Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Το μεγαλείο των νέων μας αθλητών

 


Ελινα Τζενκο 65,81 ΑΚΟΝΤΙΟ 

Αφιερωμένο στους παρ' ημίν ρατσιστές ελληναράδες - με ή χωρίς σβάστικα και μεγαλέξανδρο στο μπράτσο.
(Το κείμενο δανεικό από τον συνάδελφο Σαράντο Δημητριάδη)
"Πρώτος έφυγε ο πατέρας μου, όταν η μητέρα μου ήταν έγκυος στη μεγάλη μου αδερφή. Έφτασε πεζός από την Αλβανία στη Χαλκιδική κι όταν βρήκε δουλειά ως οικοδόμος ακολούθησε η μητέρα μου. Η προσαρμογή τους στην Ελλάδα δεν ήταν εύκολη. Είχαν εγκαταλείψει τις δουλειές τους, δεν γνώριζαν κανέναν, δεν μιλούσαν την γλώσσα, κι όταν γεννήθηκε η αδερφή μου έμεναν σ’ ένα δωμάτιο στο οποίο υπήρχαν μόνο τα απαραίτητα. Ένα στρώμα, ένα τραπέζι, μερικά σερβίτσια… Ποτέ δεν γκρίνιαξαν…
Σταδιακά κατάφεραν να βρουν τους ρυθμούς τους και σύντομα απέκτησαν μια ήρεμη ζωή. Μέχρι που ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Τότε τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πολύ πιο δύσκολα. Στο μεταξύ είχαμε γεννηθεί η μεσαία αδερφή μου κι εγώ, και οι ανάγκες της οικογένειάς μας είχαν γίνει μεγαλύτερες. Τότε η μητέρα μου αποφάσισε να δουλέψει, για να βοηθήσει τον πατέρα μου ώστε να μη μας λείψει τίποτα. Άρχισε να καθαρίζει σπίτια. Ακόμα καθαρίζει… Έχω υποσχεθεί ότι δεν θα ξανακάνει αυτή τη δουλειά. Ότι θα φτάσω στο σημείο με τις επιδόσεις μου να έχω αρκετά λεφτά και να μην ξαναδουλέψουν.
Το μόνο πρόβλημα που είχαμε, το οποίο επηρέασε αρκετά τη ζωή μας, ήταν το θέμα της υπηκοότητας. Ενώ και τα τρία κορίτσια έχουμε γεννηθεί στην Ελλάδα, ταλαιπωρηθήκαμε, κυρίως ψυχολογικά, μέχρι να πάρουμε τα χαρτιά μας. Εγώ τα πήρα μόλις πριν δύο χρόνια. Η μεσαία αδερφή μου, ακόμα περιμένει. Η μεγάλη δε, η οποία ήταν αθλήτρια στην σφαιροβολία, πάλευε χρόνια! Τόσο, που λόγω της κατάστασης, στο τέλος παράτησε τον αθλητισμό! Δεν άντεχε άλλο. Είχε επηρεαστεί πολύ από το γεγονός που δεν μπορούσε να αγωνιστεί σε καμία διοργάνωση εκτός από αυτές που διεξάγονταν στην Ελλάδα. Το 2018, έφτασα κι εγώ στα όρια μου! Δυο χρόνια πριν είχα κάνει πανελλήνιο ρεκόρ, όμως, στη συνέχεια έμεινα «κολλημένη» στην ίδια κατάσταση. Δεν μπορούσα να αγωνιστώ σε καμία διοργάνωση εκτός Ελλάδας γιατί δεν είχα την υπηκοότητα. Κάθε μέρα έκλαιγα και στεναχωριόμουν. Ξεσπούσα στους γονείς μου και εκείνοι με άκουγαν υπομονετικά. Ήταν δύσκολο γι’ αυτούς να το αντιμετωπίσουν. Σήμερα που το σκέφτομαι, μετανιώνω που τους δυσκόλεψα τόσο τη ζωή. Τους ευχαριστώ πολύ για την υπομονή και την στήριξή τους εκείνη την περίοδο.
Τότε, δεν υπήρχε χειρότερο συναίσθημα από αυτό που ένιωθα. Να γεννιέσαι στην Ελλάδα, να μεγαλώνεις σ’ αυτήν και να αισθάνεσαι ξένος. Ναι, οι γονείς μου είναι από την Αλβανία. Δεν θα το αρνηθώ, ούτε θα νιώσω ντροπή να το πω. Ούτε θα κρύψω ότι νιώθω και Αλβανίδα. Γεννήθηκα, όμως, στην Ελλάδα. Και την Ελλάδα την αγαπώ!"
Ελίνα Τζένγκο, 20 ετών, πρωταθλήτρια Ευρώπης.
η Ελίνα μάλλον πρόφτασε ως έφηβη να ακούσει -ακόμα και από τα στόματα παρελαυνόντων καταδρομέων μας- το ηρωϊκό σύνθημα: "δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέε, Αλβανέ". Παρόλα αυτά την Ελλάδα την αγαπάει. Μεγάλη καρδιά, φοβερό DNA.



ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ -ΝΤΡΕΣΛΕΡ

Την ειδε να στρωνει την αμμο στο σκαμα σαν απλη υπαλληλος ..Την αναγνωρισε αμεσως !! Ηταν η κορυφαια παγκοσμια πρωταθλητρια Χαικε Ντρεσλερ της τοτε Αν.Γερμανιας !!
Αμεσως ετρεξε και την φιλησε σταυρωτα δειχνοντας αναγνωριση και σεβασμο ...Οι Πραγματικα Μεγαλοι Ανθρωποι δεν αποζητουν τα πολλα φρου-φρου κι αρωματα ουτε την προβολη.
Μεσα απο την ταπεινοτητα περνα η μεγαλοσυνη τους




Την είχαν "κόψει" από την επιχορήγηση γιατί τη θεώρησαν.. "ηλικιωμένη" Οτι πέτυχε το πέτυχε παντελώς μόνη της!
Ακούσατε μετά τα δυο χρυσά κάποια παραίτηση; Ακούσατε εστω κάποια συγνώμη απ' την πολιτεία και τους κυβερνώντες; Νομίζετε πως από τώρα θα είναι διαφορετική η συμπεριφορά τους απέναντι στους αθλητές; Μ' αυτό το πλευρό να κοιμόμαστε!Ποια πολιτεία ; Ακουσα εναν στην Ερτ να λέει πως τώρα πρέπει να την βοηθήσουν να βρει ..χορηγούς !
Πιστεύω να εμπεδώσαμε μέχρι που φτάνει η εγνοια τους !












2 σχόλια: