Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Απαντήσεις: στους προβοκάτορες Πετρόπουλο-Ψαρρά της «Εφημερίδα των Συντακτών»
από ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ κ Ριζοσπάστη 

Το Σάββατο 22 Οκτώβρη, το έντυπο «Εφημερίδα των Συντακτών» (των πρώην της «Ελευθεροτυπίας» που ήταν ΠΑΣΟΚ, αλλά που τώρα μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως μετακόμισε το μεγάλο τμήμα του ΠΑΣΟΚ) δημοσίευσε ένθετο για τη ζωή του Χαρίλαου Φλωράκη. 
Το ένθετο γράφτηκε από τους Γιώργο Πετρόπουλο και Δημήτρη Ψαρρά, που ανέλαβαν να «εξυμνήσουν» τον Χαρίλαο Φλωράκη (λες και η μνήμη του τους χρειαζόταν), δίνοντας στο γραπτό τους τον τίτλο «Επαναστάτης παντός καιρού».
Ο τίτλος του ένθετου δημιουργεί καταρχήν την εντύπωση στον αναγνώστη ότι σκοπός των δύο συγγραφέων ήταν να τιμήσουν τον πρώην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και μετέπειτα επίτιμο πρόεδρό του.
 Οσο όμως προχωράς στην ανάγνωση και ιδιαίτερα όταν φτάνεις στις τελευταίες σελίδες του κειμένου, 
διαπιστώνεις ότι ο κύριος σκοπός των δυο συγγραφέων ήταν αυτός που ο απονήρευτος αναγνώστης διαπιστώνει και ο κάθε γνωρίζων τους συγγραφείς επιβεβαιώνει: Το χτύπημα του ΚΚΕ.

Φυσικά, οι δύο συγγραφείς του ένθετου δεν πρωτοτυπούν. Σταθερή εδώ και χρόνια μέθοδος της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού στην επίθεση κατά του ΚΚΕ είναι η υποκριτική «εξύμνηση» ηγετικών ή άλλων στελεχών του, ώστε να ψαρεύουν σε θολά νερά: «Το καλό στέλεχος και το αντιδημοκρατικό ή σεχταριστικό ή δογματικό κόμμα». 
Αυτό ακριβώς κάνουν συχνά - πυκνά με τον Νίκο Ζαχαριάδη και τον Αρη Βελουχιώτη, 
άλλοι με τον Κώστα Καραγιώργη ή με τον Νίκο Πλουμπίδη, ακόμα και με τον Νίκο Μπελογιάννη.

Το ίδιο κάνουν και οι σημερινοί της «Εφημερίδας των Συντακτών» με τον Χαρίλαο Φλωράκη. 
Και μια που αποφάσισαν να γράψουν για τη ζωή του και να αναφερθούν σε τόσες ρήσεις του, ας έγραφαν και μια ακόμα, που μάλλον «ξέχασαν».
Τα λόγια του Χ. Φλωράκη για όλους εκείνους που «εξυμνούν» στελέχη για να χτυπήσουν το ΚΚΕ: «Αχ παιδί μου, "τιμάνε" τους πεθαμένους για να θάψουν τους ζωντανούς».

Το ίδιο κάνουν και οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ, κι εννοείται της κυβέρνησης, που επικαλούνται τον Μαρξ και τον Λένιν, καταθέτουν στεφάνια στους 200 της Καισαριανής, στη Μακρόνησο και στα Γιούρα, ενώ δίνουν γη και ύδωρ για τη στήριξη του συστήματος και χειροκροτούν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Βέβαια, η τέτοια μεθοδολογία τους, πέρα από τα πολλά άλλα, δείχνει και έλλειψη πολιτικής ηθικής. 
Γιατί επιχειρούν να μεταχειριστούν έναν ηγέτη του ΚΚΕ ως δεκανίκι τους, προκειμένου να υπηρετήσουν τον αντιΚΚΕ στόχο τους, τον οποίο δεν τολμούν να υπερασπίσουν ανοιχτά και παστρικά λόγω έλλειψης επιχειρημάτων και απλώς τον υπονοούν, προσπαθώντας να δημιουργήσουν συνειρμούς.

1. Την 100χρονη πορεία του ΚΚΕ χαρακτηρίζουν ο ηρωισμός και η αυτοθυσία μέσα σε όλες τις συνθήκες, οι ανατάσεις και τα πισωγυρίσματα, 
η ακλόνητη πεποίθηση ότι ο σοσιαλισμός θα θριαμβεύσει, γιατί το δίκιο βρίσκεται με το μέρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. 
Σ' αυτή την πορεία υπήρξαν σωστές και λαθεμένες 
(ποτέ από πρόθεση) 
επιλογές. 
Αλλά και όποτε υπήρξαν οι τελευταίες, ποτέ το ΚΚΕ δεν πέρασε στην αντίπερα όχθη, δεν ενσωματώθηκε στο αστικό πολιτικό σύστημα. 

Ηταν από την ίδρυσή του και παραμένει κόμμα διεθνιστικό και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και γνήσια πατριωτικό.

Η ιστορική διαδρομή του Χαρίλαου Φλωράκη είναι αναπόσπαστο τμήμα αυτής της μεγάλης και ηρωικής πορείας. 
Ματαιοπονούν όποιοι επιχειρούν να την αποκόψουν από τον κορμό της. 
Και αποδεικνύονται βαθιά ανιστόρητοι.

2. Το ΚΚΕ δεν ήταν ποτέ και δεν είναι αρχηγικό κόμμα. 
Η ύπαρξη του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού διασφαλίζει με απόλυτο τρόπο τη διαμετρικά αντίθετη λειτουργία του ΚΚΕ, σε σύγκριση με τα αστικά κόμματα. 
Γι' αυτό και η ευθύνη είναι συλλογική, είτε παίρνεται μία απόφαση που η ζωή αποδεικνύει ότι είναι λαθεμένη, είτε παίρνεται μία απόφαση που η ορθότητά της επίσης επιβεβαιώνεται.

Για παράδειγμα, η απόφαση της 8ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ (1958) να διαλυθούν οι παράνομες Κομματικές Οργανώσεις στην Ελλάδα, ήταν απόφαση λαθεμένη, αλλά πάρθηκε συλλογικά. 
Δεν βρισκόταν στον Κ. Κολιγιάννη ολόκληρη η ευθύνη, παρά το γεγονός ότι είχε την πρώτη ευθύνη ως Γραμματέας της ΚΕ. 
Για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ, με τη δημιουργία των Κομματικών του Οργανώσεων, ηγήθηκε αργότερα η ΚΕ του Κόμματος και όταν Γραμματέας της έγινε ο Χαρίλαος Φλωράκης.

Το συλλογικό πλαίσιο, στο οποίο ο ίδιος ο Χ. Φλωράκης είχε εντάξει τον εαυτό του, ισχύει και λειτουργεί και για κάθε προηγούμενο ή μετέπειτα ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος. 

Ολοι τους, όπως έχουν το πρώτο μερίδιο της συμβολής στις επιτυχίες, έχουν και το πρώτο μερίδιο της ευθύνης για αποφάσεις που το Κόμμα (πάλι συλλογικά λειτουργώντας), και υπό το φως πλέον των αποτελεσμάτων, κρίνει ή και διορθώνει. 

Το ΚΚΕ έχει λύσει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον ηγέτη και το συλλογικό καθοδηγητικό όργανο που αυτός ηγείται ως οργανικό μέλος του.

3. Η επίθεση, από την «Εφημερίδα των Συντακτών» και τους δύο συγγραφείς 
του ένθετου στο κείμενο1του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, βάλλει ευθέως εναντίον της στρατηγικής και του Προγράμματος του Κόμματος.

Αυτή η στρατηγική ενοχλεί την αστική τάξη και τους μηχανισμούς της, αυτή ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, το φραξιονιστικό συνονθύλευμα, αυτή ενοχλεί και τους δύο συγγραφείς. 
Γι' αυτό το σκοπό έγραψαν και το συγκεκριμένο ένθετο, σε μια στιγμή μάλιστα που η επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εντείνεται και η δυσαρέσκεια έως αγανάκτηση για την πολιτική της δεν ήταν ποτέ έως τώρα μεγαλύτερη στους εργαζόμενους μισθωτούς, στους αυτοαπασχολούμενους και σε άλλα λαϊκά στρώματα.

Ενοχλεί το γεγονός ότι το ΚΚΕ μελετά την Ιστορία του και την Ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος
 και βγάζει συμπεράσματα που είναι χρήσιμα για το παρόν και το μέλλον της ταξικής εργατικής πάλης και όχι για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των κάθε λογής αποστατών - οπορτουνιστών.

Ενοχλεί το γεγονός ότι το ΚΚΕ έχει συλλογικά 
εκτιμήσει - αποφασίσει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις για το σοσιαλισμό, ο οποίος είναι αναγκαίος, επίκαιρος και ρεαλιστικός.

Ενοχλεί το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, 
-που το εγκατέλειψαν το 2012-, 
όλο και περισσότεροι το προσεγγίζουν ξανά, 
έχοντας αποκτήσει πείρα και αξιολογώντας θετικά τη θέση του Κόμματος να μην πάρει μέρος (παρά το εκλογικό κόστος) στην κυβέρνηση της λεγόμενης αριστεράς και σε κάθε κυβέρνηση διαχείρισης των συμφερόντων του κεφαλαίου. 
Πίστευαν, καλοπροαίρετα φυσικά, ότι αν το ΚΚΕ συμμετείχε, κάτι καλό θα γινόταν. 
Τώρα πολλοί αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε περίπτωση να τραβήξει θετικά, λόγω δήθεν της πίεσης που θ' ασκούσε το ΚΚΕ. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σεβάστηκε το 36% του λαού, έστω και για την παροχή ψίχουλων. Το ΚΚΕ θα υπολόγιζε, αν συμμετείχε σε κυβέρνηση του κεφαλαίου με κάποιο ακόμα εκλογικό ποσοστό; 

Ετσι κι αλλιώς, αν το ΚΚΕ έπαιρνε μέρος σε μια τέτοια κυβέρνηση, θα γινόταν συνένοχο στη σφαγή του λαού, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του. 

Το ΚΚΕ διακήρυξε και διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι φιλολαϊκή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει, εφόσον τα κλειδιά της οικονομίας βρίσκονται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων και στο κράτος τους και ταυτόχρονα η Ελλάδα στις διακρατικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τύπου ΕΕ και ΝΑΤΟ. 

Το ΚΚΕ οι αστοί το υπολογίζουν μόνο όσο είναι ισχυρό στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και σταθερά απέναντί τους.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» και οι Πετρόπουλος - Ψαρράς, αντί να εγκαλούνπροβοκατόρικα το κείμενο του ΠΓ, 
θα έπρεπε να πούνε στους αναγνώστες τους αν έκανε σωστά ή λάθος το ΚΚΕ που δεν μπήκε στην κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, 
αν δικαιώθηκε ή όχι.

Επειδή, βέβαια, πολύ θα ήθελαν τη συμμετοχή του ΚΚΕ σε αστικές κυβερνήσεις, 
ώστε να χαθεί ο πόλος ελπίδας και συσπείρωσης, 
γι' αυτό και επιτίθενται στο ΚΚΕ, βάλλοντας κατά της εκτίμησής του ότι ήταν λάθος η συγκρότηση του Συνασπισμού, που παραλίγο να στοιχίσει την ύπαρξη του ΚΚΕ. 
Κάτι που οι κομμουνιστές απέτρεψαν και για το οποίο ο Χ. Φλωράκης έδωσε όλες τις δυνάμεις του, ώστε το ΚΚΕ να διατηρήσει την αυτοτελή δράση του και να μη διαχυθεί μέσα στο Συνασπισμό. 

Για τη διάλυση του ΚΚΕ είχαν κάνει τότε όσα μπορούσαν οι της ΕΑΡ και οι από τα μέσα οπορτουνιστές του ΚΚΕ, οι σοσιαλδημοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι από αυτούς πήγαν στη ΛΑΕ ή «βόσκουν» σε διαδικτυακά «λιβάδια», υπονομεύοντας το Κόμμα.

Το ΚΚΕ είναι Κόμμα παντός καιρού. 
Για να διατηρεί αυτά τα χαρακτηριστικά, 
που τα κατακτά μέσα από οδυνηρές εμπειρίες, 
είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ να έχει σταθερό, ισχυρό μέτωπο και αδιάλλακτη στάση ενάντια στον οπορτουνισμό. 
Δίχως αυτή την προϋπόθεση, 
δεν πρόκειται να νικηθεί η αστική τάξη και το πολιτικό της σύστημα, το κράτος της. 

Αυτή η διαχρονικά επιβεβαιωμένη αλήθεια ισχύει ακόμα περισσότερο, όταν το αστικό πολιτικό σύστημα έχει δυσκολίες, όπως σήμερα. 
Τις δυσκολίες αυτές του συστήματος έχει συμφέρον το εργατικό - λαϊκό κίνημα να τις οξύνει στο έπακρο 
και όχι να απλώνει στο σύστημα «χείρα βοηθείας» για να τις ξεπεράσει.
Παραπομπή:


Οι εμφάσεις και η διαμόρφωση του κειμένου, 
του Viva La Revolucion 

Για περισσότερα για την Κουκουεδολογία δες παλιότερο άρθρο του Αρη Σκιαδόπουλου  εδώ 

5 σχόλια:

 1. Στρατάρχα πανικός και απόγνωση είναι απο την Αποκατάσταση των Επαναστατικών χαραχτηριστικών του Κόμματος την κατάργηση των Πολιτικών Μετώπων και των Σταδίων απο το 15ο Συνέδριο το 1996 και το πέταγμα όλης της Οπορτουνιστικής Σκουριάς που κουβαλούσε το ΚΚΕ απο την διαπάλη με τον Οπορτουνισμό στην Κ.Δ 1935 1943.... Και την επικράτησει του Οπορτουνισμού στην ΕΣΣΔ το 1956. Η Απόγνωση είναι τέτοια τα τελευταία 25 χρόνια που πέταξε έξω όλα τα ΒΑΡΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΟΥΤΣΚΙ. Το Καπιταλιστικό σύστημα πάντα βολεύει τέτοια Ρετάλια που σέρνουνε τα άθλια κουφάρια τους μέσα στον Καπιταλιστικό τους Βόθρο. Εμείς την δουλειά μας Σύντροφε. 1ος τόμος 1918 1949 την μελέτη για την διαπάλη με τον Οπορτουνισμό μέσα στην Κ.Δ και ο 3ος 1968 1991 με όλα τα αποτελέσματα της τραγικής κατάστασης που παρέλαβε ο Καπετάν Γιώτης το 1972 που ερχόντουσαν συστημένα μέσα απο ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και ΕΔΑ και ήτανε αδύνατο να γίνει οτιδήποτε άλλο μέχρι το 1991....... Με τον Καπετάν Γιώτη απο το 1954 μέχρι το 1972 Εξόριστο. Ασε τα ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΥ ΝΑ ΣΚΟΥΖΟΥΝΕ. Είναι η πυξίδα μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι και η πίκρα με τον 1ο Τόμο 1918 1949 που έρχεται και η απόγνωση δημιουργεί ζαλάδες σε ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ σαν τους Αραβανή Καλαματιανό Πετρόπουλου και Σια.... Είμαστε όμως κακοί ανθρώποι Σύντροφε. Αφου είχε κυκλοφορήσει το 1994... με τις επεξεργασίες πριν το ..1991... το αρχείο λεηλατημένο στο ΣΙΜΠΙΟΥ 1968 και μέσα στο νερό το 1994 πήγανε για ύπνο ήσυχοι. Η Ησυχία τους έγινε Εφιάλτης..... χοχοχοχοχοχο. ΑΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ Στρατάρχα. Μιλάμε για Πάρτυ χαχαχαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ, Πετρόπουλο, Λαφαζάνηδες, Γιαννακέληδες, ΕΑδες κτλ:
  Με τα λόγια του Φλωράκη σε συνέντευξή του 1/2/2004:
  ΔΗΜ.: Από τη μια η κυρία Παπαρήγα λέει ότι με τις υπάρχουσες δυνάμεις της Αριστεράς το ΚΚΕ δεν μπορεί - τουλάχιστον τώρα - να συμμαχήσει. Και από την άλλη διακηρύσσει ότι στόχος είναι η «λαϊκή συμμαχία». Με ποιους και πότε θα τη συγκροτήσετε;-- Χ.Φ.: «Η Αλέκα Παπαρήγα είναι σαφής. Λέει ότι στις σημερινές συνθήκες η πολιτική συμμαχία με τις ηγεσίες των άλλων αριστερών κομμάτων δεν είναι ρεαλιστική. Προσθέτει όμως πάντα ότι ώσπου να ωριμάσουν οι συνθήκες το ΚΚΕ προωθεί την κοινωνική συμμαχία στη βάση με όλες τις αριστερές και προοδευτικές ριζοσπαστικές δυνάμεις. Το ερώτημα "συμμαχία με ποιους" είναι κολοβό. Για να έχει και ουρά χρειάζεται ένα ακόμα ερώτημα: "Συμμαχία πότε και για να κάνουμε τι;". Και αυτό το "πότε" έχει σχέση με την ωρίμανση των συνθηκών. Δηλαδή, αν το γκάστρωμα έχει προχωρήσει αρκετά και επίκειται φυσιολογική γέννα του καινούριου»..... Και η μεν ενότητα της Αριστεράς είναι πράγματι πρακτικά αδύνατη 45 ημέρες πριν από τις εκλογές, και επειδή ο χρόνος είναι ελάχιστος και επειδή οι κύριες συνιστώσες του σημερινού Συνασπισμού είναι η πρώην ΕΑΡ (που μεθόδευσε στα 1991 τη διάλυση του ΚΚΕ, μαζί με ορισμένους πρώην συντρόφους) και οι πρώην σύντροφοί μας που εγκατέλειψαν το Κόμμα και συνεργάστηκαν με την ΕΑΡ. "Α ρε προβοκάτορες!!! Τυχεροί είστε που δεν ζει ο Γιώτης γιατί είχε βαρύ χέρι μέχρι τα στερνά και μια μαγκούρα πάντα στο χέρι.
  Β.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να αγιάσει το στόμα σου Σύντροφε. Οπως ακριβώς τα λες είναι. Δεν θέλανε να αλλάξει τίποτα απο αυτά που καταστρέψανε το Κ.Κ. Αντιδρούσανε απο την αρχή σε όλα ποντάροντας στην παγίωση των Ιδεολογικών Παρρεκλισεων που υπήρχε για δεκαετίες μέσα σε συνθήκες Παρανομίας εκτελέσεων και πολιτικής προσφυγιάς. Θέλανε να παραμείνει η θεωρία των Πολιτικών Μετώπων και των Σταδίων σαν ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ωστε την δεδομένη στιγμή που η Αστική Τάξη έπαιξε το χαρτί του Οπορτουνισμού το 2012..... να κάνουνε το ΚΚΕ σαν τα μούτρα τους. Ευτυχώς για τον λαό και τους Κομμουνιστές στο 15ο Συνέδριο το 1996 μπήκε ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ σε όλα αυτά. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΛΗΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

   Διαγραφή
 4. Δεν γνωρίζω αν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Πετρόπουλο στον οποίο αναφέρεστε. Θα σας περιγραψω αυτό που είδα,άκουσα στην τηλεόραση.
  Στο δελτίο ειδήσεων στο Ε, μία μέρα πριν ή λίγο μετά την μεγάλη πορεία των συνταξιούχων, και με αφορμή τις σχεδόν κάθε μήνα περικοπές στις συντάξεις από τον νόμο Κατρούγκαλου, κάποιος κύριος Πετρόπουλος είπε στο περίπου πως καλύτερα θα ήταν τα μέτρα περικοπών να ήταν μία και έξω παρά να κόβονται σταδιακά! Ποιο δεξιά από τον κ.Κατρούγκαλο(*). Το οποίο εξέπληξε ακόμα και τον μάλλον νεοφιλελεύθερο τακτικό συνσχολιαστή του στις ειδήσεις του Ε με κεντρικό παρουσιαστή τον κ.Ευαγγελάτο.

  (*)Η συζήτηση και μόνο για το ποια «κομμουνιστική» ιδιότητα θα μπορούσε να έχει, θα έκανε τον Μαρξ να σκίσει την εισαγωγή του στην «Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας». Ο κ.Κατρουγκαλος, κατά σύμπτωση τις εποχές της διακυβέρνησης της ΠΑΣΟΚΑΡΑΣ , συμμετείχε ΚΑΙ σε επιτροπές νέων συνταγμάτων μίας ή δύο πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Δηλαδή συμμετείχε, μάλλον ως «κομμουνιστής», στην κατάρτιση των νέων αστικών καπιταλιστικών συνταγμάτων πρώην σοσιαλιστικών χωρών .

  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο βιογραφικό του κ.Κατρούγκαλου που είναι αναρτημένα στους ιστοτόπους, του δικού του,των πανεπιστήμιων με τα οποία έχει συνεργαστεί και εφημερίδων. Παραθέτονται μερικά ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ αποσπάσματα.

  https://katrougalos.gr/en/katrougalos-cv/
  «Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στην διαδικασία κατάρτισης του Αλβανικού Συντάγματος και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) του ΟΗΕ και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

  http://www.topontiki.gr/article/94337/ta-viografika-ton-neon-ypoyrgon-kai-yfypoyrgon
  «Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στην διαδικασία κατάρτισης του Αλβανικού Συντάγματος και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης»

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=671316
  «Ανέπτυξε πολιτική δράση και προέρχεται από το ΠαΣοΚ. Εργάσθηκε ως ερευνητής σε ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ινδίας.
  Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στη διαδικασία κατάρτισης του αλβανικού Συντάγματος και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) του ΟΗΕ και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

  ΑπάντησηΔιαγραφή