-Η Ρωσία εκτιμάται ότι με την εισβολή στην Ουκρανία, χάνει τον πόλεμο της εικόνας, της προπαγάνδας και της οικονομίας από τις κυρώσεις.
-Η Ε.Ε., εκτιμάται ότι χάνει όσα πλεονεκτήματα κέρδιζε από τη συνεργασία της με τη Ρωσία για να έχει ανταγωνιστική οικονομία.
-Οι Δυτικοί συνολικά, εκτιμάται ότι χάνουν όλα όσα θα κερδίσει η Κίνα από τον εξαναγκασμό της Ρωσίας από τους δυτικούς, να τα «δώσει όλα» στους Κινέζους για να αναπληρώσει τις απώλειες.
-Η Κίνα σε αναμονή επιλογής των μεγαλύτερων κερδών από αυτή την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με θύμα τον ουκρανικό (και τον ρωσικό) λαό[1].
-Από κοντά κράτη όπως η Ινδία, το Πακιστάν, η Τουρκία κ.α. προσβλέπουν να απολαύσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα από τη σχέση τους με τη «στριμωγμένη» Ρωσία ενώ παράλληλα θα μειώνουν τη δυναμική των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Από αυτό το ιμπεριαλιστικό κουβάρι αντιθέσεων και συμφερόντων, ο νέος συσχετισμός δυνάμεων που θα προκύψει, μάλλον θα είναι σε βάρος των δυτικών ιμπεριαλιστών. Ήδη διαφαίνεται η πορεία δυναμικής κατάληψης της πρωτιάς στο παγκόσμιο ΑΕΠ από την Κίνα.
Το κύριο βέβαια που πρέπει από τώρα να πούμε, είναι, αλλοίμονο στους λαούς που κανένας δεν ξέρει τι βαρύ τίμημα θα κληθούν να πληρώσουν γι αυτές τις παγκόσμιες ιμπεριαλιστικές ανατροπές και συγκρούσεις που για την ώρα κρατούνται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, θυμίζοντας έντονα τις εξελίξεις που είχαν προηγηθεί των δύο παγκοσμίων πολέμων του 20ου αιώνα.
Τι προηγήθηκε.
Ήδη από τη δεκαετία του ’90 άρχισε να διαφαίνεται ότι η Κίνα καλπάζει προς την ανατροπή του παγκόσμιου συσχετισμού οικονομικών δυνάμεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάγκη του ΝΑΤΟ να κόψει την Κίνα πρώτα από τα υπάρχοντα και το μελλοντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που απέρρεαν από την οικονομική της συνεργασία με την Ρωσία. Άρχισε έτσι τη νατοϊκή περικύκλωση της Ρωσίας για να την εκβιάσει ώστε να αποκοπεί από την Κίνα για να περιοριστεί η ανάπτυξή της τελευταίας.
Σημειώνουμε ότι οι πόλεμοι των δρόμων (αγωγών, αποθήκευσης, ναυτικής μεταφοράς κ.ά.) και των πηγών ενέργειας που προηγήθηκαν σε Ιράκ (δύο πόλεμοι), Γιουγκοσλαβία (δύο πόλεμοι), Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία, Γεωργία, Καύκασο, οι «πορτοκαλί επαναστάσεις» σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στο Καζακστάν (όπου εκμεταλλεύτηκαν τη λαϊκή εξέγερση), οι εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης» στη Μέση Ανατολή καθώς και η τεράστιας έκτασης επέμβαση στις χώρες της ζώνης του Σαχέλ, δείχνουν την προετοιμασία ενός τεραστίου ενεργειακού και μεταλλευτικού ελέγχου της γης από τους δυτικούς με στόχο να ελέγξουν πλήρως την ανάπτυξη όλων των χωρών του κόσμου. Με τη περικύκλωση της Ρωσίας παραβίασαν τους όρους ίσης και αμοιβαίας ασφάλειας και επεδίωξαν να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό τους, φέρνοντας προ διλήμματος τη χώρα αυτή, μέσω της τελευταίας κίνησης για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αφού προηγήθηκε η ένταξη σε αυτό, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις, όλων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ
Όσον για τα περί ναζιστικής κυριαρχίας στην Ουκρανία ως μία αιτία της ρωσικής εισβολής, μπορεί να είναι αλήθεια η κατηγορία, όπως έδειξε και η παρουσία μαχητών του ΑΖΟΦ, ως ισότιμοι ομιλητές του Παρέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι προς την ελληνική Βουλή, αλλά είναι μάλλον και υποκριτική, δεδομένου ότι και το καθεστώς της Ρωσίας διατηρεί άριστες σχέσεις με ακροδεξιές και φασιστικές οργανώσεις. Ο πόλεμος αυτός είναι πόλεμος υπαρξιακών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων Ρωσίας - ΝΑΤΟ δι αντιπροσώπου την Ουκρανία και τον άτυχο λαό της.
Από την ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και των "μαχητών" του ναζιστικού Τάγματος ΑΖΟΦ στις ομιλίες τους προς την Ελληνική Βουλή στις 7/4/2022 (https://www.youtube.com/watch?v=mnFakvPtwRY)
Ο πόλεμος και η επιτάχυνση των ανατροπών
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία οι δυτικοί μπορεί πανηγυρίζουν για την προπαγανδιστική απομόνωση και για τις οικονομικές απώλειες της Ρωσίας από τις κυρώσεις, αλλά ταυτόχρονα πανηγυρίζει και η Κίνα που σπρώχνουν τη Ρωσία σε ταχύτατη βαθιά οργανική σύνδεση μαζί της και στην αποκόμιση τεράστιων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων έναντι των δυτικών, από την προνομιακή αξιοποίηση του τεράστιου ορυκτού πλούτου της Ρωσίας. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι μια περικυκλωμένη Ρωσία θα θυσιάσει πολλά για να μην υποταχθεί. Έτσι η απεξάρτηση και ο αποκλεισμός της ρωσικής ενέργειας από τη Δύση θα μετατραπεί για τους μεν Κινέζους σε φθηνότατη ενέργεια και ταχύτερη ανάπτυξη! Για δε τους Ευρωπαίους θα μετατραπεί σε τεράστια προβλήματα από τις ακριβότερες τιμές ενέργειας που επέβαλαν οι Αμερικανοί με την κίνηση αποκλεισμού της Ρωσίας. Τα προβλήματα των Ευρωπαίων θα επεκταθούν όμως σε όλο τον κόσμο με την αδυναμία τους να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές στα προϊόντα τους κάτι που θα στρέψει τις μη υποταγμένες οικονομίες προς την Κίνα. Οι ίδιες οι ΗΠΑ θα πουλήσουν μεν LNG αλλά θα χάσουν πολλές αγορές από μείωση της ανάπτυξης της Ε.Ε.
Το άδηλο μέλλον
Εκεί που, από τη δεκαετία του 1990, οι Αμερικανοί σχεδίαζαν να σταματήσουν την αλματώδη ανάπτυξη της Κίνας, ώστε να μείνει πολύ πίσω από τις ΗΠΑ και να μη πραγματοποιηθεί το ξεπέρασμά τους το 2050, όπως υπολόγισαν οι υπηρεσίες τους, τόσο με την οικονομική κρίση και την πανδημία όσο και με τον πόλεμο της Ουκρανίας, έδωσαν στην Κίνα τεράστια πλεονεκτήματα για να είναι προ των πυλών αυτή τη ανατροπή του παγκόσμιου συσχετισμού. Αυτό που έκαναν το παν να αποφύγουν το είδαν να έρχεται από δικές τους ενέργειες και αδυναμίες!
Οι δυτικοί οικονομολόγοι εξακολουθούν να υποτιμούν τον νόμο της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, τον οποίο διατύπωσε ο Λένιν, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να «διαβάσουν» τη δυναμική της Κίνας σε βάθος 50 χρόνων και να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Το ίδιο πρόβλημα θα έχουν και με την Ινδία.
Η μετατροπή του οικονομικού ανταγωνισμού σε στρατιωτική ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση
Οι ΗΠΑ μη μπορώντας να σταματήσουν τις οικονομικές εξελίξεις της ανατροπής των παγκόσμιων συσχετισμών, επιχειρούν να μετατρέψουν την οικονομική αντίθεση σε πολεμικό ανταγωνισμό. Θεωρούν ότι στο στρατιωτικό πεδίο υπερέχουν κατά πολύ. Φυσικά και πάλι παραβλέπουν ότι η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη επιταχύνει και την ανάπτυξη του στρατιωτικοβιομηχανικού τομέα στις ιμπεριαλιστικές χώρες, πράγμα που διαφαίνεται με την ραγδαία μετατροπή της κινέζικης άμυνας σε μια ολοκληρωμένη ψηφιακή άμυνα πολλά βήματα μπροστά, όπως δείχνουν οι 5χρονοι σχεδιασμοί της (https://www.bankingnews.gr/index.php?id=360954).
Για να σταματήσουν την ανάπτυξη της Κίνας οι νατοϊκοί επέλεξαν να κτυπήσουν τον «αδύνατο κρίκο», του νεοσχηματιζόμενου ιμπεριαλιστικού μπλοκ τη Κίνας - Ρωσίας για να αποκόψουν την τελευταία από την Κίνα και να στερήσουν τα πλεονεκτήματά της από την ραγδαία αναπτυσσόμενη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς. Δεν λάθεψαν για την αδυναμία της Ρωσίας. Η Ρωσία προήλθε από μια Σοβιετική Ένωση που πρωτοπορούσε σε πολλούς δείκτες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της οικονομίας, αλλά η νέα καπιταλιστική τάξη κυριολεκτικά λήστεψε και ξεπούλησε τον πλούτο που παρέλαβε, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε μια οικονομική και διοικητική, λόγω διαφθοράς, «μπαχατέλα»[2] διατηρώντας μόνο την αμυντική τεχνολογία σε υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BC%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A1%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82) Όμως, η κληρονομιά του πυρηνικού οπλοστασίου από την ΕΣΣΔ δεν τους επέτρεπε να πάνε πέρα από εκβιασμό και περικύκλωση. Φάνηκε αυτό από τη στάση του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Και ενώ τώρα με τα προπαγανδιστικά πανηγύρια περί απομόνωσης και ήττας της Ρωσίας επιχαίρουν για τη μικρή εικόνα της Ουκρανίας, αδυνατούν να υπολογίσουν τις επερχόμενες ανατροπές στη μεγάλη εικόνα της γεωστρατηγικής.
Η οικονομική δύναμη των κύριων δυτικών οικονομιών συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και η δύναμη του μπλοκ Ρωσίας Κίνας Ινδίας Πακιστάν, σύμφωνα με το ΔΝΤ το 2017 ήταν περίπου ισοδύναμη κατέχοντας το κάθε μπλοκ το 30% περίπου του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η δε Κίνα παρουσιάζεται με ισοτιμία αγοραστικής δύναμης με 23,15 τρισεκ. δολάρια και οι ΗΠΑ με 19,39 τρισεκ[3].
Σε άλλες στατιστικές του ΔΝΤ[4], το 2021, η Κίνα παρουσιάζεται να κατέχει το 18,3 του παγκοσμίου ΑΕΠ και οι ΗΠΑ να κατέχουν το 15,8%. Ως προς το δημόσιο χρέος, οι ΗΠΑ παρουσιάζονταν με αρνητικό ρεκόρ 133,3% επί του ΑΕΠ, η Κίνα με 72,9% και η Ρωσία με 17,9%[5].
[1] Κίνα. Ο «σιωπηλός παρατηρητής» ο μεγάλος κερδισμένος της «ουκρανικής κρίσης» http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/03/blog-post_3.html
[2] Η Ρωσία http://aristeripolitiki.blogspot.com/2022/03/blog-post_16.html
[3] Κατάλογος χωρών ανά ΑΕΠ (Ισοτιμία Αγοραστικής Δύναμης) https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CF%87%CF%89%CF%81%CF%8E%CE%BD_%CE%B1%CE%BD%CE%AC_%CE%91%CE%95%CE%A0_(%CE%99%CF%83%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AF%CE%B1_%CE%91%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%94%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B7%CF%82)
[4] ΤτΕ: ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΔΕΚ. 2021 σελ. 33 https://www.bankofgreece.gr/Publications/Inter_NomPol2021.pdf
[5] Ανατροπές στην παγκόσμια οικονομία το 2020-21 - Η Κίνα πρώτη σε μερίδιο στο παγκόσμιο ΑΕΠ http://aristeripolitiki.blogspot.com/2021/12/2020-21.html
Εξαιρετική δουλειά του Στέργιου Βασιλείου. Με πολλές και ενδιαφέρουσες παραπομπές για τεκμηρίωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγη προσοχή μόνο οι αναγνώστες στον παρατιθέμενο τελευταίο χάρτη, όπου η προβολή της σφαιρικής επιφάνειας στο επίπεδο δημιουργεί αναπόφευκτη απεικονιστική παραμόρφωση. Η έκταση, που σημειώνεται και περικλείεται από το κόκκινο περίγραμμα, στην πραγματικότητα, δηλαδή επάνω στη σφαίρα, είναι μόνο το ~1/3 της παρουσιαζομένης εδώ. Οσο πλησιάζουμε στον Β. Πόλο το σφάλμα γιγαντώνεται. Βέβαια, και πάλι η έκταση παραμένει αχανής, δεν ανατρέπεται το μήνυμα, που θέλει να μεταφέρει.
Εξαιρετικός και ο χάρτης, που δείχνει παραστατικά την επέκταση του ΝΑΤΟ - εδώ το απεικονιστικό λάθος, με εξαίρεση τις βόρειες σκανδιναβικές περιοχές, είναι πολύ μικρό, γιατί κινούμαστε σε πιο χαμηλούς από πριν παραλλήλους.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να παρατηρήσω, ότι στις τοποθετήσεις κομμουνιστικής οπτικής πρέπει να γίνεται περισσότερη μνεία της εντονότερης ΝΑΤΟ-ϊκής επιθετικότητας στις αιτίες του φαινομένου "ουκρανικό πόλεμος". Οχι πως και οι άλλοι είναι αγγελούδια - τα ίδια θα έκαναν αν βρίσκονταν στην ίδια θέση ισχύος, είναι στη φύση του Ιμπεριαλισμού αυτά. Και η Κίνα, δεν μπορεί, (παρά τα ...σφυροδρέπανα και τα κόκκινα αστεράκια!), την παγκόσμια κυριαρχία των μονοπωλίων της να επιδιώκει, αφού επέλεξε την καπιταλιστική "ανάπτυξη"... Από αυτή την άποψη η δουλειά του Στέργιου εδώ είναι σημαντική γιατί καλύπτει αυτό το έλλειμμα.
Ο κόσμος έχει μπλέξει άσχημα και οι προλετάριοι/κομμουνιστές να κοιτάξουν να απαλλαγούν από πολλές κατεστημένες αυταπάτες.
…. φανταστείτε μιαν αποσταθεροποίηση, που θα εκτείνεται σε όλη την πρώην ΕΣΣΔ και θα θα ανάψει φωτιές και στα μπατζάκια του κινέζικου ιμπεριαλισμού, που τώρα κάνει τον ψόφιο κοριό, περιμένοντας πως η τύχη του δουλεύει...
ΑπάντησηΔιαγραφή....Επίσης υπενθυμίζουμε ότι, ο ελληνικός στρατός κράτησε περίπου 2,5 μήνες Δύο επίλεκτες στρατιές της ναζιστικής Γερμανίας, αναγκάζοντας το Βερολίνο να επιτεθεί στην Ρωσία στις 22 Ιουνίου, με τα γνωστά αποτελέσματα, αλλάζοντας ουσιαστικά το ρου των γεγονότων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γεγονός αυτής της δράσης των ελληνικών δυνάμεων, που πολέμησαν ταυτόχρονα με δύο αυτοκρατορίες για μεγαλύτερο διάστημα από πολλές χώρες της Ευρώπης, είχε παραδεχθεί ο μετέπειτα Ρώσος στρατάρχης Γ.Ζούκωφ, μαζί με τον Ι. Στάλιν, αλλά η ελληνική συμμετοχή τότε ξεχάστηκε γρήγορα, ειδικά κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, ένεκα των συμφερόντων της ΕΣΣΔ. https://iskra.gr/afstiro-minyma-rosikis-doumas-ston-k-mitsotaki-rosikes-monades-sta-finlandika-synora/....... Αντικομουνιμός και οπορτουνιστικά κουραφέξαλα για το ξέπλυμα του Καπιταλισμού. Ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος ήταν ιμπεριαλιστικός απο την αρχή μέχρι το τέλος και απο τις δύο μεριές των καπιταλιστικών χωρών. Η ΕΣΣΔ με τον ΣΤΑΛΙΝ και τους Μπολσεβίκους έκανε δύο ΕΛΙΓΜΟΥΣ ένα με κάθε Ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο τους διέσπασε και νίκησε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
.....Ο Βλ. Πούτιν αναφέρθηκε στις κυρώσεις και τόνισε ότι η Ρωσία ούτε απομονώνεται, ούτε συγκρατείται. Επικαλέστηκε δε την Σοβιετική εποχή ως επιχείρημα. Τότε, θύμισε οι κυρώσεις ήταν απόλυτες, η απομόνωση πλήρης αλλά η Σοβιετική Ενωση κατάφερε πρώτη να φτάσει στο διάστημα. https://iskra.gr/poutin-i-rosia-oute-apomononetai-oute-sygkrateitai/......... Η Καπιταλιστική Ρωσία το 1917 ήταν 150 χρόνια πίσω απο τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της δύσης. Οι Μπολσεβίκοι ανέτρεψαν την Φεουδαρχία Καπιταλισμό και οικοδόμησαν Σοσιαλισμό χωρίς καπιταλιστικό κέρδος με δικτατορία του προλεταριάτου καταργώντας τις ταξικές ανισότητες. Αντιμετώπισαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση το 1918 21 τα εσωτερικά σαμποτάζ της αστικής τάξης με οπορτουνιστική προβιά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο νίκησαν έχοντας φτιάξει την βιομηχανική βάση για να πάνε στο διάστημα. Με αυτή την ΕΣΣΔ ο Πούτιν και η αστική τάξη της Ιμπεριαλιστικής Ρωσίας δεν έχουν καμία σχέση. Σχέση βεβαίως έχουν με την ΕΣΣΔ 1956 1991 της οποίας ήταν μέλη και στελέχη του ...ΚΚΣΕ.. πρώην Μπολσεβίκων στην καταστροφική πορεία ανατροπής του Σοσιαλισμού με την σταδιακή εφαρμογή νόμων του Καπιταλισμού με την προβιά της Οπορτουνιστικής 5ης φάλαγγας. https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/diethni/2906-gallikes-ekloges-i-krisi-ston-aneptygmeno-kapitalismo-kala-kratei Τα Κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι οι Μανιαδάκηδες στο ξέπλυμα του καπιταλισμού για να εγκλωβίσουν το λαό. Αυτό που χρειάζεται στην Γαλλία και στη κάθε χώρα είναι Κ.Κ που θα έχει στρατηγικό στόχο το Σοσιαλισμό σε όλες τις συνθήκες και εργαλείο του αγώνα την κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός που ενώνει εργάτες αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες με μοναδικό κριτήριο το ταξικό. Αγώνας για προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση να εδραιώνεται η Λενινιστική πρόταση εξουσίας για έξοδο απο την Ε.Ε Κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου μακριά απο οποιαδήποτε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού. Αντίθετα τα ...πολιτικά μέτωπα και στάδια... που σερβίρουν οι Μανιαδάκηδες κατέστρεψαν το Κ.Κ Γαλλίας εδώ και δεκαετίες την Κ.Δ μετά το 1935 και την ΕΣΣΔ μετά το 1956. Με αυτή τη γραμμή δεν διεκδικήσαμε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΉΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ...ΕΔΑ... και φτάσαμε ένα βήμα απο την καταστροφή το 1991. Αυτή τη γραμμή θέλανε να συνεχίσει να έχει το ΚΚΕ οι Μανιαδάκηδες μετά το 1991 ώστε να κάνουν ξανά τα ίδια το 2012.... Δυστυχώς για αυτούς και ευτυχώς για το λαό και τους Κομμουνιστές στο 15ο συνέδριο το 1996 ξηλώσαμε το πρόγραμμα της καταστροφής και στην πορεία αποκατάστασης των Μπολσεβίκικων χαρακτηριστικών του ΚΚΕ πετάχτηκαν έξω για πρώτη φορά στην ιστορία τα Κεντρίστικα οπορτουνιστικά ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ του Κάουτσκι ξεβρομίζοντας ο τόπος. Καλή χώνεψη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://cubaniagriega.blogspot.com/2022/04/33.html........ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία!
Απαιτείται αυτοτελής πάλη ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον σοσιαλισμό!Μετά από πρωτοβουλία του ΚΚ Ελλάδας, του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, του ΚΚ Μεξικού και του ΚΚ Τουρκίας, Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από μια σειρά χωρών εξέδωσαν Κοινή Ανακοίνωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Αναλυτικά, το κείμενο της Ανακοίνωσης έχει ως εξής:
«Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία!
Απαιτείται αυτοτελής πάλη ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον σοσιαλισμό! ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
1. Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουμε αυτήν την Κοινή Ανακοίνωση τασσόμαστε ενάντια στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, που αποτελεί μια από τις συνέπειες της τραγικής κατάστασης που διαμορφώθηκε για τους λαούς μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Είναι έκθετες τόσο οι αστικές όσο και οι οπορτουνιστικές δυνάμεις, που για χρόνια πολεμούσαν την ΕΣΣΔ και πρόσφατα γιόρτασαν και τα 30 χρόνια από τη διάλυσή της, αποσιωπώντας το γεγονός πως η παλινόρθωση του καπιταλισμού σήμανε τη διάλυση ιστορικών εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων και επανέφερε τους λαούς της ΕΣΣΔ στην εποχή της ταξικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11597786 Αφιερωμένο σε όλη την οπορτουνιστική 5η φάλαγγα μαζί και την Κουβανική που μετά το 2008 καταστρέφει το Σοσιαλισμό στο νησί. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με τον Σεχταρ, υπέροχη ανάλυση από τον Βασιλείου. Θαρρώ, όμως, πως η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, δεν είχε μόνο στόχο την Κίνα και τη Ρωσία αλλά νομίζω, ήταν και μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων μετά τις ανατροπές. Τι θέλω να πω; Αρχές '90 όχι φυσικά τα ρωσικά κεφάλαια αλλά ούτε τα κινέζικα ήταν σε θέση να εισβάλλουν στις πρώην Σοσιαλιστικές χώρες και να πάρουν μερίδιο των νεοσύστατων αγορών και να εκμεταλλευτούν το εκεί εργατικό δυναμικό. Μόνο τα λεγόμενα δυτικά κεφάλαια ήταν σε θέση να το πράξουν και για αυτό το λόγο οι νεόκοπες εκεί αστικές τάξεις για να μπορέσουν να κρατηθούν στην εξουσία, προσδέθηκαν σε αυτά. Ο στρατιωτικός βραχίονας των δυτικών κεφαλαίων (ΝΑΤΟ) ήρθε φυσιολογικά στις χώρες αυτές.
ΑπάντησηΔιαγραφή