Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

"ΑΑΧΧ ΠΑΣΟΚ ....ωραία χρόνια "

 


Το ξαναγράψιμο της Ιστορίας είναι πολύπλευρο, και συνοδεύει την γενικότερη, αστικά στοχοπροσηλωμένη, παρερμηνεία της, όπως αυτή, που επιχειρείται πάλι, με την επιχειρούμενη νεκρανάσταση του «αυθεντικού ΠΑΣΟΚ» από τους γραφιάδες των ΜΜΑ. Στα πλαίσια αυτά επιχειρείται μια εξιδανίκευση της «εποχής Αντρέα», στην πραγματικότητα ένα είδος πολιτικής ανακύκλωσης της χρησιμότητάς του για την Κεφαλαιοκρατία γενικά, εγχώρια και διεθνή, μονολεκτικά για τον Ιμπεριαλισμό.
Καλλιεργούν τον μύθο ενός ουρανοκατέβατου ΠΑΣΟΚ, που τάχατες «διαμόρφωσε την μεσαία τάξη»(*), κάνοντας σκόπιμη σύγχυση αιτίων και αποτελεσμάτων: Το ΠΑΣΟΚ δεν ήρθε για "να διαμορφώσει μια μεσαία τάξη".




Αυτή ήταν ήδη διαμορφωμένη όταν το ΠΑΣΟΚ στην ουσία διορίστηκε από την εγχώρια α/τ (αποσύροντας τα ανταγωνιστικά του αστικά κομματικά μορφώματα), προφανώς και με την συναίνεση των νατοϊκών συνεταίρων της, των περιφήμων "εταίρων", όπως τσαμπουνάγαν, και τσαμπουνάνε ακόμη με κάθε ευκαιρία, εν είδει "ομολογίας πίστεως" σε αυτούς. Χωρίς αυτό το ήδη διαμορφωμένο υπέδαφος, δε θα μπορούσε κανέναν "ΠΑΣΟΚ" να εκτοπίσει την επιρροή του ΚΚΕ στην μεγάλη μερίδα του ελληνικού Λαού, που θεωρούσε ότι ήταν η άδικα ηττημένη του εμφυλίου, που επιβλήθηκε από μια ξενοκίνητη επέμβαση, και που ήρθε σαν συνέχεια της Κατοχής. Το πολιτικό πρόβλημα της εγχώριας α/τ αλλά και του Ιμπεριαλισμού στην Ελλάδα, δηλαδή το πρόβλημα της εξουσίας, γνώριζαν οι κεφαλαιοκράτες πολύ καλά, ότι μόνο προσωρινά έλυσε γι αυτούς ο υποκινημένος από τους ίδιους Εμφύλιος και το δίδυμο ΕΡΕ-Κέντρου. Τα "μεσαία στρώματα" ήταν ένας συγκερασμός υπαρκτών οικονομικών αναγκαιοτήτων της ολοκλήρωσης της ανάπτυξης του (ήδη κυρίαρχου και μάλιστα ιμπεριαλιστικού) Καπιταλισμού σε μια κατά 80% πληθυσμιακά αγροτική τότε χώρα, με τις πολιτικές ανάγκες της Κεφαλαιοκρατίας γενικά, εγχώριας και διεθνούς. Γι αυτό και πριμοδοτήθηκαν πολύπλευρα, και με οικονομικά αλλά και με πολιτικά μέτρα, από την αρχή της αμερικανικής ανάμιξης - θυμηθείτε το "Σχέδιο Μάρσαλ" κλπ.
Και έτσι εξηγείται και η υπερεξάπλωση αυτών των στρωμάτων στην Ελλάδα, που ακόμη παραμένει στο αφύσικο για ανεπτυγμένη καπιταλιστική χώρα ~80% του πληθυσμού, αποτελώντας ασφαλώς πλέον τροχοπέδη στην λειτουργία του εγχωρίου καπιταλισμού και προκαλώντας και πολλές «παρενέργειες» σε αυτήν.
-------------------------------------------------------
(*) O συγκεκριμένος κονδυλοφόρος, θέλει να υποστηρίξει τον τΣύριζα, σαν αυθεντικό εκπρόσωπο και άξιο διάδοχο της «Αλλαγής». Αθλιες μικροπολιτικές ενδοαστικές διενέξεις «για την κουτάλα», που δε μας αφορούν.





Ειδικά στην εικοσαετία ’50-’70 παρατηρήθηκε, πέρα από την γνωστή μας μεταναστευτική αφαίμαξη του πλεονάζοντος, αγροτικού κύρια, πληθυσμού, και μια παράλληλη μεταφορά στα αστικά κέντρα, και σύγχρονη μικροαστικοποίηση αντί της βιομηχανικής προλεταριοποίησης, του υπολοίπου πλεονάζοντος αγροτικού πληθυσμού, η φύση της οποίας συσκοτίστηκε με τον μεταφυσικό όρο «αστυφιλία». Μικροαστικοποίηση, που δυνάμωσε στην επόμενη δεκαετία της Αποβιομηχάνισης, όταν παραδοσιακοί βιομηχανικοί κλάδοι διαλύθηκαν, εργοστάσια έκλεισαν ( ~ 4000 «προβληματικές» κρατικοποιήθηκαν επί ΝΔ και «Εθνάρχη» προ του ’81, για να κλείσουν επί «ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα» με δαπάνες και χρέωση του Κράτους – άψογη συνεργασία «Αλλαγής» με «Επάρατη») και οι πρώην εργάτες έγιναν μικροεπαγγελματίες, υπεργολάβοι κλπ. στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών πλέον καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, για να «μπουκώσει το στόμα τους» και να μην εξεγερθούν. Αυτό είναι και το αληθινό και καθόλου ψευδές υπόβαθρο του «μαζί τα φάγαμε» …εις βάρος της εργατιάς και των παιδιών μας.




Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ δε δημιούργησε, ούτε «διαμόρφωσε» τα λεγόμενα «μεσαία στρώματα», παρά απλά διαχειρίστηκε και εγγυήθηκε τη συμμαχία του Ιμπεριαλισμού με τα μικροαστικά στρώματα, που ο ίδιος είχε, σκόπιμα σε μεγάλο βαθμό, εκκολάψει. O Ιμπεριαλισμός έφτιαξε τα μικροαστικά στρώματα, κι αυτά ανέδειξαν το ΠΑΣΟΚ συνειδητά και εξ αρχής σαν εκφραστή της συμμαχίας τους με τον γεννήτορά τους.
Μακροσκοπικά αν το δεί κανείς, η έλευση του "ΠΑΣΟΚ" ήταν το αναγκαίο τελευταίο μέρος της ολοκλήρωσης ενός ευρύτερου ιμπεριαλιστικού σχεδιασμού, που ξεκίνησε με το "Σχέδιο Μάρσαλ". Ηταν, κυριολεκτικά το πολιτικό και τελευταίο μέρος του "Σχεδίου Μάρσαλ" για την Ελλάδα, που πρέπει να παραδεχτούμε, πως υπήρξε επιτυχές για την Κεφαλαιοκρατία, καθώς της έδωσε το χρόνο να καταβάλει την ΕΣΣΔ και το Σοσιαλιστικό Στρατόπεδο.
Η χρεωκοπία του "ΠΑΣΟΚ" μετά το 2000 και τελειωτικά με τα «Μνημόνια», ήταν και το ορόσημο της έναρξης της διαδικασίας απόσυρσης της "μεσαίας τάξης" από τον ίδιο τον Καπιταλισμό/Ιμπεριαλισμό, που την υπέθαλψε, κι αφού του είχε κάνει πλέον τη δουλειά του.



Το "ΠΑΣΟΚ" ήταν εκ γενετής ένα ψευδοαριστερίζον αστικό κόμμα, που υπόκειται στις νομοτέλειες, που διέπουν τον Καπιταλισμό/Ιμπεριαλισμό. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τις "αριστερές" μεταλλάξεις του. Η «Αλλαγή» του δεν ήταν παρά «Εναλλαγή». Πράγμα, που επιβεβαιώθηκε θλιβερά και το 2015, με την επόμενη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ, τον τΣύριζα.
Σε αυτή την οπτική τα σημερινά δεινά του έλληνα εργαζομένου είναι, συν τοις άλλοις, και το τίμημα εκείνης της «καλής εποχής», που δεν είχε καμιά αντικειμενική προοδευτική βάση, πέρα από τα προσωρινά και παραπλανητικά οφέλη μιας ιστορικής απατηλής εξαγοράς μεγάλων λαϊκών μαζών, που έτσι εξωθήθηκαν σε αδιέξοδους δρόμους, όπως σήμερα πια διαπιστώνεται. Η επιχειρούμενη καλλιέργεια κλίματος νοσταλγίας για την «εποχή Αντρέα» δεν είναι τίποτε περισσότερο από την νοσταλγία ενός παράλληλου της μυθικής ομηρικής Λωτοφαγίας στη σημερινή Οδύσσεια του Ελληνικού Λαού.

Αυτά, γιατί προβλέπω πως θα μας τα ζαλίσουν προσεχώς με την πιπίλα του «παλαιού-καλού ΠΑΣΟΚ».

Σεχτάρ Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ 





33 σχόλια:

  1. Απίθανα τα σκίτσα, Στρατάρχη, πότε πρόλαβες!
    Να βάλω και τα δύο link που φαγώθηκαν στην αντιγραφή:
    .....
    Καλλιεργούν τον μύθο ενός ουρανοκατέβατου ΠΑΣΟΚ, που τάχατες «διαμόρφωσε την μεσαία τάξη»(*), ...
    και παρακάτω:
    ......
    Και έτσι εξηγείται και η υπερεξάπλωση αυτών των στρωμάτων στην Ελλάδα, ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι το ΠΑΣΟΚ δεν δημιούργησε τους περίφημους "μικρομεσαίους" (το "μεσαία στρώματα" είναι μεταγενέστερο-του Κωστάκη Καραμανλή) και απλά τους εκμεταλλεύτηκε σαν το κοινωνικό στρώμα (και όχι τάξη)που προσεταιρίστηκε για την ταχεία άνοδο του και την παραμονή του περί τις 4 δεκαετίες περίπου στην εξουσία.
    Οστώσο (και αν δεν το πούμε αυτό θα χάσουμε το δίκιο μας) πραγματικά η βελτίωση του βιωτικού επιπέδου του ελληνικού λαού μεταξύ '81-'84 ήταν πρωτόγνωρη για τα μέχρι τότε (αλλά πολύ περισσότερο για μεταγενέστερα) δεδομένα. Για το εάν αυτή οφείλονταν (όπως πιστεύω εγώ) σε υποχώρηση της αστικής τάξης απέναντι σε ένα όλο και ενδυναμούμενο κίνημα, είναι μία συζήτηση.
    Αλλά μία συζήτηση που για να γίνει πειστική απέναντι σε όσους έφαγαν την φάβα "της ΠΑΣΟΚάρας με την οποία έφαγε ο κόσμος κρέας", οφείλει να γίνει κάποια στιγμή χωρίς υπεραπλουστεύσεις, και σίγουρα χωρίς εταιροχρονισμούς όπως η πολιτική ορολογία του "μεσαίου χώρου"-μεσαίας τάξης". Το Παπαντρεϊκό ΠΑΣΟΚ έχοντας μελετήσει έστω και τα βασικά του μαρξισμού, αυτό το καταλάβαινε όταν μετονόμαζε του μικροαστούς σε "μικρομεσάιους¨προσπαθόντας να θολώσει τα νερά και να σπάσει τις ταξικές συμμαχίε της εργατικής τάξης με τα στρώματα των αυτοαποσχολύμενων κλπ, που με τον όρο μικρομεσαίοι τα τοποθετούσε δίπλα στην μεσάια αστική τάξη. Κοινώς εδώ "η δουλειά έχει ψωμί" που έλεγε και ο Σαββόπουλος πριν κόψει καπίστρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας μην ξεχναμε και τα 20ετη δανεια (πολλα δις τοτε το 84-5) απο Ιαπωνικες τραπεζες (περιπου αλλο ενα ΜΑΡΣΑΛ )που αποπληρωθηκαν αισιως το 2005 .Αυτα βεβαιως συνεναινεσε η α/τ να μοιραστουν στους μικροαστους ακριβως για να σπασει η συμμαχια με την εργ.ταξη ....και να αποφυγουν τα χειροτερα

      Διαγραφή
    2. ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΟΝ ΦΙΛΟΛΑΙΚΟ

      Διαγραφή
    3. Εδώ χρειάζεται προσοχή, στο θέμα "βελτίωση της ζωής" η "άνοδος του βιοτ. επιπέδου" επί ΠΑΣΟΚ:
      Για τον μέσο Ελληνα, αυτό σήμαινε τζιπούρα μουράτη, εξοχικό, ταξίδια για ψώνια στο Harrod's, γυμναστήριο για αδυνάτισμα, Μπότοξ κλπ..
      Για μένα κάποια βελτίωση του ΕΣΥ, διατήρηση της ημιδωρεάν Δημόσιας Παιδείας, στοιχειώδη Κοινωνική Ασφάλιση έστω και με αυξημένες εισφορές εργαζομένου (που όλο και ανεβαίναν) ... τα γνωστά ψίχουλα δηλαδή.
      Για να πάρεις τα πρώτα έπρεπε να μιζάρεις αν ήσουν επαγγελματίας, να γλείψεις τον πασοκορουφιάνο της κλαδικής στο δημόσιο. Αν ήθελες να προκόψεις στον ιδιωτικό τομέα, κι εκεί πολλές φορές σε διόριζε κάποιο κύκλωμα και των δυο κομμάτων της εξουσίας - το ρουσφέτι πήγαινε σύννεφο, ακόμη και για το βασικό μισθό/μεροκάματο! Για παραπάνω εξέλιξη, χρειαζόταν απλά να στήσεις κώλο στα αφεντικά - άμα ήσουν γυναίκα και κυριολεκτικά... οπως γίνεται και σήμερα, δηλαδή, και όπως θεωρούνται, και ορθώς, απόλυτα φυσιολογικά και αυτονόητα όλα αυτά σε κάθε Καπιταλισμό, που σέβεται τον εαυτό του. (Και για να τα λέμε όλα, ακόμη και στον υπαρκτό τότε Σοσιαλισμό δεν πρόλαβαν να ξηλωθούν αυτά, και επί "στασιμότητας" θέριεψαν μέχρι που ...νομιμοποιήθηκαν το '89-'91.)
      Αυτές ήταν οι "καλές μέρες" επί ΠΑΣΟΚ, πέρα από το τίμημα σε χρέος, που επισημαίνει και ο Στρατάρχης. Και να προσθέσω, πως το τίμημα για τα άχρηστα σκουπίδια η τα λίγα χρήσιμα ψίχουλα, δεν ήταν μόνο το Δημόσιο (και ιδιωτικό - μην ξεχνιόμαστε) Χρέος, αλλά και η αποδόμηση της χώρας, από την αποβιομηχάνιση, την πολεοδομική αναρχία, την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, τον ξεπεσμό της οικονομίας στην τουριστική πορνεία μέχρι και την αλλοτρίωση των συνειδήσεων, την καταρράκωση της αξιοπρέπειας και του αυτοσεβασμού ενός Λαού, που μόλις 40 χρόνια πριν είχε γίνει παγκόσμιος θρύλος, με τα ψυχικά αποθέματα που έδειξε σε Κατοχή και Εμφύλιο....
      Ολα αυτά τα χρέη πληρώνονται σήμερα, αλλά φοβάμαι πως μόνο στην αρχή είμαστε. Ισως γιατί δεν έχουμε ακόμη πλήρως κατανοήσει τι καταστροφή ήταν "οι καλές μέρες του ΠΑΣΟΚ", δηλαδή του Καπιταλισμού, κι εδώ και διεθνώς.

      Διαγραφή
    4. Το «παληό-καλό ΠΑΣΟΚ» είναι ακόμη μια άλλη έκδοση του «υγιούς Καπιταλισμού».

      Διαγραφή
  3. https://prin.gr/2021/11/%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b1%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%ac-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%84/ Οπορτουνιστικά κουραφέξαλα και τρίχες για μεταξωτές κορδέλες απο τους Τροτσκιστές ...αντιτζανεττακιστές του ΝΑΡ αγκαλιασμένους με τον εγκάθετο των εφοπλιστών στην ΠΕΝΕΝ Νταλακογεώργο και τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι οι Μανιαδάκηδες Αραβανής Πετρόπουλος Καλαματιανός και σία... Ολοι μαζί εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας... για το ξέπλυμα των εγκλημάτων της και ταυτόχρονα σαν δίδυμα αδελφάκια του φασισμού υπηρετούν την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής με λύσσα σαν ιδεολογική τους μήτρα. Ο Λαός τον Οκτώβρη του 1944 μπορούσε να διεκδικήσει την εξουσία σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό δεν θα είχαμε χάσει σε όλη την χώρα και θα οικοδομούσαμε Σοσιαλισμό αν υπήρχε ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Την ίδια καταστροφή έφερε και το οπορτουνιστικό μπάχαλο της ...ΕΔΑ.... Τα ίδια συνεχίστηκαν και την περίοδο 1968 1991. Η Αιτία για όλη αυτή την καταστροφή ήταν η θεωρία των πολιτικών μετώπων και σταδίων που υπήρχε στο ΚΚΕ απο το 1935 μέχρι το 1995 με προσπάθεια διόρθωσης το 1953 και σε λιγότερο βαθμό το 1973. Πως να παραδεχτεί αυτό το έγκλημα ο οπορτουνιστικός συρφετός την στιγμή που είναι ο δολοφόνος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η συμμετοχή και στήριξη των δύο κυβερνήσεων του 1989 - 1990 από τυπική πλευρά δεν αποτελεί παραβίαση του Προγράμματος του Κόμματος που είχε ψηφιστεί στο 10ο Συνέδριο, δεδομένου ότι «γενικά» ήταν ενταγμένη στη λογική συνεργασίας και με αστικές πολιτικές δυνάμεις και σε αστικές κυβερνήσεις, λογική που υπήρχε και στο Πρόγραμμα του Κόμματος και σε πολιτικές επεξεργασίες της προηγούμενης περιόδου. Εξέφραζε ακόμα την αντίληψη ότι όταν το αστικό πολιτικό σύστημα δυσκολεύεται να εξασφαλίσει σταθερή αστική κυβέρνηση, κι επομένως εμφανίζεται ένα είδος αστάθειας - που ο λαός έχει διαπαιδαγωγηθεί να τη φοβάται αντί να την αξιοποιεί - τότε δεν είναι θέμα αρχής το Κόμμα να μην μετέχει ή να μην στηρίζει κυβέρνηση για τη σταθεροποίηση, που θα εξασφάλιζε βελτίωση της θέσης του. Με τη στάση αυτή μάλιστα θεωρούνταν ότι η Αριστερά και το ΚΚΕ ως μέρος της μπαίνουν στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων, αποκτούν ενεργό ρόλο.

    Αξιολογώντας τη συμμετοχή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας το 1944, το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ διατυπώνει ένα πιο γενικό συμπέρασμα: «Στο πλαίσιο της συμμετοχής σε αστική κυβέρνηση δεν είναι δυνατό να υπάρξουν επωφελείς για το λαό συμβιβασμοί, από τη στιγμή που το ΚΚ έχει κάνει ήδη την πρώτη θεμελιώδη υποχώρηση, προκειμένου να συμμετέχει σε αυτή την κυβέρνηση: Εχει παραιτηθεί από την πάλη για την εργατική εξουσία και συνεπώς από το στόχο της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και έτσι έχει προχωρήσει εξ αντικειμενικού στη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος προβαίνοντας σε υποχωρήσεις ασυμβίβαστες - αντίθετες προς τα εργατικά συμφέροντα».

    Η τοποθέτηση αυτή του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ έχει γενική ισχύ και δεν αφορά μόνο περιόδους της Ιστορίας του, στις οποίες κρινόταν άμεσα η πάλη για την εξουσία. Η συμμετοχή σε αστική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή γίνεται ή τους λόγους που οδηγούν σε αυτήν την απόφαση, αποτελεί εκδήλωση είτε έλλειψης στρατηγικής του Κόμματος για την εργατική εξουσία είτε στην πράξη παραίτηση από αυτήν.

    Οπως έχει αποδειχτεί από την πείρα του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, η συμμετοχή σε μια αστική κυβέρνηση συνιστά λάθος που δεν διορθώνεται εύκολα και μπορεί να αποδειχτεί ανεπανόρθωτο.

    Γι' αυτό, το Κόμμα μας ενσωμάτωσε αυτά τα πολύτιμα πολιτικά συμπεράσματα στις στρατηγικές επεξεργασίες του, ωριμάζοντας την Προγραμματική του αντίληψη, όπως αυτή εκφράστηκε στις Αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου.https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=27/2/2021&id=18166&pageNo=20 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μελετώντας το πώς φτάσαμε στην εσωκομματική κρίση του 1989-1991, στο 13ο Συνέδριο και τη μετέπειτα διάσπαση του Κόμματος το 1991, πρέπει ιδιαίτερα να σταθούμε στη διαμόρφωση της στρατηγικής του ΚΚΕ την περίοδο 1974-1991. Βεβαίως, τα προβλήματα στη στρατηγική του ΚΚΕ έχουν ιστορικό βάθος, δεν πρόκειται όμως στο παρόν κείμενο να αναφερθούμε σε αυτό, θα υπενθυμίσουμε απλώς ορισμένες βασικές διαπιστώσεις για τη στρατηγική και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ τη συγκεκριμένη περίοδο.

    Το 9ο Συνέδριο (1973) διατηρεί τη λογική της στρατηγικής των σταδίων του 8ου Συνεδρίου (1961), λογική που επίσης διατηρείται αλώβητη, με ορισμένες επιμέρους τροποποιήσεις που δεν αλλάζουν την ουσία, και στο 10ο Συνέδριο το 1978. Στο Πρόγραμμα του 10ου Συνεδρίου αναφέρονται δύο αλληλοσυνδεόμενα μεταξύ τους στάδια επαναστατικών μετασχηματισμών με διακριτές διαφορές μεταξύ τους: Το επαναστατικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό, που ως πολιτικό καθεστώς αποκαλείται δημοκρατία του λαού, και το σοσιαλιστικό. Η δημοκρατία του λαού έχει ως αποστολή της να καταργήσει την εξάρτηση του ελληνικού καπιταλισμού από τα δεσμά της ξενοκρατίας, να πετύχει - όπως σημειώνει - την πτώση του ενός μετά από το άλλο οχυρού της ολιγαρχίας, με επιστέγασμα τη σοσιαλιστική επανάσταση. Παραδέχεται ότι η δημοκρατία του λαού θα δρα στο έδαφος της κυριαρχίας των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, ενώ η κυβέρνηση θα εθνικοποιήσει ξένα και ντόπια μονοπώλια εθνικής σημασίας, θα περιορίσει τη δράση των υπόλοιπων μονοπωλίων με δημοκρατικό έλεγχο και θα ενισχύσει κοινοπραξίες μικρών βιομηχανικών επιχειρήσεων.

    Η λογική των σταδίων έχει ως απότοκο και την ανάλογη πολιτική συμμαχιών τόσο σε κοινωνικό όσο και πολιτικό επίπεδο. Ετσι υποτιμούνται οι διαφορές συμφερόντων ανάμεσα στην εργατική τάξη και τμήματα των μεσαίων στρωμάτων, ενώ στην πράξη διατηρείται η αντίληψη της συμμαχίας με ένα τμήμα της μη μονοπωλιακής αστικής τάξης, παρόλο που είχε γίνει κριτική σε ανάλογη θέση του 8ου Συνεδρίου του ΚΚΕ το 1961. Σε πολιτικό επίπεδο η συμμαχία των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ (που τότε χαρακτηριζόταν από το Κόμμα ως μικροαστικό κόμμα), αλλά ταυτόχρονα βασιζόταν στην ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς, δηλαδή της ενότητας του Κόμματος με δυνάμεις που αποσπάστηκαν από αυτό και κυρίως δυνάμεις του «ΚΚΕ εσωτερικού», με τον όρο ότι το τελευταίο θα εγκαταλείψει τον «κομμουνιστικό» αυτοπροσδιορισμό του.

    Στη βάση του Προγράμματος του 10ου Συνεδρίου, το ΚΚΕ, μπροστά στις εκλογές του 1981, έθεσε το στόχο οι εκλογές να οδηγήσουν στην απομάκρυνση της Δεξιάς από την κυβερνητική εξουσία, την ανάδειξη δημοκρατικής κυβέρνησης για την προώθηση του προγράμματος της «πραγματικής αλλαγής», που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορούσε να γίνει φάση περάσματος στους αντιιμπεριαλιστικούς αντιμονοπωλιακούς μετασχηματισμούς της δημοκρατίας του λαού, στην ενιαία επαναστατική διαδικασία μετάβασης στο σοσιαλισμό. Ουσιαστικά δηλαδή παρεμβάλλεται ένας άμεσος κυβερνητικός στόχος στο έδαφος της αστικής εξουσίας, αυτός της «κυβέρνησης της πραγματικής αλλαγής», που θα άνοιγε τον δρόμο για την «επαναστατική διαδικασία δύο σταδίων». Με βάση αυτήν τη θέση το ΚΚΕ διαμόρφωσε τα συνθήματά του στις εκλογές του 1981, προβάλλοντας την εκλογική ενίσχυση του Κόμματος ως παράγοντα που θα καθορίσει τις μετεκλογικές εξελίξεις, θα εξασφαλίσει την κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, με βάση αυτήν τη θέση διαμόρφωσε την κριτική στάση του απέναντι στην αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που προέκυψε από τις εκλογές του 1981 (γιατί δεν ήθελε τη συνεργασία με το ΚΚΕ, για ατολμία στην προώθηση αντιμονοπωλιακών στόχων, για συμβιβασμό με την αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό κ.λπ.). Η θέση για κυβέρνηση της «πραγματικής αλλαγής» υιοθετείται Συνεδριακά με το 11ο Συνέδριο του ΚΚΕ το 1982. https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=20/2/2021&id=18161&pageNo=24 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  6. Η λογική μεταβατικών προγραμμάτων αναιρεί την αυτοτέλεια του ΚΚ

    Αναιρείται η αυτοτέλεια του ΚΚ όταν υιοθετεί τη λογική μεταβατικών προγραμμάτων, συμμετοχή σε κυβερνήσεις διαχείρισης στις συνθήκες του καπιταλισμού, την ύπαρξη ενδιάμεσης εξουσίας ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό.

    Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα Πρακτικά της 18ης Ολομέλειας, όταν εξηγούνταν ότι δεν ήταν δυνατόν να γίνεται κριτική στα άλλα κόμματα, εφόσον επιδιώκονται ή γίνονται διαπραγματεύσεις, αλλά και αν χρειαστεί η κριτική να μην εμποδίζει το δρόμο συνεργασίας. Πρόκειται για μια από τις πολλές αποδείξεις για το τι συνεπάγεται η απόσπαση της πάλης κατά της δικτατορίας ή για κάποιο άλλο πολύ οξυμένο ζήτημα από την πάλη για την εργατική εξουσία.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίοδος της 10ετούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Και τότε και σήμερα σε περίοδο μη σταθεροποιημένης αναιμικής καπιταλιστικής ανάκαμψης, κατηγορείται το ΚΚΕ ότι δεν συνέβαλε στην οικοδόμηση ενός μετώπου πολιτικής συνεργασίας κατά των μνημονίων, ενώ σήμερα δεν συμβάλλει στην οικοδόμηση αριστερού πολιτικού μετώπου συνεργασίας ή αντικαπιταλιστικού, ή αντινεοφιλελεύθερου κ.λπ. με ένα μεταβατικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Τη θέση του Κόμματος για την Κοινωνική Συμμαχία, που αφορά στις κινητήριες δυνάμεις του αγώνα και της προοπτικής - με βάση την αντικειμενική θέση τους στην καπιταλιστική οικονομία - την υποβιβάζουν ως μαζικό κίνημα, το οποίο θα λειτουργεί ως παράγοντας ανάδειξης κυβέρνησης διαχείρισης και στη συνέχεια στήριξής της.

    Ολες οι αποχρώσεις των παραπάνω απόψεων εγκαλούν το ΚΚΕ ότι δεν παίρνει υπόψη τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων και το επίπεδο της λαϊκής συνείδησης, βάζοντας - ισχυρίζονται - στην πρώτη γραμμή ως άμεσο σύνθημα την πάλη για το σοσιαλισμό. Αποτελεί συνειδητό ψέμα ότι το ΚΚΕ δεν διαμορφώνει, εξελίσσει και όπου χρειάζεται προσαρμόζει τη γραμμή εργατικής - λαϊκής συσπείρωσης και πάλης γύρω από οξυμένα προβλήματα, υπολογίζοντας τις δραματικές απώλειες την περίοδο της κρίσης αλλά και τις αυξανόμενες ανθρώπινες ανάγκες. Παίρνουμε υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και τοπικών πολέμων στην περιοχή. Είναι συνειδητό ψέμα ότι το Κόμμα δεν υπολογίζει γενικά και κατά χώρο, κλάδο, περιοχή πώς εξελίσσεται ο συσχετισμός δυνάμεων. Είναι σκόπιμο, συνειδητό ψέμα ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για την οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης ή ότι αδιαφορεί για την απόσπαση κάποιων, έστω και μερικών, προσωρινών κατακτήσεων σήμερα για τη βελτίωση της ζωής της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Το ψέμα τους δεν το αντιμετωπίζουμε από την ηθική του μόνο πλευρά (υπάρχει και τέτοια) αλλά πριν απ' όλα ως στοιχείο ενός πιο κρίσιμου προβλήματος που αφορά: Στην εχθρική στάση του οπορτουνισμού όχι μόνο απέναντι στο σοσιαλισμό αλλά και σε κάθε κατεύθυνση πάλης που συμβάλλει στην ανάπτυξη αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής συνείδησης. Δεν συμφωνούν στη διαμόρφωση μιας όσο γίνεται, στις συνθήκες του καπιταλισμού, μαζικής πρωτοπορίας ικανής να συσπειρώνει, να δίνει μάχες, όχι μόνο εναντίον της μιας ή της άλλης κυβέρνησης αλλά και κατά του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και σχηματισμών. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το Κόμμα μας αποκαθιστώντας τον επαναστατικό του χαρακτήρα, κρατώντας μάλιστα την ιστορική του συνέχεια και το 1968 και την περίοδο '89 - '91, προσπαθεί και οφείλει συνεχώς να παίρνει σοβαρά υπόψη του το βασικό πρόβλημα της επαναστατικής πολιτικής, να εντοπίζει τον κύριο κρίκο στην αλυσίδα των γεγονότων και των εξελίξεων, με βάση τις αντιθέσεις της καπιταλιστικής κοινωνίας. Αξίζει με αυτήν την έννοια να θυμίσουμε τη συμπυκνωμένη θέση του Λένιν («Τα καθήκοντα του προλεταριάτου στην επανάστασή μας», ΑΠΑΝΤΑ τόμος 11 σελ. 151 - 186) «...Δεν αρκεί να είσαι επαναστάτης και οπαδός του σοσιαλισμού ή κομμουνιστής γενικά. Πρέπει να ξέρεις να βρίσκεις σε κάθε συγκεκριμένη στιγμή τον ιδιαίτερο εκείνο κρίκο της αλυσίδας, απ' όπου πρέπει να πιαστείς με όλες σου τις δυνάμεις για να κρατάς όλη την αλυσίδα και να προετοιμάσεις σταθερά το πέρασμα στον κατοπινό κρίκο. Και η διάταξη των κρίκων, η μορφή τους, το αλύσωμά τους, η διαφορά του ενός από τον άλλο στην ιστορική αλυσίδα των γεγονότων δεν είναι πράγματα τόσο απλά και τόσο χοντροκομμένα, όπως στη συνηθισμένη αλυσίδα που φτιάχνει ένας σιδεράς».

    Αν γίνει σύγκριση ανάμεσα στα κείμενα του ΠΓ για το Προγραμματικό 9ο Συνέδριο και στις ομιλίες στο θέμα του αγώνα κατά της δικτατορίας και ιδιαίτερα στη στάση του Κόμματος για το δημοψήφισμα, φαίνεται καθαρά ότι αυτό που καθόρισε (και πάντα καθορίζει) την πολιτική γραμμή του Κόμματος αλλά και όλων των φιλελεύθερων, σοσιαλδημοκρατικών, οπορτουνιστικών κομμάτων ήταν και είναι η στρατηγική και το πρόγραμμά τους, η στάση απέναντι στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό, ανάμεσα στην αστική και την εργατική εξουσία. Αυτή είναι η ρίζα των θεμελιακών διαφορών και όχι η ιεραρχία των διάφορων άμεσων αιτημάτων, ή ο δήθεν κομματικός εγωισμός ή ο δήθεν δογματισμός, οι τακτικές και τακτικίστικες κινήσεις.

    Στη 18η Ολομέλεια, όπως από την πρώτη στιγμή αναφέραμε στην παρουσίαση, αναδείχθηκαν οι αντιφάσεις που προκάλεσαν ως έναν βαθμό και διαφορετικές απόψεις στη συζήτηση των τρεχουσών εξελίξεων στην Ελλάδα, πιο καθαρά κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Προγράμματος, με βασικότερο ζήτημα την ενιαία επαναστατική διαδικασία των δύο σταδίων, τις κινητήριες δυνάμεις τους, την εκτίμηση της ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού. Ενώ στο Σχέδιο Προγράμματος γινόταν η σωστή εκτίμηση ότι είχαν διαμορφωθεί οι υλικές προϋποθέσεις για τον σοσιαλισμό, αφού ο ελληνικός καπιταλισμός ήταν στο μονοπωλιακό του στάδιο, στην τελική διαμόρφωση παρέμεναν τα δύο στάδια της επαναστατικής διαδικασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Τελικό Σχέδιο για το 9ο Συνέδριο όπως και στο ίδιο το Πρόγραμμα του 9ου Συνεδρίου έλλειπε εντελώς ο όρος επαναστατική κατάσταση.https://www.kke.gr/article/Didagmata-diaxronikis-simasias-gia-ti-stratigiki-toy-KKE/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. https://prin.gr/2021/11/%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%cf%8d%ce%bf-%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%ac%cf%82-%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%8d%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/....... Το γνωστό οπορτουνιστικό τσίρκο σε αδιέξοδο στην προσπάθεια για το νέο ανάχωμα που έχει ανάγκη ο καπιταλισμός το έριξε στο Μπλα μπλα μήπως και μπερδέψει κανέναν. Η Απόγνωση τους βρίσκεται στην πορεία του ΚΚΕ τα τελευταία 30 χρόνια και στην κατάργηση των πολιτικών μετώπων και σταδίων το 1996 με αποτέλεσμα να ξεβρωμίσει ο τόπος απο τα οπορτουνιστικά σκουπίδια όλων των αποχρώσεων. Κοινωνική Συμμαχία διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση να εδραιώνεται η πρόταση εξουσίας για έξοδο απο την Ε.Ε με κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ξήλωμα του Καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου μακριά απο οποιαδήποτε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού. Ας Σκούζουν όσο θέλουν οι φορείς όλων των οπορτουνιστικών απόψεων. Δεν κάνουμε βήμα πίσω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. https://www.imerodromos.gr/eytheies-erotiseis-gia-ti-diacheirisi-tis-pandimias-epitrepontai/ Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε... απο τον Κύριο Χολέβα. Ολα αυτά συμβαίνουν σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες με Αριστερές και ...δεξιές κυβερνήσεις γιατί αυτοί είναι οι νόμοι του καπιταλισμού και θα αλλάξουν μόνο όταν ο λαός με τον αγώνα του στην Κοινωνική συμμαχία ανατρέψει τον Καπιταλισμό με ξήλωμα του κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου χωρίς μεταβατικές μπούρδες και σταδιακές παπάτζες που μας σερβίρετε και βρωμάνε... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. https://prin.gr/2021/11/portugal/ Τα τραγικά αποτελέσματα όταν το Κ.Κ δεν έχει ξεκαθαρίσει με τον οπορτουνισμό και δεν έχει στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και εργαλείο του αγώνα την κοινωνική συμμαχία. ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΚΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 12/11/1944

    Η μάχη της Παναγιάς Κεραμιών, περίπου 1.000 άνδρες του γερμανικού στρατού, με μηχανοκίνητα και με τη βοήθεια πυροβολικού από την Μαλάξα, Βαντέ, Πενταριανά, Γαλατά, Κόκκινο Χωριό, εξόρμησε κατά του 14ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, στην περιοχή Κεραμειών........ Η Συμφωνία της Λισαβόνας σε δράση. Γερμανικός στρατός έμεινε στην Κρήτη με την σύμφωνη γνώμη Ελληνικού και Αγγλικού Ιμπεριαλισμού στα πλαίσια του Αντικομουνιστικού αγώνα και του Ταξικού πολέμου δυστυχώς μονόπλευρος.... ΑΥΤΑ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εμείς μπορεί να γράφουμε άρες-μάρες κουκουνάρες, τα δικά μας, για τις "καλές μέρες του ΠΑΣΟΚ", αλλά ο "Λαός" είναι αλλού:
    Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η δήλωση της μητέρας της 50χρονης, όταν ρωτήθηκε αν η κόρη της θα μπορούσε να έχει σωθεί κάνοντας το εμβόλιο, με την ίδια να υποστηρίζει ότι καλώς δεν έκανε το εμβόλιο η κόρη της και πως η απώλειά της ήταν θέλημα Θεού!!!!
    ...................................
    Αυτός ο κόσμος είναι τελειωμένος ...γιατί είναι θέλημα Θεού!!!!
    To μεγαλύτερο κατόρθωμα του ΠΑΣΟΚ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. https://www.902.gr/eidisi/politiki/277436/o-laos-na-syneiditopoiisei-ti-dynami-toy-na-dynamosei-ergatiko-laiko-kinima ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/ideologia/2824-ta-monopolia-kai-o-rolos-tous Τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι οι Μανιαδάκηδες στην προσπάθεια να διαστρεβλώσουν το αθάνατο έργο του ΛΕΝΙΝ ξεκινώντας απο τον Ιμπεριαλισμό. Σύμφωνα λοιπόν με τον Ιμπεριαλισμό του ΛΕΝΙΝ που ...δεν πάγωσε στο χρόνο... ο Καπιταλισμός βρίσκεται στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο σχεδόν παγκόσμια στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξαρτησης και διαφορετική θέση στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα. ΛΕΝΙΝ που αρχές του 1917 εξηγεί στον Γκρόιλιχ γιατί είναι ιμπεριαλιστική χώρα η ...ΕΛΒΕΤΙΑ.... https://cognoscoteam.gr/1882-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B7%CF%82-%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B2/https://www.902.gr/eidisi/politiki/235055/1821-i-epanastasi-kai-oi-aparhes-toy-ellinikoy-astikoy-kratoyshttps://laikhexousia.blogspot.com/2015/10/blog-post_2.html Καλή χώνεψη στους χαφιέδες του Μανιαδάκη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. https://www.kordatos.org/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%be%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%b1%cf%80/ Οπορτουνιστικά κουραφέξαλα απο τους Μανιαδάκηδες πάντα στην υπηρεσία του καπιταλισμού. Η Επανάσταση του 1821 ήταν εθνικοαπελευθερωτική και αστικοδημοκρατική που ανέτρεψε την Φεουδαρχίας φέρνοντας τον Καπιταλισμό το 1830https://www.902.gr/eidisi/politiki/235055/1821-i-epanastasi-kai-oi-aparhes-toy-ellinikoy-astikoy-kratoys που πέρασε στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο το 1882 https://cognoscoteam.gr/1882-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B7%CF%82-%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B2/ στα πλαίσια την ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάρτησης και ενδιάμεση θέση στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Αυτά τα παραμύθια του οπορτουνιστικού συρφετού ο λαός τα πλήρωσε με το αίμα του όταν δεν μπόρεσε να διεκδικήσει την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 και οδηγήθηκε στην σφαγή απο την ....ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟ...... Αλλάξτε πλευρό κύριε Καλτσώνη... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τότε, πριν δεκαπέντε-τόσα χρόνια, με το γιοργάκι, είχαν στήσει τρακόσιες κάμερες για να αναμεταδώσουν την ...."ιστορική"(!) πορεία(!!) αυτουνού του κνώδαλου από την Αθήνα στο πατρικό του χωργιό, στο Καλέντζι, τάχατες για να "ψηφίσει" την ..."υποψηφιότητά" του (χωρίς αντίπαλο!) για την διαδοχή του Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ!
    Σήμερα, παρόμοια, μας τα έχουν πρήξει με καθημερινά ρεπορτάζ, "δημοσκοπήσεις" και αναλύσεις για το ποιός βγαίνει πρώτος και ποιός δεύτερος στην κούρσα της αρχηγίας του Τρινάλ, Κινάλ, Πασόκ, ένα κώμα-μούμια του ~6%. Λες και χέστηκε η φοράδα στο Γενή Τζαμί!
    Οι κεφαλαιοκράτες, χάρη στην υπεραξία, που βυζαίνουν, έχουν απεριόριστα οικονομικά μέσα να δημιουργούν με τα ΜΜΑ (Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης) εικονικές πραγματικότητες στους Λαούς. Ετσι αναπαλαιώνουν στο πολιτικό εποικοδόμημα τα διάφορα αναχώματα σε μιαν επίφοβη αυθεντική έκφραση της λαϊκής θέλησης. Δουλεύουν πρωταρχικά στην κοινωνική βάση, την συνδιαμορφώνουν με τις "μεγάλες πολιτικές" (σχέδια Μάρσαλ, επιδοτήσεις ΕΕ κλπ.) και πάνω εκεί "χτίζουν" μετά τον "πολιτικό κόσμο", το πολιτικό εποικοδόμημα, που τους βολεύει, αξιοποιώντας τα μέσα μαζικής χειραγώγησης των συνειδήσεων.
    Αλλά επειδή (και όταν) τα έξοδα εκεί, με τις "μεγάλες πολιτικές", είναι μεγάλα και κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα την ίδια την καπιταλιστική οικονομία τους, παίρνουν προτεραιότητα τα ΜΜΑ, που το τραβάνε μέχρις εκεί, που δεν παίρνει άλλο, στα όρια της δικής τους γελοιοποίησης.
    Ενα τέτοι φαινόμενο μάλλον ξανάχουμε μπροστά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. https://www.ergatikosagwnas.gr/kinisi-ea/14-anakoinosis-ea/2825-skopoi-katastatikes-arxes-kai-arxes-leitourgias-tis-kk-ergatikos-agonas Το Οπορτουνιστικό Τσίρκο συνεχίζεται. Η Πλήρη αποκατάσταση των Μπολσεβίκικων χαρακτηριστικών τα τελευταία 30 χρόνια πέταξε έξω τα Κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι τους Μανιαδάκηδες για πρώτη φορά στην ιστορία. Η κατάργηση ...πολιτικών μετώπων και σταδίων... που είναι το καλύτερο εργαλείο του καπιταλισμού τους άνοιξε το τάφο. Τρέχουν και δεν φτάνουν σήμερα με υλικά της καταστροφής να γλείψουν την αστική τάξη σαν γνήσιοι χαφιέδες. Τίποτα παράξενο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/277516/al-papariga-polytehneio-anedeixe-ti-simasia-tis-ergatikis-laikishttps://www.902.gr/eidisi/politiki/277522/anakoinosi-gia-ta-48-hronia-apo-ton-iroiko-xesikomo-toy-polytehneioy Στρατάρχη και Σεχτάρ μιλάμε για κανονικό σεμινάριο δεν υπάρχει τίποτα να συμπληρώσεις. 30 ανεπανάληπτα χρόνια. ΑΥΤΑ.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. https://prin.gr/2021/11/%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%bc%ce%bf-%ce%ac%ce%bb%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84/ Ο Οπορτουνιστικός συρφετός πάντα στην υπηρεσία του Καπιταλισμού.https://www.902.gr/eidisi/arthra/277568/didaskei-i-peira-apo-ti-symmetohi-ton-kk-stin-astiki-diaheirisihttps://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/277516/al-papariga-polytehneio-anedeixe-ti-simasia-tis-ergatikis-laikis Αφιερωμένα σε όλους τους ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. https://prin.gr/2021/11/%cf%8c%ce%bb%ce%b7-%ce%b7-%ce%b5%ce%b5-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%86%cf%81%ce%ac%cf%87%cf%84%ce%b7%cf%82/ Οι Τροτσκιστές του ΝΑΡ στο ξέπλυμα των εγκλημάτων Ρωσικού και Κινέζικου Ιμπεριαλισμού που έχουν τις ίδιες ευθύνες με την Ε.Ε για το δράμα των προσφύγων. Απλά διαλέγουν άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία. ...ΑΞΙΟΙ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. https://www.imerodromos.gr/to-polytechneio-zei-exo-oi-ipa-exo-to-nato/ Εξω απο την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Επιστροφή στον εθνικό καπιταλισμό και αλλαγή ιμπεριαλιστικής συμμαχίας με Ρωσία Κίνα ΡΑΝ κ.α είναι καταστροφή για τον λαό ίδια με την σημερινή εξυπηρετεί τμήματα της αστικής τάξης εθνικιστές και φασίστες. Είναι ο καπιταλισμός ΗΛΙΘΙΕ με αριστερές και ...δεξιές κυβερνήσεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. https://prin.gr/2021/11/ygeia/...... Ελεύθερη αγορά και καπιταλισμός υπάρχει και όταν κουμάντο κάνει το κράτος δηλαδή ο συλλογικός καπιταλιστής. Ο Αντικομουνισμός δεν περνάει απο τα Τροτσκιστικά εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας..... Δωρεάν υγεία θα έχει ο λαός όταν κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής ξηλωθεί το καπιταλιστικό κέρδος με δικτατορία του προλεταριάτου. Τυχοδιωκτικές απεργίες με ρεπό και ασθένεια για εναλλαγή κυβερνήσεων στο έδαφος του καπιταλισμού δεν υπάρχουν.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. https://www.902.gr/eidisi/politiki/277644/ti-symporeysi-poy-proteinei-kke-ehei-epitaktiki-anagki-o-laos Να ενημερώσουμε τον Κύριο Ρούση πως η πρόταση του ΚΚΕ για συμπόρευση απευθύνεται στον λαό με μοναδικό κριτήριο το ταξικό στα πλαίσια της Κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή πορεία που περιλαμβάνει ιδεολογική πάλη και ζύμωση και ταυτόχρονα την αυτοτελή δράση του ΚΚΕ. Ολα τα υπόλοιπα που αναφέρει λύθηκαν στο 15ο συνέδριο το 1996 και για την ανατροπή του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ στο 18ο συνέδριο το 2009. Η Κοινωνική συμμαχία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πολιτικό μέτωπο είναι εργαλείο αγώνα. Καλωσορίζουμε λοιπόν το Κύριο Ρούση στην Κοινωνική Συμμαχία. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ...Από την άλλη εμφανίζεται ξανά η αντίθεση σε ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά γιατί υπονομεύουν και πλήττουν τα «εθνικά συμφέροντα» και τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας, αναπαράγοντας πλευρές της εθνικής αστικής προπαγάνδας (π.χ. για τις ΑΟΖ) και αφοπλίζοντας το αντιιμπεριαλιστικό
    κίνημα. Η προσέγγιση αυτή εκφράζεται και από το ΚΚΕ, προκαλώντας αντιφάσεις, καθώς προσκρούει σε άλλες πλευρές των αναλύσεών του. Δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αναπαράγουν έναν παραδοσιακό αντιιμπεριαλισμό, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως ομάδες αναρχικής αναφοράς ή προέλευσης υιοθετούν αντιιμπεριαλιστικούς στόχους,
    χωρίς όμως να δίνεται πάντα το αναγκαίο σύγχρονο στίγμα.https://prin.gr/2021/11/%ce%ad%ce%be%cf%89-%ce%bf%ce%b9-%ce%b7%cf%80%ce%b1-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82/...... Οι αναλύσεις του ΚΚΕ δεν έχουν καμία αντίφαση. Ολα αυτά υπάρχουν στην φαντασία των φορέων όλων των οπορτουνιστικών απόψεων που μοναδικός τους στόχος είναι ο εγκλωβισμός του λαού στον καπιταλισμό. Εχουμε λοιπόν καπιταλισμό απο το 1830 που πέρασε στο ιμπεριαλιστικό στάδιο το 1882 στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάρτησης και ενδιάμεση θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Η Αστική τάξη συμμετέχει συνειδητά στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της και χρησιμοποιεί τις βάσεις για την συνεχή βελτίωση της θέσης της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Το καθήκον των Κομμουνιστών είναι να παλεύουμε για την ταξική ενότητα του λαού στην Κοινωνική συμμαχία διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση να εδραιώνεται η πρόταση εξουσίας των κομμουνιστών για έξοδο απο την Ε.Ε με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου μακριά απο οποιαδήποτε κυβέρνηση όσο οι καπιταλιστές έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. Ολα τα υπόλοιπα είναι οπορτουνιστικά κουραφέξαλα για να έχουμε καπιταλισμό για πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. https://www.kordatos.org/anak-komm-synt-polytexneio-2021/ Ο Συντονισμός οπορτουνιστικών δυνάμεων με την ευκαιρία του Πολυτεχνείου προτείνει ...ανθρώπινο.... καπιταλισμό στην 2α παρουσία με την δοκιμασμένη συνταγή της καταστροφής τα πολιτικά μέτωπα και στάδια που τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 στέρησαν την δυνατότητα του λαού να διεκδικήσει την εξουσία και τον οδήγησαν δεμένο χειροπόδαρα στην σφαγή σε φυλακές εξορίες εκτελέσεις. Μία σούπα που σάπισε και βρωμάει. Δεν θα πάρουμε.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Από ό,τι βλέπω, Στρατάρχη, μας διαβάζει(*) και ο ....Λιόσης!
    ...Αλλά, με τον δικό του τρόπο: Του εξαπατημένου από το ΠΑΣΟΚ μικροαστού...
    ----------------------------------------------------
    (*) Σου έκλεψε και τον τίτλο, ο αθεόφοβος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή