Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Ξεφτύλα





Η ΕΡΤ1 παίζει (24/2/2018, 19:30) το έργο: Αντρέι Βάιντα: «Βαλέσα - Η Δύναμη της Ελπίδας» (Walesa: Man of Hope / Walesa. Czlowiek z nadziei - 2013).
Μεγαλύτερη ξευτίλα για την ΕΡΤ που χτυπήθηκε από το «μαύρο» του καπιταλισμού δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Μέσα από ένα φιλμ δήθεν αντικειμενικό, όλη η φιλοσοφία της οπισθοδρόμησης και κάθε αντικομουνιστικό εμετικό επιχείρημα, περνάει σαν η απελευθέρωση του κόσμου!
Μια εργατική τάξη και ένας λαός που σύρθηκαν από ψεύτικα συνθήματα για «σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο» και για «εργατική δημοκρατία της Αλληλεγγύης» κατέληξαν να ανοίξουν το δρόμο στο ημιφασιστικό, και αύριο το φασιστικό, πρόσωπο που βλέπουμε στην Πολωνία και σε όλη την Αν. Ευρώπη, αλλά και στην ΕΕ. Ένα φιλμ που πίσω από ντοκιμαντέρ και φωτογραφίες, έγινε φιλμ που παραπέμπει εμμέσως σε γκεμπελίστικη γραφή της ιστορίας.
Η απαγόρευση, σήμερα, κάθε αναφοράς στο σοσιαλιστικό παρελθόν, στα δικαιώματα του έχασαν οι Πολωνοί, η απαγόρευση του κομμουνιστικού κινήματος, η απαγόρευση αναφοράς στους απελευθερωτές από τον ναζιστικό ζυγό με επαναφορά των δωσίλογων Πολωνών στο θρόνο τους και η απαγόρευση αναφοράς στους φασίστες της Πολωνίας που συμμετείχαν με τους Ναζί στο μεγάλο έγκλημα της δολοφονίας πάνω από 6 εκ. λαού, ανάμεσά τους και Εβραίων που από πολωνικά χέρια δολοφονήθηκαν ωμά, η απόκρυψη ότι η αστικοτσιφλικάδικη δικτατορία της Πολωνίας μαζί με τον Χίτλερ μπήκε στην Τσεχοσλοβακία το 1939, είναι μερικά από τα αποτελέσματα αυτής της απαρχής εμφάνισης του νέου φασισμού. Παράλληλα, όλα τα χαμένα δικαιώματα του λαού έγιναν θυσία στην νέα ανερχόμενη αστική τάξη που στέλνει τους εργάτες στα σκλαβοπάζαρα της ΕΕ με μεροκάματα της πείνας είναι επίσης ένα από τα αποτελέσματα του δήθεν «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο».
Είτε ήξερε ο Βαλέσα και η παρέα του, είτε όχι, η ουσία είναι ότι αυτοί που καθοδήγησαν την «εξέγερση» ήταν καθαροί πράκτορες της καπιταλιστικής Δύσης. Τα μόνα συγχαρητήρια που αξίζουν από τους δυτικούς είναι προς αυτούς τους πράκτορες (και τους αντίστοιχους της Τσεχοσλοβακίας), όχι όμως για τον λαό που έχασε όλα όσα είχε και δεν κέρδισε τίποτα από αυτά που τους υποσχέθηκαν όταν θα ανέτρεπε τον σοσιαλισμό.
Ο πραγματικός τίτλος που αξίζει στο έργο είναι: «Βαλέσα - Η απαρχή του νέου φασισμού». Εκεί δείχνουν όλα τα στοιχεία σήμερα.

Στεργιος Βασιλειου 











2 σχόλια:

  1. Χθες είχε η ΕΡΤ την ταινία για τον Πολωνό "ήρωα" Λεχ Βαλέσα.

    Μιας και οι συριζόχωροι πετούν "φιλλιπικούς" κατά της διαφθοράς για κάποια σκανδαλάκια στα οποία λένε πως αναμείχθηκε ο Βαλέσα στην Πολωνία τα έχουν υπόψη τους;

    Ο οποίος Βαλέσα δεν ήταν αυτός που πριν μερικά χρόνια μετά την ανατροπή του Σοσιαλισμού είχε ζητήσει κάτι ψιλά, μόλις (τιμή ευκαιρίας λέμε ) 1.000.000 ντόλαρς κας για να ανακαινίσει τον πύργο του;


    Ούτε αυτό το έχουν υπόψη τους στην ΕΡΤ; Τότε προς τι η προβολή της ταινίας; Εμείς ξέρουμε το γιατί.

    Αυτοί έχουν καμία καλή δικαιολογία ή θα το περάσουν(για άλλη μία φορά) σφυρίζοντας αδιάφορα όταν κάνουν αντικομμουνιστικές επιθέσεις; Γιατί κάπου η "κάθαρση" από τα σκάνδαλα με όλα τα προηγούμενα με τιε συμπεριφορές του "ήρωα" Λεχ δεν συμβαδίζουν

    17-57

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το Αθλιο Ρετάλι ο Βαλέσα γόνος Καπιταλιστικής οικογένειας στην Πολωνία βρήκε και τα έκανε δυστυχώς. Ο Λαός της Πολωνίας όπως και στην υπόλοιπη Αν.Ευρώπη απελευθερώθηκε απο τον Καπιταλισμό χάρη στον Κόκκινο Στρατό την ΕΣΣΔ και το Ι.Β ΣΤΑΛΙΝ. Τα Κ.Κ ήταν κατεστραμένα απο την επικράτηση του οπορτουνισμού στην 3η Κ.Δ το 1935. Λούφαξαν και περίμεναν την επικράτησή τους και στην ΕΣΣΔ όπως και έγινε το 1956. Μόλις πήγαν να ξεκινήσουν τον Σοσιαλισμό πέσανε πάνω στο ξεκίνημα της καταστροφής στην ΕΣΣΔ. Αυτής της κατάστασης δημιούργημα είναι ο Βαλέσα για να το παίξει οτι παλεύει για Σοσιαλισμό τάχα μου. Με τους Καραγκιόζηδες Γιαρουζέλσκι Μπρέζνιεφ και σια...... και τον Νικολάκη..... τον Κοτζιά στο ΚΚΕ να γράφει και βιβλίο για τον Σοσιαλισμό της Πολωνίας...... Φαράκηδες..... Ανδρουλάκηδες ....Λαφαζάνηδες και σια...... Ντάξει μωρέ όλοι αριστεροί είμαστε αμα λάχει να ούμε...... Μιλάμε για πολύ Κάρβουνο Στρατάρχα μου. ΟΥΦ.............................. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή