Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Τα 40 βρέφη που δεν βρέθηκαν ποτέ





Οι πρώτες μεγάλες ιστορίες αυτού του πολέμου, που διαδόθηκαν σχετικά γρήγορα, αποδείχθηκαν ψεύδη. Οπως η ιστορία με τα 40 αποκεφαλισμένα μωρά σε ισραηλινό κιμπούτς, με τους «London Times» να φιλοξενούν στο εξώφυλλο την «είδηση», η οποία όμως συνοδευόταν από φωτογραφία τραυματισμένων παιδιών ...από την Παλαιστίνη!

Για να γίνει πιο πειστική η ιστορία εφαρμόστηκαν «κλασικές» τεχνικές από μια σειρά μέσα ενημέρωσης. Για παράδειγμα, στην ιστοσελίδα της «New York Post» η φράση «Σφαγιάστηκαν τουλάχιστον 40 μωρά» έχει υπερσύνδεσμο, για να δίνει την αίσθηση ότι κατευθύνει στα «αποδεικτικά στοιχεία». Ωστόσο κατευθύνει απλa σε μία άλλη ανάρτηση, σχετική με Ισραηλινούς ομήρους από τη Χαμάς.

Αντίστοιχες «τεχνικές» εφαρμόστηκαν και στην Ελλάδα. Στην ιστοσελίδα της «Καθημερινής» διαβάζουμε τίτλο «Jerusalem Post: Πραγματικές οι εικόνες με αποκεφαλισμένα μωρά στο Κφαρ Αζά. Τις φωτογραφίες είδε, όπως αναφέρει το ισραηλινό μέσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ». Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι τις ίδιες φωτογραφίες υποτίθεται πως είδε και ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ενώ στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να «διευκρινίσει» ότι ο Πρόεδρος είδε τα δημοσιεύματα και όχι τις ίδιες τις φωτογραφίες.

Κανένα από τα δεκάδες «ρεπορτάζ» για τα «αποκεφαλισμένα μωρά» δεν συμπληρώθηκε ποτέ με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ιστορία
Κανένα από τα δεκάδες «ρεπορτάζ» για τα «αποκεφαλισμένα μωρά» δεν συμπληρώθηκε ποτέ με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ιστορία
Στον τίτλο άλλου ελληνικού μέσου διαβάζουμε: «Αδιανόητη φρίκη από τη Χαμάς: Σκότωσαν 40 βρέφη σε κιμπούτς, βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι οι γονείς [προσοχή σκληρές εικόνες]». Ωστόσο στο κείμενο, αφού προηγείται μια εικόνα με μια ματωμένη κούνια μωρού που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ, αναφέρεται: «Κάποιοι κάνουν λόγο και για αποκεφαλισμένα μωρά, αλλά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί και πιθανώς να είναι fake news»4.

Η ίδια η δημοσιογράφος που μετέδωσε την είδηση (βίντεο της οποίας παραμένει και τώρα στην παραπάνω ανάρτηση) υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, «διευκρινίζοντας» σε ανάρτησή της στο X ότι η πληροφορία δεν είχε προέλθει από δική της έρευνα - αυτοψία, αλλά από «Ισραηλινούς στρατιώτες». Κανένα από τα παραπάνω «ρεπορτάζ» δεν έχει συμπληρωθεί με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ιστορία.



ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου