Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Η σπέκουλα της επόμενης μέρας και τι όφειλε να γίνει..







Αιχμάλωτοι σε αποχρώσεις του γκρί.. 


Έχει αρχίσει η τραγωδία της επόμενης μέρας, χειρότερα τραγικής από τον εφιάλτη της 23/07..-”τι δίνω –τι δεν δίνεις, -δώσε κι άλλα –θα δώσω όταν μπορέσω.. –δώστα όλα.. -πάρτε τώρα τα ψίχουλα και μετά θα δώσουμε και το καρβέλι ολόκληρο”.. και το θέμα ξέφυγε.. πάει να εκφυλιστεί σε διαχειριστικές διεκδικήσεις στο εξής και θα προσδοκά να ακουμπήσει σε λαχταριστές χορηγίες.

 Και καλά.. να κοντίνει πρόσκαιρα η γραφειοκρατία.. -νομίζετε πως οι χορηγίες “ευαγών” ιδρυμάτων (και η ΕΕ μεταξύ αυτών!) ή απλών αλληλέγγυων ελεημόνων θα φτάσουν στον τόπο και τους ανθρώπους της τραγωδίας και θα ανασυγκροτήσουν αυτοβούλως και αυτοφυώς…-τι? –την ανθρωποπαγίδα που ήταν??.. Πρώτη ουρανομήκης πλάνη!

 Παραδείγματα: 

α)–στην Ηλεία, με πολύ μεγαλύτερο μέγεθος καταστροφής μόλις το 45% όσων χορηγιών συγκεντρώθηκαν (215 εκ €), έφτασε στους πυρόπληκτους και τις τοπικές κοινωνίες, το υπόλοιπο πήγε στους τοκογλύφους! -και οι πληγέντες έφτυναν αίμα με τη γραφειοκρατία μετά από 6 μήνες και άντε ρωτήστε τους τι ανασυγκρότηση τους βγήκε με την ιδιωτική πρωτοβουλία!....
β) –η εμπειρία των χορηγιών της ΕΕ για τους μετανάστες/πρόσφυγες –τα 750 εκατ. (όπως λένε ότι έδωσαν..) εξαερώθηκαν.. κανείς δεν ξέρει πόσα έφαγαν οι 104 ΜΚΟ με 7.200 μέλη (στη Μυτιλήνη) και πόσα ελάχιστα πήγαν για να υπάρχουν πάντα τα στρατόπεδα απάνθρωπης διαβίωσης τύπου Μόρια.. Να πάμε και πιο πίσω σε τρανταχτό ιστορικό –δικό μας, παράδειγμα –
γ) στην έκθεση Πόρτερ για τη βοήθεια του Σχεδίου Μάρσαλ το 52’.. αποκαλύπτεται από τους ίδιους τους Αμερικάνους, ότι μόνο το 6% της βοήθειας έφτανε στον χειμαζόμενο λαό μετά την επικράτηση των ιμπεριαλιστών –το άλλο 94% χάθηκε προς εφοπλιστές, τραπεζίτες, βιομήχανους..

Το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την στήριξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το κατεστραμμένο Μάτι, είναι “ΜΗ σχέδιο” και θα αποδειχθεί και πληρέστερα όταν ανακοινωθούν τα μέτρα πολεοδομικής ανασυγκρότησης της κατεστραμμένης περιοχής.

Δεύτερη ουρανομήκης (και πολιτικά ανήθικη) πλάνη: για όλα φταίει η άναρχη δόμηση, η αυθαιρεσία και οι καταπατήσεις. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε ακριβώς με πλάνη.. παραπλάνηση είναι!.. Βρε άθλιοι, αφού εσείς με τις χρήσεις γης και το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή, λέτε με τους χάρτες σας, ότι υπάρχουν δασικά και χορτολιβαδικά –στο σύνολο της καμένης έκτασης. Τώρα τι θα κάνετε??.. θα αποκαταστήσετε το σύνολο (άντε με 10-20 κατεδαφίσεις κτιρίων και περιφράξεων για τα δασικά –με πρωτόκολλο όμως!!) –μα αφού είναι διακατεχόμενο το σύνολο με τους δικούς σας νόμους και το Σύνταγμα σας!!!.. 

Πονηροί πολιτευτές!.. σου λέει δώσε κάτι λίγα λεφτουδάκια και τραπεζικά δάνεια και άσε την ιδιωτική πρωτοβουλία να μεγαλουργήσει (θα ανοίξουν και μεροκάματα!) και θα κάνουμε στραβά μάτια για τη νομιμότητα!!! Θα τα ξαναφτιάξουν μόνοι τους όπως ήταν!!! –άντε και να φτιάξετε και κάποιες στοιχειώδεις υποδομές (με διευκολύνσεις δόσεων από τη ΔΕΗ, την εφορία και τους ΟΤΑ!!!..)

Αυτό είναι το σχέδιο “ΜΗ σχέδιο” ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ –τυπικό για νεοφιλελεύθερους καπιταλιστές! –ιδιωτική πρωτοβουλία με χορηγίες να πετάνε από δω και από εκεί και όποιος καπάτσος πιάσει πουλιά στον αέρα -πέτυχε!..

Παλιά –όταν λειτουργούσαν πολιτικοποιημένα οι επιστημονικοί φορείς, η Πανεπιστημονική, το ΚΜΕ κλπ, θα είχαμε ήδη μαζευτεί και σκαρώσει μια συγκεκριμένη πρόταση για το Μάτι, θα προβάλλαμε τα χαρακτηριστικά γενίκευσης με το υπόδειγμα μας, θα προβάλλαμε μιαν άλλη πολιτικής υπερ του λαού, -ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, και θα συμπληρώναμε τα υπόλοιπα γενικά κρίσιμα ζητήματα αστικής πολιτικής προστασίας…

Θα μιλάγαμε με εκκίνηση τα θεσμικά μέσα που έχει στη διάθεση του το σημερινό αστικό κράτος (έτσι πρέπει να γίνει!) και θα τα πηγαίναμε παρακάτω. Αφετηρία θα ήταν οι 2 νόμοι πλαίσιο –περί δασών Ν998/79 και Ν2508/97 περί βιώσιμης οικιστικής και πολεοδομικής ανάπτυξης. Θα προτάσσαμε και θα αγωνιζόμασταν πίσω από συγκεκριμένο πλάνο.



Ποια θα ήταν τα βήματα σε αυτό το πλάνο:

1. Με τον δασικό νόμο για τις περιοχές της πυρκαγιάς στις 23/07/18

Οι δασικές εκτάσεις είναι δημόσιες εκτάσεις –τέλος! –χωρίς περιστροφές

Οι χορτολιβαδικές αφορούν μόνο στη χρήση και όχι σε ιδιοκτησιακά δικαιώματα, είναι δημόσιες εκτάσεις –τέλος! –χωρίς περιστροφές

Το σύνολο της έκτασης κάτω από τη Μαραθώνος –το Μάτι, έχει χαρακτηριστεί σαν χορτολιβαδική και δασική και έχει καεί –και τα κτίρια μέσα της, κατά 76%. Καμία κατάτμηση δεν ήταν νόμιμη, κανένας τίτλος δεν ήταν νόμιμος (με την πιθανή εξαίρεση λίγων κτισμάτων επί της Λ. Μαραθώνος που υπήρχε και πριν το 1945).

2. Η συνολική έκταση υπολογίζεται σε 2.500 στρέμματα και τα κατεστραμμένα κτίρια σε 1.500 με χρήση α’ και β’ κατοικίας, και κάποιες λίγες επιχειρήσεις. Τα υφιστάμενα κοινόχρηστα (δρόμοι) καλύπτουν κάτι λιγότερο από το 10% της έκτασης.
Με βάση τον Ν.2508/97 (άρθρα 8 έως 12 και επόμενα) ολόκληρη η περιοχή χαρακτηρίζεται σαν περιοχή ολοκληρωμένης οικιστικής και πολεοδομικής οργάνωσης ως πληγείσα από θεομηνία.

3. Ορίζονται οι γενικές κατευθύνσεις που θα αποτυπωθούν σε δεσμευτικό Χωρικό σχέδιο εντός 3 μηνών: η οικιστική περιοχή έχει τον χαρακτήρα αυτοτελούς Πολεοδομικής Ενότητας. Θα διατεθούν 40%-50% της έκτασης για κοινόχρηστα και κοινωφελή, 50 -60% δομήσιμα με συντελεστή δόμησης μέχρι 0,4 . Θα κατασκευαστούν 1.500 κατοικίες για τους πληγέντες στην περιοχή Μάτι, Βουτζάς, Ραφήνα, μέσου εμβαδού 100μ2/ κατοικία και θα αποδοθούν μόνο με δικαίωμα χρήσης α’ ή β’ κατοικίας για 50-60-100 χρόνια, χωρίς δικαίωμα μεταπώλησης. Επίσης το ίδιο για τους αναλογούντες χώρους επιχειρήσεων.

Θα κατασκευαστούν το σύνολο των απαιτούμενων δικτύων υποδομής (δρόμοι, πεζόδρομοι, δίκτυα νερού, ρεύματος, επικοινωνίας, αερίου, αποχέτευσης, ομβρίων, πυρόσβεσης, διευθέτησης ρεμάτων).

Θα διαμορφωθούν περίπου 900 στρέμματα υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων (πράσινο, παραλία κλπ). 

Θα κατασκευαστούν οι απαιτούμενες κοινωφελείς υποδομές (εκπαίδευσης, υγείας, πολιτισμού, αθλητισμού, πρόνοιας, διοίκησης). Στο υπόλοιπο δόμησης (περίπου 600-700 στρέμματα) με βάση τον προτεινόμενο Σ.Δ., μπορεί να κατασκευαστούν επιπλέον κατοικίες και να διατεθούν με ίδιους όρους σε άλλους δικαιούχους θεομηνιών. Τυχόν υπάρχοντα κτίσματα που δεν επλήγησαν από την πυρκαγιά, εντάσσονται στην διαχείριση του φορέα και διατίθεται το 40% της έκτασης που καταλαμβάνουν για την ανάπλαση της περιοχής. Η έγκριση του Χωρικού σχεδίου θα γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης και θα έχει ισχύ νόμου.

Και εδώ έρχεται το κύριο πολιτικό χαρακτηριστικό της πρότασης..

4. Δημιουργείται Δημόσιος φορέας Οικισμού και Πολεοδόμησης (κατά το πρότυπο της ΔΕΠΟΣ ΑΕ που ιδρύθηκε με τον 947/79 και καταργήθηκε το 2010 από τον Στουρνάρα), -αφού είναι καταργημένοι με τα μνημόνια όλοι οι δημόσιοι φορείς υλοποίησης κτιριακού και πολεοδομικού έργου, -που θα διαχειριστεί δημόσιους κ κοινοτικούς πόρους και τυχόν χορηγίες, θα εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες, θα εκτελέσει ΟΛΑ τα έργα και θα διαχειριστεί τη λειτουργία της περιοχής στην συνέχεια. Στην διοίκηση του θα συμμετάσχει τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και εκπρόσωποι των οικιστών. Εποπτεία του φορέα θα ασκεί το Δημόσιο και η Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση.,

5.Η γενική προεκτίμηση δαπάνης του προγράμματος για 1.500 κατοικίες/δικαιούχους εκτιμάται σε 320 εκατομμύρια και περιλαμβάνει:

Δαπάνες κατασκευής 1.500 κατοικιών

Δαπάνες δικτύων υποδομής σε 2.500 στρέμματα

Δαπάνες διαμόρφωσης υπαίθριων χώρων και κοινωφελών χρήσεων σε 1000 στρέμματα

Στηριξη μεταστέγασης δικαιούχων για 3 χρόνια

Αποζημίωση οικοσκευών

Κοινωνικές υπηρεσίες πληγέντων

Λειτουργικές δαπάνες φορέα

Διάρκεια υλοποίησης -3 χρόνια.

Αν τα πράγματα γίνουν με το “ΜΗ σχέδιο” ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα χρειαστεί δεκαετία, 600+ εκατ και το αποτέλεσμα θα είναι αντάξιο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Δηλαδή, μια από τα ίδια ανθρωποπαγίδα (σαν gated community πλέον..)..
Είναι προφανή τα γενικεύσιμα πολιτικά χαρακτηριστικά της πρότασης μας. Θα μπορούσε κανείς να γράψει πολυσέλιδη έκθεση στο θέμα. Όμως ο κώδικας των μκδ δεν το επιτρέπει..

[Βεβαίως η πρόταση θα συναντήσει λυσσασμένη αντίδραση από κύκλους εργολάβων, την Μονή, πολιτικούς εκπροσώπους της ιερής ιδιοκτησίας. Μεμονωμένοι ιδιοκτήτες θα αντιδράσουν επίσης και θα είναι απρόβλεπτος ο ρόλος της δικαιοσύνης.]

Αλλά λες.. πάμε για μια άλλη εξουσία που μπορεί να κάνει τόσα και περισσότερα.. με σύγκρουση, κλονίζοντας θεμέλια του καπιταλισμού!


Βασίλης Κουτσάκος 

1 σχόλιο:

  1. Βασίλη, αν γίνουν αυτά με το υπάρχον καθεστώς "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", "αριστείας", "ευκαιριών" κλπ., .....να μου γράψεις!
    Οπότε, τσάμπα οι πονοκέφαλοί σου και για τους θεσμούς υλοποίησής τους, που αναφέρεις.
    Μόνο μια Επανάσταση μπορεί πια να καθαρίσει αυτή την κόπρο του Αυγείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή