Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ " στον καπιταλισμό





 Ενα πολύ ενδιαφέρον απόσπασμα για την «ελευθερία» της αστικής κοινωνίας έναντι της «ανελευθερίας» της εργατικής κοινωνίας στην τότε ΕΣΣΔ, από το σοβιετικό κοινωνιολόγο και δημοσιογράφο Έντουαρντ Ρόζενταλ: Μύθος Α’: Για την ελευθερία « Στο παριζιάνικο πάρκο Μονσύ καθόταν ένα μεσόκοπος με μπερέ στο κεφάλι και μασούσε αφηρημένα μια άσπρη φρατζόλα, καταπίνοντας τις μπουκιές με γουλιές κόκκινο κρασί, ρουφώντας το από το μπουκάλι. Ήταν περίπου μεσημέρι και στο πάρκό βασίλευε η σιγαλιά, που τη χαλούσαν μόνο οι φωνές μερικών αγοριών που τρέχανε με τα ποδήλατά τους. 

Ζήτησα συγνώμη και την άδεια να καθήσω δίπλα του. Έβγαλα από την τσέπη μου μια πλάκα σοκολάτα «Τόμπλερον», έσπασα κάμποσα από τα κομματάκια της με το σχήμα της πυραμίδας και τα πρόσφερα στο γείτονά μου. Δεν τη θέλησε τη σοκολάτα, μου ζήτησε αν είχα να του δωσω τσιγάρο. Δεν είμαι καπνιστής και τσιγάρα δεν είχα. Για κάμποση ώρα μασούσαμε σιωπηλοί, ύστερα κουβέντα στην κουβέντα, μπήκαμε σε συζήτηση. Ο μεσόκοπος με τον μπερέ ήταν άνεργος. Πριν δέκα μήνες τον είχαν απολύσει απ’το εργοστάσιο, παρά τη μεγάλη του ειδίκευση, κι από τότε ψάχνει για δουλειά, παίρνει επίδομα ανεργίας, αρκετά αξιόλογο, αλλά σε δυο μήνες τελειώνει κι αυτό. Μόλις πριν λίγο είχε έρθει σ’ένα γκαράζ εδώ τριγύρω – του είπε κάποιος φίλος του πώς στο γκαράζ ζητούν μηχανικό – αλλά άργησε, θέση πραγματικά είχαν και με υποφερτό μισθό, αλλά πρόλαβε να την πιάσει «κάποιο μυξιάρικο». Ύστερα με ρώτησε για τη ζωή των εργατών «στη Ρωσία» κι εγώ του διηγήθηκα για τον αδερφό μου που δουλεύει στο εργαστάσιο «Σφυροδρέπανο»

Με άκουγε προσεχτικά και μετά μου έιπε: - Πάντως δε ζείτε κι άσχημα εσείς εκεί πέρα. Αν μάλιστα είχε κι ελευθερία ο κόσμος θα ‘ταν καλύτερα. Δεν τη συζήτησα αυτή του την παρατήρηση, τον ρώτησα μονάχα, αν θεωρεί τον εαυτό του ελεύθερο, χωρίς να έχει δουλειά. Παραξενεύτηκε πολύ από την ερώτησή μου: - Και τι σχέση μ’αυτό έχει η δουλειά. Η δουλειά είναι δουλειά και η ελευθερία είναι ελευθερία . Να εγώ, μπορώ και λέω ό, τι μου κατέβει, μπορώ να το πω όπου θέλω και σε όποιον θέλω. Να σ’εκείνα τα παιδιά, για παράδειγμα. Εκείνη τη στιγμή τα παιδιά με τα ποδήλατα έρχονταν καταπάνω μας τρέχοντας στη δενδροστοιχία. Ο γείτονάς μου τους σφύριξε: - Έι, πιτσιρικάδες, για ελάτε από δω. Τα δύο από τα παιδιά πέρασαν χωρίς να σταματήσουν, ενώ το τρίτο σταμάτησε, μας πλησίασε, μας κοίταξε ερωτηματικά. Οι φίλοι του γύρισαν κι αυτοί και ξεπέζεψαν κοντά στο παγκάκι. Κι ο άνθρωπος με τον μπερέ άρχισε να τους λέει όλα, όσα σκεφτόταν για τον πρωθυπουργό και για το νέο του οικονομικό πρόγραμμα, και μάλιστα με λόγια χωρίς περικοκλάδες και υπονοούμενα. Τ α παιδιά έβαλαν τα γέλια, ανέβηκαν στα ποδήλατά τους κι έφυγαν. Ενώ ο συνομιλητής μου έγνωψε προς τη μεριά μιας γυναίκας που καθόταν στο γειτονικό παγκάκι κι έπλεκε, προσέχοντας το καροτσάκι με το μωρό της. - Θέλετε να της πω τα ίδια κι αυτηνής της μαντάμ; Και φώναξε: - Έι, μαντάμ, ακούστε... Κι άρχισε πάλι να μιλάει. Η γυναίκα σηκώθηκε βιαστικά, μάζεψε το πλεχτό της κι έσπρωξε το καροτσάκι της μακριά, έκατσε σ’ ένα παγκάκι αρκετά πιο πέρα από το δικό μας. Ενώ ο άνθρωπος με το μπερέ με κοίταζε θριαμβευτικά και με διαβεβαίωνε, πώς τα ίδια αυτά θα μπορούσε να τα πει κατάμουτρα και στον πρωθυπουργό, ακόμα και στον ίδιο τον.... Εγώ τον διέκοψα και τον ρώτησα, αν θα μπορούσε να μιλήσει θαρρετά και να πει όσα όλα σκέφτεται, όχι στον πρωθυπουργό, ούτε και «στον ίδιο τον...», αλλά στον επιστάτη του στο εργαστάσιό του. Με κοίταξε λιγάκι, έβαλε ξαφνικά τα γέλια και με φοβέρισε με το δάχτυλό του. Αποδείχτηκε, πώς τον «ξήλωσαν» από το εργαστάσιό ανάμεσα στους πρώτους που απέλυσαν, ακριβώς επειδή δε μπόρεσε «να συμμαδέψει τη γλώσσα του» και να βρίσει κάποιον «τύπο» από τη διεύθυνση του εργοστασίου. Ενώ οι «γλείφτες» που δεν έχουν ούτε «τη μισή του ειδίκευση», εξακολουθούν να δουλεύουν στο εργοστάσιο. Ο άνθρωπος με το μπερέ ήταν μια θαυμάσια εικονογράφηση για τα λόγια του Κ. Μαρξ, πώς ο εργάτης στον καπιταλισμό αισθάνεται ελεύθερα μόνο όταν δε βρίσκεται στην εργασία του. Οι εργαζόμενοι στον καπιταλισμό, όντας ανώνυμες βίδες στον ξένο γι’ αυτούς παραγωγικό μηχανισμό, ούτε που το σκέφτονται πώς μπορεί να υπάρξει ελευθερία και στην εργασία. Γι’ αυτούς η ελευθερία είναι πρώτα απ’ όλα όχι η εργασία. Η αστική ιδεολογία στεριώνει καλά αυτήν την ψευδαίσθηση, συγκεντρώνοντας τη βασική προσοχή των εργαζομένων στο δικαίωμα της ελεύθερης εκδήλωσης των επιθυμιών, που στοχεύει να τους αντισταθμίσει την έλλειψη της πραγματικής ελευθερίας στην οικονομική και στην πολιτική σφαίρα της ζωής. 

Πηγή: Ρόζενταλ Ε., « Στην Εξουσία των Ψευδαισθήσεων», μτφρ Κοτσιώλη Αποστόλου, Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 1984. σσ. 158 - 160


Για την αντιγραφη : Θοδωρης 


Θοδωρής:

Σε ταξική κοινωνία όπως είναι η δική μας, προφανώς δεν υπάρχει ελευθερία στην Τέχνη ή να το πω καλύτερα τα όρια της ελευθερίας ενός καλλιτέχνη τα καθορίζουν αφενός οι σχέσεις παραγωγής και αφετέρου σε ποια ταξική μεριά στέκεται ο εκάστοτε καλλιτέχνης. Καλύτερο παράδειγμα από το ξαφνικό κόψιμο της τηλεοπτικής Ελληνοφρένειας νομίζω δε θα βρούμε, δηλαδή μία τηλεοπτική εκπομπή με υψηλή τηλεθέαση και με βάσει τους νόμους της αγοράς, κερδοφόρα για το μεγαλομέτοχο. Ο μεγαλομέτοχος προτίμησε την βραχυπρόθεσμή ή μεσοπρόθεσμη ζημιά, φαντάζομαι η τοποθέτηση μίας άλλης εκπομπής δε θα του επέφερε ανάλογα έσοδα, από τυχόν φόβο μήπως ξυπνήσει κάποιος άνθρωπος και αρχίζει να ψάχνεται ταξικά (πού ανήκω) και μετά πολιτικά (βλ. ΚΚΕ). Το ταξικό ένστικτο είναι όντως πυξίδα και από τους δύο αντίθετους ταξικούς πόλους.







26 σχόλια:

  1. "Το ταξικό ένστικτο είναι όντως πυξίδα και από τους δύο αντίθετους ταξικούς πόλους."
    Αλλά το κακό είναι πως, ενώ η μια πλευρά, η αντιδραστική, το διαθέτει διεγερμένο στο έπακρο, η άλλη πλευρά, της εργασίας έχει το μαύρο της το χάλι, και συχνά βολοδέρνει στις πιο απίθανες αντιδραστικές θολούρες!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό δείχνει πως είμαστε στο σωστό δρόμο. Αν δεν υπήρχαν θα ανησυχούσα και θα έψαχνα τι λάθος κάναμε Σεχτάρ. Οι Φορείς των οπορτουνιστικών απόψεων είναι η 5η φάλαγγα του καπιταλισμού συνειδητά στην υπηρεσία τους με τους φασίστες μπροστά τους να μοιάζουν αγγελούδια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Σεχτάρ, προφανώς και το ταξικο ένστικτο της εργατικής τάξης έχει το μαύρο της το χάλι, αν είχε φτάσει σε ανάλογο σημείο με αυτό της αστικής θα λέγαμε ότι μετά την Εργατική Επανάσταση, οι σοσιαλιστικές σχέσεις όχι μόνο θα είχαν επικρατήσει αλλά θα είχαν εμβαθύνει σε σημείο που θα μιλάγαμε για το πέρασμα πλέον στην αταξική κοινωνία.

      Όσον αφορά, όμως για τις οπορτουνιστικές αρλούμπες, όπως το λινκ που πόσταρες, μακάρι ο λαός να βολόδερνε σε αυτές αλλά δυστυχώς ο αγράμματος παπάς της ενορίας μας έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο της εργασίας από ότι τα οπορτουνιστικά αναχώματα και αυτό φάνηκε στον καιρό της πανδημίας.
      Υ.Γ. Τα Σοβιέτ μέχρι την κυριαρχία των Μπολσεβίκων σε αυτά μπορεί να κυριαρχούσαν οι ρεφορμιστικές δυνάμεις αλλά σε καμμία περίπτωση δεν κυριαρχούσαν οι σκοταδιστικές δυνάμεις.
      Υ.Γ.1. Έχω την εντύπωση ότι παρόλο που οι οικονομικές συνθήκες είναι υπερώριμες για το πέρασμα στον Σοσιαλισμό, το ΚΚΕ έχει δυσκολότερο έργο από αυτό των Μπολσεβίκων να αφυπνίσει και να τραβήξει λαϊκές μάζες στον αγώνα για την ανατροπή.

      Διαγραφή
  2. ....Χάριν του δημόσιου τομέα βιοτεχνολογίας και της βαθιάς αφοσίωσης της κυβέρνησης στη δημόσια υγεία, η Κούβα είναι η μόνη χώρα χαμηλού εισοδήματος που έφτιαξε το δικό της εμβόλιο. Έχει ήδη βοηθήσει εκατομμύρια Kουβανούς και μέλλει να σώσει εκατομμύρια ακόμα ανά τον κόσμο.

    Έπειτα από δώδεκα φλέγοντες μήνες, όπου ένα βιαστικό άνοιγμα οδήγησε σε αναζωπύρωση της πανδημίας, ρεκόρ θανάτων και τη χώρα πίσω σε παραλυτικό κλείσιμο, ένα επιτυχές πρόγραμμα εμβολιασμού ανέτρεψε την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Η Κούβα είναι μία από τις λίγες χώρες χαμηλότερου εισοδήματος που όχι μόνο έχει εμβολιάσει την πλειοψηφία του πληθυσμού της, αλλά και η μόνη που το έχει καταφέρει αυτό με ένα εμβόλιο που ανέπτυξε η ίδια.https://www.kordatos.org/emvolio-kouvas-mporei-na-sosei-ekatommyria-zoes/....... Η Κούβα έχει δικό της εμβόλιο γιατί η επανάσταση απο το 1959 μέχρι το 2008 οικοδόμησε Σοσιαλισμό με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής ξήλωμα του Καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Το 2008 επικράτησε η οπορτουνιστική αντεπανάσταση που με την σταδιακή εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού προχωράει στην ανατροπή του Σοσιαλισμού. Τα εμβόλια βήμα βήμα απο κοινωνικό αγαθό γίνονται εμπόρευμα στην διεθνή καπιταλιστική αγορά για τον πλουτισμό που έχει ήδη ξεκινήσει. Για αυτό άλλωστε δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα όλος ο λαός και για αυτό άνοιξαν πέρυσι τον τουρισμό με αποτέλεσμα εκατόμβες νεκρών που όσο θα βαθαίνει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής οι εκατόμβες θα μεγαλώνουν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 08/12/1944

    Η γενική απεργία συνεχίστηκε στην Αθήνα και τον Πειραιά με απόλυτη επιτυχία, ενώ εκδηλώσεις και απεργίες αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

    Το βράδυ της 7ης προς 8ης Δεκέμβρη ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τις φυλακές των παραπηγμάτων στην οδό Βουλιαγμένης. Η Καισαριανή δέχτηκε και πάλι γενικευμένη επίθεση με αεροπλάνα, όλμους, πυροβολικό και άρματα μάχης, ωστόσο αποκρούστηκε με επιτυχία από τον ΕΛΑΣ. Εκδικούμενη, η Ορεινή Ταξιαρχία, που υπέστη σοβαρές απώλειες, έβαλε φωτιά στις παράγκες του συνοικισμού. Στου Μακρυγιάννη, δυνάμεις των Βρετανών και της Χωροφυλακής, με τη συνδρομή αρμάτων μάχης, αύξησαν τις πιέσεις προκειμένου να σπάσει ο κλοιός του ΕΛΑΣ.

    Στον Πειραιά σημειώθηκε ο πρώτος μαζικός κανονιοβολισμός των συνοικιών από τον βρετανικό στόλο. ........Τα καταστροφικά αποτελέσματα της θεωρίας των ...σταδίων... και του παραμυθιού της ανολοκλήρωτης επανάστασης του 1821. Είχαμε ακόμα ...Φεουδαρχία και είμαστε ...αποικία σε εξάρτηση.... Πιο οπορτουνιστής πεθαίνεις.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ....Ας αφήσουμε λοιπόν τα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και ας καταλήξουμε σε εκείνα τα απλά μεστά λόγια του Φρίντριχ Ένγκελς “Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα”.https://www.imerodromos.gr/alla-logia-na-agapiomaste/....... Σοσιαλισμός με κοινωνικοποιημένα τα βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου μακριά απο οποιαδήποτε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού. Αυτά είπαν ΜΑΡΞ ΕΝΓΚΕΛΣ ΛΕΝΙΝ σε αντίθεση με τον ...ημερόδρομο που σερβίρει ...ανθρώπινο... καπιταλισμό. Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://www.kordatos.org/ypoxrewtikos-emvoliasmos/ Η Πρόσκληση για ενότητα στην κοινωνική συμμαχία ισχύει για όλους χωρίς να χρειάζεται να είναι κάποιος κομμουνιστής το μοναδικό κριτήριο είναι ταξικό και τίποτα άλλο. Παλεύουμε για προσωρινά μέτρα ανακούφισης δεν εγκλωβιζόμαστε σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού και όλα θα λυθούν στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση την οποία οι κομμουνιστές επιδιώκουμε και οξύνουμε. Ιδου η Ρόδος για όλους.. Καλορίζικοι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν και τα δύο αδέρφια δεν εργάζονταν και η μακροχρόνια ανεργία, μαζί με τα αναπόφευκτα οικονομικά προβλήματα, τους είχαν καταβάλει."
    Τα ψιλά γράμματα, κάτω από μια συνταρακτική ιστορία...., που ίσως κάποιος φιλότιμος δημοσιογραφάκος βρήκε τρόπο να το "σπρώξει" στο πιεστήριο, κάτω από την μύτη του κέρβερου αρχισυντάκτη....
    Ο Καπιταλισμός τρώει τα παιδιά του, σαν τον μυθικό Κρόνο!
    Δεν ήταν προλετάριοι. Η πολυκατοικία μέσα στο Ηράκλειο ήταν οικογενειακή, είχαν περιουσία. Πρόκειται ξεκάθαρα για την τραγωδία της εξόντωσης των "μεσαίων" στρωμάτων, που έχουν "ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους"....
    Ενα έργο, που ετοιμαστείτε να το βλέπετε όλο και πιο συχνά.
    Κι άστε τους τΣυριζοπασόκους και ΛΔΔ ("Λοιπές Δημοκρατικές Δυνάμεις") να ψάχνουν τον "υγιή Καπιταλισμό"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. https://www.kordatos.org/kataskopeutiko-usa-peiratiki-energeia/ Η Αστική τάξη συμμετέχει συνειδητά στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της για την συνεχή αναβάθμιση της θέσης της στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Η Εργατική τάξη και ο λαός πρέπει να ενισχύσουν την κοινωνική συμμαχία για έξοδο απο Ε.Ε και ΝΑΤΟ ανατρέποντας τον Καπιταλισμό με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Είναι μονόδρομος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. https://iskra.gr/%cf%80%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%b9%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%b9%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bd%ce%ae-%ce%bf%cf%85%ce%b4%ce%b5%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%ce%af/ Ο Σκυλοκαβγάς των Ιμπεριαλιστών και η πορεία της ΕΣΣΔ προς τον καπιταλισμό με όχημα την οπορτουνιστική αντεπανάσταση 1956 1991... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. https://www.imerodromos.gr/aderfi-nekroy-ektos-meth-einai-egklimaties-pandimias-kai-prepei-na-timorithoyn/ Ο Αδερφός της πέθανε δολοφονημένος απο το αστικό κράτος εκτός ΜΕΘ και απευθύνθηκε στους δολοφόνους της αριστερής κυβέρνησης του σύριζα που έκανε ακριβώς τα ίδια με την κακιά ...δεξιά... Είναι ο Καπιταλισμός Ηλίθιε... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. https://antigeitonies3.blogspot.com/2021/12/blog-post_26.html Ο Οπορτουνιστικός συρφετός σε απόγνωση σαν γνήσια εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας.... Με το ΚΚΕ να έχει δικαιωθεί απόλυτα βρίσκονται σε πανικό και απόγνωση. Οποιος είναι με τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ δεν τον παρουσιάζει σαν Σοσιαλσωβινιστή αλλά σαν Μπολσεβίκο ηγέτη της γραμμής Κοινωνική Συμμαχία Σοσιαλφασισμός. Οποιος είναι κατά του Ρεβιζιονισμού στην ΕΣΣΔ μετά το 1956 είναι και κατά του οπορτουνισμού που επικράτησε στην Κ.Δ μετά το 1935. Ολα τα άλλα είναι πασοκιές και οπορτουνιστικές παπάτζες. Δεν τσιμπάμε.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. https://www.imerodromos.gr/echei-dikio-o-yp-ygeias-den-echoyme-kommoynismo-otan-epitasseis-kati-to-plironeis-akoma-kai-me-zoes/ Εσεις τα έχετε μπερδέψει Κύριε Χολέβα και κανείς άλλος. Στο Σοσιαλισμό δεν υπάρχουν Κλινικάρχες γιατί έχουν κοινωνικοποιηθεί τα βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής δεν υπάρχει καπιταλιστικό κέρδος και υπάρχει δικτατορία. Η προσπάθεια σας να ξεπλύνετε τον καπιταλισμό δεν πιάνει Κύριε Χολέβα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. https://cubaniagriega.blogspot.com/2021/12/cigb-mariel.html Η Οπορτουνιστική αντεπανάσταση στην Κούβα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο με το βάθεμα των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Η Καταστροφή του Σοσιαλισμού είναι δεδομένη. ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. https://prin.gr/2021/12/nautergaton/ Ο εγκάθετος των εφοπλιστών στην ΠΕΝΕΝ Τζανεττακιστής Νταλακογεώργος μαζί με τους Τροτσκιστές ...αντιτζανεττακιστές... του ΝΑΡ και τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι τους Μανιαδάκηδες σε ρόλο 5ης φάλαγγας για την διάσπαση των Ναυτεργατών και τον εγκλωβισμό τους στον καπιταλισμό μακριά απο την κοινωνική συμμαχία. Ολος ο οπορτουνιστικός συρφετός σε δράση. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 11/12/1944

    Με νυχτερινή επίθεση τμήματα του 4ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ προωθήθηκαν μέχρι την Ομόνοια, η οποία είχε περιφραχθεί με συρματόπλεγμα και διέθετε καλά οργανωμένη άμυνα. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε ακόμη την περιοχή γύρω από τις στήλες του Ολυμπίου Διός, καθώς και το Πολυτεχνείο, ενώ κυριεύτηκαν το Δ’ Αστυνομικό Τμήμα και η Τροχαία. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η άλωση της Σχολής Ευελπίδων, όπου οι μάχες σώμα με σώμα, όροφο τον όροφο, υπήρξαν σφοδρότατες και διήρκεσαν πολύ ώρα. Οι βρετανικές επιθέσεις σε Βατραχονήσι-Παγκράτι και στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» αποκρούστηκαν με επιτυχία, παρά την χρήση αρμάτων μάχης. Οι Βρετανοί κατάφεραν μόνο να ανακαταλάβουν την πτέρυγα του Νοσοκομείου Συγγρού που κατείχε ο ΕΛΑΣ και αυτό μόνο έπειτα από έναν ανελέητο βομβαρδισμό που μετέτρεψε το κτίριο σε ερείπια. Κινδυνεύοντας να θαφτεί κυριολεκτικά στα συντρίμμια, ο ΕΛΑΣ αναγκάστηκε να εκκενώσει το Νοσοκομείο.

    Ο κανονιοβολισμός του Πειραιά από το βρετανικό στόλο συνεχίστηκε. Μόνο στο κέντρο υπήρξαν 150 τραυματίες. Βομβαρδίστηκε επίσης το Ζάννειο Νοσοκομείο.

    Υπό την πίεση του ΕΛΑΣ, ο Σκόμπι άρχισε να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης των βρετανικών δυνάμεων από την Αθήνα, ωσότου τουλάχιστον συγκεντρωθούν οι ενισχύσεις που απαιτούνταν για την επικράτηση τους επί του ΕΛΑΣ. Ο Σκόμπι παρουσίασε τα παραπάνω στο πολεμικό συμβούλιο που συνήλθε στις 11 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή και του Διοικητή της Ορεινής Ταξιαρχίας Συνταγματάρχη Θ. Τσακαλώτου, ο οποίος αντέδρασε έντονα και ειδοποίησε σχετικά τον Γ. Παπανδρέου. Έντονα όμως αντέδρασε και το Λονδίνο, που διέταξε τον Σκόμπι να κρατήσει πάση θυσία τις θέσεις του μέχρι να καταφθάσουν οι ενισχύσεις που ήταν ήδη καθ' οδόν. 11/12/1945

    Η ΚΕ του ΕΑΜ αίρει την ανοχή και υποστήριξη που είχε δώσει στην κυβέρνηση Σοφούλη, επειδή δεν εκπλήρωσε τις «δημοκρατικές της υποσχέσεις», να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να παύσουν οι διώξεις............ Η Λαοκρατία Ευρωκομουνισμός βήμα βήμα κατέστρεφαν τα πάντα οδηγώντας το λαό δεμένο χειροπόδαρα στη σφαγή φυλακές εξορίες εκτελέσεις σώζοντας το καπιταλισμό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. https://www.kordatos.org/de-tha-ginoume-pote-cuba-cubane/ Η πραγματικότητα είναι πεισματάρα και κάνει σκόνη τα παραμύθια του οπορτουνισμού. Η Κούβα είναι σε καλύτερη μοίρα απο όλες τις καπιταλιστικές χώρες γιατί απο το 1959 μέχρι το 2008 η επανάσταση οικοδόμησε Σοσιαλισμό με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής χωρίς καπιταλιστικό κέρδος και δικτατορία του προλεταριάτου. Ξηλώθηκαν όλες οι ανισότητες και αντιμετώπιζαν όλοι το ίδιο το εμπάργκο που επέβαλαν οι Καπιταλιστές με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Το 2008 επικράτησε η οπορτουνιστική αντεπανάσταση και ξεκίνησε η σταδιακή εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού. Ηδη έχουν εμφανιστεί όλα τα παρασιτικά φαινόμενα του καπιταλισμού ταξικές ανισότητες φτώχεια και δυστυχία με τις συνέπειες του εμπάργκο που συνεχίζουν μόνο η ΗΠΑ να μην είναι για όλους ίδιες. Τα εμβόλια πωλούνται πλέον στο εξωτερικό για μπίζνες απο ένα κράτος που βήμα βήμα ξηλώνεται ο κεντρικός σχεδιασμός και βαθαίνουν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής βαδίζοντας προς την καταστροφή. https://cubaniagriega.blogspot.com/2021/12/cigb-mariel.htmlhttps://www.rizospastis.gr/story.do?id=9215999 Αφιερωμένα στους χαφιέδες του Μανιαδάκη και σε όλο τον οπορτουνιστικό συρφετό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/2844-thematofylakes-tou-fasismoy Οπορτουνιστές και φασίστες σε μοιρασμένους ρόλους φαινομενικά αντίθετους στην πραγματικότητα πάντα στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής που είναι η ιδεολογική τους μήτρα. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. https://prin.gr/2021/12/stergios-katsaros/ Οι Τροτσκιστές προβοκάτορες του ΝΑΡ μιλάνε για ...κατάρρευση... της ΕΣΣΔ και πάνε να μας σερβίρουν τους ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΙ ΤΣΕ για ...τροτσκιστές..... Αρε κούνια που τους κούναγε τους 5ο φαλαγγίτες. Οι Μπολσεβίκοι τους φτύνουν στο πρόσωπο μέσα απο το τάφο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 12/12/1953

    Συνέρχεται στη Ρουμανία η 4η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (12-14/12/1953), η οποία ψήφισε το Σχέδιο Προγράμματος του Κόμματος, που καθόριζε ως σοσιαλιστικό το χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα......... Σοσιαλισμός με δικτατορία του προλεταριάτου. Ηταν η προσπάθεια διόρθωσης του προγράμματος μετά την επικράτηση του οπορτουνισμού στην Κ.Δ το 1935. Τους υποχρέωσαν να το αποσύρουν το 1955 απο το ...ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων χρουτσόφ. Ηταν το αυγό του οπορτουνιστικού φιδιού που σε μία πορεία κατέστρεψε την ΕΣΣΔ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. https://www.kordatos.org/trianta-xronia-antepanastash-meros-1/https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/ Αφιερωμένο στο Κεντρίστικο οπορτουνιστικό βαρίδι του Κάουτσκι τον Μανιαδάκη Λιόση για το πως δολοφονήθηκε η ΕΣΣΔ με όχημα την οπορτουνιστική αντεπανάσταση και αφετηρία το 1956. Καλή χώνεψη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γράφει ο Νίκος από Βόλο

    Τα "απογευματινά συλλαλητήρια" και η έλλειψη κάθε διάθεσης για προκήρυξη και οργάνωση μαχητικών απεργιακών κινητοποιήσεων παντού, τέτοιων που να στριμώξουν στον τοίχο την αντιδραστική κυβέρνηση, αποκαλύπτουν την ουσία της πολιτικής γραμμής όλων εκείνων που έτσι πολιτεύονται, ανεξάρτητα από τα ηχηρά "αγωνιστικά" (και ενίοτε εμφανιζόμενα κι ως "επαναστατικά"...) μεγάλα λόγια και τις επετειακές διακηρύξεις των ηγεσιών.

    Η άρνηση απεργιακής ζύμωσης κι οργάνωσης αγώνα στην περίπτωση της ηγεσίας που εγκαλείται σ' αυτή την ανακοίνωση πάει πακέτο με μια γενικότερη εντελώς αντιφατική και ανεπαρκή κομματική γραμμή, που ενώ ορκίζεται στην ταξική καθαρότητά της, ωστόσο το βεληνεκές αυτής της ταξικής γραμμής περιορίζεται, πέρα από απογευματινές μικροσυγκεντρώσεις, στην κατάθεση προτάσεων νόμου και τροπολογιών στη βουλή, που εξαρχής η κυβέρνηση, βάσει του κανονισμού του αστικού λογοκοπείου, της στέλνει στα αζήτητα για αρχειοθέτηση.

    Κι όσοι τις κατέθεσαν νίπτουν τα χέρια και καλούν το λαό να βγάλει συμπεράσματα, ένα λαό που ούτε καν είχε πάρει χαμπάρι τι περιείχε η κάθε πρόταση ή τροπολογία που βρόντηξε σαν πυροτέχνημα στου κουφού στην πόρτα.

    "Αλλάξτε την ψήφο σας στις εκλογές.", είναι το πολιτικό συμπέρασμα εκείνων που είχαν κάνει την καλοδιατυπωμένη νομικά, πλην μάταια για μια τέτοια εξουσία "πρόταση νόμου". Και μέχρι τότε ελάτε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ το απόγευμα της Τετάρτης! Αυτοί μια φορά το ...έκαναν το καθήκον τους! Είπαν, ελάλησαν και αμαρτία δεν έχουν.. Και η ζωή συνεχίζεται όλο και προς το χειρότερο.

    Σημειώστε ότι, όπως επισημαίνει σήμερα και ο "Λαϊκός Δρόμος" στη σελίδα 2, είναι η πρώτη φορά, εδώ και δεκαετίες που η ΑΔΕΔΥ δεν προχωράει ούτε καν στην καθιερωμένη απεργία της για τον άθλιο αντιλαϊκό προϋπολογισμό του κράτους, με συμφωνία όλων ανεξαιρέτως των αστικών και ρεφορμιστικών συνδικαλιστικών δυνάμεων.

    Η ανακοίνωση του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, μιας συνεπούς ταξικής δύναμης που δρα στον κρίσιμο και πολύπαθο χώρο της δημόσιας υγείας, "θέτει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων", και ξεσκίζει τα χάρτινα προσωπεία, αποδεικνύοντας τη γενικευμένη σήψη όλων των ρεφορμιστών συνδικαλιστών ηγετών, ανεξάρτητα από την παράταξη κι από τις όποιες "ταξικές" λογοκοπίες τους. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση μόνο οι συναγωνιστές και σύντροφοι εργαζόμενοι, οι κομμουνιστές αγωνιστές που ακολουθούν σήμερα τέτοιες ηγεσίες και στην παράταξη του ΠΑΜΕ, μπορούν, αν το συνειδητοποιήσουν και το θελήσουν, να υπερβούν τα αδιέξοδα όρια της ρεφορμιστικής κομματικής συνδικαλιστικής ηγεσίας. Να ενωθούν στην πράξη με όλη την υπόλοιπη αγωνιστική αριστερά, και να δράσουμε όλοι μαζί σαν ενιαία γροθιά ενάντια στην αντιδραστική κυβερνητική πολιτική. Αυτό απαιτούν οι καιροί από κάθε αγωνιστή, ανεξαρτήτως προέλευσης.

    Η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο και ο χρόνος δεν επαρκεί. Οργάνωση, αντίσταση και αντεπίθεση των εργαζομένων είναι ο μόνος δρόμος, πέρα από οποιεσδήποτε διάφορες των χιλιοδιασπασμένων κομμουνιστών και των άλλων -συνεπών ας τις πούμε- αριστερών αποχρώσεων αναμεταξύ μας.

    Θερμά συγχαρητήρια στο Ενωτικό Κίνημα για το παραπάνω ντοκουμέντο, μέσα στο οποίο αναδείχνεται η μέγιστη απαίτηση της συγκυρίας.http://tsak-giorgis.blogspot.com/2021/12/blog-post_42.html.........Περσινά ξινά σταφύλια απο τον συγκεκριμένο που ακριβώς τα ίδια μας έλεγε το 2012 στο Λαφαζαναίικο για τον σύριζα. Εφόσον ενδιαφέρεται για την εργατική τάξη και τον λαό πρέπει να αφήσει τις διασπαστικές ενέργειες και να έρθει στην κοινωνική συμμαχία με μοναδικό κριτήριο το ταξικό. Μέσα στον καθημερινό αγώνα για προσωρινά μέτρα ανακούφισης η ιδεολογική πάλη και ζύμωση θα ξεκαθαρίσει τα πάντα. Οι Κομμουνιστές έχουμε τα κότσια. ΑΥΤΟΣ... Καλορίζικος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 13/12/1959

    Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος (που υποστηρίχθηκε από το Ενιαίο Δημοκρατικό Μέτωπο Δημιουργίας) εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της Κύπρου με ποσοστό 66,85%. Ο Ιωάννης Κληρίδης (υποψήφιος της Δημοκρατικής Ένωσης που υποστηρίχθηκε και από το ΑΚΕΛ) έλαβε το 33,15%. ........ Ο Αντικομουνιστής Μιχάλης Μούσκος του Τσίρκου των ...αδεσμεύτων που το 1948 στη Μακρόνησο τα βρήκε ...όλα εντάξει.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. https://www.kordatos.org/trianta-xronia-antepanastash-meros-2/...... Ολα στο οπορτουνιστικό μίξερ του Κυρίου Λιόση για να ταυτιστούν οι Μπολσεβίκοι που με ΛΕΝΙΝ και ΣΤΑΛΙΝ οικοδόμησαν Σοσιαλισμό με την οπορτουνιστική αντεπανάσταση που απο το 1956 μέχρι το 1991 κατέστρεψε τα πάντα με την σταδιακή εφαρμογή νόμων του Καπιταλισμού. Αυτός είναι ο προβοκατόρικος ρόλος που παίζουν τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι σαν γνήσιοι υπηρέτες του καπιταλισμού μαζί με όλο των οπορτουνιστικό συρφετό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή