Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Στο κυνήγι του «πράσινου» κέρδους

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ 




Η ξαφνική «ζέση» διεθνών αστικών ΜΜΕ για την προβολή των κινητοποιήσεων για το κλίμα δεν πηγάζει από «αυθόρμητο» ενδιαφέρον των καπιταλιστών για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Πάει χέρι χέρι με μία καλολαδωμένη «βιομηχανία» που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες γύρω από το υπαρκτό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Πίσω από το «ενδιαφέρον» των πολυεθνικών κρύβεται το νέο «χρυσωρυχείο» της «πράσινης οικονομίας», ως διέξοδος για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, σε μια περίοδο μάλιστα που η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι αναιμική και γίνεται λόγος ήδη για την επόμενη κρίση. Το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» από το Μάρτη του 2013 αποκάλυπτε πως επενδυτές σε γνωστές χρηματοπιστωτικές εταιρείες, όπως η «Morgan Stanley» και η «Goldman Sachs», που διαχειρίζονται αμύθητα κεφάλαια παγκοσμίως, «σπρώχνουν» επενδύσεις στις ΑΠΕ και στα βιοκαύσιμα, κυνηγώντας «πιο καυτά κέρδη».

* * *
Από τη σκοπιά αυτή δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι χιλιάδες επιχειρηματικοί όμιλοι σε όλο τον κόσμο, και πολλαπλάσιοι οργανισμοί και ιδρύματα που χρηματοδοτούνται έμμεσα ή άμεσα απ' αυτούς, στηρίζουν τις κινητοποιήσεις για το κλίμα. Σύμφωνα με στοιχεία των διοργανωτών, τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών σε όλο τον πλανήτη συνέδραμαν 3.024 επιχειρήσεις, παίρνοντας μάλιστα και μέτρα διευκόλυνσης της συμμετοχής των εργαζομένων τους σε αυτές. Εξίσου σημαντικό ρόλο στη μαζικότητα των κινητοποιήσεων φαίνεται ότι έπαιξαν 820 οργανώσεις της «κοινωνίας των πολιτών» (ΜΚΟ και διάφορα «ευαγή» ιδρύματα, χρηματοδοτούμενα άμεσα ή έμμεσα από μεγάλα μονοπώλια), αλλά και 7.371 ιστοσελίδες σχετικές με το κλίμα και το περιβάλλον. Κομβικής σημασίας για την κινητοποίηση του κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας ήταν επίσης η παρέμβαση συνδικαλιστικών οργανώσεων, κομμάτων, αλλά και της Εκκλησίας σε διάφορες χώρες, για να μη μιλήσουμε για το επίσημο κράτος, το οποίο - κυρίως μέσα από τα σχολεία - ανέλαβε σε πολλές περιπτώσεις ρόλο οργανωτή της συμμετοχής των μαθητών.
* * *
Μέσα από αυτό το πρίσμα χρειάζεται να αντιμετωπίσει κανείς και τα ερωτήματα για την υπερπροβολή της 17χρονης Σουηδέζας ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ, που δημοσιεύματα τη συνδέουν με δοκιμασμένους μάνατζερ (Ιγκμαρ Ρέντχογκ, της ΜΚΟ «We Don't Have Time») οι οποίοι ακουμπούν στις «πλάτες» δισεκατομμυριούχων (Σουηδοί μεγαλοεπενδυτές Ντέιβιντ Ολσεν και Γκούσταβ Στένμπεκ). Στο σύνολό τους, οι κινητοποιήσεις για το κλίμα συγκλίνουν στην ανάγκη της «πράσινης ανάπτυξης» μέσω ενός «Πράσινου New Deal», αλλάζοντας σε τομείς της οικονομίας το ενεργειακό μείγμα σε βάρος πιο παραδοσιακών μορφών Ενέργειας, όπως το πετρέλαιο, ο λιγνίτης κ.ά. Αναζητώντας νέα πεδία κερδοφόρων επενδύσεων, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι παρουσιάζουν την «πράσινη ανάπτυξη» ως απάντηση τάχα στην κλιματική αλλαγή, αποσιωπώντας ότι όσο μένει το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους (ό,τι χρώμα κι αν έχει) δεν μπορεί να δοθεί απάντηση προς όφελος της προστασίας του περιβάλλοντος και της ζωής από φυσικές καταστροφές. Αντίθετα, σε όλες τις εκδοχές του ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής είναι παράγοντας επιβαρυντικός για το περιβάλλον και συνιστά μόνιμη απειλή για την ασφάλεια, ακόμα και για τη ζωή των ανθρώπων.
* * *
Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική πλευρά που σχετίζεται με την αξιοποίηση της κλιματικής αλλαγής από τα μονοπώλια. Το ίδιο το φαινόμενο, που στην εξέλιξή του επιδρά καθοριστικά η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη δράση του κεφαλαίου, αξιοποιείται πολύμορφα από τους θύτες για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους. Τα μονοπώλια φτάνουν στο σημείο να επενδύουν ακόμα και στον ανθρώπινο πόνο ή στις μεγάλες καταστροφές που προκαλούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής! Για παράδειγμα, η νεοϋορκέζικη εταιρεία KKR & Co, που «επενδύει» σε ακραία καιρικά φαινόμενα, αγόρασε πριν από έξι χρόνια τη «Nephila Capital Ltd» από τη Βερμούδα, που εμπορεύεται παράγωγα και αξιόγραφα σε ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, καταστροφικούς τυφώνες κ.λπ.! Η δε χρηματοπιστωτική επενδυτική εταιρεία υψηλού ρίσκου «Water Asset Management LLC», επίσης από τη Ν. Υόρκη, αγοράζει δικαιώματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, στη λογική πως μακροπρόθεσμα το νερό θα αντιμετωπίζεται ως «ιδιωτικό περιουσιακό στοιχείο»!
* * *
Από την άλλη, υπάρχουν και «επενδυτές» που αδημονούν κυριολεκτικά για το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία, όπως η μεταλλευτική εταιρεία «Nuna Minerals A/S», που ποντάρει σε πλούσια κοιτάσματα, ανεκμετάλλευτα ακόμη, σπάνιων γαιών και χρυσού στη νότια Γροιλανδία, εκεί όπου μέχρι πρότινος υπήρχαν παγετώνες. Μεταλλευτικές εταιρείες της Δανίας μόνο μεταξύ 2010 και 2011 αύξησαν κατά 75% τις επενδύσεις σε περιοχές της Γροιλανδίας που έμεναν «ανεκμετάλλευτες» λόγω παγετώνων... Εκθέσεις του ΟΗΕ τις οποίες επικαλείται το «Bloomnberg» εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 θα χρειαστούν νέες υποδομές λόγω κλιματικής αλλαγής, αξίας άνω των 130 δισ. δολαρίων! Την πληροφορία αυτή έχει αξιοποιήσει η ολλανδική εταιρεία «Arcadis NV», που εδώ και χρόνια προσφέρει υπηρεσίες εκσυγχρονισμού αντιπλημμυρικών υποδομών και έχει συνεργαστεί με τους δήμους αμερικανικών μεγαλουπόλεων που έχουν πληγεί από τυφώνες, όπως η Ν. Υόρκη μετά τον τυφώνα «Σάντι» και η Ν. Ορλεάνη μετά τον καταστροφικό τυφώνα «Κατρίνα».
* * *
Από το πάρτι «αξιοποίησης» της κλιματικής αλλαγής δεν λείπουν πολυεθνικές - μεγαθήρια που ξεπλένουν μέσω μάρκετινγκ καταστροφικά περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως οι BP, «ExxonMobil», «DuPoint», «General Electric», η μεγάλη διεθνής εταιρεία ξυλεμπορίας «International Paper» και η πιο νέα «πράσινη» εταιρεία βιοκαυσίμων «Archer Daniels Midland», οι οποίες, έναντι υποτροφιών σε πανεπιστήμια ή καλοπληρωμένες εκστρατείες διαφήμισης και «ενημέρωσης», εμφανίζονται ως χορηγοί «ερευνών» για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος! Ο διαθλαστικός φακός της καπιταλιστικής κερδοφορίας θολώνει το δίκαιο ενδιαφέρον και την ανησυχία εκατομμυρίων ανθρώπων - ιδιαίτερα της νεολαίας - για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αξιοποιώντας τα στους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε μεγάλα μονοπώλια και ιμπεριαλιστικά κράτη. Γι' αυτό χρειάζεται αυτή η ανησυχία να μπολιαστεί με την προοπτική της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και την εξουσία του, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει στο επίκεντρο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη.


Δ. Ο.








10 σχόλια:

  1. "Πράσινο" ξεπράσινο, το κέρδος είναι κέρδος, δηλαδή ποιός θα βγεί στην κορφή πατώντας επί πτωμάτων, μαζί και το Περιβάλλον σ' αυτά.
    Και το καράβι πάει κατευθείαν στα βράχια:
    Οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία βυθίζουν τη Wall Street.
    Εν τω μεταξύ, τι γίνεται με τα κωλόχαρτα, που έχουμε στα χέρια μας .....οι "συνετοί"; Το αγαπημένο μας "χρέος", δηλαδή το παγκόσμιο μπατηριλίκι καλά κρατεί και προχωράει ακάθεκτο προς την δόξα:
    Στα 244 τρις $, η 318% το Παγκόσμιο Ακαθ. Προϊόν (= άθροισμα των ΑΕΠ όλων των χωρών).
    Δείτε το και ζωγραφιστό εδώ:
    http://www.mybudget360.com/global-debt-total-amount-of-debt-world-gdp-to-debt-ratios
    Η περίφημη καπιταλιστική "ανάπτυξη", ..."επενδύσεις" και λοιπές παπαρδέλλες του Κούλη και των συναφών αριστερο-πασοκοδέξιων φτωχοπροδρομικών εκσυγχρονιστών και νεοφώτιστων απολογητών του καπιταλισμού(*), είναι ακριβώς, που οξύνει το πρόβλημα!
    [(*)Που το γινόμενο της αμαθείας επί την αναίδειά τους είναι συνεχώς αύξον, παρακολουθώντας τους προηγούμενους δείκτες!]
    Θα το πω, άλλη μια φορά:
    Η μαγκιά του Καπιταλισμού για να επιβιώσει και να μη μας πάρει μαζί του στο διάολο, θα είναι να καταφέρει να καταστρέψει τα πλεονάζοντα κωλόχαρτα, δηλαδή ~το 200% από αυτό το 318%, αλλά χωρίς να πειράξει το πραγματικά παραγωγικό Κεφάλαιο, γιατί και από αυτό το λεγόμενο "πραγματικό" κεφάλαιο η την λεγόμενη "πραγματική οικονομία", χρήσιμο για την κοινωνία, δηλαδή ικανό να την διασώσει από την Καταστροφή, είναι μόνο ένα τμήμα του, δυστυχώς όχι πολύ μεγάλο....
    Aλλά αυτές είναι ιδέες, που μυρίζουν .."μπολσεβικισμό", και ο μπολσεβικισμός θέλει τα δικά του εργαλεία, που δεν διαθέτει ο καπιταλισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια διευκρίνηση/διόρθωση: "...318% στο Παγκόσμιο Ακαθάριστο Προϊόν...". Το Ολικό Χρέος, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που συμποσούται σε 244 τρις, εκφράζεται σαν ποσοστό του παγκοσμίου "ΑΕΠ".
      Και όπως ξανάχουμε πει, χρειάζεται ~80(!) χρόνια για να εξοφληθεί, αν σταματήσει τελείως η ανάπτυξη/πρόοδος, και όλο το πλεόνασμα πηγαίνει για να εξοφλήσει το Χρέος.....
      Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε.

      Διαγραφή
  2. Σήμερα το πρωί έγινε παρέμβαση απο το ΠΑΜΕ και αποτράπηκε πλειστηριασμός κατοικίας εργατικής λαικής οικογένειας. Στο Λαφαζαναίικο ...διαμαρτύρονται... οτι ο αγώνας για να έχει προοπτική πρέπει να είναι ...ενωτικός.... και το ΠΑΜΕ να μη κάνει ....διάσπαση του αγώνα.... Ενημερώνουμε λοιπόν τα ...παιδιά.... οτι το ΠΑΜΕ δεν είναι συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ. Είναι Ταξικό μέτωπο τμήμα της Λαικής Συμμαχίας και συμμετέχει όποιος θέλει χωρίς να χρειάζεται να είναι Κομμουνιστής. Καλούμε λοιπόν τα ...παιδιά.... του Λαφαζάνη και τον ίδιο αν θέλει να έρθουν στο ΠΑΜΕ. Χωράμε όλοι. Το οτι κανείς τους δεν ήταν ποτέ Κομμουνιστής δεν πειράζει καθόλου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ίδια πρόσκληση ισχύει και για τους ...Αραβανή Πετρόπουλο Καλαματιανό και σια.... Το οτι πολέμησαν το ΠΑΜΕ απο την ίδρυσή του με λύσσα δεν πειράζει είμαστε μεγαλόψυχοι. Οπως δεν πειράζει που και αυτοί δεν ήταν ποτέ Κομμουνιστές. ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ πάνω απο όλα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζόρια τρομερά στο Λαφαζαναίικο και συνολικά στον Οπορτουνιστικό βόθρο που βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ κυβέρνησε 4.5 χρόνια αποκαλύπτοντας στον λαό το εγκληματικό της πρόσωπο. Το ΚΚΕ δικαιώθηκε απόλυτα με την άρνηση συμμετοχής σε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού. Ερχεται λοιπόν ένα Ταξικό ναυάγιο Γιάννης Περάκης να μας σερβίρει την ξυνισμένη σούπα των Πολιτικών μετώπων και των ενδιάμεσων σταδίων που παντού κατέστρεψε το Κ.Κ. Κάνει ...ΈΚΚΛΗΣΗ ΣΤΑ ΜΈΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΈΧΗ ΤΟΥ ΚΚΕ να σκίσουμε το πρόγραμμα του κόμματος του 1996 με την Κοινωνική Συμμαχία και να κάνουμε ότι με το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΝ ΕΔΑ και τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ που μας φέρανε ένα βήμα απο την καταστροφή το 1991.... Ενημερώνουμε το Συγκεκριμένο ΤΑΞΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ και όλους τους Ομοσταβλούς του Οι κομμουνιστές τα τελευταία 29 χρόνια μελετήσαμε την ιστορία και βγάλαμε πολύτιμα συμπεράσματα. Παλεύουμε μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για προσωρινά μέτρα ανακούφισης και βάζουμε στην ιδεολογική πάλη την πρόταση εξουσίας για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Οποιος έχει τα Κότσια η ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ είναι εδώ. Ταυτόχρονα στο Αστικό Κοινοβούλιο συμμετέχουμε απο θέσεις εργατικής Λαικής Αντιπολίτευσης για όσο έχουμε καπιταλισμό. Και σε περίπτωση Ιμπεριαλιστικού πολέμου θα μπούμε επικεφαλής του λαού για την υπεράσπιση της ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ αντιμετωπίζοντας ντόπια και ξένη Αστική τάξη σαν εισβολέα με έξοδο απο τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο και νίκη της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Με αυτή την γραμμή που υπήρχε και στα ΤΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για τον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ θα είχε φτιαχτεί ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ διαφορετικών ανθρώπων και όχι κομμάτων και χωρίς ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ ΘΑ ΕΊΧΕ ΠΆΡΕΙ Ο ΛΑΌς ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΊΑ ΤΟΝ οκτωβρη του 1944. Δεν προκαλεί εντύπωση οτι μετά απο τέτοια εγκλήματα έρχονται οι Οπορτουνιστές να σερβίρουν τα ίδια Χαφιέδες του Καπιταλισμού είναι αυτή είναι η δουλειά τους Και η Δουλειά των Κομμουνιστών είναι ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλαδή ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ. Δεν κάνουμε βήμα πίσω. ΘΑ ΣΑΣ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχετικά με το κλίμα και τις...Γκρέτες:
    Υπάρχουν εκατομμύρια αφελείς, που δεν είναι παιδιά, που νομίζουν ότι ο πλανήτης κινδυνεύει από τα καλαμάκια και τις πλαστικές σακούλες!!
    Ο πλανήτης ζει 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, έχοντας περάσει δια πυρός και σιδήρου. Με εποχές παγετώνων, με τεράστιους σεισμούς, που ανέδειξαν βουνά και έθαψαν ή μετακίνησαν ηπείρους, με μετεωρίτες που τον λάβωσαν, με αντιστροφές μαγνητικών πόλων και με άλλα φοβερά και τρομερά, μπροστά στα οποία ακόμη και μια παγκόσμια πυρηνική μόλυνση είναι και θα παραμένει ένα τίποτα. 
    Ο πλανήτης έχει τη δύναμη να αναγεννιέται από τις στάχτες του, να αυτοκαθαρίζεται, περιμένοντας τη μία και μοναδική του μοίρα, να καταρρεύσει, όταν πρώτα θα καταρρεύσει ο ήλιος. 
    Ο άνθρωπος είναι παντελώς αδύναμος στο να κάνει το παραμικρό ανεπανόρθωτο κακό στον πλανήτη. Και υπό αυτή την έννοια το “Save the planet” είναι η πιο μεγάλη απάτη, μια ύβρις, μια αστόχαστη κουβέντα που εξυπηρετεί γελοίους στόχους. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος (ως "σοφός") είναι να αυτοκαταστραφεί. Αλλά αυτό είναι κάτι ασήμαντο, για τον κοσμικό χρόνο. Είναι ένα τίποτα, κάπου στο πουθενά.  

    Το σωστό ερώτημα λοιπόν είναι το αν μπορεί ο άνθρωπος, ο homo sapiens να πούμε, να σώσει τον εαυτό του. Όμως και αυτό είναι ήδη απαντημένο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σήμερα το μεσημέρι υπάρχει συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Πομπέο στην Αθήνα. Συμμετέχουν η επιτροπή αγώνα δεκάδες σωματεία σύλλογοι χωρίς κανένα περιορισμό να διαδηλώσουμε την αντίθεση μας στην συμμαχία της Αστικής Τάξης με τον Αμερικάνικο Καπιταλισμό Ιμπεριαλισμό. Φυσικό επακόλουθο να υπάρχουν και οι ...διασπαστές..... του λαού που καλούν την ίδια ώρα στα προπύλαια. Εκει θα μαζευτούν όλα τα κατακάθια του Καπιταλισμού. Οπορτουνιστές Εθνικιστές Φασίστες τμήματα της Αστικής Τάξης και οι Πρεσβείες Ρώσικου Κινέζικου και Ιρανικού Ιμπεριαλισμού. Κανονικό ΤΣΙΡΚΟ. Υπάρχουν ...καλοί... και κακοί ιμπεριαλιστές χοχοχοχοχοχαχαχαχαχαχαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην τελευταία ΚΟΜΕΠ υπάρχει άρθρο της Αλέκας για την μεγάλη σημασία που έχει για το ΚΚΕ και το Δ.Κ.Κ η άρνηση συμμετοχής σε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού. Κατευθείαν έτσουξε τα τσιράκια του Καπιταλισμού στην Χαφιεδοσελλίδα και εμφανίστηκε ο δυστυχής Αραβανής προκειμένου να απαντήσει. Η Καλύτερη πυξίδα για την ορθότητα του άρθρου ο Αραβανής να Σκούζει να διαστρεβλώνει όλη την πορεία του ΚΚΕ μετά το 1991 και τα συνέδρια του. Είναι μια απόλαυση. Αφήνουμε τον Αραβανή να Σκούζει και να προσπαθεί να μας παρουσιάσει τους ΛΕΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ σαν ...τροτσκιστές.... Νεύτη του έχει βάλει η Αστική τάξη και τρέχει. Οι Κομμουνιστές απαντάμε στον Σοσιαλφασίστα Γεράσιμο ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλαδή ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ. Ουτε βήμα πίσω Γεράσιμε χοχοχοχοχοχοχοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Μεγαλύτερη πάντως πλάκα είναι που αναφέρει ο Αραβανής οτι η θεωρία των σταδίων καταργήθηκε στο 12ο Συνέδριο του 1987.... ....θεέ και κύριε..... πόσο μαλάκας μπορεί να γίνει κάποιος για να στηρίξει τον καπιταλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aστικές εκλογές στην Πορτογαλία χτες και το ..Κ.Κ που στηρίζει κυβέρνηση στο έδαφος του Καπιταλισμού μαζί με Οπορτουνιστές και Σοσιαλδημοκράτες καταποντίστηκε όπως και στις Ευρωεκλογές Αφιερωμένο στο κάθε οπορτουνιστικό σκουπίδι αυτό το κατάντημα απο τους Κομμουνιστές της Ελλάδος που τελειώσαμε με αυτές τις Μ......ς το 1991..... ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή