλά το κεφάλι σε όλους. Ο Μεγάλος Γεωργιανός με το Μουστάκι είναι αναμεσά μας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Και χωρίς να υποτιμώ καθόλου τους Φασίστες τα μάτια μας στους ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ Επαγρύπνηση Επαγρύπνηση Επαγρύπνηση. Είναι η χειρότερη φάρα του Ντουνία ΟΒΕΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή