Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Mνημεία Οσφυοκαμψίας


Δεν έχουμε ΜΟΝΟ το άγαλμα του Τρούμαν στην Ελλάδα .
Έχουμε και Πλατεία Βαν Φλιτ και συγκεκριμένα στην Καστοριά .

Στις 24 Φεβρουαρίου 1948 ο Βαν Φλιτ έφθασε στην Ελλάδα για να εποπτεύσει την εφαρμογή του Δόγματος Τρούμαν. Ήταν επικεφαλής των 250 στρατιωτικών συμβούλων, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του εμφυλίου πολέμου υπέρ των εθνικών δυνάμεων, ενώ διαχειρίστηκε και την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στη χώρα μας, ύψους 304 εκατομμυρίων δολαρίων. Ουσιαστικά, ήταν ο διοικητής του Εθνικού Στρατού, αν ανακαλέσουμε στη μνήμη τη ρήση του Υπουργού Στρατιωτικών Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ο οποίος απευθυνόμενος στον βαν Φλιτ του είπε: «Στρατηγέ, ιδού ο στρατό σας».
Η πρώτη γεύση από το μέτωπο δεν ήταν και ιδιαίτερα ευχάριστη γι’ αυτόν, καθώς το στρατιωτικό αεροσκάφος με το οποίο μετέβη στη Φλώρινα πάτησε νάρκη στον διάδρομο προσγείωσης, την οποία είχαν τοποθετήσει αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού. Ανατινάχθηκε το ουραίο τμήμα του, αλλά ο Βαν Φλιτ γλίτωσε με ελαφρά τραύματα, όχι όμως και δύο Έλληνες αξιωματικοί, υπεύθυνοι του αεροδρομίου, που εκτελέστηκαν για εγκληματική αμέλεια.
Το 1951 ο Βαν Φλιτ αντικατέστησε τον στρατηγό Μάθιου Ρίτζγουεϊ ως επικεφαλής της 8ης Στρατιάς και των δυνάμεων του ΟΗΕ στον Πόλεμο της Κορέας. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έπεσε μαχόμενος ο μονάκριβος γιος του, πιλοτάροντας ένα βομβαρδιστικό Β-26.
Συνταξιοδοτήθηκε το 1953 με τον βαθμό του αντιστρατήγου. Μόλις το πληροφορήθηκε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, δήλωσε: «Ο βαν Φλιτ υπήρξε ο σπουδαιότερος στρατηγός που είχαμε ποτέ… Τον έστειλα στην Ελλάδα και κέρδισε τον πόλεμο… Τον έστειλα την Κορέα και κέρδισε τον πόλεμο».
Στην Καστοριά, η δημοτική αρχή έδωσε το όνομά του βαν Φλιτ σε πλατεία της πόλης, όπου μάλιστα του έστησε και προτομή. Κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία το 1999, άγνωστοι γκρέμισαν τον ανδριάντα και τον πέταξαν στη λίμνη. Υπήρξε αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τελικά με πρωτοβουλία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Καστοριάς το 2007 στήθηκε άλλη προτομή του στρατηγού στις παρυφές της πόλης, σε ιδιωτικό χώρο.


G.K.

5 σχόλια:

  1. «Στρατηγέ, ιδού ο στρατό σας».

    =====

    Πατριωτάρεεεες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυνάμεις του ΟΗΕ στον πόλεμο της Κορέας 1950 1953. Η Απόφαση πάρθηκε γιατί η ΕΣΣΔ απείχε απο την ψηφοφορία στον ΟΗΕ. Αλλη μια απόδειξη οτι το κόμμα των Μπολσεβίκων δεν είχε στελέχη μετά το 1945 λόγω του πολέμου και είχε αρχίσει η αναρρίχηση της Οπορτουνιστικής ομάδας το 1956. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο πόλεμος της Κορέας έγινε γιατί η ΕΣΣΔ απηχε στην ψηφοφορία του ΟΗΕ;
    Χαίρε βάθος απροσμετρητον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οσφυοκαμπτης μια αστική τάξη ιμπεριαλιστικη από το 1911;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Ιμπεριαλιστικη πυραμιδα ειναι απο τις πιο υποδεεστερες και ταξεις - υποτακτικες της αστικης των ΗΠΑ

      Διαγραφή