Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ : Η διελεύκανση του μυστηρίου





 Το 2010 ομολογήθηκε γιατί έγινε ο πόλεμος του Αφγανιστάν:

Το Πεντάγωνο αποκάλυψε ότι στη χώρα υπήρχαν κοιτάσματα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Τα κοιτάσματα δεν περιείχαν Ταλιμπάν.
Περιείχαν χρυσό, κοβάλτιο, χαλκό, σίδηρο, αλλά κυρίως λίθιο, απαραίτητο στα κινητά τηλέφωνα και τους φορητούς υπολογιστές.

Πηγή: Γκαλεάνο Εδουάρδο, « Οι Μέρες Αφηγούνται», Πάπυρος, Αθήνα 2012,σελ. 180.

Και επειδή η Ιμπεριαλιστική Ειρήνη είναι η συνέχιση του Ιμπεριαλιστικού Πολέμου:

«Η Κίνα ήδη διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών παγκοσμίως, περίπου στο 35%, χάρη στην αξιοποίηση των οποίων ελέγχει την παγκόσμια αγορά σε ποσοστό που αγγίζει το 70%.
Κι αυτό διότι η εξόρυξη σπάνιων γαιών είναι πολύ επιβαρυντική για το φυσικό περιβάλλον, οπότε για την Κίνα όπου οι περιβαλλοντολογικοί κανόνες ήταν μέχρι τώρα πολύ πιο… χαλαροί, ήταν πολύ ευκολότερη και η εντατική εκμετάλλευση των αποθεμάτων. Το 2018, η παραγωγή της σε σπάνιες γαίες έφτανε τους 120.000 μετρικούς τόνους, όταν οι ΗΠΑ παρήγαγαν μόλις 15.000 μετρικούς τόνους.

Η διατήρηση του κινεζικού μονοπωλίου

Μάλιστα, στο πλαίσιο του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου είχε πέσει στο τραπέζι η πιθανότητα το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την αμερικανική εξάρτηση στις εισαγωγές σπάνιων γαιών από την Κίνα ως όπλο, αν και το Πεκίνο τελικά το απέφυγε φοβούμενο πως η διαταραχή στην παγκόσμια τεχνολογική αγορά θα έθιγε και τη δική της οικονομία»

https://www.tovima.gr/2021/08/18/finance/afganistan-ftoxi-xora-me-to-ypedafos-trisekatommyrion-dolarion/


Μιας Ιμπεριαλιστικής «Ειρήνης», όπου ο «ηττημένος» ( βλ. ΗΠΑ) "έφυγε" για να μείνει:

«Οι «μετριοπαθείς» διακηρύξεις μάλιστα των ισλαμιστών μαχητών εντάσσονται στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν παράλληλα με τη διεθνή αναγνώριση και αναπτυξιακή βοήθεια.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε πάντως ότι αναστέλλει τις χορηγήσεις στο Αφγανιστάν εξαιτίας της αβεβαιότητας ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα αρκείται προς το παρόν στο να αποσύρει εσπευσμένα το προσωπικό της από τη χώρα.
Το ΔΝΤ θα εκταμίευε την τελευταία δόση του προγράμματος δανεισμού που είχε συμφωνηθεί την 6η Νοεμβρίου 2020, ύψους 370 εκατ. δολαρίων.
Η δεύτερη δόση, ύψους 149,4 εκατ. δολαρίων, είχε χορηγηθεί τον Ιούνιο. Απέμεναν περίπου 105,6 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος πίστωσης με σκοπό τη στήριξη της αφγανικής οικονομίας, που πέραν του πολέμου δοκιμαζόταν από την πανδημία του νέου κορονοϊού.
Ο άλλος χρηματοοικονομικός θεσμός της Ουάσιγκτον, η Παγκόσμια Τράπεζα, που το τρέχον διάστημα εμπλεκόταν σε περίπου 20 αναπτυξιακά προγράμματα στο Αφγανιστάν και έχει χορηγήσει κάπου 5,3 δισ. δολάρια από το 2002 στη χώρα, δεν είναι σαφές αν θα τα συνεχίσει».

https://m.naftemporiki.gr/story/1763055

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γνώμη μου, θα έχει και η πολιτικοοικονομική εμπλοκή της Τουρκίας στην επόμενη ημέρα του Αφγανιστάν και φυσικά τί αντίκτυπο θα έχει με τις διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδος:

«Σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Σουχάιλ Σαχίν, ανέφερε πως «ως Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, χρειαζόμαστε τη φιλία, τη στήριξη και τη συνεργασία της Τουρκίας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Θέλουμε συνεργασία με την Τουρκία στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της οικονομίας, των κατασκευών και της ενέργειας και της αξιοποίησης του πλούτου που κρύβεται στο υπέδαφός μας. Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για την επεξεργασία του πλούτου της χώρας μας. Το Αφγανιστάν έχει πλούσιο υπόγειο πλούτο. Δεν έχουμε όμως τη δύναμη να τον επεξεργαστούμε. Ολόκληρη η υποδομή μας κατέρρευσε λόγω της κατοχής των ξένων κατοχικών δυνάμεων».

https://www.protothema.gr/world/article/1153663/taliban-anoigma-stin-tourkia-ehoume-stenes-sheseis-mazi-tis-na-mas-voithisei-stin-anaptuxi-tou-afganistan/

Το μόνο σίγουρο συμπέρασμα που βγαίνει από τα παραπάνω είναι ότι οι δοκιμασίες – δυστυχίες του συνήθη ηττημένου λαού (βλ. Αφγανικού), όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά και θα αυξηθούν, εάν δεν πάρει την κατάσταση στα χέρια του και οικοδομήσει ο ίδιος το μέλλον του:

«Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας στο Αφγανιστάν ανέρχεται σε 54,5%, ζώντας με λιγότερο από 1,90 δολάριο την ημέρα, με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας».

https://m.naftemporiki.gr/story/1763055

ΘΟΔΩΡΗΣ 










23 σχόλια:

  1. Μπράβο Θοδωρή η ανάλυση σου είναι εξαιρετική και ένα μεγάλο μπράβο στον πάντα φιλόξενο Στρατάρχη. Τα Σέβη μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το βλέπω σχεδόν αδύνατο καθένας Λαός μόνος του να αντιμετωπίσει τον Ιμπεριαλισμό, που παρά τις εσωτερικές του τριβές εμφανίζεται πάντα συμπαγής απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής του. Κι έχει αναπτύξει κι ένα κάρο υποκατάστατα, για να θολώνει τα νερά: "Ισλαμιστές", "εθνίκια", ρεφόρμες, "αγκανάκτικος", "κινήματα", "δικαιωματιστές" ...και της Παναγιάς τα μάτια!
    Αν το κομμουνιστικό κίνημα δεν ανασυνταχτεί σε ενιαία βάση, θα κατρακυλάμε όλοι στα βάθη της κόλασης. Οι στάχτες, που πλημμύρισαν γη και ουρανούς τούτο το καλοκαίρι λένε πολλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σεχταρ καλημέρα
      Γράφετε.Αν το κομμουνιστικό κίνημα δεν ανασυνταχτει σε ενιαία βάση....
      Πρακτικά πως μπορεί να εκφραστεί αυτό;

      Διαγραφή
    2. Παλαιομανιότη, παληά είχαμε την Διεθνή. Σήμερα βρίσκουμε προγραμματικές αδυναμίες σε αυτήν κι εγώ δεν διαφωνώ. Αλλά, η Διεθνής είχε παράλληλα τα πλεονεκτήματα του ενιαίου κέντρου καθοδήγησης και της πρακτικής και εφαρμοσμένης Διεθνιστικής Αλληλεγγύης, όχι μόνο στις διακηρύξεις και στις μεμονωμένες πρωτοβουλίες. Ο εχθρός είναι συμπαγής και μονολιθικός απέναντι στα εργατικά και στα κατά τόπους λαϊκά κινήματα, και πρέπει έτσι να αντιμετωπιστεί.
      Τώρα, πως πρακτικά μπορεί να γίνει αυτό, μεγάλη κουβέντα. Ιστορική εμπειρία υπάρχει. Χρειάζεται ένας πόλος με ισχυρή ιδεολογική και πολιτική ακτινοβολία, πάνω σε αντίστοιχο δικό του πραγματικό υπόβαθρο. Το ΚΚΕ επιδιώκει κάτι τέτοιο, αλλά, κατά τη γνώμη μου, οι ώμοι του είναι αδύνατοι για να σηκώσει μόνο του τέτοιο βάρος, γι αυτό ίσως και επιδιώκει αυτό να γίνει συλλογικά. Αλλά, βλέπω, πως αυτή η προσπάθεια αργεί και οι εξελίξεις τρέχουν. Εβδομήντα χρόνια, είναι πολύς ο χρόνος, που χάθηκε. Χρειαζόμαστε ένα γερό διεθνές ιδεολογικό βοηθητικό όργανο, κάτι σαν "παγκόσμιο ΚΜΕ" η σαν υποκατάστατο της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, μια και τα περισσότερα προβλήματα σήμερα είναι διεθνικά, Ασφαλιστικό, Μεταναστευτικό, Περιβαλλοντική Καταστροφή, Πανδημίες, Παγκόσμιο Χρέος, "πατέντες", πλασματικά κεφάλαια, ναρκωτικά κλπ., κλπ., κλπ.. Αλλά, ποιός θα τα καθοδηγεί αυτά να μην "φαλτσάρουν" πολιτικά;
      Δεν έχω απαντήσεις, κι εγώ εύκολες διαπιστώσεις κάνω.

      Διαγραφή
    3. Το κάθε Κ.Κ πρέπει να απορρίψει την θεωρία των πολιτικών μετώπων και σταδίων ξεκαθαρίζοντας τις γραμμές του απο τους φορείς όλων των οπορτουνιστικών απόψεων να έχει στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και οι κομμουνιστές να παλεύουν στην Κοινωνική συμμαχία για την ταξική ενότητα εργατών αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση να εδραιώνεται η πρόταση εξουσίας που έχουμε. Ταυτόχρονα οι κομμουνιστές συμμετέχουμε στο αστικό κοινοβούλιο με θέσεις εργατικής λαικής αντιπολίτευσης για όσο οι καπιταλιστές έχουν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. Αυτή είναι η νικηφόρα γραμμή του ΛΕΝΙΝ και των Μπολσεβίκων το 1917. Η Θεωρία των ...σταδίων... δεν δικαιώθηκε ποτέ και πουθενά πνίγοντας τους λαούς στο αίμα. Και βέβαια Κ.Δ με αυτή την γραμμή όπως ήταν δηλαδή μέχρι το 1935. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. https://antivaro-for-marx-and-lenin.blogspot.com/2018/02/blog-post.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Σεχτάρ, όλα αυτά τα υποκατάστατα που αναφέρεις πιο πάνω "..."Ισλαμιστές", "εθνίκια", ρεφόρμες, "αγκανάκτικος", "κινήματα", "δικαιωματιστές" ...και της Παναγιάς τα μάτια!..." σαφώς και ισχύουν και από οτι φαίνεται έως τώρα κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα υποκατάστατα χάνουν την δράση τους όταν παιρνάμε, είτε την πόρτα της εκάστοτε επιχείρησης όπου εκεί μέσα υπάρχει το αφεντικό και ο μισθωτός, είτε την πόρτα του ΟΑΕΔ, όπου εκεί μέσα υπάρχουν πρώην μισθωτοί και νυν άνεργοι.

      Δεν αμφισβητώ την αξία της ΚΔ, αλλά γνώμη μου τον πρωτεύοντα ρόλο τον έχει ο εκάστοτε Λαός και φυσικά το Μαρξιστικό - Λενινιστικό του Κόμμα.

      Όπως σχολιάσες σωστά στον Κοσμοναύτη "...Το "ποιός έχει το πάνω χέρι το αποφασίζει ο Λαός, όταν σπάσει τα δεσμά του από την άρχουσα τάξη. Αυτό έγινε στις ειδικές συνθήκες της κατοχής, όταν η μισή α/τ πρόδωσε την Πατρίδα στους Ναζί και η άλλη μισή τη κοπάνησε στα Κάϊρα.
      Ούτε στο ΕΑΜ ούτε σην ΠΕΕΑ είχε πλειοψηφία το ΚΚΕ. Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά μικρή σημασία έχει. Σημασία έχει ότι ο Λαός ακολουθούσε "τυφλά" το ΚΚΕ, και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι "παράγοντες" σύμμαχοι κλπ. δε λέγανε γνώμη, αν πρώτα δε μαθαίνανε "τι λέει το Κόμμα". To είχε κατακτημένο το "πάνω χέρι" στην Κατοχή το Κόμμα. Αλλά ούτε κι αυτό στάθηκε εγγύηση της ευτυχούς η έστω ηρωικότερης έκβασης των πραγμάτων".

      https://gkagkarin.blogspot.com/2021/08/blog-post_359.html#comment-form

      Και το "πάνω χέρι" ήρθε γιατί ο φτωχός χωρικός ή ο εργάτης τον οπλισμένο ΚουΚουε έβλεπε καθημερινά όχι μόνο να πολεμάει και για αυτόν αλλά και να μην τον παραμυθιάζει, δεν έβλεπε κανέναν Μπολσεβίκο ή Γάλλο Κομμουνιστή.

      Λίγες δεκαετίες πιο πίσω ο Λαός της Ρωσίας, είτε στην Εργατική Επανάσταση του '17, είτε στον Ρωσικό Εμφύλιο, τον οπλισμένο Μπολσεβίκο έβλεπε να δρα υπέρ του και για αυτό συντάχθηκε μέχρι τα μπούνια μαζί του, δεν νομίζω να έπαιξε κάποιο μείζον ρόλο ο Γερμανός ή Βρετανός Κομμουνιστής.

      Υ.Γ. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεως, διαπιστώσεις κάνω και εγώ.

      Διαγραφή
    6. Προσωπικα τεινω να συμφωνησω με τον Θοδωρη

      Διαγραφή
    7. Θοδωρή και Στρατάρχη, βάζετε το θέμα της "εθνοκρατικής βάσης" σε αντιπαράθεση με το διεθνικό; Αν ναι, θα διαφωνήσω. Αν όχι, θα συμφωνήσω με τα όσα υπογραμμίζει ο Θοδωρής. Σίγουρα κάθε κομμουνιστής πρέπει να δρά στον τόπο του, που τον ξέρει, και τον ξέρουν, καλύτερα. Αλλά, ζούμε πια στον 21ο αιώνα, κι αν η αλήθεια για την αναγκαιότητα του Προλεταριακού Διεθνισμού ήταν προφανής ήδη από τις απαρχές του Εργατικού Κινήματος, πόσο μάλλον σήμερα. "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!"
      Σήμερα είμαστε σε μια κατάσταση, που (δυστυχώς) μοιάζει λίγο με εκείνη των μέσων του 19ου αιώνα. Αδύναμα κομμ. κόμματα σε όλο τον κόσμο (δεν μετράω τα οπορτουνιστικά, που μερικά είναι ακόμη αριθμητικά παντοδύναμα, είτε έχουν και την εξουσία...), που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες αντιθέσεις μέσα στις ίδιες τους τις ξεχωριστές πατρίδες. Στην Κατοχή ήταν "εύκολα" τα πράγματα, από πλευράς προσανατολισμού, κι ας απειλούσε ο θάνατος την δράση. Προσέξτε, πως και στην Σοβ. Ενωση, δεν ήταν τα σοσιαλιστικά προβλήματα, του ανεπτυγμένου καπιταλισμού, που έδωσαν την ευκαιρία στους εγχώριους κομμουνιστές να ξεχωρίσουν, σαν κάτι διαφορετικό, που έδινε και τη λύση. Και στις δύο περιπτώσεις, η υπεράσπιση της Πατρίδας, η Ειρήνη κλπ. ήταν τα κυρίαρχα προβλήματα. Το κομμ. κίνημα, γενικά θα έλεγα, χειρίστηκε πολύ καλά την "ολοκλήρωση των αστικοδημοκρατικών μετασχηματισμών", αλλά τα "αγγούρια" ήρθαν με την απαιτούμενη στη συνέχεια σοσιαλιστική οικοδόμηση, την εγκαθίδρυση των νεων σχέσεων παραγωγής. Βήματα έγιναν μόνο στην ΕΣΣΔ, αλλά φαίνεται πως ο Β'ΠΠ την γονάτισε κι αυτήν, σε συνδυασμό και με την ενότητα/αποφασιστικότητα των κεφαλαιοκρατών στην εποχή του "Ψυχρού-Πολέμου", που παραμέρισαν τις διαφορές τους, και έκαναν και γενναίες υποχωρήσεις και "κοινωνικές συμμαχίες" με τους μικροαστούς, με τη δική τους προοπτική βέβαια. Αυτή την κρίσιμη εποχή, δεν υπήρχε Διεθνής, το κίνημα βάρεσε διάλυση με τους οπορτουνιστές, και η αναγκαία ενότητα καρκινοβατούσε και προσπαθούσε να υποκατασταθεί τυπικά με τις ετήσιες "Συνδιασκέψεις των κ.κ." και πρακτικά με την συσπείρωση των απανταχού της γης κομμουνιστών γύρω από την ΕΣΣΔ, που όμως έπασχε και αυτή από τις αντανακλάσεις των γενικοτέρων προβλημάτων στο εσωτερικό της.
      Δεν υπήρχε ούτε ενότητα και γρήγορα χάθηκε και ο ιδεολογικός μπούσουλας.
      Θα μπορέσει κάθε "εθνικό" κόμμα από μόνο του να τον βρεί, και θάναι για όλους ο ίδιος και άρα ο σωστός; Δύσκολο το βλέπω και ο χρόνος τρέχει. Οι στάχτες της επερχομένης καταστροφής μαζεύονται ήδη στους ουρανούς.
      Δε νομίζω, πως χρειάζεται να επεκταθώ.

      Διαγραφή
    8. Προς όλους. Πιστεύω πως σαν ΚΚΕ τον έχουμε βρει το δρόμο όπως και μερικά ακόμα Κ.Κ ενώ σε άλλα η προσπάθεια συνεχίζεται και δεν είναι καθόλου απλή κρίνοντας απο τα δικά μας και την 30ετία που πέρασε. Οπως το χειρίζεται το κόμμα είναι σωστό. Αλλες σχέσεις έχουμε με το Κ.Κ Τουρκίας και Μεξικού άλλες με Συρίας και ΑΚΕΛ. ΑΥΤΑ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. .....Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον παντοδύναμες και δεν διστάζουν να αφήσουν στα κρύα του λουτρού κάθε σύμμαχο τους από τη στιγμή που δεν τους είναι πλέον χρήσιμος όταν τα συμφέροντα και οι προσανατολισμοί τους διαφοροποιούνται. Σήμερα παίρνει το μάθημα του ο λαός του Αφγανιστάν πριν λίγο καιρό οι Κούρδοι. Αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία για την άρχουσα τάξη της Ελλάδας και τα κόμματα της που μετέβαλαν τη χώρα σε πιόνι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας τα εναπόθεσαν στην καλή θέληση των αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Ο ελληνικός λαός να καταδικάσει τον ιμπεριαλισμό και τις επεμβάσεις του και να αγωνιστεί εναντίον της μετατροπής της χώρας σε πιόνι των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών όπως τη μετέτρεψαν όλες οι κυβερνήσεις και ακόμη περισσότερο η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.https://www.ergatikosagwnas.gr/kinisi-ea/14-anakoinosis-ea/2760-allileggyi-stous-prosfyges-oxi-teixi-kai-katastoli......... Παραμύθια όπως πάντα απο τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι τους Μανιαδάκηδες. Οι ΗΠΑ δεν έχασαν. Εκαναν μία κίνηση κερδίζοντας πόντους απέναντι στους Ιμπεριαλιστές Ρωσίας Κίνας ΙΡΑΝ στην κόντρα τους. Στην χώρα μας έχουμε καπιταλισμό απο το 1830 που πέρασε στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο το 1882 στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάρτησης και ενδιάμεση θέση στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα ο ελληνικός όπως και ο κάθε λαός δεν πρέπει να διαλέξει πιό τμήμα της αστικής του τάξης η ιμπεριαλιστική συμμαχία θα τον σφάξει. Πρέπει να ενισχύσει την κοινωνική συμμαχία σε Αντικαπιταλιστική Αντιμονοπωλιακή πορεία και σε περίπτωση ιμπεριαλιστικού πολέμου να αντιμετωπίσει ντόπια και ξένη αστική τάξη σαν εισβολέα με έξοδο απο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και νίκη της εργατικής λαικής εξουσίας. Είναι μονόδρομος για τους λαούς. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στη μάχη για την υπεράσπιση του επαναστατικού χαρακτήρα του Κόμματος

    «Το σημαντικότερο γεγονός των τελευταίων χρόνων ήταν η κατάρρευση των καθεστώτων σε μια σειρά σοσιαλιστικές χώρες και οι δραματικές εξελίξεις στη Σοβιετική Ενωση. Για πολλούς αυτό ονομάστηκε "κοσμογονία" και θεωρήθηκε σαν δικαίωση της ιδεολογίας και της πολιτικής του καπιταλισμού. Ομως για μας τους κομμουνιστές, για τους κομμουνιστές όλου του κόσμου, η όλη εξέλιξη αποτελεί απλώς μια προσωρινή ήττα του κομμουνιστικού κινήματος στην πορεία της ανθρωπότητας προς τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό».

    Ετσι ξεκινούσε την ομιλία του στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ ο Αντ. Σκυλλάκος, τον Φλεβάρη του 1991, παρεμβαίνοντας στην εσωκομματική διαπάλη, υπερασπιζόμενος τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ, απέναντι στον οπορτουνισμό, που επεδίωκε τη διάλυσή του, αξιοποιώντας και τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η παρέμβασή του λίγους μήνες πριν (Ιούνης 1990), στην Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ, όπου συμμετείχε ως μέλος τότε της ΚΕ και βουλευτής του ενιαίου Συνασπισμού:Στο 19ο Συνέδριο το 2013, ο Αντ. Σκυλλάκος, ως μέλος του Κόμματος, εξέφρασε τη γνώμη του για το σχέδιο Προγράμματος του ΚΚΕ, με κείμενό του στον Προσυνεδριακό Διάλογο. Ανάμεσα σε άλλα, διατύπωνε διαφορετικές απόψεις για την πολιτική συμμαχιών του Κόμματος, τη συμμετοχή σε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού και των σταδίων.

    Μεταξύ άλλων, αναφερόταν στο ενδεχόμενο σχηματισμού «με εκλογές αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής κυβέρνησης σε συνθήκες βέβαια οξυμένης ταξικής πάλης» στο έδαφος του καπιταλισμού, «όχι για να διαχειριστεί το σύστημα (όπως θέλουν οι οπορτουνιστές), αλλά με τη στήριξη και τη συμμετοχή του λαού να πάρει τα "κλειδιά" του κράτους (...) ώστε να συμβάλλει στη δημιουργία επαναστατικής κατάστασης, στο να ανοίξει ο δρόμος για τη Σοσιαλιστική Επανάσταση».https://www.902.gr/eidisi/politiki/269048/me-megali-thlipsi-kke-apohaireta-ton-s-antoni-skyllako.......... Δεν υπάρχει καμία κατάρρευση. Ο Σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ ανατράπηκε δολοφονημένος απο μέσα και απο επάνω με την επικράτηση της οπορτουνιστικής αντεπανάστασης στο 20ο συνέδριο του ...ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων με την σταδιακή εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού. Δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που να μπορεί να κάνει το παραμικρό για τον λαό όσο τα μέσα παραγωγής ανήκουν στους καπιταλιστές. Η Γραμμή των ...πολιτικών μετώπων και σταδίων.... δεν δικαιώθηκε πουθενά παντού αίμα και καταστροφή. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664 ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΚΕ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...«Υπήρξε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ για πολλά έτη, αναζητώντας από το μετερίζι του, τους δρόμους μιας σύγχρονης επαναστατικής πολιτικής με κομμουνιστική στρατηγική. Το ήθος και η αυταπάρνησή του πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για όλους τους αγωνιστές/στριες της επαναστατικής Αριστεράς σήμερα», καταλήγει.https://prin.gr/2021/08/%ce%bd%ce%b1%cf%81-%ce%bd%ce%ba%ce%b1-%ce%bb%ce%ac%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%bd%cf%84%cf%8e%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%ba%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%82/....... Οι Τροτσκιστές του ΝΑΡ όπως και οι Μανιαδάκηδες δεν τον σεβάστηκαν ούτε νεκρό. Τίποτε παράξενο για ορκισμένους Αντικομουνιστές. Η Οπορτουνιστική γραμμή των ...σταδίων... που μας σερβίρουν δεν είναι καινούργια. Είναι παλιά σάπισε και βρωμάει καταστρέφοντας το Δ.Κ.Κ και της ΕΣΣΔ. Τους ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε. Τα κόλπα τελείωσαν το 1991.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://iskra.gr/%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%b9%ce%bd-%ce%bc%ce%ad%cf%83%cf%89-%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b9%ce%ba%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%8c%cf%80%ce%bb/ Να θυμίσω μόνο ότι όσοι βρίσκονται στην ηγεσία τα τελευταία 30 χρόνια στις καπιταλιστικές Ρωσία Ουζμπεκιστάν Τατζικιστάν Καζακστάν ήταν στην ηγεσία του ...ΚΚΣΕ... και της ΕΣΣΔ πριν το 1991.... Οι Καπιταλιστές με οπορτουνιστική προβιά Τώρα σε ακούω Σεχτάρ ΟΥΥΥΥΦΦΦΦ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 27/08/1905

    Γεννιέται ο Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) στη Λαμία. Το 1922 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και το 1925 μέλος του ΚΚΕ. Ως στρατιώτης οδηγήθηκε στον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου. Μετά την απόλυσή του ανταποκρίθηκε σε διάφορες κομματικές χρεώσεις και διώχθηκε κατά καιρούς από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του. Την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά εξορίστηκε στη Γαύδο και φυλακίστηκε στην Αίγινα (1938). Το 1939 μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα. Υπέγραψε δήλωση μετανοίας και αποφυλακίστηκε. Στη διάρκεια της Κατοχής βρέθηκε στην Αθήνα, όπου τον Ιούλη του 1941 συνδέθηκε με την ΚΕ, η οποία τον αποκατέστησε στο Κόμμα. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους του ανέθεσε να συγκροτήσει αντάρτικο στρατό. Αυτό το καθήκον ο Άρης το έφερε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο. Το Μάη του 1943 με τη δημιουργία του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ ανέλαβε καπετάνιος του.

    Ο Άρης αντιτάχθηκε στη Συμφωνία της Βάρκιζας και τη χαρακτήρισε λαθεμένη. Στο διάστημα Φλεβάρης - Απρίλης του 1945 ανέλαβε με δική του ευθύνη πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση νέου αντάρτικου στρατού, παρά την αντίθετη απόφαση του ΚΚΕ. Η δράση του αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή του από το Κόμμα.

    Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος, περίοδος 1918-1949, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιούνη 2018, αποφάσισε την κομματική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη. Συγκεκριμένα στην Απόφαση σημειώνεται:

    «Στην Απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης (16 Ιούλη 2011) "Για την Πολιτική Αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη", αναφερόταν μεταξύ άλλων:

    "Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αποφασίζει την επίσημη πολιτική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη . Θεωρεί ότι είχε δίκιο ως προς την εκτίμηση που έκανε για τη Συμφωνία της Βάρκιζας.

    Παράλληλα, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη σημειώνει ότι η διαφωνία του Αρη με τη Συμφωνία της Βάρκιζας δεν δικαιώνει τη στάση του απέναντι στη συλλογική θέση του Κόμματος και την παραβίαση από αυτόν της κομματικής πειθαρχίας, καθώς και την αξιοποίηση από τον Αρη της φήμης και του σεβασμού που είχε κατακτήσει την προηγούμενη περίοδο ως καπετάνιος του ΕΛΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ. Η στάση αυτή, που αποτέλεσε ρήξη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, δεν καθιστά δυνατή τη μετά θάνατοαποκατάσταση της κομματικής του ιδιότητας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη καταγγέλλει την απόπειρα της αστικής και οπορτουνιστικής προπαγάνδας και ιστοριογραφίας, που παίρνουν δήθεν υπό την προστασία τους τον Αρη, για να επιτεθούν στο ΚΚΕ. Στη λαϊκή συνείδηση ο Αρης Βελουχιώτης είναι ταυτισμένος με την ηρωική πορεία του ΚΚΕ, τον αγώνα για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Ο Αρης Βελουχιώτηςτάχθηκε υπέρ της ένοπλης πάλης, που την απορρίπτουν όσοι επιχειρούν να τον οικειοποιηθούν".

    Στο διάστημα που πέρασε από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του 2011, η όλη διαδικασία για τη συγγραφή του Α' τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας, ιδιαίτερα της περιόδου 1939 - 1949, έδωσαν τη δυνατότητα μεγαλύτερης εμβάθυνσης στη δράση και την κατάσταση του ΚΚΕ στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μελετήθηκαν παραπέρα η λειτουργία του Κόμματος και η σχέση του με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης.

    Τεκμηριώνεται το συμπέρασμα ότι η συλλογική λειτουργία των καθοδηγητικών οργάνων (ΠΓ και ΚΕ) ήταν ανεπαρκής, με ανάλογη επίδραση σε όλη τη δομή του ΚΚΕ. Αυτή η ανεπάρκεια εκφράστηκε ακόμα περισσότερο στο διάστημα της απελευθέρωσης και το Δεκέμβρη του 1944, έως την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, περίοδο κατά την οποία παραγκωνίστηκε ταυτόχρονα το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ.

    Η υποβάθμιση της συλλογικής λειτουργίας του ΠΓ και της ΚΕ συνεχίστηκε και μετά από την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, ενώ εκφράστηκε χαρακτηριστικά και στον τρόπο αντιμετώπισης του Αρη Βελουχιώτη από το ΠΓ. Δίχως να δικαιώνεται η απειθαρχία του, συνάγεται ότι η διαρρηγμένη συλλογική λειτουργία όχι μόνο δεν προσέφερε στον Αρη, καθώς και σε χιλιάδες άλλα κομματικά μέλη, πεδίο για μια ουσιαστική συζήτηση, αλλά και τροφοδοτούσε εξ αντικειμένου φυγόκεντρες κινήσεις, που βεβαίως είχαν πολιτική βάση. Προκάλεσε τη μαζική αντίδραση των μελών του Κόμματος και ΕΛΑΣιτών στη Συμφωνία της Βάρκιζας, που γρήγορα ανατράπηκε από τη ζωή.

    Τα παραπάνω ενισχύουν το σκεπτικό ότι η μη κομματική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη δεν εναρμονίζεται με την πολιτική του αποκατάσταση που έγινε το 2011. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ αποφασίζει να αποκατασταθεί ολόπλευρα ο Άρης Βελουχιώτης .

    Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη εκτιμά ότι το ΚΚΕ διαθέτει την απαραίτητη ωριμότητα να κρίνει τα ιστορικά γεγονότα αντικειμενικά και εξάγοντας συμπεράσματα, ένα από τα οποία είναι η ανάγκη τήρησης των αρχών της συλλογικότητας, της σταθερής προσήλωσης στις αρχές λειτουργίας του».. Ενας πραγματικός Μπολσεβίκος που τίμησε τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ μέχρι το τέλος απέναντι στην οπορτουνιστική λαίλαπα που κατέστρεψε τα πάντα τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Ούτε νερό ούτε φαγητό στον ΑΡΗ και τους ...ληστές... δήλωνε η ...λαοκρατία ευρωκομουνισμός..... Τον διέγραψαν απο το κόμμα στην 11η ολομέλεια τον Απρίλη του 1945 και αδυνατώντας να δημοσιεύσουν αυτό το αίσχος το κράτησαν μυστικό και το δημοσίευσαν με τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ 10 ημέρες στην χώρα μετά την 9χρονη απουσία του. Δεν τον ενημέρωσαν για την παγίδα με την δήλωση του ΑΡΗ στην Κέρκυρα απο τον Τυρίμο που είχε ξεκαθαρίσει κατά την απελευθέρωση με το ντοκουμέντο να ...έχει χαθεί απο το αρχείο...https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9915396 ...οι ληστές. της ...λαοκρατίας ευρωκομουνισμού... μπήκαν στην καθοδήγηση του Π.Γ με την επιστροφή ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ που πίεζε για όλο το βάρος στον ένοπλο αγώνα στα τέλη 45. ...η λαοκρατία... πρόσφερε τον απαραίτητο χρόνο στους καπιταλιστές μέχρι τέλη 47 να ανασυγκροτήσουν το κράτος τους να εγκλωβίσουν τον λαό στις φυλακές και εξορίες και να περάσουν στην τελική σύγκρουση. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. https://prin.gr/2021/08/%ce%b4%cf%8d%ce%bf-%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b1%cf%82/ Οι Τροτσκιστές ...αντιτζανεττακιστές... του ΝΑΡ μαζί με τον Τζανεττακιστή εγκάθετο των εφοπλιστών στην ΠΕΝΕΝ Νταλακογεώργο και τους Μανιαδάκηδες Καλαματιανό Πετρόπουλο Αραβανή και σία... τρέχουν και δεν φτάνουν να φτιάξουν το νέο οπορτουνιστικό ανάχωμα που έχει ανάγκη ο καπιταλισμός ξεπλένοντας τα εγκλήματα για 4.5 χρόνια της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. https://cubaniagriega.blogspot.com/2021/08/video.html Δεν έχουν ανάγκη όλοι στην Κούβα τις δωρεές απο άλλες χώρες. Η εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού απο το 2008 γέννησε την εξαρτημένη μισθωτή εργασία που σημαίνει εκμετάλλευση εργατικής δύναμης φτώχεια δυστυχία ταξική ανισότητα και την εμφάνιση όλων των παρασιτικών φαινομένων του καπιταλισμού. Οι συνέπειες του εμπάργκο μέχρι το 2008 ήταν ίδιες σε όλους γιατί δεν υπήρχε ταξικός διαχωρισμός στην κοινωνία. Η Εγκληματική πορεία της οπορτουνιστικής αντεπανάστασης προς τον καπιταλισμό δεν μπορεί να κρυφτεί με τίποτα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ανατράπηκε ο Σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ την περίοδο 1956 1991. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ....Η παρακαταθήκη που αφήνει ο σ. Αντώνης ως άνθρωπος και ως επαναστάτης είναι πολύ βαριά. Διδασκόμαστε από το δρόμο που χάραξε και συνεχίζουμε με όλες μας τις αδυναμίες να ψάχνουμε τη διέξοδο στη σύγχρονη εποχή της βαρβαρότητας https://www.kordatos.org/apoxairetismos-antoni-skyllako/...... Συντονισμός οπορτουνιστικών δυνάμεων πάντα στην υπηρεσία των καπιταλιστών σε Αντικομουνιστική λύσσα. Η Διέξοδος βρίσκεται στον Σοσιαλισμό με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου με όχημα την κοινωνική συμμαχία. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. https://cubaniagriega.blogspot.com/2021/08/blog-post_28.html Η Οπορτουνιστική αντεπανάσταση της Κούβας έχει δεσμούς φιλίας με την Ιμπεριαλιστική Ρωσία. Χέζουν πάνω στους τάφους των Ηρώων της επανάστασης και των διεθνιστικών αποστολών αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να τους γυρνάνε στο πρόσωπο. ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΦΙΝΤΕΛ ΡΑΟΥΛ ΚΑΜΙΛΟ ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σεχταρ σας ευχαριστώ μου έδωσες κάποιες ιδεες
    Ξεκίνησα να μελετώ 1,2,3, διεθνή της ανακοινώσεις από τις συναντήσεις των κ.κ τους χαιρετισμούς τους προς τα πέντε τελευταία συνεδρία και άρθρα από την διεθνή κομμουνιστική επιθεώρηση
    Θα μου επιτρέψετε να σας ενοχλήσω πάλι όταν θα έχω κάποια συμπεράσματα
    Σας ευχαριστώ πάλι για τον χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ....Σε ένα σκηνικό που αλλάζει γοργά και με αντιδραστικό τρόπο απαιτείται μια ακόμα πιο σημαντική τομή και για το ταξικό εργατικό κίνημα. Κίνημα που θα βάλει στο τιμόνι τα εργατικά συμφέροντα, που θα ενώνει και δεν θα διαχωρίζει (παλιούς και νέους εργαζόμενους, δημόσιο-ιδιωτικό, μόνιμους-ελαστικούς, ντόπιους-μετανάστες, άνδρες-γυναίκες) ενάντια στην επίθεση κυβερνήσεων-Ε.Ε.-κεφαλαίου, που θα είναι μαχητικό, θα δίνει σκληρούς αγώνες χωρίς ημερομηνία λήξης, με στόχο την επιβολή ρωγμών, την απόσπαση κατακτήσεων και τη νίκη και όχι τη διαπραγμάτευση για το ρυθμό χειροτέρευσης της θέσης μας, την κοινοβουλευτική εξαργύρωση και την «εξαγωγή συμπερασμάτων». Η εργατική διαδήλωση στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ. κάθε χρόνο λειτουργεί ως δείκτης του αγωνιστικού «θερμόμετρου» και της δυναμικής της πάλης των εργαζόμενων ενάντια στις νέες λαιμητόμους που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός.https://prin.gr/2021/08/kamara-deth/.......Οπορτουνιστικά κουραφέξαλα και παραμύθια απο τα εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας... στην αγωνιώδη τους προσπάθεια να ξεπλύνουν τον καπιταλισμό. Οι Κομμουνιστές παλεύουμε να ενώσουμε τον λαό σε ταξική βάση στην Κοινωνική συμμαχία διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση βάζουμε την πρόταση εξουσίας για έξοδο απο την Ε.Ε κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Ταυτόχρονα συμμετέχουμε στο αστικό κοινοβούλιο με θέσεις εργατικής λαικής αντιπολίτευσης για όσο οι καπιταλιστές έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. Δείχνουμε ανεκτικότητα σε διαφορετικές απόψεις απλών ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στον οπορτουνισμό τους δίνουμε το χέρι όταν αποφασίσουν να σηκωθούν και τους δείχνουμε το δρόμο της κοινωνικής συμμαχίας. Αντίθετα ο αγώνας ενάντια στους φορείς των οπορτουνιστικών απόψεων είναι χωρίς έλεος με στόχο το τσάκισμά τους. Είναι 5η φάλαγγα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή