Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

ΠΟΝΤΙΟΙ και ΝΑΖΙΣΜΟΣ

 


Ο ρόλος τον οποίο διαδραμάτισε ο Κεμάλ Ατατούρκ ως ιδεολογικό πρότυπο και παράδειγμα για τους Ναζί έχει παραμείνει άγνωστος.

Όλοι πιστεύουν ότι ο Χίτλερ εμπνεύστηκε την ολοκληρωτική ιδεολογία και στρατηγική του από τον Μουσολίνι, όμως ο αρχηγός των Ναζί παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία ήδη από το 1919. Και ο λόγος ήταν ο μεγάλος θαυμασμός που ένιωθε για τις προσπάθειες του Ατατούρκ να δημιουργήσει ένα νέο τουρκικό κράτος μέσα από τις στάχτες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Τόσο, που βάσισε το δικό του (αποτυχημένο) πραξικόπημα του Μονάχου το 1923 στην επανάσταση του Ατατούρκ στην Άγκυρα.

Αργότερα ο Χίτλερ έλεγε ότι ο Ατατούρκ ήταν ο δάσκαλος , ο δε ίδιος και ο Μουσολίνι οι μαθητές. Και ο ενθουσιασμός του για το δάσκαλο επρόκειτο να διαρκέσει: ο Ατατούρκ αποτέλεσε την έμπνευση του Χίτλερ προκειμένου αυτός να διαμορφώσει το ναζιστικό κράτος του με βάση τα εθνικιστικά, αντιθρησκευτικά, ολοκληρωτικά και μισαλλόδοξα σχέδια του "Τούρκου Φύρερ" - με κύρια σημεία αναφοράς τις γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ελλήνων, τους οποίους επιφανείς Ναζί συνέκριναν άμεσα με τους Γερμανούς Εβραίους... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


10 σχόλια:

  1. https://www.imerodromos.gr/80-chronia-apo-tin-machi-tis-kritis/ Ο 2ος Παγκόσμιος πόλεμος ήταν Ιμπεριαλιστικός και απο τις δύο μεριές των καπιταλιστικών χωρών. Η Αστική τάξη μπήκε στην Αλβανία για μερίδιο απο την λεία. Απέσυρε την Μεραρχία απο την Κρήτη καμία πρόβλεψη για άλλη γραμμή άμυνας μέσα στην χώρα. Οταν μπήκαν οι Γερμανοί στον πόλεμο οι Αγγλοι έχοντας σπάσει τον Γερμανικό κώδικα γνώριζαν ότι μετά θα χτυπήσουν την ΕΣΣΔ για αυτό και ...συνθηκολόγησαν.... Ενα τμήμα της Αστικής τάξης συμμάχησε με τους Γερμανούς και το άλλο με τους Αγγλους αφήνοντας ένα ...αντιφασιστικό.... παράθυρο ανοιχτό που το χρειάστηκαν μετά το 1943.... Με την συμφωνία της Πορτογαλίας το 1944 οι Γερμανοί αποχωρούσαν απο τα νησιά χωρίς να τους ενοχλούν οι Αγγλοι. Τους χρειαζόντουσαν στις επερχόμενες μάχες στα Βαλκάνια ενάντια στον Κόκκινο στρατό. Με την ίδια συμφωνία παρέμειναν στην Κρήτη μέχρι της 9 του Μάη του 1945 και με την συμφωνία της Κνωσού 10 Μάη του 1945 παρέμειναν μέχρι τον Ιούλη, Ενας καθαρά ταξικός πόλεμος δυστυχώς ...μονόπλευρος με τον λαό και τους Κομμουνιστές εγκλωβισμένους στην ...λαοκρατία ευρωκομουνισμό.... να μην διεκδικούμε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Τα συμπεράσματα πολύτιμα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. -Στα σοβαρά τώρα ρε παιδιά;
    -Συγκρίνετε τον ηγέτη ενός εθνικοαπελευθερωτικού, αντιιμπεριαλιστικού, εκσυγχρονιστικού κινήματος με τους Ναζί;
    Για να μην αναφέρουμε πως ο ευπνευστής της εθνοκάθαρσης του πόντου δεν ήταν καν ο Κεμάλ, αλλά ο Ενβέρ Μπέης, που είχε γερμανική παιδεία παρεπιπτόντος, οπότε οι Γερμανοί θα δεν είχαν κάποιο λόγο να πάνε τόσο μακρυά για να "μάθουν" αυτά που ειχαν διδάξει οι ίδιοι.
    Είδα τον τίτλο και φαντάστηκα πως θα αναφέρεται σε προσωπικότητες όπως του Αντόν Τσαούς για παράδειγμα, εξού κ μπήκα να το διαβάσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πουθενα στο αρθρο δεν αναφερεται οτι ο εμπνευστης του Ποντιακου ξεριζωμου ηταν ο Κεμαλ ,οτι εμπνευστηκε ο Χιτλερ απο αυτον αναφερερεται κι αυτο ειναι αδιαμφισβητητο γιατι τον αναφερει και στο "ΑΓΩΝ" μου .Ο Κεμαλ απαντησε στην ελληνικη εισβολη με τον ξεριζωμο ολοκληρου του ελληνικου στοιχειου ..

      Διαγραφή
    2. Γενικά ο εμπνευστής της εθνοκάθαρσης (όχι μόνο στον πόντο) στην Τουρκία δεν ήταν ο Κεμάλ, αλλά ο Ενβέρ Μπέη. Αυτό είναι ιστορικά καταγεγραμένο.
      Ιστορικά καταγεγράμμένο επίσης είναι πως οι εμπνευστές των εθνοκαθάρσεων από πλευράς νεοτούρκων ήταν όλοι γερμανοσπουδαγμένοι, και τις ιδέες τους περί ενός "καθαρού" εθνικού κράτους της κουβάλησαν από την Γερμανία.
      Από εκεί και πέρα τώρα, μετά τα όσα γίνει μετά την ελληνική εισβολή και τις θηριωδίες του ελληνικού στρατού στην προέλαση του μέσα στην καρδιά της Ανατολίας, ο Κεμάλ ακόμη και αν ήθελε δεν θα μπορούσε να σταματήσει τις αντεκδικήσεις των τούρκων ανταρτών. Μην ξεχνάμε πως οι τσέτες δεν ήταν τίποτε πειθάρχημένα στρατιωτικά σώματα.
      Ο Λένιν πάντως είχε για τον Κεμάλ την άποψη που αναφέρω παραπάνω.

      " Ναι, η νεαρή σοβιετική κυβέρνηση βοήθησε υλικά και στρατιωτικά το κίνημα του Κεμάλ, ως κίνημα αστικό-εθνικοαπελευθερωτικό, το οποίο αντιμαχόταν τη φεουδαρχία, την ιμπεριαλιστική διείσδυση και το διαμελισμό μιας χώρας."
      https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=19%2F5%2F2013&id=14612

      Διαγραφή
  3. ...Η στρατηγική των πιο επιθετικών κύκλων του παγκόσμιου κεφαλαίου, έχοντας εν πολλοίς επιτύχει τη διάλυση κάθε συλλογικότητας μέσω της ιδιώτευσης, στοχεύει πλέον ευθέως στην πλήρη αποδόμηση - διάλυση της οικογένειας και της προσωπικότητας, βάλλοντας στη ραχοκοκαλιά τους: στον βιολογικό πυρήνα τους, ώστε να υπονομεύσει/ακυρώσει εκ προοιμίου κάθε δυνατότητα συγκρότησης επαναστατικού υποκειμένου. Αυτό συνιστά στοχευμένη πρακτική διάλυσης του κινήματος, πράξη μαζικού ασύμμετρου προληπτικού αντικομμουνιστικού πολέμου και ως τέτοια οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε!https://www.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=20/5/2021&columnId=8991..... Είναι συνολική στρατηγική των Καπιταλιστών που έχουν στην ιδιοκτησία τους τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και όχι ...των πιο επιθετικών..... Αυτός ο πλαστός διαχωρισμός έχει πληρωθεί με πολύ αίμα απο τους λαούς. Η Κοινωνική συμμαχία αποτελείται από εργάτες αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.902.gr/eidisi/politiki/260058/ekdilosi-savvato-gia-ta-16-hronia-apo-thanato-toy-h-floraki-video 16 χρόνια χωρίς τον σ.Χαρίλαο. Ενας πραγματικός Μπολσεβίκος ηγέτης έμεινε πιστός στην ιδεολογία μας μέχρι το τέλος. Πρόσφερε τα πάντα στον αγώνα. Θα εμφανιστούν και ..διάφοροι.. νεκροθάφτες του Δ.Κ.Κ τάχα μου για τον τιμήσουν την στιγμή που όσο ζούσε τον αποκαλούσαν ...δεινόσαυρο... Είναι αυτό που ο ίδιος έλεγε τιμούν δήθεν τους πεθαμένους για να θάψουν τους ζωντανούς. Παλιά γνωστή τακτική... Καπετάν Γιώτης ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. .....Πολλή συζήτηση γίνεται για το ποιος φταίει, ποιος άρχισε την επίθεση. Το πράγμα όμως είναι σαφές. Η ευθύνη βαρύνει ολοκληρωτικά αυτόν που δεκαετίες τώρα στερεί το δικαίωμα σε ένα λαό ολόκληρο να αποκτήσει το δικό του κράτος, που τον δολοφονεί, που πυροδοτεί τόσους πολέμους εναντίον των Παλαιστινίων και των Αράβων γενικότερα. Το Ισραήλ είναι κυριολεκτικά στημένο στην περιοχή, χωροφύλακας για λογαριασμό των Αμερικανών για να ελέγχουν ριζοσπαστικοποιημένους λαούς και καθεστώτα σε μία περιοχή στρατηγικής σημασίας που κολυμπάει στο πετρέλαιο.https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/diethni/2689-i-antidrastiki-eksoteriki-politiki-tis-elladas..... Ο Ισραηλινός Ιμπεριαλισμός σύμμαχος των ΗΠΑ και της χώρας μας σφάζει τον Παλαιστινιακό λαό και του στερεί την πατρίδα. Το ....Ριζοσπαστικοποιημένα καθεστώτα για τον Ιρανικό κ.α Ιμπεριαλισμούς είναι ανέκδοτο για να γελάμε και τίποτα άλλο... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι αλήθεια, πως το χτύπημα, που κατάφερε αυτός ο βρωμό&$*στας, ο Μουσταφά Πασά, στο τουρκικό εργατικό κίνημα, δεν θα το κατάφερνε κανένας βεριτάμπλ φασίστας.
    Οι μέθοδος, που εφάρμοσε ήταν η καθεαυτού μετέπειτα φασιστική. Οικειοποιήθηκε σύμβολα, αιτήματα και τακτικές του εργατικού κινήματος, εναντίον των ήδη διαμορφωμένων αστικών τάξεων των μειονοτήτων, Αρμένηδων, Ποντίων, Εβραίων και Κούρδων: «άμα τους διώξετε, τα πλούτη τους θα γίνουν δικά σας» και έτσι φανάτισε και στρατολόγησε τους καταπιεσμένους προλεταρίους της Ανατολίας, που κυρίως ήταν τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι, για τα συμφέροντα της ανώτερης οθωμανικής αριστοκρατίας, πασάδες και λοιποί αξιωματούχοι της αυτοκρατορίας, που τότε διαμορφωνόταν σε αστική-Τουρκική.
    Εξ ίσου, βέβαια, η ευθύνη βαραίνει και τους κεφαλαιοκράτες των εθνικών μειονοτήτων, γιατί η άγρια διπλή εκμετάλλευση, ταξική και ρατσιστική, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων των τουρκοφώνων κυρίως έστρωσε το χαλί των εθνικιστικών αλληλοσπαραγμών και του έδειξε το δρόμο κι αυτουνού του , βρωμό&$*στα, αλλά και του άλλου κερατά, του συνεταίρου του στην αθλιότητα, Βενιζέλου.
    Δυστυχώς και οι δύο μέχρι σήμερα τιμώνται στις πατρίδες τους. «Πατέρας των Τούρκων» ο ένας, «Εθνάρχης του Ελληνισμού» ο άλλος.
    Προσοχή στον αταξικό, ακόμη χειρότερα τον αστικό «αντιϊμπεριαλισμό» γιατί μπορεί εύκολα να συμπέσει με Φασισμό.
    Δεν ξέρω τι λέει ο Ihrig, αλλά σε αυτό, αν είναι έτσι, όπως παρουσιάζεται, μάλλον έχει δίκηο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Β.I. Λένιν έγραφε αργότερα: «Αν πάρουμε για παράδειγμα τις επαναστάσεις του 20ού αιώνα, τότε και την πορτογαλική και την τουρκική (επανάσταση) πρέπει φυσικά να τις παραδεχθούμε για αστικές. Αλλά "λαϊκή" ούτε η μία ούτε η άλλη είναι, γιατί η μάζα του λαού, η τεράστια πλειοψηφία του, ενεργά, αυτοδύναμα, με τα δικά της οικονομικά και πολιτικά αιτήματα, ούτε στη μία ούτε στην άλλη επανάσταση προβάλλει αισθητά»6.
    ...και, στο ίδιο, παρακάτω:
    «Παινεύουν την τουρκική επανάσταση γιατί είναι αδύνατη, γιατί δεν ξυπνάει τα κατώτερα λαϊκά στρώματα, δεν προκαλεί πραγματική αυτοτέλεια των μαζών, γιατί εναντιώνεται στον προλεταριακό αγώνα που αρχίζει στην αυτοκρατορία των Οθωμανών. Και ταυτόχρονα συνεχίζουν να ληστεύουν την Τουρκία, όπως και πρωτύτερα. Παινεύουν, γιατί μπορούν να συνεχίσουν, όπως και πρωτύτερα, την καταλήστευση των τουρκικών κτήσεων»9.
    Οπου:
    6. Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ, «Παγκόσμια Ιστορία», τόμος 7ος, σελ. 502-503, εκδ. «Μέλισσα», Αθήνα, 1961. Η παραπομπή στον Λένιν είναι από το έργο «Κράτος και Επανάσταση.
    και:
    9. Λένιν Β.I., «Τα γεγονότα στα Βαλκάνια και στην Περσία», Απαντα, τόμος 15, σελ. 200. Οπως παρατίθεται στο Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ, ό.π., σελ. 505.

    Αξίζει ιδιαίτερα και τούτο:
    "Σε αυτό το γενικότερο κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων (1908), το οποίο αξίζει να σημειωθεί πως αντιμετωπίστηκε τότε ευνοϊκά από την ηγεσία (οικονομική, πολιτική και θρησκευτική), τόσο της μητροπολιτικής Ελλάδας όσο και των Ελλήνων της Τουρκίας. Η νέα Αρχή άλλωστε έδωσε αρχικά «θετικά» δείγματα γραφής διορίζοντας ως δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης τον Ελληνα μεγαλέμπορο Γεώργιο Παπάζογλου4."
    Οι γενοκτονίες/εθνοκτονίες/εθνοκαθάρσεις και οι "ανταλλαγές πληθυσμών" (κοπάδια αιγοπροβάτων...) έγιναν με συνεργασία ΟΛΩΝ των ιμπεριαληστών αστών.
    Σε αυτό το πλαίσιο αίρεται και το ψευτοδίλημμα, αν ο Φασισμός γέννησε τον Μουσταφά Πασά η αυτός τον Φασισμό. Η κότα η το αυγό...
    Θησαυρός το βιβλίο του Γκίκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σάμπως κι ο Βενιζέλος, τι ήτανε; Το "ιδιώνυμο" δεν τώκανε ο Μεταξάς...
    Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Καπιταλισμός και όχι απλά ο Φασισμός του!
    Δεν ξέρω, επ' αυτού, τι λέει ο Ιhrig.

    ΑπάντησηΔιαγραφή