Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Ανακοίνωση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία


«30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

Ανεξάρτητα από τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται εκατέρωθεν, η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, με επίκεντρο πρώτα απ’ όλα τις σφαίρες επιρροής, τα μερίδια των αγορών, τις πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς, ανταγωνισμοί που δεν μπορούν να επιλυθούν πλέον με διπλωματικά-πολιτικά μέσα κι εύθραυστους συμβιβασμούς.

Από τη μία βρίσκονται οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, που στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και τις φασιστικές ομάδες της Ουκρανίας και που εδώ και χρόνια προωθούν τις θέσεις τους (διεύρυνση του ΝΑΤΟ με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αντιπυραυλική ασπίδα κλπ), με στόχο την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας.

Από την άλλη βρίσκεται η καπιταλιστική Ρωσία, που προωθεί τα δικά της σχέδια καπιταλιστικής ενοποίησης χωρών της πρώην ΕΣΣΔ και που τα τελευταία χρόνια προχώρησε στην ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και πρόσφατα στην αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Είναι η επιβεβαίωση ότι ο πόλεμος αποτελεί τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με άλλα βίαια μέσα. Είναι η απόδειξη ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, ο θάνατος και η καταστροφή που προκαλεί, ξεπηδά αναπόφευκτα μέσα από τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Η πολεμική σύγκρουση γίνεται ανάμεσα σε δύο χώρες, τη Ρωσία και την Ουκρανία, των οποίων οι λαοί ζούσαν για δεκαετίες αδελφωμένοι και προόδευαν ειρηνικά στις συνθήκες του σοσιαλισμού. Αυτή την ιστορική μνήμη των δύο λαών προσπαθούν να διαγράψουν και οι δύο πλευρές, επιστρατεύοντας τον αντικομμουνισμό και τον αντισοβιετισμό. Η ιστορία, όμως, δε διαγράφεται, αντίθετα αποδεικνύει ότι η διέξοδος βρίσκεται στη σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια και τον πόλεμο. Αυτό τον άλλο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν αυτοί οι λαοί, όλοι οι λαοί, σήμερα.

Η σημερινή πολεμική αντιπαράθεση οδηγεί, πλέον, σε μια πολεμική σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων, πολύ περισσότερο που συνδέεται με τη γενικότερη αντιπαράθεση (ΗΠΑ - ΕΕ - Κίνας - Ρωσίας κλπ) για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Θύματα για μια ακόμη φορά οι λαοί των εμπλεκόμενων χωρών και όχι μόνο, αφού οι οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις αυτής της σύγκρουσης επηρεάζουν τους λαούς όλου του κόσμου.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σ’ αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, που δεν είναι τίποτε άλλο από τη συμμετοχή της στο πλιάτσικο και την αναδιανομή της “πίτας”, που γίνεται με νέα εγκλήματα σε βάρος των λαών.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν στηρίξει όλες τις ΝΑΤΟϊκές αποφάσεις και τα σχέδια που αφορούν τη διεύρυνση αυτού του δολοφονικού οργανισμού και την περικύκλωση της Ρωσίας. Δρομολόγησαν την εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στη χώρα, όπως αυτή της Αλεξανδρούπολης που έχει μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς και προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη. Η χώρα μας γίνεται έτσι “θύτης” άλλων λαών, όμως την ίδια στιγμή μπορεί να γίνει και “θύμα”, αφού αυτόματα γίνεται στόχος πιθανών αντιποίνων, όπως ήδη έχει προειδοποιήσει η Ρωσία για την Αλεξανδρούπολη και τις άλλες στρατιωτικές βάσεις, ενώ ήδη πληρώνει βαρύ οικονομικό φόρο με την ακρίβεια, την αύξηση της τιμής των καυσίμων, την ενεργειακή φτώχεια, τους εξοπλισμούς. Εκτός των άλλων ανοίγει και η όρεξη της τούρκικης αστικής τάξης με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στο Κυπριακό.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική - λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του». 


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
 απο 902 

63 σχόλια:

  1. https://www.902.gr/eidisi/politiki/287330/sygkentrosi-stin-rosiki-presveia-kai-poreia-pros-tin-amerikaniki-presveia-tin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/diethni/2881-giati-o-poytin-patise-to-koumpi-anadimosiefsi Τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι οι Μανιαδάκηδες κάτω απο την σημαία του Ρώσικου Ιμπεριαλισμού. ...ΑΞΙΟΙ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. https://iskra.gr/%ce%bf%cf%85%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%b4%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%ce%af%cf%83%ce%b5%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83/ Η απόλυτη δικαίωση των θέσεων του ΚΚΕ για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ας Σκούζει όσο θέλει ο οπορτουνιστικός συρφετός. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ....http://tsak-giorgis.blogspot.com/2022/02/blog-post_452.htmlΤην δεδομένη στιγμή και στην δοσμένη συγκυρία που μιλάμε, κάνοντας ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης τα καθήκοντα που πέφτουν στους κομμουνιστές και τους λαϊκούς αγωνιστές της Ελλάδας για να οργανωθεί η πάλη σε αντιιμπεριαλιστικό- αντιπολεμικό- αντιφασιστικό και ταξικό επίπεδο στον τόπο μας είναι συγκεκριμένα και πολύ απαιτητικά.

    Σαν κομμουνιστές και λαϊκοί αγωνιστές που ζούμε και εργαζόμαστε στην Ελλάδα πρέπει να στοχοποιήσουμε την ιμπεριαλιστική εξάρτηση από τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό, την ντόπια εξαρτημένη ολιγαρχία και την αμερικανόδουλη κυβέρνηση του τόπου μας.

    Η μόνη απάντηση βρίσκεται στο ξέσπασμα ενός πλατιού αντι ιμπεριαλιστικού- αντιπολεμικού- αντιφασιστικού και ταξικού- λαϊκού κινήματος που να απαιτήσει να αναγνωριστούν οι Λαϊκές Δημοκρατίες από το Ελληνικό Αστικό Κράτος, να υποχωρήσει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός οριστικά από την επιδίωξή του για είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, να μην υπάρξει καμιά συμμετοχή της Χώρας μας σε οποιαδήποτε αμερικανονατοϊκή και ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική επέμβαση και να αρθούν άμεσα οι οικονομικές κυρώσεις τις οποίες θα φορτωθεί η εργατική τάξη και ο λαός μας............. Τρικυμία στο κρανίο του οπορτουνισμού μπούρδες και παπάτζες για ...αποικία εξάρτηση υποτέλεια.... κάτω απο την σημαία του Ρώσικου Ιμπεριαλισμού. Οπορτουνιστική 5η φάλαγγα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εχουν χασει την μπαλα .Θα σηκωθει απ το Μαυσωλειο ν αρχισει καρπαζιες !!

      Διαγραφή
    2. Την στιγμή που ο Ιμπεριαλιστικός πόλεμος συνεχίζεται με την σφαγή των λαών της Ουκρανίας και της Ρωσίας τα οπορτουνιστικά κόμματα στις δύο χώρες έχουν διαλέξει να μπούνε κάτω απο την σημαία του Ρώσικου Ιμπεριαλισμού ξεσκίζοντας τις θέσεις του ΛΕΝΙΝ και των Μπολσεβίκων για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οπορτουνιστική 5η φάλαγγα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. 6.30 το απόγευμα Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην πρεσβεία του Ρώσικου Ιμπεριαλισμού και πορεία στη πρεσβεία των Ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ. Καταδικάζουμε τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν διαλέγουμε Ιμπεριαλιστή όσο και να Σκούζει η οπορτουνιστική 5η φάλαγγα. Οι Μπελσεβίκοι με ΛΕΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ οδηγός μα. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. ...Κατά την ταπεινή μου παρεμβαση, θα συμφωνήσω με τον που γραφει ότι τη θεωρία – που δεν αμφισβητώ ότι μπορεί να την γνωρίζεις καλά- θα πρέπει να την χρησιμοποιείς λιγότερο δογματικά.

    Η ακραία απλοποίηση "δεν διαλέγω ιμπεριαλιστή" είναι μονάχα βολικό για τον Αμερικανικο ιμπεριαλισμό, μια αυτιστική στάση που του επιτρέπει να ενεργεί και να παρεμβαίνει στις χώρες που επιθυμεί εις τον αιώνα τον άπαντα.

    Το γεγονός ότι ένας κομουνιστής με όργανο την συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης μπορεί να ξεχωρίζει την βαρύτητα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και δεν τον βαζει στο ιδιο τσουβάλι με ιμπεριαλισμούς πολύ πιο περιορισμένους ή αδύναμους, δεν σημαίνει ότι έχει επιλέξει να σταθεί πχ με τον Πουτιν. Η μαρξιστική θεωρία σου δινει ένα εργαλείο, από κει και περα το πώς θα χρησιμοποιούμε το εργαλείο αυτό στις ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ με τα ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (και όχι τα δεδομένα πριν του ΠΠ1 ) είναι αποκλειστικά δικη μας ευθύνη και δεν είναι σώφρων να εφαρμόσουμε γράμμα προς γράμμα τις θεωρίες χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή.

    Είναι μια μόνιμη μαχη ακόμα και με συντρόφους ή επιρροές, το να μην υποπέσουμε σε υπερεπαναστατικά θεωρήματα, σε αυτά που πολύ εύκολα μπορει να παραστρατήσει κανείς όταν ψάχνει για «καθαρες» επαναστάσεις με πιστοποιητικά γνησιότητας.

    Ας διαβάζουμε τους κλασσικούς, ας μνημονεύουμε την θεωρία αλλά παράλληλα να εχουμε τα μάτια ανοιχτά στην εποχή της panx Americana, η οποια δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξισώνεται με κανέναν άλλο ιμπεριαλισμό σε αυτή τη γωνιά της ιστορίας, γιατί έτσι απλα την εξωραΐζουμε και αθελα μας βοηθάμε στην περαιτέρω εδραίωση της...... Με αυτή την καταπληκτική οπορτουνιστική λογική την δεκαετία του 40 δεν είδαμε ...δογματικά... τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο και με την καταστροφική θεωρία ...πολιτικών μετώπων και σταδίων διαλέξαμε ιμπεριαλιστή εγκλωβιστήκαμε στο καπιταλισμό και δεν διεκδικήσαμε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με το συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Και έρχονται οι φορείς όλων των οπορτουνιστικών απόψεων σήμερα να μας σερβίρουν το ίδιο έγκλημα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους ταυτίσουμε με απλούς ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στον οπορτουνισμό. Σε αυτούς θα προσφέρουμε συνεχώς το χέρι να μπορέσουν να σηκωθούν και να συμπορευθούμε στην κοινωνική συμμαχία. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι το σχόλιο του Χάρη Γιαννόπουλου στο blog του trash εδώ:

      https://fadomduck2.blogspot.com/2022/02/blog-post_13.html?showComment=1645434847227#c1958928622909583740

      αλλά επειδή ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ κοντά στ’ άλλα (προβοκάτορας κλπ.) είναι και ΧΕΣΤΗΣ, δεν τολμάει να τα γράψει αυτά εκεί που πρέπει, δλδ στο στο blog του trash, γιατί ξέρει πως θα φάει το χέσιμο της ζωής του ο ΑΛΗΤΗΣ και γι’ αυτό την αράζει εδώ που τον ανέχονται...

      Ελεεινό θρασίμι!

      Χρήστος Κ.

      Διαγραφή
    2. Ιμπεριαλισμος αλλα καρτ και παραφθορα του ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ του Λενιν .Ο Ιμπεριαλισμος ειναι ενιαιο παγκοσμιο συστημα με διαφορα κεντρα που συγκρουονται μεταξυ τους .Οταν το καταλαβετε αυτο θα κανετε σα κομμουνιστες οτι κι οι Μπολσεβικοι .Αντι να διαλεξουν τον Τσαρο ή τον Γερμανο ιμπεριαλιστη εκαναν κατι για το συφερον της ΤΑΞΗΣ του .Καθοδηγησαν το λαο να συγκρουστει και με τους δυο και να κανει την Μεγαλη Επανασταση του

      Διαγραφή
    3. ......Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως η Ρωσία προβαίνει σε μία ενέργεια που δεν είναι η καλύτερη, όμως ήταν η μοναδική διέξοδος που τις άφησαν οι δυτικοί, κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο και συνέβη αυτό που όλοι περίμεναν, καθώς οι Αμερικανοί εδώ και δύο εβδομάδες ανέφεραν ότι θα γίνει επίθεση. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/epikairotita/2882-synentefksi-tou-melous-tis-p-g-tis-kk-ea-g-aravani-ston-prisma-91-6-preveza......... Το Κεντρίστικο οπορτουνιστικό βαρίδι του Κάουτσκι Αραβανής κάτω απο την Σημαία του Ρώσικου Ιμπεριαλισμού στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Απο όλα αυτά τα καθάρματα ξεβρόμισε το ΚΚΕ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια οπορτουνιστικό Σκυλί. Συνέχισε να Σκούζεις όσο θέλεις. Εδω είμαι και το ξεβράκωμα σου θα είναι χωρίς ΕΛΕΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

      Διαγραφή
    5. Και με την ευκαρία το ερώτημα παραμένει.. Γιατί το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό οδηγώντας το λαό δεμένο χειροπόδαρα στη καταστροφή σε φυλακές εξορίες εκτελέσεις... Οι Κομμουνιστές το απαντήσαμεhttps://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664 ΕΣΥ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. Οι συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου αποτελούν πρόσφορο έδαφος για να καλλιεργηθούν συνθήματα όπως «ενιαία πατριωτική οργάνωση», «εθνική συμφιλίωση» κλπ. Σε αυτό συμβάλλουν και οι δυνάμεις του οπορτουνισμού. Εχει αποδειχτεί ιστορικά ότι ο οπορτουνισμός πολιτεύεται με τη γραμμή «πρώτα η ειρήνη και μετά η ταξική πάλη», με αποτέλεσμα -όπως και στην ειρηνική περίοδο- να παραπέμπει την υπόθεση του σοσιαλισμού στο μακρινό μέλλον. Είναι επίκαιρη η ανάλυση του Λένιν, το Νοέμβρη του 1914, για την ιδεολογία και την πολιτική των δυνάμεων του οπορτουνισμού:

      «Η υπεράσπιση της συνεργασίας των τάξεων, η άρνηση της ιδέας της σοσιαλιστικής επανάστασης και των επαναστατικών μεθόδων πάλης, η προσαρμογή στον αστικό εθνικισμό, το γεγονός ότι ξεχνούν πως τα όρια της εθνότητας ή της πατρίδας είναι ιστορικά - μεταβατικά, η μετατροπή της αστικής νομιμότητας σε φετίχ, η άρνηση της ταξικής άποψης και της ταξικής πάλης από φόβο μήπως απομακρυνθούν οι “πλατιές μάζες του πληθυσμού” (διάβαζε: της μικροαστικής τάξης) - αυτές είναι αναμφισβήτητα οι ιδεολογικές βάσεις του οπορτουνισμού. Πάνω σ’ αυτές αναπτύχθηκαν οι σημερινές σοβινιστικές, πατριωτικές θέσεις της πλειοψηφίας των αρχηγών της ΙΙ Διεθνούς. […] Το ζήτημα της πατρίδας -θα απαντήσουμε εμείς στους οπορτουνιστές- δεν μπορεί να το βάζει κανείς, αγνοώντας το συγκεκριμένο ιστορικό χαρακτήρα του δοσμένου πολέμου. Ο πόλεμος αυτός είναι ιμπεριαλιστικός, δηλ. πόλεμος της εποχής του πιο ανεπτυγμένου καπιταλισμού, της εποχής του τέλους του καπιταλισμού. Η εργατική τάξη πρέπει στην αρχή “να συγκροτηθεί μέσα στα εθνικά πλαίσια“, λέει το “Κομμουνιστικό Μανιφέστο” που τονίζει παράλληλα τα όρια και τους όρους με τους οποίους αναγνωρίζουμε την εθνότητα και την πατρίδα σαν αναγκαίες μορφές του αστικού καθεστώτος, συνεπώς και της αστικής πατρίδας. Οι οπορτουνιστές διαστρεβλώνουν αυτή την αλήθεια, γιατί εκείνο που είναι σωστό για την εποχή της εμφάνισης του καπιταλισμού το μεταφέρουν στην εποχή του τέλους του καπιταλισμού»24. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. Ο Λένιν σε άρθρο του, το Δεκέμβρη του 1916, επισημαίνει: «Η αστική τάξη και οι οπαδοί της στο εργατικό κίνημα, οι γκρυτλιανοί (σ.σ. Ελβετοί ρεφορμιστές), βάζουν συνήθως το ζήτημα έτσι: ή καταρχήν αναγνωρίζουμε το χρέος της υπεράσπισης της πατρίδας ή αφήνουμε τη χώρα μας ανυπεράσπιστη. Μια τέτοια θέση είναι ριζικά λαθεμένη. Στην πραγματικότητα το ζήτημα τίθεται έτσι: ή θα σκοτωνόμαστε για τα συμφέροντα της ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης ή θα προετοιμάζουμε συστηματικά την πλειοψηφία των εκμεταλλευομένων και τους εαυτούς μας, ώστε με μικρότερες θυσίες να πάρουμε τις τράπεζες, να απαλλοτριώσουμε την αστική τάξη, για να βάλουμε γενικά τέρμα και στην ακρίβεια και στους πολέμους»25.

      Στις σημερινές συνθήκες τμήματα της αστικής τάξης και του οπορτουνισμού, με τα διάφορα κηρύγματα για ξενόδουλες κυβερνήσεις, τις θέσεις περί «νέας κατοχής», περί ανάγκης για «νέο ΕΑΜ» σήμερα σε συνθήκες «ειρήνης», αντιστρέφουν τη σχέση αιτίας - αποτελέσματος, μολύνουν την εργατική συνείδηση, την αποπροσανατολίζουν στην κατεύθυνση του αστικού «πατριωτισμού», των αστικών αντιθέσεων για τις συμμαχίες τους κλπ. Με τον τρόπο αυτό αποκρύπτουν ή υποβαθμίζουν την αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας, αυτονομούν τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και αντικειμενικά λειτουργούν από θέση υπεράσπισης του αστικού συστήματος, παρά την όποια «επαναστατική» και «μαρξιστική» τους ρητορική. Τέτοια πολιτική δεν δρα πυροσβεστικά στον κίνδυνο όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων με μορφή πολέμου, αλλά αφήνει απροετοίμαστη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε τέτοιο ενδεχόμενο. Συνοδεύεται πάντοτε από ηττοπαθείς θέσεις, βλέποντας στατικά το συσχετισμό, που όπως έλεγε ο Λένιν: «Αριθμητική αδυναμία; Αλλά από πότε οι επαναστάτες εξαρτούν την πολιτική τους από το γεγονός ότι αποτελούν πλειοψηφία ή μειοψηφία;»26. Δίνει «αριστερό» άλλοθι στην κρατική καταστολή και τις διώξεις κομμουνιστών και επαναστατών εργατών με την κατηγορία της «εθνικής προδοσίας».

      Η ιστορία έδειξε ότι σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου, δυνάμεις του οπορτουνισμού επιλέγουν τη γραμμή της ουδετερότητας, υιοθετούν αταξικά συνθήματα περί «αφοπλισμού», «ενότητας για την ειρήνη» ή το κενό περιεχομένου σύνθημα «ούτε νίκη ούτε ήττα». Αυτό το σύνθημα σχολίασε ο Λένιν, λέγοντας ότι «όποιος υποστηρίζει το σύνθημα αυτό, είναι συνειδητός ή ασυνείδητος σωβινιστής, είναι στην καλύτερη περίπτωση ένας διαλλακτικός μικροαστός, αλλά προπαντός είναι εχθρός της προλεταριακής πολιτικής, οπαδός των σημερινών κυβερνήσεων, των σημερινών κυρίαρχων τάξεων»27. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    8. Πώς μπορεί άραγε να είναι επαναστατικός και ριζοσπαστικός ο αγώνας ενάντια στον πόλεμο, κατά το Λένιν όχι «κούφια και χωρίς περιεχόμενο αναφώνηση […] όταν με τον αγώνα αυτόν δεν εξυπακούεται επαναστατική δράση κατά της κυβέρνησης και στη διάρκεια του πολέμου; Φτάνει να το σκεφτείς λιγάκι για να το καταλάβεις. Επαναστατική δράση όμως ενάντια στην κυβέρνησή σου στη διάρκεια του πολέμου σημαίνει, αναμφισβήτητα, αναντίρρητα, όχι μόνο να εύχεσαι να ηττηθεί η κυβέρνησή σου, αλλά και να συμβάλλεις έμπρακτα σ’ αυτήν την ήττα»28.

      Σε αυτή την περίπτωση οι επαναστατικές δυνάμεις πρέπει να λειτουργήσουν οργανωμένα και πειθαρχημένα. Πρέπει να εμποδίσουν ενέργειες που στην πράξη θα βοηθούσαν τον ξένο ή εγχώριο ταξικό αντίπαλο, που θα λειτουργούσαν προβοκατόρικα απέναντι στο εργατικό κίνημα, δημιουργώντας όρους ενοχοποίησης και αποξένωσής του από τη μεγάλη μάζα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Ο Λένιν έλεγε χαρακτηριστικά «όχι σαμποτάζ του πολέμου, όχι μεμονωμένες, ατομικές εκδηλώσεις στο πνεύμα αυτό, αλλά μαζική προπαγάνδα (και όχι μόνο ανάμεσα στους πολίτες), που οδηγεί στη μετατροπή του πολέμου σε εμφύλιο πόλεμο»29.

      Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πολλοί σοσιαλιστές στα λόγια -«σοσιαλσοβινιστές και σοσιαλπασιφιστές στην πράξη», όπως σημείωνε ο Λένιν- ψήφισαν τις πολεμικές πιστώσεις που πρότειναν οι κυβερνήσεις στα κοινοβούλια των χωρών τους. Ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν τις ψήφισαν, η πολιτική τους δράση κάθε άλλο παρά επαναστατική ήταν, υπηρετώντας στην πράξη τη δική τους αστική τάξη. Ο Λένιν επεσήμαινε ότι η γενικόλογη αρχή και διακήρυξη της αρνητικής στάσης απέναντι στην έκκληση της αστικής τάξης για υπεράσπιση της πατρίδας, που δε συνοδεύεται από συγκεκριμένη επαναστατική δράση για τη σοσιαλιστική επανάσταση, «μετατρέπεται σε κούφια φράση». Κάνοντας σκληρή κριτική σε οπορτουνιστές σχολίαζε: «Στην καλύτερη περίπτωση είναι σύμφωνοι “θεωρητικά“ να παραδεχτούν ότι ο καπιταλισμός έχει πια ωριμάσει για τη μετατροπή του σε σοσιαλισμό, αλλά για άμεση, ριζική αλλαγή όλης της δράσης του κόμματος στο πνεύμα της άμεσα επικείμενης σοσιαλιστικής επανάστασης - δεν θέλουν ούτε να ακούσουν! Ο λαός τάχα δεν είναι προετοιμασμένος γι’ αυτό! Αυτό όμως είναι ανακόλουθο μέχρι γελοίου. Είτε - είτε. Είτε δεν υπάρχει κανένας λόγος να διακηρύσσουμε την άμεση άρνηση της υπεράσπισης της χώρας - είτε οφείλουμε αμέσως ν’ αναπτύξουμε ή να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε συστηματική προπαγάνδα για άμεση πραγματοποίηση της σοσιαλιστικής επανάστασης. Με μια ορισμένη έννοια “ο λαός”, βέβαια, “δεν είναι προετοιμασμένος” ούτε για την άρνηση της υπεράσπισης της χώρας, ούτε για τη σοσιαλιστική επανάσταση, απ’ αυτό όμως δεν έπεται ότι έχουμε το δικαίωμα να αναβάλλουμε δύο χρόνια τώρα -δύο χρόνια!- την έναρξη μιας τέτοιας επαναστατικής προετοιμασίας! Τι αντιπαρατίθεται στην πολιτική της υπεράσπισης της πατρίδας και της εμφύλιας ειρήνης; Ο επαναστατικός αγώνας ενάντια στον πόλεμο […].ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    9. Η ΠΕΙΡΑ ΤΟΥ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

      Από τις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν άρχιζε να γίνεται πιο ορατό το ενδεχόμενο ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου, οι εκτιμήσεις στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα αναδείκνυαν τον ιμπεριαλιστικό του χαρακτήρα, που στόχευε αφενός στο ξεκαθάρισμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αφετέρου στην επίθεση ενάντια στην ΕΣΣΔ, το μοναδικό σοσιαλιστικό κράτος στον κόσμο: «Η ιμπεριαλιστική πολιτική της αστικής δικτατορίας, οξύνοντας τις αντιθέσεις του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος, δημιουργώντας παντού τις εστίες καινούργιων συγκρούσεων, οδηγεί σε καινούργιους αναπόφευκτους και τερατώδεις ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Μακριά από το να εξαλείψει τις αντιθέσεις μεταξύ των διαφόρων ιμπεριαλιστών, η ιμπεριαλιστική πολιτική της αστικής δικτατορίας σημαίνει ακόμα την εντατική προπαρασκευή μιας ένοπλης επέμβασης ενάντια στην ΕΣΣΔ, ενός πολέμου καθαρά ιμπεριαλιστικού και αντεπαναστατικού για την υποδούλωση των λαών της Σοβιετικής Ενωσης και την παλινόρθωση του καπιταλισμού.

      Η ανάπτυξη της ταξικής πάλης υπό τις συνθήκες μιας συνεχούς επέκτασης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θέτει τις πλατειές εργαζόμενες μάζες μπροστά στο αποφασιστικό δίλημμα, δικτατορία της μπουρζουαζίας ή δικτατορία του προλεταριάτου, πολιτική και οικονομική σκλαβιά ή κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, αποικιακή εκμετάλλευση και ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι ή ειρήνη και αδελφικές σχέσεις μεταξύ των λαών, καπιταλιστική αναρχία και κρίσεις ή σοσιαλιστική οικονομία πού τις καταργεί»32.

      Στη συζήτηση για τη στάση των κομμουνιστών μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έμπαινε για το επαναστατικό κίνημα κάθε χώρας το καθήκον του συνδυασμού της υπεράσπισης της ΕΣΣΔ από την ιμπεριαλιστική επίθεση με τη μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ΚΟΜΕΠ το 1932 αναφέρεται: «Η θέση των Κομμουνιστών είναι ξεκαθαρισμένη: Εχουν αναγράψει στην πρώτη σελίδα του προγράμματός τους την πάλη κατά του πολέμου και την υπεράσπιση της Σοσιαλιστικής Πατρίδας των εργαζομένων. Κάτω απ’ αυτά τα κεντρικά συνθήματα δουλεύουν μέσα στις μάζες και τις οργανώνουν προκαταβολικά έχοντας καλά στο νου τους και προπαγανδίζοντας την ανάγκη της πάλης όχι απλώς για την αντίσταση ενάντια στο μακελειό όταν πια θα έχει ξεσπάσει αλλά για τη δημιουργία τέτοιου κινήματος που θα τείνει να τον προλάβει με την Προλεταριακή Επανάσταση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    10. Ενα τέτοιο κίνημα που είναι δυνατό να παρεμποδίσει τη μπουρζουαζία τόσο στην προπαρασκευή όσο και στη διεξαγωγή του πολέμου, είναι χωρίς άλλο η αποφασιστική προϋπόθεση για τη μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε πόλεμο για το γκρέμισμα του καπιταλισμού»33.

      Το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα δεν μπόρεσε να παραμείνει σταθερό στην παραπάνω γραμμή, δεν την εξειδίκευσε κατά την έναρξη και εξέλιξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Δεν ακολουθήθηκε σταθερή γραμμή εναντίωσης σε κάθε μορφή αστικών κυβερνήσεων, όπως είχε αναδείξει ο Λένιν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τις διαφορετικές φάσεις προετοιμασίας του πολέμου, διαμόρφωσης των συμμαχιών μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών (π.χ. Σύμφωνο του Μονάχου 1938) και της στάσης των καπιταλιστικών κρατών απέναντι στην ΕΣΣΔ (π.χ. γαλλοσοβιετικό Σύμφωνο το 1935, Σύμφωνο Μόλοτοφ-Ρίμπεντροφ το 1939 κλπ.).

      Το 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (1935) έθεσε ως κεντρικό καθήκον όλων των ΚΚ την πάλη ενάντια στο φασισμό ως προϋπόθεση για την πάλη ενάντια στην απειλή νέου παγκόσμιου πολέμου, για την ειρήνη και την υπεράσπιση της ΕΣΣΔ. Εκτίμησε ότι «ο γερμανικός φασισμός παίζει το ρόλο της δύναμης κρούσης της διεθνούς αντεπανάστασης, του κύριου αιτίου του ιμπεριαλιστικού πολέμου, του υποκινητή της σταυροφορίας ενάντια στην Σοβιετική Ενωση». Κάλεσε όλα τα ΚΚ να δυναμώσουν τις προσπάθειές τους για την ενότητα δράσης της εργατικής τάξης με τη δημιουργία ενός Ενιαίου Εργατικού Μετώπου, με σκοπό την ενότητα δράσης όλων των αντιφασιστικών δημοκρατικών δυνάμεων σε ένα πλατύ Λαϊκό Μέτωπο. Τάχθηκε υπέρ της «πολιτικής ενότητας» της εργατικής τάξης και έδωσε την κατεύθυνση σε κάθε χώρα να συγκροτηθεί «ένα ενιαίο» κόμμα του προλεταριάτου με τη συνένωση σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και μεμονωμένων οργανώσεων με τα ΚΚ. https://gkagkarin.blogspot.com/2022/02/blog-post_66. html?showComment=1645124669917#c8018973197542419639 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  5. Καλά συνεχίστε έτσι. Ο άλλος κάλεσε τον στρατό να κάνει πραξικόπημα, έχει περικυκλώσει την Ουκρανία (έχοντας σαν στήριγμα και τον άλλο φασίστα από πάνω τον Λουκασένκο), αμφισβητεί την ίδια την υπόσταση του ουκρανικού έθνους-κράτους και εσείς κάνετε συγκέντρωση έξω από τη ρωσική πρεσβεία για να φωνάξετε εναντίον...της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Και μετά πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία έτσι για να είναι ήσυχοι εκεί στο Κρεμλίνο.

    Ο μόνος ξένος στρατός που επιχειρεί στο ουκρανικό έδαφος με στόχο τον ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ και την ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ της χώρας, ο μόνος ξένος στρατός που παραβιάζει κατάφορα την ΕΔΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ της κυριαρχία είναι ο ρωσικός. Και εδώ εξισώνονται ΗΠΑ-ΕΕ με Ρωσία. Θα μου πεις τα ίδια δεν έκαναν και οι πεμπτοφαλαγγίτες στην Κατοχή που συκοφαντούσαν το ΚΚΕ και το ΕΑΜ ότι δήθεν ξεπουλήθηκαν στους Βρετανούς γιατί δεν πολεμούσαν και αυτούς την ίδια στιγμή;

    Κύριος εχθρός στην Ουκρανία είναι ο ρωσικός ιμπεριαλισμός. Αυτός ΚΑΤΕΧΕΙ ουκρανικά εδάφη από το 2014, αυτός βομβαρδίζει και ισοπεδώνει, αυτός αμφισβητεί το δικαίωμα του ουκρανικού έθνους-κράτους στο να ΥΠΑΡΧΕΙ, αυτός πλέον καλεί και σε ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ. Η εξίσωση σε αυτήν την περίπτωση Δύσης και Ρωσίας υπηρετεί την Ρωσία και τον Πούτιν όπως και η εξίσωση Βρετανίας-ΗΠΑ και Άξονα στον Β' Παγκόσμιο υπηρετούσε τον Άξονα. Το ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΚΕ όταν επιτέθηκε ο Ιταλικός φασισμός δεν είπε "πόλεμος εναντίον Ιταλίας-Βρετανίας και Μεταξά" αλλά υποστήριξε τον ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ του ελληνικού λαού απέναντι στον Ιταλό εισβολέα. Ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι ΔΙΚΑΙΟΣ-ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ενώ της Ρωσίας ΑΔΙΚΟΣ-ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ. Όποιος δεν το αναγνωρίζει αυτό και καταδικάζει τον πόλεμο ως άδικο και από τις δύο μεριές παίζει το παιχνίδι του Ρώσου αρχιφασίστα.

    Θυμίζω ότι το ίδιο είπε η ηγεσία του Περισσού και για τον πόλεμο εναντίον της Λιβύης όπου χαρακτήρισε τον πόλεμο και από την πλευρά του Καντάφι σαν άδικο και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ εξισώνοντας τον ΔΙΚΑΙΟ-ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ αγώνα του λιβυκού λαού με του ΝΑΤΟ:

    "Ο πόλεμος είναι ιμπεριαλιστικός και άδικος και από τη μεριά που υπερασπίζεται τα συμφέροντά του ο Καντάφι."

    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=6173847

    Συνεπώς αυτό που πρέπει να βροντοφωνάξει ο ελληνικός λαός αλλά και κάθε λαός είναι ΕΞΩ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ, ΣTHN KATOXH ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ.

    Electro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζορτζ Τσούνης και ΠαΪατ σε ευχαριστουν για τα καλα σου λογια και το ξεπλυμα των Γιανκηδων που κανεις

      Διαγραφή
    2. Εχουν πιάσει εντατική δουλειά τα Παϊτόφωνα εδώ και 4-5 μέρες! Με το Νο1 Παϊτόφωνο να είναι η ΕΡΤ. Αυτοί είναι ...τσόντες!

      Διαγραφή
    3. Η 3η Ολομέλεια του 1930 υιοθέτησε προγραμματικά το παραπάνω τελευταίο σημείο της απόφασης του 6ου Συνεδρίου της ΚΔ, ότι δηλαδή η επανάσταση στην Ελλάδα θα ήταν προλεταριακή.

      Περίπου δύο μήνες μετά από την Εκκληση της ΚΔ και την εκλογή του Νίκου Ζαχαριάδη ως Γραμματέα της ΚΕ, συνήλθε στη Χαλκίδα η 4η Ολομέλεια (δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη του 1931)16, που τοποθετήθηκε με το ίδιο περιεχόμενο σχετικά με τη στρατηγική του ΚΚΕ: «Με την εργατική τάξη και τα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα της πόλης και του κάμπου, με όλα τα τμήματα της ΚΔ που βαδίζουν επικεφαλής της πάλης κατά του καπιταλισμού [...] εμπρός στην πάλη για την επαναστατική διέξοδο από την κρίση, για τον κόκκινο Οχτώβρη στην Ελλάδα, για το σοσιαλισμό»17.

      Εχει σημασία ν’ αναφερθεί ότι η 4η Ολομέλεια έκανε λόγο για «ελληνικό ιμπεριαλισμό που συμμετέχει στις πολεμικές προετοιμασίες για το μοίρασμα της λείας» και για «επαναστατική διέξοδο απ’ την κρίση»18. Με βάση την παραπάνω γενική γραμμή κινήθηκε το ΚΚΕ και το επόμενο διάστημα.

      Το Δεκέμβρη του 1932 συνήλθε στη Χαλκίδα η 5η Ολομέλεια της ΚΕ, μερικούς μήνες μετά από τη 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ (Αύγουστος-Σεπτέμβρης 1932). Η τελευταία είχε καθορίσει ως εξής τα καθήκοντα της πάλης των ΚΚ: «…1) ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου 2) ενάντια στο φασισμό και την αντίδραση 3) ενάντια στον επερχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ενάντια στην επέμβαση κατά της Σοβιετικής Ενωσης»19.

      Η 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ σωστά εκτίμησε ότι η άνοδος του φασισμού αποτελούσε συγκέντρωση δυνάμεων της αστικής τάξης στον αγώνα της κατά των επαναστατικών δυνάμεων και υπέδειξε στο ΚΚ Γερμανίας να προβάλει το σύνθημα της πάλης για τη σοβιετική σοσιαλιστική Γερμανία σε αντιπαράθεση με την επιδίωξη του κεφαλαίου να εγκαθιδρύσει φασιστική δικτατορία.

      Σε σχέση με τα παραπάνω καθήκοντα, η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε στα εξής: «…η εξουσία της κυρίαρχης τάξης δεν θα πέσει αυτόματα. Μόνο η επαναστατική πάλη του προλεταριάτου και των άλλων εργαζόμενων μαζών με επικεφαλής το ΚΚΕ θα ανακόψει την επίθεση του κεφαλαίου, θα θέσει φραγμό στην πείνα και στη φασιστική άνοδο, θα ματαιώσει τους πολεμικούς σκοπούς και τις αντισοβιετικές προπαρασκευές και θα γκρεμίσει τη διχτατορία των εκμεταλλευτών και διά μέσου του ελληνικού Κόκκινου Οχτώβρη θα στήσει ψηλά τη σημαία της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Ελλάδας»20.

      Στα ίδια χρόνια (1931-1933) διαμορφώθηκε ανάλογα και η θέση του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η πάλη εναντίον του συνδεόταν με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Στις 18 Ιούλη 1933 το ΠΓ υπογράμμιζε την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και καλούσε το προλεταριάτο και τους εργαζόμενους χωρικούς να παλέψουν: «…κατά των εξοπλισμών [...] για τη μη πληρωμή πεντάρας στους ντόπιους και ξένους ληστές, για την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ενωσης, για τη μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σ’ εμφύλιο, κατά της ελληνικής πλουτοκρατίας»21.

      Ωστόσο, μέσα στο 1933 παρουσιάστηκαν σαφή δείγματα στροφής στη στρατηγική της ΚΔ κι εκφράστηκαν στη 13η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ (Νοέμβρης - Δεκέμβρης 1933).

      Η πρώτη διαφοροποίηση σε σχέση με τις αλλαγές που έγιναν στην πορεία εκφράστηκε με τον ορισμό του φασισμού, ο οποίος για πρώτη φορά χαρακτηρίστηκε ως «…η ανοιχτή τρομοκρατική διχτατορία των πιο αντιδραστικών, των πιο σωβινιστικών και των πιο ιμπεριαλιστικών στοιχείων του χρηματιστικού κεφαλαίου»22.

      Ταυτόχρονα, στη 13η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ, δίχως ακόμα ν’ αποτελέσουν περιεχόμενο των αποφάσεών της, εκφράστηκαν σκέψεις ότι η πτώση του φασισμού δε θα συνοδευτεί από την άμεση εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου, ότι ο αγώνας ενάντια στο φασισμό θα είναι πανδημοκρατικός. Αυτές οι σκέψεις έγιναν λίγο αργότερα στρατηγική της ΚΔ.

      Με το 7ο Συνέδριο η ΚΔ αποσπούσε το φασιστικό φαινόμενο από την οικονομική βάση του καπιταλισμού συνολικά που το γεννά, δηλαδή από το στρατηγικό ζήτημα λύσης της αντίθεσης κεφαλαίου-εργασίας. Ωστόσο θεωρούσε το φασιστικό ρεύμα τέκνο του καπιταλισμού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Εχει καταγραφεί, για παράδειγμα, η μαρτυρία του Φρανς Ζούπκα, μέλους της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, συγκρατούμενου του Ζαχαριάδη στο Νταχάου, ο οποίος έγραψε αργότερα σε έκθεσή του προς το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Θυμάμαι, με πολλή περηφάνια μιλούσε πάντα για τους αγώνες των Ελλήνων ανταρτών και τους έθετε πάνω από όλους. Ηταν πεπεισμένος ότι στην Ελλάδα η εργατική τάξη είναι ικανή μόνη της να νικήσει και ότι στην Ελλάδα μετά την ήττα του φασισμού μπορεί να γίνει μόνο δικτατορία του προλεταριάτου. Δεν θεωρούσε αναγκαίο και ούτε πίστευε στη δυνατότητα δημιουργίας πλατειού αντιφασιστικού μετώπου όλων των προοδευτικών δυνάμεων»26. https://www.komep.gr/m-article/I-STRATIGIKI-TOY-KKE-ME-GG-TIS-KE-TON-NIKO-ZAXARIADI-1931-1956/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. ΚΑΙ την δεκαετία του 40 χρειαζόταν ΚΚΕ με στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και γραμμή ΕΑΜ και ΕΠΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που θα εξασφάλιζε την αυτοτελή δράση του Κόμματος και της ΟΚΝΕ... θα ένωνε σε ταξική βάση εργάτες αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες να πολεμήσουμε τον Γερμανικό Ιμπεριαλισμό και το τμήμα της αστικής τάξης που είχε σύμμαχο να κάνουμε όσους ελιγμούς χρειαζόταν με το τμήμα της αστικής τάξης που είχε σύμμαχο το Αγγλικό Ιμπεριαλισμό στην πορεία του Απελευθερωτικού Ταξικού πολέμου να αντιμετωπίσουμε Τάγματα και οργανώσεις γέφυρα ΕΔΕΣ ΕΚΚΑ ενιαία με στόχο το τσάκισμα τους και τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΉΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΊΑ ΣΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΈΣ ΣΥΝΘΉΚΕΣ με το συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Η Λαοκρατία Ευρωκομουνισμός με τα παραμύθια για δήθεν ανολοκλήρωτη επανάσταση το 1821 ...αποικία...εξάρτηση...υποτέλεια.. και άλλες τέτοιες παπάτζες έσωσε τον καπιταλισμό οδηγώντας το λαό στην σφαγή. Αποδείχτηκε περίτρανα πως πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι το τσάκισμα των φορέων όλων των οπορτουνιστικών απόψεων που αποτελούν την 5η φάλαγγα. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. Στην προσπάθεια να καλύψετε το αντιΚΚΕ σας μένος, χρησιμοποιώντας ντε και καλά τα άρθρα και τις ανακοινώσεις του Κόμματος, εναντίον του, μπερδεύτε τη βούρτσα με ...τη βούρτσα. Λες και δε θα διαβάσουμε όοοολοοο το άρθρο για να φθάσουμε στο παρακάτω:

      "Ο πόλεμος είναι ιμπεριαλιστικός και άδικος και από τη μεριά που υπερασπίζεται τα συμφέροντά του ο Καντάφι."

      Τί λέει το άρθρο:

      Ότι μέρος της κυβέρνησης του Καντάφι δηλαδή "Την πρόσκληση για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο την έκαναν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Λιβύη. Ο επικεφαλής των αντι-κανταφικών είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Καντάφι, ενώ ο πρώτος που έφυγε από την κυβέρνηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, πήγε στις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, καλώντας για βοήθεια στην επιδίωξη ανατροπής του Καντάφι. Επομένως, ο πόλεμος «νομιμοποιήθηκε» από μερίδα ιμπεριαλιστών, γιατί οι ηγετικές αντικαθεστωτικές δυνάμεις τους κάλεσαν, διεκδικώντας για λογαριασμό τους ανακατατάξεις στην εξουσία, στα πλαίσια της διαπάλης για το ποιο τμήμα της αστικής τάξης, το παλιό ή το εκσυχρονιστικό, θα διεκδικήσει την ιδιοκτησία και τη διαχείριση των πετρελαίων, του φυσικού αερίου, του πλούτου, γενικότερα, στη Λιβύη και τη συνδιαχείριση με τα διεθνικά μονοπώλια. Στο πλαίσιο της διαπάλης για αστικούς εκσυγχρονισμούς και στο πολιτικό σύστημα. Επομένως, δεν είναι πόλεμος ανάμεσα στην αστική τάξη και στο λαό, δεν πρόκειται περί λαϊκής εξέγερσης, αλλά μεταξύ μερίδων της αστικής τάξης".

      Και αμέσως μετά "Ο πόλεμος είναι ιμπεριαλιστικός και άδικος και από τη μεριά που υπερασπίζεται τα συμφέροντά του ο Καντάφι. Και αυτός είχε αναπτύξει σχέσεις με μερίδα ιμπεριαλιστών, αλλά πρόσφατα άλλαξε επιλογές, με μεγαλύτερα ανοίγματα σε Ρωσία, Κίνα, κ.λπ. Επομένως, και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, ο πόλεμος είναι άδικος".

      Οπότε ποιος είναι ο χαμένος από την Ιμπεριαλιστική Επέμβαση της ΕΕ & ΝΑΤΟ, φυσικά ο λαός της Λιβύης και όχι η αστική τάξη της Λιβύης, διότι ο λαός δεν αναπτύσσει ανεξάρτητη πολιτική με σκοπό της κατάληψη της εξουσίας και πέταγμα των ξένων και ντόπιων αφεντικών και γίνεται ουρά των σφαγέων του.

      Στην περίπτωση της Ουκρανίας, με την Ιμπεριαλιστική Επέμβαση της Ρωσίας, λόγω της ενδεχόμενης εισόδου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα σύνορα της, ποιος είναι ο χαμένος της υπόθεσης, φυσικά ο λαός της Ουκρανίας και όχι η αστική της τάξη.

      Οπότε αν έμενε το ΚΚΕ σε αυτό και μόνο "Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία,..." αλλά δεν έφθανε η ανάλυσή του σε αυτό "Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική - λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.
      Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού".

      Τότε 1ον θα διάλεγε Ιμπεριαλιστη και

      2ον δε θα μιλάγαμε για ένα Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κόμμα(δηλ. την Πρωτοπορία της Εργατικής Τάξης)αλλά για ένα Οπορτουνιστικό Ανάχωμα

      Ακόμα και για το χώρο σου νομίζω είναι κατανοητό αυτό.

      Πηγή: https://www.kke.gr/article/Gia-ti-rosiki-eisboli-stin-Oykrania/

      Στατάρχη δε θα βαριέμαι να το λέω ότι είμαστε τυχεροί, όσο και αν δεν φαίνεται αυτό στους δύο λαούς, όταν και στις δύο πλευρές του Αιγαίου υπάρχουν τέτοιου επιπέδου Επαναστατικά Κόμματα

      https://www.902.gr/eidisi/politiki/287622/koini-anakoinosi-gia-ti-symplirosi-70-hronon-apo-tin-entaxi-elladas-kai

      Διαγραφή
  6. Μετά από πρωτοβουλία του ΚΚ Ελλάδας, του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, του ΚΚ Μεξικού και του ΚΚ Τουρκίας, Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από μια σειρά χωρών εξέδωσαν Κοινή Ανακοίνωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Αναλυτικά, το κείμενο της Ανακοίνωσης έχει ως εξής:

    «Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία!

    Απαιτείται αυτοτελής πάλη ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον σοσιαλισμό!

    1. Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουμε αυτήν την Κοινή Ανακοίνωση τασσόμαστε ενάντια στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, που αποτελεί μια από τις συνέπειες της τραγικής κατάστασης που διαμορφώθηκε για τους λαούς μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Είναι έκθετες τόσο οι αστικές όσο και οι οπορτουνιστικές δυνάμεις, που για χρόνια πολεμούσαν την ΕΣΣΔ και πρόσφατα γιόρτασαν και τα 30 χρόνια από τη διάλυσή της, αποσιωπώντας το γεγονός πως η παλινόρθωση του καπιταλισμού σήμανε τη διάλυση ιστορικών εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων και επανέφερε τους λαούς της ΕΣΣΔ στην εποχή της ταξικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

    2. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, που διεξάγονται στο έδαφος του μονοπωλιακού καπιταλισμού, συνδέονται με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, την επέμβασή τους στην περιοχή, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού αυτών των δυνάμεων με την καπιταλιστική Ρωσία, για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς της χώρας. Οι επιδιώξεις αυτές κρύβονται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συγκρούονται, προβάλλοντας η καθεμιά διάφορα προσχήματα, όπως της "υπεράσπισης της δημοκρατίας", της "αυτοάμυνας" και του δικαιώματος "επιλογής συμμαχιών", της τήρησης των αρχών του ΟΗΕ ή του ΟΑΣΕ, ή υποτίθεται του "αντιφασισμού", εσκεμμένα αποκόβοντας τον φασισμό από το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά και τον αξιοποιεί.

    3. Καταδικάζουμε τη δράση των φασιστικών, εθνικιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, τον αντικομμουνισμό και τη δίωξη των κομμουνιστών, τις διακρίσεις σε βάρος του ρωσόφωνου πληθυσμού, τις ένοπλες επιθέσεις της ουκρανικής κυβέρνησης κατά του λαού στο Ντονμπάς. Καταγγέλλουμε το γεγονός της αξιοποίησης από τις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού, για την υλοποίηση των σχεδιασμών τους, αντιδραστικών πολιτικών δυνάμεων της Ουκρανίας, ακόμη και φασιστικών μορφωμάτων. Την ίδια ώρα, απαράδεκτη είναι και η αντικομμουνιστική ρητορική κατά του Λένιν, των μπολσεβίκων και της Σοβιετικής Ενωσης, στην οποία καταφεύγει η ρωσική ηγεσία, για να δικαιολογήσει τους δικούς της στρατηγικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Τίποτε, όμως, δεν μπορεί να αμαυρώσει την τεράστια προσφορά του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση, που ήταν πολυεθνική ένωση ισότιμων Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 4. Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας αρχικά να αναγνωρίσει την "ανεξαρτησία" των λεγόμενων "Λαϊκών Δημοκρατιών" στο Ντονμπάς και στη συνέχεια να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση, που διεξάγεται με πρόσχημα την "αυτοάμυνα" της Ρωσίας και την "αποστρατιωτικοποίηση" και "απο-φασιστικοποίηση" της Ουκρανίας, δεν έγινε για να προστατευτεί ο λαός της περιοχής ούτε για την ειρήνη, αλλά για την προώθηση των συμφερόντων των ρωσικών μονοπωλίων στα εδάφη της Ουκρανίας, στον σφοδρό ανταγωνισμό τους με τα δυτικά μονοπώλια. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κομμουνιστές και τους λαούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας και είμαστε στο πλευρό τους για να δυναμώσει το μέτωπο ενάντια στον εθνικισμό, που καλλιεργεί η κάθε αστική τάξη. Οι λαοί των δύο χωρών, που έζησαν ειρηνικά και μεγαλούργησαν από κοινού στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ, αλλά και όλοι οι άλλοι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να ταχθούν με την πλευρά του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, της μιας ή της άλλης συμμαχίας που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

    5. Επισημαίνουμε πως είναι επικίνδυνες οι αυταπάτες που σκορπούν αστικές δυνάμεις, ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη "καλύτερη αρχιτεκτονική ασφάλειας" στην Ευρώπη, με παρέμβαση της ΕΕ, ή ένα ΝΑΤΟ "χωρίς πολεμικούς σχεδιασμούς και επιθετικά οπλικά συστήματα στα εδάφη του", ή μια "φιλειρηνική ΕΕ", ή ένας "ειρηνικός πολυπολικός κόσμος" κ.ο.κ. Ολες αυτές οι εικασίες δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και δρουν αποπροσανατολιστικά για την αντικαπιταλιστική και αντιιμπεριαλιστική πάλη, επιδιώκοντας να καλλιεργήσουν μια αντίληψη περί δήθεν δυνατότητας ενός "ειρηνικού ιμπεριαλισμού". Ομως, η αλήθεια είναι πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, όπως και κάθε καπιταλιστική διακρατική ένωση, είναι λυκοσυμμαχίες που έχουν βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα, δεν μπορούν να γίνουν φιλολαϊκές, θα συνεχίσουν να δρουν ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και τους λαούς, όπως και ο καπιταλισμός είναι "νύχι - κρέας" με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

    6. Καλούμε τους λαούς των χωρών, που οι κυβερνήσεις τους ειδικά μέσω του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όσο και της Ρωσίας, εμπλέκονται στις εξελίξεις, να παλέψουν ενάντια στην προπαγάνδα των αστικών δυνάμεων που σπρώχνουν τους λαούς στην "κρεατομηχανή" του ιμπεριαλιστικού πολέμου με διάφορα ψεύτικα προσχήματα. Να απαιτήσουν να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις, να επιστρέψουν στη χώρα οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων, να δυναμώσει η πάλη για να αποδεσμευτούν οι χώρες από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμαχίες, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. https://cubaniagriega.blogspot.com/ Η κουβανική οπορτουνιστική αντεπανάσταση κάτω απο την Σημαία του Ρωσικού Ιμπεριαλισμού. Χέζουν στους τάφους των ηρώων της επανάστασης και των διεθνιστικών αποστολών που θυσιάστηκαν για την ανατροπή της Φεουδαρχίας Καπιταλισμός. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  9. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Τα εκτενή αποσπάσματα που παραθέσαμε απ’ αυτό το πολυσέλιδο έγγραφο, όσο και τα προηγούμενα, νομίζουμε πως δεν αφήνουν σε κανέναν αυταπάτες για το ρόλο του ιμπεριαλισμού ακόμα κι όταν φοράει το προσωπείο του «ειρηνικού». Το σε ποιο βαθμό αυτό συνειδητοποιήθηκε, καταπολεμήθηκε ή υιοθετήθηκε συνολικά από το κομμουνιστικό κίνημα της εποχής, είναι κάτι που πρέπει να προκύψει μέσα από παραπέρα μελέτες αντίστοιχων αρχείων και ιστορικών εξελίξεων στις σοσιαλιστικές χώρες.

    Το πόσο εκπληκτικά όμως οι εκτιμήσεις, ακόμα και κάποιες αυτούσιες εκφράσεις αυτών των αμερικάνικων εγγράφων συμπίπτουν μ’ αυτές των ρεβιζιονιστών της εποχής, ακόμα και μ’ αυτές των σύγχρονων οπορτουνιστών, ίσως συμβάλλει στο να κατανοήσουν περισσότεροι την ορθότητα της θέσης που το κομμουνιστικό κίνημα έχει υιοθετήσει εδώ και πάνω από έναν αιώνα, από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτοι απαρνητές και αποστάτες: Κάθε παρέκκλιση από τις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού και άσχετα από προθέσεις αντικειμενικά μπαίνει στην υπηρεσία του ταξικού αντίπαλου της εργατικής τάξης, στην υπηρεσία του καπιταλισμού.

    Ή όπως εκτίμησε το ΚΚΕ, «είτε άμεσα, είτε έμμεσα ο οπορτουνισμός ανοίγει το δρόμο για το αδυνάτισμα των κομμουνιστικών κομμάτων. Αποτελεί την ιδεολογική βάση για να ευοδωθούν οι προσπάθειες του ιμπεριαλισμού να υποσκάψει και να αδυνατίσει το σοσιαλισμό»[17].
    https://www.komep.gr/m-article/918bb6ef-ff2b-11e9-95d7-3ed1504937da/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. https://iskra.gr/%cf%83%cf%8d%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%ce%ae-%cf%85%cf%80%ce%ad%cf%81-%cf%84/ Το οπορτουνιστικό φερέφωνο Λαφαζάνης του Ρωσικού Ιμπεριαλισμού προσπαθεί να πετάξει λάσπη στο ΚΚΕ τσουβαλιάζοντας το με τους υπόλοιπους του οπορτουνιστικού στάβλου που είναι φερέφωνα του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού. Τους ευχαριστούμε αλλά δεν διαλέγουμε Ιμπεριαλιστή. Συνεχίζουμε με τη γραμμή Κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός του ΛΕΝΙΝ και του ΣΤΑΛΙΝ ενάντια στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο και θα τσακίσουμε τον ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος26 Φεβρουαρίου 2022 - 1:31 μ.μ......... Σου δημοσιεύουν το σχόλιο βρίζεις χυδαία τις θέσεις του ΛΕΝΙΝ και του ΚΚΕ και ζητάς τη λογοκρισία του Παναγιώτη που τις μεταφέρει. Πόσα κιλά Μαλάκας είσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο νεοτροτσκισμός του Περισσού σε όλο του το μεγαλείο. Θοδωρή μία αστική κυβέρνηση τι ακριβώς εκφράζει; Την εξουσία μίας ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ. Επομένως από τη στιγμή που ο Καντάφι αποφάσισε να μην υποταχτεί στο ΝΑΤΟ αυτό τι σημαίνει με πολύ απλά λόγια; Ότι η αστική τάξη της Λιβύης ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ στον κατακτητή διαφορετικά δεν θα γινόταν καν πόλεμος ο Καντάφι θα έφευγε ήρεμα και ωραία και οι νατοϊκοί θα είχαν εγκαθιδρύσει κυβέρνηση μαριονέτα χωρίς ούτε μία τουφεκιά άντε να πέφτανε κανά δυο αλλά σίγουρα δεν θα γινόταν το μακελειό που ακολούθησε.

    Από τη στιγμή που αυτή η αστική τάξη σήκωσε το μεσαίο δάκτυλο στους νατοϊκούς εδώ μιλάμε πλέον για ΔΙΚΑΙΟ-ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ πόλεμο από μεριάς αστικής τάξης αλλά και λαού ο οποίος πολέμησε τον κατακτητή. Η πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι όταν καταλύεται η εθνική κυριαρχία μίας χώρας και αυτή υποδουλώνεται σε έναν ιμπεριαλιστή δυνάστη η κατάσταση για τον λαό και την εργατική τάξη ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ άρα ο πόλεμος που διεξάγει η αστική τάξη αυτής της χώρας είναι ΟΛΟΣΩΣΤΟΣ.

    Εν ολίγοις μας λες ότι έπρεπε ο λαός την ώρα που δεχόταν εισβολή από έξω να πολεμάει την κυβέρνησή του. Γιατί αυτό λες. Τα ίδια υποστήριζαν και οι ΠΕΜΠΤΟΦΑΛΑΓΓΙΤΕΣ στην Κατοχή πόλεμος ταξικός εναντίον της αστικής τάξης και...όλων των ιμπεριαλιστών γιατί Βρετανία=Ναζιστικός Άξονας. Έλα που όμως η γραμμή αυτή ήταν ΦΙΛΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗ και ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΙΚΗ γιατί έτσι χτυπάς και υπονομεύεις τον ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ αγώνα του λαού σου.

    Σε αυτές τις περιπτώσεις κύριος και βασικός εχθρός των λαών είναι όσοι προσπαθούν να τον ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΟΥΝ και να καταλύσουν την ΕΘΝΙΚΗ-ΕΔΑΦΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ. Είναι ανάγκη να σου θυμίσω την Κομιντέρν η οποία ξεκάθαρα κάλεσε σε υποστήριξη του...αγγλόδουλου και ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ καθεστώτος Μεταξά σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχόταν επίθεση από τον Μουσολίνι και η Ελλάδα αντιστεκόταν; Είναι αναγκαίο κάθε φορά να αναγνωρίζεις τον κύριο αντίπαλο, αυτόν που ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ πρέπει να πετάξεις έξω από την πατρίδα σου, αυτόν που απειλεί ανοιχτά την εθνική σου ανεξαρτησία. Στην Ουκρανία λοιπόν είναι ο Ρώσος γι'αυτό και ο πόλεμος των Ουκρανών είναι ΔΙΚΑΙΟΣ και πρέπει να υποστηριχτεί ανεξάρτητα το τι κυβέρνηση υπάρχει εκεί.

    "Αν συμβεί να επιτεθούν κατά της Ελλάδας οι φασίστες επιδρομείς (Μουσολίνι, Χίτλερ) ενώ στην εξουσία βρίσκεται η δικτατορική κυβέρνηση του Μεταξά, δεν μπορεί ούτε λόγος να γίνει για να στρέψουμε εναντίον της τα όπλα, εάν αυτή θα αντισταθεί στους επιδρομείς. Εμείς θα μαχόμαστε με όλες τις δυνάμεις εναντίον του κύριου εχθρού, των φασιστικών στρατευμάτων που εισέβαλαν στην Ελλάδα."

    Η «γενική γραμμή» της Κομμουνιστικής Διεθνούς για τα Βαλκάνια και ειδικές υποδείξεις της προς το ΚΚΕ

    https://parapoda.wordpress.com/2022/02/26/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%af%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%bf-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bf%cf%85%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%bd/

    Με άλλα λόγια αρνείστε τους ΕΘΝΙΚΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ-ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ αγώνες των λαών. Σκέτη τροτσκιστική διαστροφή ρε φίλε από τη μία αυτό από την άλλη χτυπάτε τα Αντιφασιστικά Μέτωπα, η ΕΔΑ λάθος, λάθος η Λαϊκή Δημοκρατία του ΔΣΕ πάτε από το κακό στο χειρότερο. Καθόλου τυχαία όμως αυτή η μετάλλαξή σας εντελώς συμπτωματικά συντελείται την στιγμή που ο ανατολικός φασισμός κερδίζει παντού έδαφος άρα οι ΕΘΝΙΚΟΙ αλλά και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ-ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ αγώνες των λαών είναι αναγκαίοι και επιτακτικοί.

    Electro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντέλει το συνάφι σου δεν είναι απλά ουρά της αστικής τάξης, αλλά σαρξ εκ της σαρκός της.

      «Ηταν την περασμένη Τρίτη, υποστηρίζουν οι "Τάιμς της Ασίας" όταν, σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση, ο Καντάφι είπε:

      "Τα πετρελαϊκά μας συμβόλαια θα πάνε σε ρωσικές, κινεζικές και ινδικές εταιρείες". Δηλαδή σε χώρες - μέλη της BRIC. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που οι τέσσερις από τις πέντε αποχές στο ψήφισμα 1973 του ΟΗΕ προήλθαν από αυτές τις χώρες (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα). Επιβεβαιώνονται έτσι οι "κυνικοί" οι οποίοι, πίσω από κάθε πόλεμο των μεγάλων δυνάμεων που μπορούμε να θυμηθούμε, βλέπουν πάντα το πετρέλαιο. Και απογυμνώνονται ηθικά όσοι επικαλούνται ανθρωπιστικά ιδεολογήματα".

      Πηγή: https://www.rizospastis.gr/story.do?id=6166626

      Γιατί βομβαρδίστηκε και διαμελίστηκε η Λιβύη; Η αιτία δεν είναι ο πλούτος που φέρει ως χώρα, αλλά ότι στο έδαφός της κυριαρχούν οι Καπιταλιστικές Σχέσεις Παραγωγής (δηλ. τα μέσα παραγωγής τα κατέχει η αστική τάξη ντόπια κυρίως και οι ξένες δευτερευόντως). Αν στη Λιβύη η εργατική τάξη κατείχε τα μέσα παραγωγής (δηλ. κατείχε την εξουσία) τί θα σημαίνε αυτομάτως αυτό; ότι δε θα υπήρχε ντόπιο κεφάλαιο και ως συνέπεια αυτού τα ξένα κεφάλαια δεν θα εύρισκαν χώρο να κάνουν μπίζνες.

      Καπιταλιστικές Σχέσεις Παραγωγής είχε πριν τον βομβαρδισμό και το διαμελισμό της η Λιβύη, Καπιταλιστικές Σχέσεις Παραγωγής έχει και τώρα. Μπίζνες έκαναν οι Λίβυοι αστοί τότε μπίζνες κάνουν οι ίδιοι και τώρα.

      Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που χωρούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης; Πουθενά.

      Τί διάολο κανείς από το συνάφι σου δεν έχει δουλέψει;

      Υ.Γ. Ένας από τους πρώτους νόμους της Μεγάλης Γαλλικής Αστικής Επανάστασης (1798), ήταν η απαγόρευση των απεργιών και μιλάμε μετά από 200 και χρόνια, όταν όλος σχεδόν ο πλανήτης έχει περάσει στο Ιμπεριαλιστικό Στάδιο, οι αστοί μπορούν να διεξάγουν Δίκαιο - Εθνικοαπελευθερωτικό και Αντιφασιστικό Αγώνα, παρέα με το Λαό!

      Υ.Γ.1. Επειδή έχω λιγάκι μπερδευτεί, ποιον Εθνικοαπελευθερωτή - Αντιφασίστα πρέπει να διαλέξει ο ουκρανικός λαός (Ουκρανική αστική τάξη, το ΝΑΤΟ - ΕΕ ή την Καπιταλιστική Ρωσία, τους παραθέτω για να μην κουραστείς)

      " «Η Gazprom προμηθεύει ρωσικό αέριο για διαμετακόμιση στην Ευρώπη μέσω ουκρανικού εδάφους κανονικά, σύμφωνα με τα αιτήματα των ευρωπαίων καταναλωτών – 105,8 εκατ. κυβικά μέτρα από τις 28 Φεβρουαρίου», είπε ο Κουπριάνοφ.

      Βλέπετε η λειτουργία του αγωγού έχει μείνει έξω από τα πεδία των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Από τη μια πλευρά η Gazprom εισπράττει κανονικά χρήματα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αγοράζουν αέριο (αφού από το περιβόητο SWIFT εξαιρέθηκαν και δεν μπλοκαρίστηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί που αφορούν την πώληση φυσικού αεριού) και από την άλλη η Ουκρανική κυβέρνηση λαμβάνει κανονικά τα χρήματα για τη διέλευση του αγωγού από τα εδάφη της!"

      Πηγή: https://www.imerodromos.gr/gazprom-kanonika-oi-paradoseis-fysikoy-aerioy-stin-eyropi-meso-tis-oykranias-oi-mpiznes-synechizontai/

      Διαγραφή
  13. Best Merkur Safety Razors | Dovo
    Merkur 메리트카지노 가입코드 23C titanium tube safety razor, short 카지노 사이트 가입 handle, chrome finish. Shave 더킹카지노 and shaves have different types of blades, all 코인카지노 of them are compatible with a

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΙ την δεκαετία του 40 χρειαζόταν ΚΚΕ με στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και γραμμή ΕΑΜ και ΕΠΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που θα εξασφάλιζε την αυτοτελή δράση του Κόμματος και της ΟΚΝΕ... θα ένωνε σε ταξική βάση εργάτες αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες να πολεμήσουμε τον Γερμανικό Ιμπεριαλισμό και το τμήμα της αστικής τάξης που είχε σύμμαχο να κάνουμε όσους ελιγμούς χρειαζόταν με το τμήμα της αστικής τάξης που είχε σύμμαχο το Αγγλικό Ιμπεριαλισμό στην πορεία του Απελευθερωτικού Ταξικού πολέμου να αντιμετωπίσουμε Τάγματα και οργανώσεις γέφυρα ΕΔΕΣ ΕΚΚΑ ενιαία με στόχο το τσάκισμα τους και τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΉΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΊΑ ΣΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΈΣ ΣΥΝΘΉΚΕΣ με το συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Η Λαοκρατία Ευρωκομουνισμός με τα παραμύθια για δήθεν ανολοκλήρωτη επανάσταση το 1821 ...αποικία...εξάρτηση...υποτέλεια.. και άλλες τέτοιες παπάτζες έσωσε τον καπιταλισμό οδηγώντας το λαό στην σφαγή. Αποδείχτηκε περίτρανα πως πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι το τσάκισμα των φορέων όλων των οπορτουνιστικών απόψεων που αποτελούν την 5η φάλαγγα. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Η 3η Ολομέλεια του 1930 υιοθέτησε προγραμματικά το παραπάνω τελευταίο σημείο της απόφασης του 6ου Συνεδρίου της ΚΔ, ότι δηλαδή η επανάσταση στην Ελλάδα θα ήταν προλεταριακή.

      Περίπου δύο μήνες μετά από την Εκκληση της ΚΔ και την εκλογή του Νίκου Ζαχαριάδη ως Γραμματέα της ΚΕ, συνήλθε στη Χαλκίδα η 4η Ολομέλεια (δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη του 1931)16, που τοποθετήθηκε με το ίδιο περιεχόμενο σχετικά με τη στρατηγική του ΚΚΕ: «Με την εργατική τάξη και τα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα της πόλης και του κάμπου, με όλα τα τμήματα της ΚΔ που βαδίζουν επικεφαλής της πάλης κατά του καπιταλισμού [...] εμπρός στην πάλη για την επαναστατική διέξοδο από την κρίση, για τον κόκκινο Οχτώβρη στην Ελλάδα, για το σοσιαλισμό»17.

      Εχει σημασία ν’ αναφερθεί ότι η 4η Ολομέλεια έκανε λόγο για «ελληνικό ιμπεριαλισμό που συμμετέχει στις πολεμικές προετοιμασίες για το μοίρασμα της λείας» και για «επαναστατική διέξοδο απ’ την κρίση»18. Με βάση την παραπάνω γενική γραμμή κινήθηκε το ΚΚΕ και το επόμενο διάστημα.

      Το Δεκέμβρη του 1932 συνήλθε στη Χαλκίδα η 5η Ολομέλεια της ΚΕ, μερικούς μήνες μετά από τη 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ (Αύγουστος-Σεπτέμβρης 1932). Η τελευταία είχε καθορίσει ως εξής τα καθήκοντα της πάλης των ΚΚ: «…1) ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου 2) ενάντια στο φασισμό και την αντίδραση 3) ενάντια στον επερχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ενάντια στην επέμβαση κατά της Σοβιετικής Ενωσης»19.

      Η 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ σωστά εκτίμησε ότι η άνοδος του φασισμού αποτελούσε συγκέντρωση δυνάμεων της αστικής τάξης στον αγώνα της κατά των επαναστατικών δυνάμεων και υπέδειξε στο ΚΚ Γερμανίας να προβάλει το σύνθημα της πάλης για τη σοβιετική σοσιαλιστική Γερμανία σε αντιπαράθεση με την επιδίωξη του κεφαλαίου να εγκαθιδρύσει φασιστική δικτατορία.

      Σε σχέση με τα παραπάνω καθήκοντα, η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε στα εξής: «…η εξουσία της κυρίαρχης τάξης δεν θα πέσει αυτόματα. Μόνο η επαναστατική πάλη του προλεταριάτου και των άλλων εργαζόμενων μαζών με επικεφαλής το ΚΚΕ θα ανακόψει την επίθεση του κεφαλαίου, θα θέσει φραγμό στην πείνα και στη φασιστική άνοδο, θα ματαιώσει τους πολεμικούς σκοπούς και τις αντισοβιετικές προπαρασκευές και θα γκρεμίσει τη διχτατορία των εκμεταλλευτών και διά μέσου του ελληνικού Κόκκινου Οχτώβρη θα στήσει ψηλά τη σημαία της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Ελλάδας»20.

      Στα ίδια χρόνια (1931-1933) διαμορφώθηκε ανάλογα και η θέση του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η πάλη εναντίον του συνδεόταν με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Στις 18 Ιούλη 1933 το ΠΓ υπογράμμιζε την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και καλούσε το προλεταριάτο και τους εργαζόμενους χωρικούς να παλέψουν: «…κατά των εξοπλισμών [...] για τη μη πληρωμή πεντάρας στους ντόπιους και ξένους ληστές, για την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ενωσης, για τη μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σ’ εμφύλιο, κατά της ελληνικής πλουτοκρατίας»21.

      Ωστόσο, μέσα στο 1933 παρουσιάστηκαν σαφή δείγματα στροφής στη στρατηγική της ΚΔ κι εκφράστηκαν στη 13η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ (Νοέμβρης - Δεκέμβρης 1933).

      Η πρώτη διαφοροποίηση σε σχέση με τις αλλαγές που έγιναν στην πορεία εκφράστηκε με τον ορισμό του φασισμού, ο οποίος για πρώτη φορά χαρακτηρίστηκε ως «…η ανοιχτή τρομοκρατική διχτατορία των πιο αντιδραστικών, των πιο σωβινιστικών και των πιο ιμπεριαλιστικών στοιχείων του χρηματιστικού κεφαλαίου»22.

      Ταυτόχρονα, στη 13η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ, δίχως ακόμα ν’ αποτελέσουν περιεχόμενο των αποφάσεών της, εκφράστηκαν σκέψεις ότι η πτώση του φασισμού δε θα συνοδευτεί από την άμεση εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου, ότι ο αγώνας ενάντια στο φασισμό θα είναι πανδημοκρατικός. Αυτές οι σκέψεις έγιναν λίγο αργότερα στρατηγική της ΚΔ.

      Με το 7ο Συνέδριο η ΚΔ αποσπούσε το φασιστικό φαινόμενο από την οικονομική βάση του καπιταλισμού συνολικά που το γεννά, δηλαδή από το στρατηγικό ζήτημα λύσης της αντίθεσης κεφαλαίου-εργασίας. Ωστόσο θεωρούσε το φασιστικό ρεύμα τέκνο του καπιταλισμού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. https://gkagkarin.blogspot.com/2022/02/blog-post_66.html?showComment=1645124669917#c8018973197542419639 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Σχετικά με τα μέτωπα

      Είναι γεγονός πως το ΚΚΕ εδώ και αρκετά χρόνια έχει κάμει μια πολύ σοβαρή ανατροπή των παλιών λαϊκομετωπικών του θέσεων εγκαταλείποντάς τες, όπως και τα συναφή μ' αυτές και τη θεωρία των σταδίων, αλλά και την 6η Ολομέλεια του Γενάρη του 1934, με εισηγητή τον Ν. Ζαχαριάδη.

      Σχετικά με τα Μέτωπα Λαϊκό και Ενιαίο ο εκτελεσμένος πρώην Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Παντελής Πουλιόπουλος, πριν συλληφθεί από τη μεταξική δικτατορία και κλειστεί στην Ακροναυπλία, έγραφε τον Ιούνη του 1937 στην Αθήνα:

      «Το Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει καμία σχέση με το Ενιαίο Μέτωπο.

      Το Ενιαίο Μέτωπο είναι ένα από τα κυριότερα μέσα της προλεταριακής πάλης.

      Είναι μία συμφωνία για κοινή δράση πάνω σε ένα ορισμένο πεδίο, για ορισμένες κοινές επιδιώξεις και αποκλείει απόλυτα κάθε θυσία προγράμματος και αρχών, αποκλείει κάθε λογής εγκατάλειψη της πολιτικής της εργατικής τάξης και του επαναστατικού της κόμματος. Το επαναστατικό κόμμα μέσα στο Ενιαίο Μέτωπο διατηρεί ακέραιο το πρόγραμμα της ανεξάρτητης ταξικής πάλης για την εργατική και εργατοαγροτική εξουσία και για το σοσιαλισμό.

      Αντίθετα το Λαϊκό Μέτωπο είναι ένας συνασπισμός πολιτικός για σκοπούς γενικούς, που προϋποθέτει ότι το εργατικό κόμμα εγκατέλειψε τους ανεξάρτητους σκοπούς της εργατικής τάξης και την υπέταξε στους γενικούς σκοπούς της αστικής τάξης στο όνομα της (αστικής) δημοκρατίας. Στη σημερινή μάλιστα πράξη η εγκατάλειψη αυτή γίνεται, ιδίως από τα κόμματα της Κομμουνιστικής Διεθνούς, όχι μόνο ουσιαστικά αλλά και τυπικά. Ο ιδεολογικός εκφυλισμός των κομμάτων αυτών έχει σήμερα προχωρήσει τόσο πολύ ώστε συζητάνε στη Γαλλία επίσημα τη συγχώνευση με το κλασικό κόμμα των σοσιαλπροδοτών, μέσα δηλαδή σε ένα ενιαίο κόμμα μεταρρυθμιστικό - "σοσιαλιστικό", όπου και το όνομα κομμουνισμός θα χανότανε ακόμα, αφού πρώτα χάθηκε πια η ουσία του μέσα στην πολιτική της Κομμουνιστικής Διεθνούς. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Σε ριζική αντίθεση προς το Λαϊκό Μέτωπο της συνεργασίας των τάξεων, ο επαναστατικός μαρξισμός και οι κομμουνιστές - διεθνιστές αντιπαρατάσσουν το Ενιαίο Μέτωπο Πάλης που μπορεί να αγκαλιάσει τις πιο πλατιές μάζες στην προοδευτική ανάπτυξη των αγώνων του κατά του κεφαλαίου και της κεφαλαιοκρατικής εξουσίας».

      «Πρωτοποριακή Βιβλιοθήκη», Αθήνα 1958, σελίδα 10

      Αυτά έγραφε τότε, όταν συμβαίνανε, ο Παντελής Πουλιόπουλος.

      Τα Λαϊκά Μέτωπα φέρανε σειρά ιστορικών καταστροφών στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα, έτσι που ο Τρότσκι ονόμασε τους φορείς αυτών των απόψεων στρατηγούς των ηττών του παγκόσμιου προλεταριάτου.

      Η ταχτική του Λαϊκού Μετώπου - συνεργασία των τάξεων - είναι υπεύθυνη για τις ιστορικές ήττες των καταπιεζομένων παγκόσμια και σ' όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, όπως οι ήττες στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στη Χιλή, στη Γερμανία - υπεραριστερή οπορτουνιστική παρέκκλιση -, Κίνα -υπερδεξιά οπορτουνιστική παρέκκλιση-, Ινδονησία με τον Σουεκάρνο, και με εκατομμύρια θύματα. Τότε, 1964, το ΚΚ Ινδονησίας ήταν το μεγαλύτερο ΚΚ του καπιταλιστικού κόσμου, με 1 εκατομμύριο μέλη, 5 εκατομμύρια Νεολαία και 20 εκατομμύρια κομμουνιστικά συνδικάτα.

      Δώσανε βάση στον Σουεκάρνο, έναν μικροαστό πολιτικό τυχοδιώκτη και συνεργαστήκανε μαζί του. Λέγανε δε πως «αν δεν είναι σοσιαλιστής, ετοιμάζει το σοσιαλισμό στην Ινδονησία». Κι εγώ τους έλεγα (Ινδονήσιους φοιτητές στη Γερμανία), πως το χειρότερο απ' όλα είναι να παραποιείς την πραγματικότητα σύμφωνα με τα γούστα και τις επιθυμίες σου. Γιατί τότε θα σου έλθει καμιά δικτατορία και δεν θα ξέρεις από πού σου ήλθε.

      Και ύστερα ήλθε ο Σουχάρτο, με τα εκατομμύρια θύματα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. Σχετικά με τον Χίτλερ και την άνοδό του στην εξουσία:

      Ο Τρότσκι, εξόριστος στην Τουρκία, στην Πρίγκηπο, έκανε διαρκώς εκκλήσεις (1928 - 1933) προς το γερμανικό προλεταριάτο:

      «Ενωθείτε πάνω στη βάση του Ενιαίου Μετώπου εργάτες της Γερμανίας σοσιαλδημοκράτες και κομμουνιστές, γιατί διαφορετικά θα νικήσει ο Χίτλερ και θα περάσει σαν οδοστρωτήρας πάνω από την Ευρώπη, αν όχι πάνω από την ανθρωπότητα».

      Από την Ευρώπη πέρασε.

      Μέχρι τότε ο Τρότσκι δεν έβαζε ζήτημα επαναστατικής ανατροπής της γραφειοκρατίας με την πολιτική επανάσταση, ούτε ζήτημα νέας Διεθνούς. Περιοριζότανε στη μεταρρύθμιση λέγοντας:

      «Αν επιτευχθεί το Ενιαίο Μέτωπο, θα νικήσει ο σοσιαλισμός στη Γερμανία. Και τότε θα απελευθερωθεί η ΕΣΣΔ από την ιμπεριαλιστική περικύκλωση και θα επανέλθουνε τα κόμματα και η Διεθνής στο δρόμο του μαρξισμού».

      Αλλά με τη «θεωρία» του Στάλιν για τον σοσιαλφασισμό και το «πρώτα ο Χίτλερ και ύστερα εμείς», ο Χίτλερ πέρασε σχεδόν αμαχητί.

      «Χωρίς την πολιτική του Στάλιν δεν θα περνούσε ο Χίτλερ», είχε πει ο Τρότσκι και συμπλήρωνε:

      «Η γερμανική εργατική τάξη θα ανορθωθεί. Το γερμανικό ΚΚ ποτέ. Γιατί είναι υπεύθυνο για τη μεγαλύτερη ήττα του προλεταριάτου στην ιστορία. Δεν ήταν μια ήττα αιματηρή αλλά ηρωική, αλλά μια ήττα επαίσχυντη, που το προλεταριάτο αχρηστεύεται από την ηγεσία του με τη σύγχυση και το κομφούζιο πριν από τη μάχη και καθίσταται ανίκανο να δώσει τη μάχη. Η Ιστορία δεν έχει γνωρίσει παρόμοια καταστροφή».

      Και είπε επίσης πως: «Η 3η Διεθνής πέθανε στο Βερολίνο το 1933, όπως είχε πεθάνει και η 2η το 1914. Το ζήτημα της τυπικής της διάλυσης είναι ζήτημα χρόνου».

      Το 1943 η 3η Διεθνής διαλύθηκε και τυπικά. Τα ΚΚ του κόσμου γιορτάσανε ως νίκη τους τη διάλυση της Διεθνούς τους!

      Και οι δικαιολογίες του Στάλιν, που τη διάλυσή της την προσέφερε ως δώρο στους ιμπεριαλιστές συμμάχους του, είναι τουλάχιστον αστείες, όταν είπε πως «διαλύσαμε τη Διεθνή για να μη μας κατηγορούνε οι φασίστες πως θέλουμε να μπολσεβικοποιήσουμε τον κόσμο!».

      Βαγγέλης Σακκάτος
      Συγγραφέας - Δημοσιογράφος


      ΠΟΛΙΤΙΚΗ
      Διαβάστε σήμερα...
      Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς! Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης!
      Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, στοπ στο έγκλημα με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
      Κλιμακώνεται με όλα τα μέσα η δολοφονική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας
      Βάζει «πλάτη» στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό από Βαλκάνια έως Μαύρη Θάλασσα
      Νέα μέτρα για τη στήριξη των τραπεζών
      Αποποινικοποίηση της χρήσης ζητούν τώρα οι επενδυτές!
      Εναρξη τουριστικής σεζόν με υποσχέσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους
      Ενα απέραντο «νεκροταφείο» η Ινδία, εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Νεπάλ
      Πολλαπλές επιπτώσεις από την κυβερνοεπίθεση στην «Colonial Pipeline»
      Δίνει σταθερά άλλοθι στην κατοχική βία του Ισραήλ
      Προκαλεί τους εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα
      Καμία επιχειρηματική οικονομική εκμετάλλευση της Γυάρου!
      Να ξεκινήσει τώρα η μη Covid λειτουργία του
      Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης να δώσει άμεσα μόνιμη λύση στο αδιέξοδο
      Απ' τον «διαβολικά καλό» Τραμπ στον Μπάιντεν που γράφει ιστορία...
      Η «εξίσωση» της πανδημίας
      https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11231881 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=5015960 Ασφαλώς και ήταν λάθος η ...λαοκρατία ευρωκομουνισμός. Στέρησε την δυνατότητα να διεκδικήσει την εξουσία ο λαός τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό ΔΣΕ η Κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης δεν θα υπήρχε χωρίς τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. Ολα θα είχαν τελειώσει με το έγκλημα της λαοκρατίας στη ΒΑΡΚΙΖΑ και την εξόντωση του ...ΛΗΣΤΗ... ΑΡΗ. Κουράγιο.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  14. https://prin.gr/2022/03/ergatiko-kinima-2/......... Τυχοδιωκτικές απεργίες με άδεια γιατρού και ρεπό δεν υπάρχουν ούτε αβάντα στη ...πασοκάρα... για να εγκλωβίσει το λαό στον Καπιταλισμό. Οποιος θέλει ταξική ενότητα η κοινωνική συμμαχία είναι εδώ και η πρόσκληση για συμπόρευση ισχύει για όλους χωρίς να πειράζει που δεν είναι Κομμουνιστές. Πάντα δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται. Τάξη απέναντι σε Τάξη. Καλορίζικοι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ....Στην προσφορά του Ν. Ζαχαριάδη πρέπει αναμφίβολα να συμπεριληφθεί η αταλάντευτη στάση του για τη δημιουργία και ανάπτυξη των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ στην Ελλάδα, στις συνθήκες της παρανομίας. Αυτή η προσήλωσή του δεν αδυνάτισε, παρά τα φοβερά μέτρα καταστολής του αστικού κράτους. Σε συνδυασμό με την κομματική οικοδόμηση προσπαθούσε οι κομμουνιστές ν’ αναπτύξουν την επαναστατική επαγρύπνηση, τη συνεχή προσπάθεια περιφρούρησης του ΚΚΕ, με ταυτόχρονη αξιοποίηση και της παραμικρής νόμιμης δυνατότητας στις τότε συνθήκες.

    Βασικό συστατικό στοιχείο της προσφοράς του Ν. Ζαχαριάδη υπήρξε η αξιοσημείωτη προσπάθειά του, από το 1949 και στη συνέχεια, να υπερβεί το ΚΚΕ τη στρατηγική των σταδίων και να καθορίσει το χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα ως σοσιαλιστικό. Πάνω απ’ όλα, τον Νίκο Ζαχαριάδη χαρακτηρίζει η αταλάντευτη προσήλωσή του στο ΚΚΕ, το οποίο δεν απαρνήθηκε ακόμα και όταν διαγράφηκε, καθώς και η πίστη του στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, ακόμα και όταν υπέστη την άδικη ποινή απομόνωσής του στο Σουργκούτ της ΕΣΣΔ.https://www.komep.gr/m-article/I-STRATIGIKI-TOY-KKE-ME-GG-TIS-KE-TON-NIKO-ZAXARIADI-1931-1956/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θοδωρή είσαι πλυντήριο όχι μόνο του ρωσοκινέζικου αλλά ακόμα και του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού. Δεν πας να ρωτήσεις κανένα πρόσφυγα και μετανάστη από την Λιβύη να σου πει ποια ήταν τα αποτελέσματα της ανατροπής του Καντάφι από ΗΠΑ-ΕΕ αλλά και ΡΩΣΙΑ-ΚΙΝΑ και πες μου μετά αν είναι καλύτερα τα πράγματα γι'αυτούς τους ανθρώπους.

    https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/495775_livyi-haos-kai-ftoheia-pente-hronia-meta-ti-dolofonia-toy

    Τα ίδια και χειρότερα όπου πάτησαν το πόδι τους ιμπεριαλιστές δυνάστες για να ΥΠΟΤΑΞΟΥΝ τρίτες χώρες. Επομένως η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας από μία αστική τάξη είναι ΔΙΚΑΙΑ και πρέπει οι λαοί να την υποστηρίζουν. Η Λιβύη είναι στο έλεος ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας-Κίνας και τελευταία δυναμώνει επικίνδυνα και εκεί η παρουσία του δεύτερου πόλου η Δύση ηττάται και στην Λιβύη όπως και σε Σερβία, Ιράκ, Αφγανιστάν στο τέλος ο ρωσοκινέζικος ιμπεριαλισμός θα επικρατήσει.

    Όλα αυτά αποδεικνύουν πόσο σημαντικός είναι ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ-ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΏΝΑΣ ενός αστικού κράτους γιατί όταν υποδουλώνεται σε ένα ιμπεριαλιστή η κατάσταση για το λαό και την εργατική τάξη ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ μέσα από τα δεσμά της ΞΕΝΟΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ και αυτό δεν μπορείς να το αμφισβητήσεις έχει αποδειχτεί ΠΑΜΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ. Πόλεμος πολύ απλά σημαίνει ότι μία αστική τάξη δεν δέχεται να σέρνεται πίσω από έναν δυνάστη δηλαδή να αποφασίζει κάποιος άλλος για την χώρα αυτή και γι'αυτό επιλέγει να αντισταθεί και να υπερασπιστεί την εθνική ανεξαρτησία. Η υπεράσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης σε αυτήν την περίπτωση συμπίπτει με την υπεράσπιση των συμφερόντων και του λαού άρα και η υπεράσπιση του έθνους σε αυτήν την περίπτωση είναι κάτι καλό αυτά τα έχει ξεκαθαρίσει ο Λένιν. Συμφέρον του λαού λοιπόν είναι να πολεμήσει τον κατακτητή και να υπερασπιστεί το έθνος όπως έπραξε ο ελληνικός λαός στα βουνά της Αλβανίας και οι κομμουνιστές τάχθηκαν υπέρ της ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.

    Συνεχίζεται...

    Electro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Επομένως η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας από μία αστική τάξη είναι ΔΙΚΑΙΑ και πρέπει οι λαοί να την υποστηρίζουν."
      ΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

      Διαγραφή
  17. Το να μην διαλεγεις Ιμπεριαλιστη ΔΕΝ σημαινει να "παρακολουθεις " ολους απο ιση αποσταση .Αλλα σημαινει μαχη και ΠΟΛΕΜΟ σε ολους τους ιμπεριαλιστες.... ΑΝΕΙΡΗΝΕΥΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η 3η Ολομέλεια του 1930 υιοθέτησε προγραμματικά το παραπάνω τελευταίο σημείο της απόφασης του 6ου Συνεδρίου της ΚΔ, ότι δηλαδή η επανάσταση στην Ελλάδα θα ήταν προλεταριακή.

    Περίπου δύο μήνες μετά από την Εκκληση της ΚΔ και την εκλογή του Νίκου Ζαχαριάδη ως Γραμματέα της ΚΕ, συνήλθε στη Χαλκίδα η 4η Ολομέλεια (δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη του 1931)16, που τοποθετήθηκε με το ίδιο περιεχόμενο σχετικά με τη στρατηγική του ΚΚΕ: «Με την εργατική τάξη και τα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα της πόλης και του κάμπου, με όλα τα τμήματα της ΚΔ που βαδίζουν επικεφαλής της πάλης κατά του καπιταλισμού [...] εμπρός στην πάλη για την επαναστατική διέξοδο από την κρίση, για τον κόκκινο Οχτώβρη στην Ελλάδα, για το σοσιαλισμό»17.

    Εχει σημασία ν’ αναφερθεί ότι η 4η Ολομέλεια έκανε λόγο για «ελληνικό ιμπεριαλισμό που συμμετέχει στις πολεμικές προετοιμασίες για το μοίρασμα της λείας» και για «επαναστατική διέξοδο απ’ την κρίση»18. Με βάση την παραπάνω γενική γραμμή κινήθηκε το ΚΚΕ και το επόμενο διάστημα.

    Το Δεκέμβρη του 1932 συνήλθε στη Χαλκίδα η 5η Ολομέλεια της ΚΕ, μερικούς μήνες μετά από τη 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ (Αύγουστος-Σεπτέμβρης 1932). Η τελευταία είχε καθορίσει ως εξής τα καθήκοντα της πάλης των ΚΚ: «…1) ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου 2) ενάντια στο φασισμό και την αντίδραση 3) ενάντια στον επερχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ενάντια στην επέμβαση κατά της Σοβιετικής Ενωσης»19.

    Η 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ σωστά εκτίμησε ότι η άνοδος του φασισμού αποτελούσε συγκέντρωση δυνάμεων της αστικής τάξης στον αγώνα της κατά των επαναστατικών δυνάμεων και υπέδειξε στο ΚΚ Γερμανίας να προβάλει το σύνθημα της πάλης για τη σοβιετική σοσιαλιστική Γερμανία σε αντιπαράθεση με την επιδίωξη του κεφαλαίου να εγκαθιδρύσει φασιστική δικτατορία.

    Σε σχέση με τα παραπάνω καθήκοντα, η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε στα εξής: «…η εξουσία της κυρίαρχης τάξης δεν θα πέσει αυτόματα. Μόνο η επαναστατική πάλη του προλεταριάτου και των άλλων εργαζόμενων μαζών με επικεφαλής το ΚΚΕ θα ανακόψει την επίθεση του κεφαλαίου, θα θέσει φραγμό στην πείνα και στη φασιστική άνοδο, θα ματαιώσει τους πολεμικούς σκοπούς και τις αντισοβιετικές προπαρασκευές και θα γκρεμίσει τη διχτατορία των εκμεταλλευτών και διά μέσου του ελληνικού Κόκκινου Οχτώβρη θα στήσει ψηλά τη σημαία της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Ελλάδας»20.

    Στα ίδια χρόνια (1931-1933) διαμορφώθηκε ανάλογα και η θέση του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η πάλη εναντίον του συνδεόταν με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Στις 18 Ιούλη 1933 το ΠΓ υπογράμμιζε την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και καλούσε το προλεταριάτο και τους εργαζόμενους χωρικούς να παλέψουν: «…κατά των εξοπλισμών [...] για τη μη πληρωμή πεντάρας στους ντόπιους και ξένους ληστές, για την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ενωσης, για τη μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σ’ εμφύλιο, κατά της ελληνικής πλουτοκρατίας»21.

    Ωστόσο, μέσα στο 1933 παρουσιάστηκαν σαφή δείγματα στροφής στη στρατηγική της ΚΔ κι εκφράστηκαν στη 13η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ (Νοέμβρης - Δεκέμβρης 1933).

    Η πρώτη διαφοροποίηση σε σχέση με τις αλλαγές που έγιναν στην πορεία εκφράστηκε με τον ορισμό του φασισμού, ο οποίος για πρώτη φορά χαρακτηρίστηκε ως «…η ανοιχτή τρομοκρατική διχτατορία των πιο αντιδραστικών, των πιο σωβινιστικών και των πιο ιμπεριαλιστικών στοιχείων του χρηματιστικού κεφαλαίου»22.

    Ταυτόχρονα, στη 13η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ, δίχως ακόμα ν’ αποτελέσουν περιεχόμενο των αποφάσεών της, εκφράστηκαν σκέψεις ότι η πτώση του φασισμού δε θα συνοδευτεί από την άμεση εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου, ότι ο αγώνας ενάντια στο φασισμό θα είναι πανδημοκρατικός. Αυτές οι σκέψεις έγιναν λίγο αργότερα στρατηγική της ΚΔ.

    Με το 7ο Συνέδριο η ΚΔ αποσπούσε το φασιστικό φαινόμενο από την οικονομική βάση του καπιταλισμού συνολικά που το γεννά, δηλαδή από το στρατηγικό ζήτημα λύσης της αντίθεσης κεφαλαίου-εργασίας. Ωστόσο θεωρούσε το φασιστικό ρεύμα τέκνο του καπιταλισμού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Για αυτό λέω πάντα Στρατάρχη πως οι Φασίστες είναι αγγελούδια μπροστά στους φορείς των οπορτουνιστικών απόψεων. Το έχουμε ζωντανό μπροστά μας σε σχέση με το έγκλημα την δεκαετία του 40 απο την ...λαοκρατία ευρωκομουνισμό...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. https://www.kordatos.org/thewries-polemou-oukrania/ Το Κεντρίστικο οπορτουνιστικό βαρίδι του Κάουτσκι κάτω απο τη σημαία του Ρώσικου Ιμπεριαλισμού. ....ΑΞΙΟΣ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ..... Συμφέρον του λαού λοιπόν είναι να πολεμήσει τον κατακτητή και να υπερασπιστεί το έθνος όπως έπραξε ο ελληνικός λαός στα βουνά της Αλβανίας και οι κομμουνιστές τάχθηκαν υπέρ της ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ........ Για αυτό ακριβώς εγκλωβίστηκε στο καπιταλισμό απο το ...ΕΑΜ... και δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό και οδηγήθηκε στη σφαγή. Χαίρομαι που συμφωνείς με τις θεσεις του ΚΚΕ μετά το 1991. Σε ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΚΑΙ την δεκαετία του 40 χρειαζόταν ΚΚΕ με στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και γραμμή ΕΑΜ και ΕΠΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που θα εξασφάλιζε την αυτοτελή δράση του Κόμματος και της ΟΚΝΕ... θα ένωνε σε ταξική βάση εργάτες αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες να πολεμήσουμε τον Γερμανικό Ιμπεριαλισμό και το τμήμα της αστικής τάξης που είχε σύμμαχο να κάνουμε όσους ελιγμούς χρειαζόταν με το τμήμα της αστικής τάξης που είχε σύμμαχο το Αγγλικό Ιμπεριαλισμό στην πορεία του Απελευθερωτικού Ταξικού πολέμου να αντιμετωπίσουμε Τάγματα και οργανώσεις γέφυρα ΕΔΕΣ ΕΚΚΑ ενιαία με στόχο το τσάκισμα τους και τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΉΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΊΑ ΣΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΈΣ ΣΥΝΘΉΚΕΣ με το συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Η Λαοκρατία Ευρωκομουνισμός με τα παραμύθια για δήθεν ανολοκλήρωτη επανάσταση το 1821 ...αποικία...εξάρτηση...υποτέλεια.. και άλλες τέτοιες παπάτζες έσωσε τον καπιταλισμό οδηγώντας το λαό στην σφαγή. Αποδείχτηκε περίτρανα πως πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι το τσάκισμα των φορέων όλων των οπορτουνιστικών απόψεων που αποτελούν την 5η φάλαγγα. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ευτυχώς που ο λαός δεν ακολούθησε τους ιδεολογικούς σας προγόνους Λαϊκή Εξουσία γιατί αν πολεμούσαμε ταυτόχρονα και Αγγλία-Μεταξά ενώ η χώρα δεχόταν εισβολή από τον Μουσολίνι θα είχαμε κατοχή από τότε. Η Στίνικη ψευτοαριστερά αναγεννήθηκε και βρίσκεται μέσα στον Περισσό. Οι πεμπτοφαλαγγίτες είναι πλέον ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ κόμμα.

    Μπορούμε και χειρότερα....

    Electro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι οπως διαβαζεις την Ιστορια (με κουτακια) Στινας καταντας κι ας το παιζεις αντιΣτινας

      Διαγραφή
    2. ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΛΕΝΙΝ
      Εν μεσω συγκρουσης δυο ιμπεριαλιστικων στρατοπεδων (Τσαρικου και Καιζερικου) επελεξε να μην παει με κανενα απ τα δυο και να προβαλει την ΕΙΡΗΝΗ .Ετσι κινητοποιησε τους φανταρους στο μετωπο και τα Σοβιετ εσωτερικα και τους χαλασε τη σουπα δινοντας στον λαο την χειραφετηση του και κανοντας την Οκτωβριανη
      Να λοιπον πως γυρνας μπουμεραγκ στους Αστους εναν πολεμο .Πηγαν για μαλλι και βγηκαν κουρεμενοι

      Διαγραφή
    3. ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ5 Μαρτίου 2022 - 9:35 π.μ. 77 χρόνια μετά τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 και την καταστροφή που προκάλεσε το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έρχονται οι ιδεολογικοί απόγονοι των ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΩΝ να μας σερβίρουν την ίδια σαπισμένη σούπα. Θέλουν το ΚΚΕ εγκλωβισμένο στον καπιταλισμό όπως τότε. Ας αλλάξουν πλευρό και χέρι... γιατί πιάστηκαν. Οι Φασίστες μπροστά στα οπορτουνιστικά ΣΚΥΛΙΑ είναι αγγελούδια Σύντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Στρατάρχη, έχω μπερδευτεί και επειδή θέλω να ξεκινήσω εθνικοαπελευθερωτικό και αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία, δε ξέρω με ποιον συναγωνιστή να τον κάνω:

      α) Αυτούς;

      "Οι πλουσιότεροι Ουκρανοί εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ρωσική επέμβαση, γράφει η «Ukrainska Pravda. Σύμφωνα με την ουκρανική εφημερίδα, μόνο την Κυριακή απογειώθηκαν 20 ιδιωτικά τζετ από το αεροδρόμιο του Κιέβου για το εξωτερικό, κυρίως με προορισμό την Ελβετία. Η εφημερίδα σημειώνει μάλιστα ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια έξοδος εδώ και έξι χρόνια».

      Η «Ukrainska Pravda» γράφει ότι οι πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί για τους Ουκρανούς ολιγάρχες είναι η Ελβετία, η Αυστρία και η νότια Γαλλία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Flightradar24, η οποία καταγράφει τις κινήσεις των αεροσκαφών.

      Μεταξύ των ολιγαρχών που φέρονται να αποχώρησαν είναι και ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας, Ρινάτ Αχμέτοφ. Οι δισεκατομμυριούχοι Βίκτορ Πίντσουκ, Μπόρις Κολέσνικοφ, Βασίλι Χμελνίτσκι και Ιγκόρ Αμπράμοβιτς φέρεται επίσης να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Λέγεται ότι ο Αμπράμοβιτς έκλεισε αεροπλάνο για 50 άτομα την Κυριακή".

      Πηγή: https://m.naftemporiki.gr/story/1832187/oi-oukranoi-oligarxes-egkataleipoun-ti-xora

      ή

      β) τους Άλλους;

      "Η ιταλική αστυνομία κατέσχεσε το γιοτ του Αλεξέι Μορντάσοφ, του πλουσιότερου ανθρώπου στη Ρωσία, στον οποίο επέβαλε κυρώσεις αυτήν την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

      Το «Lady M», θαλαμηγός με μήκος 65 μέτρα, βρισκόταν στο λιμάνι της Ιμπέρια, στη βόρεια Ιταλία.

      Ένα άλλο πολυτελές σκάφος που ανήκει στον Γκενάντι Τιμτσένκο, τον δισεκατομμυριούχο που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι επίσης μπλοκαρισμένο στην Ιμπέρια και πρόκειται να κατασχεθεί σύντομα, ανέφερε μια πηγή που έχει άμεση γνώση του θέματος.

      Αυτήν την εβδομάδα κατασχέθηκαν και άλλα σκάφη Ρώσων ολιγαρχών, στη Γαλλία και τη Γερμανία".

      Πηγή: https://www.athensvoice.gr/world/748618-alexei-morntasof-katashethike-i-thalamigos-toy-ploysioteroy-rosoy?fbclid=IwAR2NdLWVKCtsXigimducV9a-hcUK1DSY1cqxeId6asG1SMd_yEow8GcUULA

      Πραγματικά είμαι σε δίλημμα!

      Διαγραφή
  24. https://iskra.gr/eimaste-brosta-se-mia-sygkrousi-rosias-nato-gia-tin-oukrania/ Στον 2ο παγκόσμιο Ιμπεριαλιστικό πόλεμο όλες οι Καπιταλιστικές χώρες ενίσχυαν τον Χίτλερ για την καταστροφή του Σοσιαλισμού και της ΕΣΣΔ η οποία με δύο ελιγμούς ένα με κάθε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο τους διέσπασε και νίκησε αναγκάζοντας τους καπιταλιστές να δεχτούν πως έχασαν 7 χώρες στην αν.Ευρώπη που αποσπάστηκαν χάρη στις νίκες του Κόκκινου στρατού. Μετά το 1945 οι καπιταλιστές αναπροσάρμοσαν την τακτική τους στηριζόμενοι αποκλειστικά στην οπορτουνιστική αντεπανάσταση που επικράτησε στην Κ.Δ το 1935 και στην ΕΣΣΔ ΕΠΙΣΗΜΑ την 5η Μάρτη την 1953 με τον ...θάνατο... του ΣΤΑΛΙΝ. Ετσι ανέτρεψαν τον Σοσιαλισμό ότι και να λένε προκειμένου να καλύψουν το εγκληματικό δολοφονικό πρόσωπο του οπορτουνισμού που είναι το καλύτερο εργαλείο τους ακόμα και απο του φασίστες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κοίτα ο Λένιν αναφερόταν στον Α' Παγκόσμιο έναν πόλεμο ΑΔΙΚΟ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΙΕΣ. Αναφερόταν όμως και αναγνώριζε και ΔΙΚΑΙΟΥΣ πολέμους. Αν θεωρείς ότι δεν υπάρχουν ΔΙΚΑΙΟΙ πόλεμοι δηλαδή πόλεμοι ΕΘΝΙΚΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ-ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΘΕΡΩΤΙΚΟΙ τότε ή δεν έχεις διαβάσει ποτέ σου Λένιν ή συνειδητά και σκόπιμα τον ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΙΣ.

    "Τρίτο, ακόμη και στην Ευρώπη δεν μπορεί να θεωρούνται αδύνατοι οι εθνικοί
    πόλεμοι στην εποχή του ιμπεριαλισμού. "Η εποχή του ιμπεριαλισμού" έκανε το
    σημερινό πόλεμο ιμπεριαλιστικό, γεννάει αναπόφευκτα (όσο δε θα έχουμε σοσιαλισμό)νέους ιμπεριαλίστικούς πολέμους, έκανε πέρα για πέρα ιμπεριαλιστική την πολιτική των σημερινών μεγάλων Δυνάμεων, η "εποχή" αυτή, όμως, δεν αποκλείει καθόλου τους εθνικούς πολέμους, λ.χ. από μέρους των μικρών (ας υποθέσουμε των προσαρτημένων ή των εθνικά καταπιεζόμενων) κρατών ενάντια στις ιμπεριαλίστικές Δυνάμεις, όπως δεν αποκλείει και τα εθνικά κινήματα σε μεγάλη κλίμακα στην Ανατολική Ευρώπη (...)

    ...Σταθήκαμε λεπτομερειακά στο λάθος της θέσης ότι δήθεν "δεν μπορούν στο εξής να υπάρξουν εθνικοί πόλεμοι" (...)

    ...Αλλά και από πρακτική - πολιτική άποψη το λάθος αυτό είναι πολύ επιζήμιο: από αυτό πηγάζει η παράλογη προπαγάνδα του "αφοπλισμού", γιατί δηθεν δεν μπορούν να υπάρχουν κανενός είδους πόλεμοι εκτός από τους αντιδραστικούς. από αυτό πηγάζει επίσης η ακόμη πιο παράλογη και άμεσα αντιδραστική αδιαφορία απέναντι στα εθνικά κινήματα. Μια τέτοια αδιαφορία καταντά σωβινισμός, όταν τα μέλη των "μεγάλων" εθνών της Ευρώπης, δηλαδή των εθνών που καταπιέζουν τους περισσότερους μικρούς και αποικιακούς λαούς, δηλώνουν με δήθεν επιστημονικό ύφος: "Οι εθνικοί πόλεμοι δεν μπορεί πια να υπάρχουν". Οι εθνικοί πόλεμοι ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν είναι μόνο δυνατοί και πιθανοί, αλλά είναι αναπόφευκετοι και προοδευτικοί, επαναστατικοί..."

    Όπως βλέπεις ο Λένιν αναγνωρίζει ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ και ΔΙΚΑΙΟΣ-ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ από καταπιζεόμενα έθνη και λαούς.

    Λένιν Για τους δίκαιους και άδικους πολέμους

    Electro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις απόλυτο δίκιο δεν έχουμε διαβάσει ποτέ Κάουτσκι και ούτε πρόκειται.. Σύμφωνα λοιπόν με τον Ιμπεριαλισμό του ΛΕΝΙΝ που δεν πάγωσε στο χρόνο ο καπιταλισμός σήμερα βρίσκεται στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο σχεδόν παγκόσμια στο πλαίσιο της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάρτησης και διαφορετική θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα με τον ΛΕΝΙΝ αρχές του 1917 εξηγεί στον Γκρόιλιχ γιατί είναι ιμπεριαλιστική χώρα η ...Ελβετία.... https://laikhexousia.blogspot.com/2015/10/blog-post_2.html Καλή χώνεψη πλυντήριο του Καπιταλισμού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  26. https://prin.gr/2022/03/antipolemiko-2/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ....Η μαζική πορεία της Τρίτης (περίπου 5.000 διαδηλωτές) είχε στην κεφαλή τους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας, τα μπλοκ των οποίων στήριξαν η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, σχήματα και τάσεις της ΕΑΑΚ, άλλες δυνάμεις, αλλά και η ΠΚΣ/ΚΝΕ. Σε ένα έδαφος κοινής δράσης στη βάση αρχών, μπορεί να δοθεί ώθηση στο κίνημα και στην αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική, αντικυβερνητική δράση. Σημαντική ήταν η παρουσία οργανώσεων και κινήσεων της μαχόμενης Αριστεράς, που συντονίζονται, με τα μαζικά μπλοκ από ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΝΑΡ....... Οι Προβοκάτσιες του οπορτουνιστικού συρφετού σε βάρος των Κομμουνιστών δεν περνάνε. Οι Κομμουνιστές δεν ξεπλένουν τα εγκλήματα της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ που 4.5 χρόνια έδωσε καινούργιες βάσεις έσφαξε το λαό μαζί με τους Ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και με τους φασίστες στο Καστελόριζο. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. 05/03/1953

    Πεθαίνει ο Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι), ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) και ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Ι. Β. Στάλιν εντάχθηκε από νεαρή ηλικία σε παράνομο μαρξιστικό όμιλο στην Υπερκαυκασία, ενώ μετείχε στο Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΣΔΕΚΡ) από την ίδρυσή του το 1898. Μέλος της Επιτροπής του ΣΔΕΚΡ Τιφλίδας, Καυκασιανής Ενωσης και Μπακού, στήριξε τις λενινιστικές ιδέες για το κόμμα, την τακτική και τη στρατηγική του και έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1905 - 1907. Στα 1912 έγραψε το βιβλίο «Ο μαρξισμός και το εθνικό ζήτημα», που είναι από τα πιο σημαντικά μαρξιστικά έργα στο συγκεκριμένο ζήτημα.......... 69 Χρόνια απο το ...θάνατο του μεγάλου Γεωργιανού συντρόφου μας Ι.Β και την επίσημη εππικράτησει της οπορτουνιστικής 5ης φάλαγγας που με την σταδιακή εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού τα επόμενα 38 χρόνια κατέστρεψαν τα πάντα μετατρέποντας το ...ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων σε όχημα της αντεπανάστασης. Με αυτόν επικεφαλής η ΕΣΣΔ στον 2ο παγκόσμιο Ιμπεριαλιστικό πόλεμο έκανε δύο ελιγμούς ένα με κάθε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο τους διέσπασε νίκησαν και απέσπασαν 7 χώρες απο τον καπιταλισμό. Θα ήταν πολύ περισσότερες αν η Κ.Δ δεν είχε πέσει στα χέρια της οπορτουνιστικής αντεπανάστασης το 1935 που με τα πολιτικά μέτωπα και στάδια κατέστρεψαν τα πάντα. Ας Σκούζουν όσο θέλουν οι καπιταλιστές και τα καρακόλια τους οι Οπορτουνιστές όλων των αποχρώσεων. Ο Ι.Β ΣΤΑΛΙΝ ΖΕΙ και σπέρνει εφιάλτες σε όλα αυτά τα ΣΚΥΛΙΑ. ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος είπε...

    Μερικές απορίες έτσι για να ξεκαθαριστούν ορισμένα πραγματάκια:

    Α) Ο πόλεμος είναι άδικος από όλες τις μεριές δηλαδή και από την Ουκρανία; Αυτή τη στιγμή ο ουκρανικός στρατός πολεμάει για να πετάξει έξω τον Ρώσο ΕΙΣΒΟΛΕΑ-ΔΙΑΜΕΛΙΣΤΗ-ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ. Είναι δίκαιος ο πόλεμος αυτός ναι ή όχι; Απλά να θυμίσω ότι η Κομιντέρν είχε ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που επιτεθεί ο Μουσολίνι εναντίον της Ελλάδος και στην κυβέρνηση ήταν ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ-ΑΓΓΛΟΔΟΥΛΟΣ Μεταξάς αν αυτός αποφάσιζε να πολεμήσει τον εισβολέα τότε καθήκον των κομμουνιστών ήταν η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Ούτε κάτω ο Μεταξάς, κάτω οι Άγγλοι τίποτα αυτά ήταν τροτσκιστά-αρχειομαρξιστικά που ΥΠΟΝΟΜΕΥΑΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ-ΕΘΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ.

    Β) Από που και ως που εξισώνονται ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσία; Από όσο ξέρω κανένα Νάτο και καμία ΕΕ δεν επιχειρεί αυτή τη στιγμή στο ουκρανικό έδαφος μόνο βοήθεια στέλνουν στρατιωτική. Η Ρωσία είναι αυτή που ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΚΑΤΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ-ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ της Ουκρανίας, αυτή που με ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΔΙΑΜΕΛΙΣΕ την Ουκρανία, αυτή που έχει ΚΑΤΟΧΙΚΟ στρατό σε ουκρανικό έδαφος (αν μου πείτε για το Μαϊντάν να σας απαντήσω προκαταβολικά ότι το πραξικόπημα τότε είχε την υπογραφή του Βλαδίμηρα και ήταν ρωσοκίνητο). Αυτή δεν είναι η κλασική τροτσκιστική-αρχειομαρξιστική γραμμή όπου Βρετανοί-ΗΠΑ ταυτιζόντουσαν με τον φασιστικό Άξονα; Η εξίσωση αυτή δεν σημαίνει ΥΠΟΤΑΓΗ στον ρωσικό ιμπεριαλισμό όπως τότε ήταν υποταγή στους ναζί;

    Και εδώ κάτι που κολλάει με το πρώτο ερώτημα. Ο ουκρανικός στρατός πολεμάει τους Ρώσους. Αυτή η εξίσωση δεν σημαίνει πρακτικά και ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΛΕΜΟ των Ουκρανών; Άρα στην πραγματικότητα ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Γιατί αν ισχυρίζεσαι ότι αυτή τη στιγμή οι Ουκρανοί πρέπει να πολεμήσουν μαζί με Ρωσία και...ΗΠΑ-ΕΕ (πως άραγε αφού κανένας δεν επιχειρεί μέσα) και αυτοί πολεμούν μόνο την Ρωσία (λογικό αφού είναι ο ΜΟΝΟΣ ξένος στρατός πους τους έχει κηρύξει πόλεμο) τότε αυτομάτως ο πόλεμος των Ουκρανών δεν είναι άδικος για εσάς; Οπότε και ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ δεν υπάρχει για το λαό.

    Γ) Οι συγγενείς που ζουν εδώ, οι Ουκρανοί που διαδήλωσαν προχθές για το λαό τους που ΣΦΑΓΙΑΖΕΤΑΙ δεν πρέπει να υποστηριχθούν; Συνεπώς η θέση των κομμουνιστών δεν είναι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους; Τι εντύπωση έδωσε η "κομμουνιστική αριστερά" με την ξεχωριστή συγκέντρωση που πέρασε κιόλας από δίπλα τους και έφυγε αντί να διαδηλώνει δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους; Πως δείχνετε την αλληλεγγύη σας στον ουκρανικό λαό έτσι;

    Αυτά προς το παρόν και θα ήθελα κάποιος από το ΚΚΕ μλ κυρίως ή και από τα άλλα κόμματα να μου απαντήσει ξεκάθαρα σε αυτά τα ερωτήματα γιατί πραγματικά έχω την αίσθηση ότι έχουμε χάσει την μπάλα από το 2014 και μετά και φοβάμαι ότι η Στίνικη-αρχειομαρξιστική αντίληψη βρίσκεται πλέον μέσα σε όλους.

    Electro
    Το φερέφωνο του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού τσακώνεται με τα φερέφωνα του Ρωσικού Ιμπεριαλισμού. Ο Οπορτουνιστικός στάβλος σε αναβρασμό....χαχαχαχαχαχα έχουν γίνει ΤΣΙΡΚΟ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή