Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

ΕΠΙΣΗΜΗ Η ΝΟΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ




Πριν πατήσουν το πόδι τους στην Ελλάδα οι Ιταλοί λαδέμπορες και οι λοιπές πολυεθνικές και αγοράσουν μπιρ παρά τις ελληνικές ελαιουργίες, ένα ελαιόλαδο το οποίο ήταν αναμεμειγμένο με κατώτερης ποιότητας λάδια, ονομαζόταν ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ και η συγκεκριμένη πράξη, για τα καναλωτικά ήθη της χώρας μας τουλάχιστον (που το άριστο λάδι είναι πιο πολύ κι από το νερό), εθεωρείτο κακούργημα.
Σήμερα η ίδια ακριβώς πράξη δεν λέγεται ΝΟΘΕΙΑ αλλά... «ΕΠΙΛΟΓΗ». «Ελαιόλαδο από ΕΠΙΛΟΓΗ ελαιολάδων» γράφουν επάνω τους με τεράστια γράμματα οι γκαζοντενεκέδες τους. Και πωλείται σε τιμή... προσφοράς (χαχα) 6,30-6,50 ευρώ το λίτρο. (τόσο φτηνά η μπουρούχα...)
Κατά τα άλλα, να προσέχετε βρε να μην αγοράζετε λάδι από πλανόδιους γιατί μπορεί να σάς κοροϊδέψουνε και να σάς δώσουν νοθευμένο. Ενώ εμείς στην Μινέρβα και στην Ελαΐς δεν σάς κοροϊδεύουμε. ΕΜΕΙΣ ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΜΕ πως είναι νοθευμένο.
 Μπρος στα μούτρα σας τα πανηλίθια. 
Διότι ΕΜΕΙΣ έχουμε την πολιτική δύναμη να αλλάζουμε, όχι απλά τις λέξεις αλλά ακόμη και τους νόμους. Και να μετατρέπουμε τα σκατά σε λουκουμάδες. Και το νοθευμένο ελαιόλαδο σε... ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ. Και μάλιστα να το πουλάμε και σα χρυσάφι. Και γιατί όλα αυτά ? Μα επειδή ...ΜΠΟΡΟΥΜΕ !!!

Π.Κ.





3 σχόλια:

  1. Σύντροφε επειδή το άρθρο άπτεται του αντικειμένου της δουλιάς μου (χημικός Γενικού Χημείου του Κράτους) και έχω ασχοληθεί αρκετά με το αντικείμενο ελαιόλαδο (και εργαστηριακά αλλά και νομοθετικά) θα ήθελα να πώ μερικά πράγματα.Αναλυτικά ότι ισχύει για την ποιότητα και τη νοθεία του ελαιολάδου μπορείτε να δείτε εδώ http://strofi-ns.gr/wp/wp-content/uploads/2013/03/ΕΦΕΤ-ΟΔΗΓΟΣ-ΓΙΑ-ΤΟ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ.pdf.Στην ουσία:το καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο (με τους χαμηλότερους δείκτες οξύτητας και οξειδωτικού ταγγίσματος) είναι αυτό που χαρακτηρίζεται και επισημαίνεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στη συσκευασία ως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με την πρόσθετη ένδειξη «Ελαιόλαδο ανωτέρας κατηγορίας που παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές
    μεθόδους».Χαμηλότερης ποιότητας είναι το παρθένο ελαιόλαδο με την πρόσθετη ένδειξη «Ελαιόλαδο που παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους»Χαμηλότερης ποιότητας με ονομασία πώλησης "Ελαιόλαδο" χαρακτηρίζεται το ελαιόλαδο «Έλαιο που περιέχει αποκλειστικά ελαιόλαδα που έχουν υποστεί επεξεργασία εξευγενισμού και έλαια που έχουν παραχθεί απευθείας από ελιές» που είναι μίγμα παρθένων ελαιολάδων με λάδια "ραφινέ" δηλαδώ λάδια που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία για την βελτίωση των χαρακτηριστικών τους.Επίσης τελευταίο σε ποιότητα είναι το πυρηνέλαιο που το παίρνουμε απο τα υπολείματα της επεξεργασίας της ελιάς με χημικές μεθόδους έχοντας υποχρεωτικά ένδειξεις ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ «Έλαιο που περιέχει αποκλειστικά έλαια που προέρχονται από επεξεργασία του προϊόντος που ελήφθη μετά την εξαγωγή του ελαιολάδου και έλαια που ελήφθησαν απευθείας από τις ελιές».ΝΟΘΕΙΑ χαρακτηρίζεται βασικά η ανάμιξη του ελαιολάδου με έλαια απο άλλους καρπούς που είναι υποδεεέστερα ποιοτικά (σπορέλαιο π.χ. ηλιέλαιο,καλαμποκέλαιο,φοινικέλαιο κλπ.) αλλά και όπως λες και εσύ η πώληση ελαιολάδου χαμηλότερης ποιότητας ως ελαιόλαδο υψηλότερης ποιότητας (για παράδειγμα οταν μου έρχεται στο εργαστήριο τυποποιημένο ελαιόλαδο που αναγράφει εξαιρετικά παρθένο και έχει π.χ. οξύτητα πάνω απο 0,8 τότε αυτό τολάδι χαρακτηρίζεται μη κανονικό νοθευμένο και του επιβάλεται πρόστιμο ανάλογα με την νοθεία.Αν το τυποποιημένο ελαιόλαδο που θα δειγματιστεί στο SUPER MARKET γράφει απάνω μόνο "Ελαιόλαδο από ΕΠΙΛΟΓΗ ελαιολάδων" χωρίς τις υποχρεωτικές παραπάνω ενδείξεις για κάθε κατηγορία ποιότητας ελαιολάδου τότε χαρακτηρίζεται ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ως προς την υποχρεωτική επισήμανση και πάλι υπάρχουν πρόστιμα και κυρώσεις.Άρα λοιπον το τυποποιημένο ελαιόλαδο υπόκειται σε τακτικούς τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους απ τη μεριά του κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. .Άλλη κουβέντα είναι αν αυτοί οι έλεγχοι είναι επαρκείς και αν τα πρόστιμα επηρεάζουν το ίδιο τους μικρούς ελαιοπαραγωγούς τυποποιημένου ελαιολάδου και το ίδιο τις πολυεθνικές.Επίσης υπάρχει το φαινόμενο οι πολυεθνικές να πουλάν απλό ελαιόλαδο (με ραφινέ μέσα) στην τιμή του εξαιρετικά παρθένου επείδή εκμεταλεύονται το ΒΡΑND NAME αλλά αυτό στα πλαίσια της "ελεύθερης" καπιταλιστικής αγοράς (χαχαχαχαχα!) δεν απαγορεύεται (άλλωστε και το ραφινάρισμα εμπεριέχει μιά πρόσθετη εργασία άρα και αξία αμα θέλουμε να το πάμε στο νόμο της αξίας) αλλά σου λέει απο τη στιγμή που εγώ σου γράφω απάνω τις υποχρεωτικές ενδείξεις είμαι εντάξει κι απλώς σου πουλάω όνομα.Τα λάδια απο πλανόδιους ΔΕΝ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ σε κρατικό έλεγχο άρα εκεί είναι θέμα αποκλειστικά εμπιστοσύνης στον πωλητή τί λάδι θα σου πουλήσει και οι στατιστικές οι δικές μου απ την περίοδο που έλεγχα πολλά λάδια λέγαν οτι ήταν αρκετά μεγάλο το ποσοστό λαδιών απο πλανόδιους που ήταν νοθευμένα έως και 100% με υποδεέστερα λάδια.Η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση της παραγωγής του ελαιολάδου όπως και όλων των εμπορευμάτων είναι νομοτέλεια στον καπιταλισμό.Το να υπερασπιστούμε τον πλανόδιο ελαιοπαραγωγό διατηρώντας το σημερινό σύστημα δε βοηθάει γιατί οι τιμές καθορίζονται έτσι κι αλλιώς μονοπωλιακά.Η λύση του θέματος προς όφελος και των παραγωγών αλλά και του τελικού καταναλωτή βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία όπου για το ελαιόλαδο που στη πατρίδα μας πραγματικά είναι απ τα ποιοτικότερα προϊόντα να υπάρχει κεντρική κρατική συγκέντρωση και διάθεση του προϊόντος με τιμές για τον παραγωγό που θα καθορίζονται κεντρικά με έναν συνδυασμό ποιότητας προϊόντος (αξία χρήσης) και εργασίας (αξία) προωθώντας την όσο το δυνατόν μηχανοποιημένη παραγωγή και τον ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΟ κεντρικό κρατικό έλεγχο ποιότητας και νοθείας προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1000 ευχαριστω για την παρεμβαση σου .Εκτος απο την διευκρινιστικη δουλεια που μας παρουσιασες θα μπορουσε αυτη να αποτελεσει και ενα ολοκληρο αρθρο για το θεμα απο εναν ειδικο που ξεδιαλυνει μια και καλη τα πραγματα .Σ ευχαριστουμε για τον χρονο και τον κοπο

      Διαγραφή