Σε «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας, με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους να εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τη λειτουργία τους ως αποτέλεσμα της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση που δεν ικανοποιεί τα αιτήματα για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα.
Ενδεικτικές του «ως εδώ και μη παρέκει» είναι οι καταγγελίες της Συνέλευσης των γιατρών του Αττικού Νοσοκομείου, σύμφωνα με τις οποίες, «η σημερινή γενική εφημερία ξεκίνησε με δεκάδες ράντζα και υπεράριθμες κλίνες». Μάλιστα όπως αναφέρουν, «το νοσοκομείο είναι εκτός ελέγχου, το πρόβλημα σύντομα θα γίνει μη διαχειρίσιμο. Η νοσηλεία και η ιατρική σε αυτές τις συνθήκες γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες.
Ανάλογες ζοφερές είναι οι αναφορές και για άλλα νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο, όπως Θριάσιο, ΚΑΤ, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων καταγγέλλουν ότι την ώρα που φουντώνει η πανδημία περιορίζονται τα χειρουργεία στα νοσοκομεία έως και 80%, γεγονός που διογκώνει τα προβλήματα ακόμα περισσότερο.
Από αυτήν την άποψη, δραματικά επίκαιρη και επιτακτικά αναγκαία είναι η συσπείρωση στο πλαίσιο διεκδίκησης για ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα και επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων που διεκδικούν εργατικά Σωματεία, Σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία και φορείς του λαϊκού κινήματος, με τη σημερινή Παναττική μέρα δράσης για την Υγεία που διοργανώνουν.
Δράσεις που θα συνεχιστούν την Πέμπτη 25 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή 26 Νοέμβρη στην Καρδίτσα.
Ράντζα και υπεράριθμες κλίνες σε γενική εφημερία
«Ξανά με δεκάδες ράντζα και υπεράριθμες κλίνες αρχίζει η σημερινή γενική εφημερία στο Αττικό Νοσοκομείο», αναφέρει η Συνέλευση των Γιατρών του Αττικού Νοσοκομείου, σε σχετικό δελτίο Τύπου.
Τονίζει ότι, «η πανδημία συνεχίζει να φουντώνει και τα περιστατικά Covid όλο και πληθαίνουν. Πάλι το νοσοκομείο γίνεται "ακορντεόν", τα όρια του ρευστοποιούνται, υπερφορτώνονται τμήματα και κλινικές σε βάρος άλλων. Τα ιατρικά τμήματα που είναι επιφορτισμένα για την αντιμετώπιση των ασθενών COVID δεν επαρκούν πλέον σε ανθρώπινο δυναμικό. Η εκπαίδευση των ειδικευομένων έχει πάει χρόνια πίσω».
Σημειώνει ότι «τη χαριστική βολή έρχεται να δώσει η οδηγία για αναστολή του 80% των τακτικών χειρουργείων που στην ουσία "βγάζει σε αναστολή" μεγάλο μέρος των συναδέλφων του χειρουργικού τομέα και ταυτόχρονα επιβαρύνει πολύ την υγεία του γενικού πληθυσμού που δεν έχει πρόσβαση στα ιδιωτικά κέντρα μιας και αναβάλλονται σοβαρότατες επεμβάσεις (π.χ. αφαίρεση νεοπλασιών, αγγειοχειρουργικές, ορθοπαιδικές, ΩΡΛ, γναθοχειρουργικές και καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις). Όλοι οι γιατροί αγανακτούμε με αυτό το καθεστώς».
Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το νοσοκομείο είναι εκτός ελέγχου, το πρόβλημα σύντομα θα γίνει μη διαχειρίσιμο. Η νοσηλεία και η ιατρική σε αυτές τις συνθήκες γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Το νοσοκομείο δεν μπορεί να εξυπηρετεί τέτοιο όγκο ασθενών, με τη διοίκηση και την κυβέρνηση να μη βάζουν κανένα όριο και περιορισμό».
Κατά 80% αναστέλλονται τα χειρουργεία
Την ίδια ώρα ένα ακόμα πλήγμα στη ζωή και την υγεία του λαού δίνει η κυβέρνηση με το νέο «λοκντάουν» στα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, ένα μέτρο που όχι μόνο δεν πειράζει ούτε ευρώ από τα κέρδη των κλινικαρχών, αλλά αντίθετα ενισχύει και την πελατεία τους.
Με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην επίταξη χωρίς αποζημίωση των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών, σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τα δημόσια νοσοκομεία και στην επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια, επαναφέρει την ίδια χρεοκοπημένη συνταγή της μετατροπής των νοσοκομείων σε μιας νόσου. Έτσι κλείνουν τμήματα, κλινικές συγχωνεύονται, ασθενείς νοσηλεύονται ο ένας πάνω στον άλλο, αρπάζονται κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ για τις ανάγκες του κορονοϊού, και τώρα έρχεται και η περικοπή χειρουργείων με τραγικές συνέπειες σε βάρος ασθενών.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας -που διαβεβαίωνε μέχρι πριν από λίγες μέρες ότι «καμιά δραστηριότητα στο σύστημα Υγείας δεν θα ανασταλεί», επειδή τάχα έχει ενισχυθεί- με εσωτερικό έγγραφο (23/11) προς τις διοικήσεις των ΥΠΕ δίνει εντολή για περιστολή έως και κατά 80% στα τακτικά χειρουργεία, εξαιρώντας μόνο τις «αυστηρώς έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις», ενώ ισχυρίζεται ότι θα γίνονται κανονικά οι διαγνωστικές εξετάσεις, τα θεραπευτικά προγράμματα για τους χρόνιους πάσχοντες, εξαιρώντας σημαντικό κομμάτι ασθενειών και ασθενών.
Ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργείο
«Να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση για δραστικό περιορισμό των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων που βάζει σε κίνδυνο την υγεία δεκάδων χιλιάδων ασθενών και τους εξαναγκάζει να χρυσοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη και δικαιούνται», απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝΕ Θριάσιο.
Όπως αναφέρει, στο Θριάσιο νοσοκομείο, «περισσότεροι από 1.500 ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 250 ασθενείς να βρίσκονται για μήνες στη λίστα αναμονής της Γενικής Χειρουργικής κλινικής, περισσότεροι από 150 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Νευροχειρουργικής και περισσότεροι από 700 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Ορθοπαιδικής Κλινικής. Παρόμοιες είναι οι λίστες αναμονής και για τις υπόλοιπες χειρουργικές ειδικότητες (ΩΡΛ, Ουρολογική, Πλ. Χειρουργική, Οφθαλμολογική, Γναθοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική και Γυναικολογική). Σε πολλές περιπτώσεις, ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τα δύο έτη, με αρνητικότατες συνέπειες για την υγεία των ασθενών». (Διαβάστε εδώ).
Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΚΑΤ
Αντιδρώντας στο μέτρο της περιστολής των χειρουργείων, την Τρίτη 23/11 στο νοσοκομείο ΚΑΤ πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων.
Σημειώνεται ότι τo καλοκαίρι που μας πέρασε, στη λίστα αναμονής στα χειρουργεία του ΚΑΤ βρίσκονταν ήδη 10.000 ασθενείς! Σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης, στη λίστα βρίσκονται πλέον πάνω από 16.000 ασθενείς, μια τεράστια δεξαμενή δηλαδή που αναμένει για επεμβάσεις και από την οποία αντλούν πελατεία οι κλινικάρχες.
Με το «καλημέρα» του 4ου πανδημικού κύματος, τα όποια υγειονομικά πρωτόκολλα καταργήθηκαν, 44 κλίνες Εντατικής και ΜΑΦ μετατράπηκαν σε ΜΕΘ Covid, αφήνοντας για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά (σε ένα νοσοκομείο που δέχεται καθημερινά θύματα τροχαίων, εγκαυματίες κ.λπ.) μόλις 14 κλίνες ΜΕΘ και καμία ΜΑΦ. Σχεδόν όλα τα ανοιχτά τμήματα (ορθοπαιδικό, νευροχειρουργικό κ.ά.) μετατράπηκαν σε Covid. Oι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ Covid πλέον είναι υποχρεωμένοι να είναι εκτεθειμένοι στον ιό 8 ώρες (από 4 ώρες στα προηγούμενα κύματα) λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς το νοσοκομείο αδειάζει από μόνιμους. Η «ενίσχυση με χιλιάδες προσλήψεις» μεταφράζεται σε 100 επιπλέον κενές οργανικές θέσεις από το 2019 -λόγω των συνταξιοδοτήσεων που ούτε καν αναπληρώθηκαν- φτάνοντας συνολικά τις 599, ενώ 42 νοσηλευτές έχουν τεθεί σε αναστολή!
Το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΑΤ θα κλιμακώσει τη δράση του το επόμενο διάστημα με νέα κινητοποίηση στην 1η ΥΠΕ.
«Κάποιοι θα περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια»
Στα νοσοκομεία της Κρήτης, όπου τα χειρουργεία είχαν ανασταλεί κατά 40% τους καλοκαιρινούς μήνες, 10.000 άνθρωποι βρίσκονται σε λίστα αναμονής!
«Κάποιοι θα περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια», λένε οι εργαζόμενοι εκπέμποντας σήμα κινδύνου για την υγεία του λαού. Μόνο στο ΠΑΓΝΗ περιμένουν 5.500 ασθενείς να χειρουργηθούν (3.000 ήταν το 2018). Προχτές με προφορική εντολή του διοικητή σταμάτησε η λειτουργία του ιατρείου πόνου στο ΠΑΓΝΗ, προκειμένου ο αναισθησιολόγος του ιατρείου να καλύψει τα χειρουργεία.
Ασθενείς που είχαν κλείσει εδώ και μέρες ή μήνες ραντεβού στο εν λόγω ιατρείο, μεταξύ των οποίων και ασθενείς με άλγος λόγω ογκολογικών, νευρολογικών κ.ά. νοσημάτων, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν χωρίς να λάβουν τη θεραπεία τους. Αντίστοιχη μετακίνηση έγινε και τις προηγούμενες μέρες με αναισθησιολόγο της ΜΕΘ.
...
Την ίδια στιγμή ....
-Αν δεν υπήρχε ο κοροναϊός η Κυβέρνηση αυτή θα είχε καταργήσει το ΕΣΥ μηδενίζοντας τα κονδίλια για την Υγεία & ξεπουλώντας τα Νοσοκομεία στο Κεφάλαιο.
ΑπάντησηΔιαγραφή-Στον Καπιταλισμό η Υγεία δεν είναι Αγαθό αλλά εμπόρευμα.
άρα το κόστος για τα Νοσήλεια πρέπει να το πληρώνει ο Άρρωστος όπως & το Ασφάλιστρο στην Ιδιωτική Ασφαλιστική όπως & την Εισφορά για τη Σύνταξη.
Το σκεπτικό τους είναι ότι δεν πρέπει να επιβαρύνουν τα αφεντικα με κόστη πάνω στην τιμή του προϊοντος & να είναι έτσι πιό ανταγωνιστικό το εμπόρευμα..!
Μια καθαρή Νεοφιλελεύθερη Σκέψη & Πολιτική που παίρνει δύναμη για την Υλοποίησή της από το εκλογικό σώμα που εκλέγει Ανθρώπους & πολιτικές που τον παιδεύουν μέχρι την ολοκληρωτική Εξαχρείωση!
-Συνεπώς το πρόβλημα δε λύνεται με τις Εκλογές αλλά ούτε και με την πειθώ .
εδώ μάλλον Ισχύει το «Ο γραμμάτων άπειρος ου βλέπει βλέπων.»
άρα η οριστική λύση αυτών των προβλημάτων απαιτεί άλλον τρόπον που οδηγεί σε ένα άλλο σύστημα που θα βλέπει τον άνθρωπο & όχι το Κέρδος.
που θα βλέπει αγαθά & όχι επορεύματα.
που θα βλέπει το όλον και όχι τον έναν.
πυ θα βλέπει τα φόντα & όχι κεφάλαια
την Καλημέρα μου.
Για αυτό ακριβώς χρειάζεται ενίσχυση παντού της κοινωνικής συμμαχίας σε Αντικαπιταλιστική Αντιμονοπωλιακή πορεία διεκδικώντας απο την αστική τάξη προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση να εδραιώνεται η πρόταση εξουσίας των Κομμουνιστών για έξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου και όσο έχουμε καπιταλισμό το ΚΚΕ μετέχει στο αστικό κοινοβούλιο με θέσεις εργατικής λαικής αντιπολίτευσης. ΤΑΞΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΤΑΞΗ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Διαγραφή