Μαρούσι. Τρίτη 15 Ιουνίου 2021. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παραχωρούν συνέντευξη τύπου με θέμα την αντιπυρική προστασίας της χώρας .Δηλώνουν λοιπόν τα εξής:
« Έχει γίνει μια εξαιρετική πρότυπη δουλειά φέτος για την αντιπυρική προστασία της χώρας μας μια πραγματική τομή, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα μέσα και τους εξοπλισμούς αλλά και το προσωπικό. Φυσικά φέτος έχει γίνει μια πραγματική πρότυπη δουλειά σε ότι αφορά την αντίληψη και την κατανόηση του προβλήματος της πυροπροστασίας στη χώρα μας. Έχουμε πλέον μια νέα προσέγγιση με επίκεντρο την πρόληψη την ετοιμότητα και την προσπάθεια να παρέμβουμε πριν εκδηλωθεί το κακό. Σκοπός όλων μας στο μέτρο του δυνατού είναι η αποτροπή του κινδύνου. Με αυτή την αντίληψη θωρακίζουμε τη χώρα μας.»
Αρχές Αυγούστου 2021 Η «πρότυπη δουλειά» που εξήγγειλε η κυβέρνηση αποκαλύπτεται. Η Ελλάδα ολόκληρη φλέγεται. Εύβοια, Αττική, Ηλεία, Λακωνία, Αρκαδία, Γρεβενά, Φωκίδα, σκηνές αποκάλυψης. Ως τις 8 Αυγούστου περισσότερα από 930.000 στρέμματα γης παραδίδονται στις φλόγες. Τις επόμενες μέρες φθάνουν το 1.000.000 στρέμματα. Σπίτια και κόποι μιας ολόκληρης ζωής γίνονται στάχτη. Ηλικιωμένοι αρνούνται να τα εγκαταλείψουν. Πώς εγκαταλείπεις άραγε τη ζωή σου. Κατάκοιτοι οδηγούνται με καρέκλες στα πλοία από τα παιδιά τους που προσπαθούν να τους σώσουν. Να σιμώνουν το ακρογιάλι χωρίς να είναι ναυαγοί ούτε σωτήρες, παρά ναυάγια. Μικρά παιδιά με το φόβο και την απορία στα μάτια. Ποιος θα τους εξηγήσει το γιατί; Νέοι δημιουργούν αλυσίδες προσπαθώντας να σώσουν τον τόπο τους! Παππούδες με κλαδιά. Απροστάτευτοι, με αυταπάρνηση ξεχύνονται στη φωτιά. Μόνοι και αβοήθητοι στην πύρινη λαίλαπα που κραυγάζει κρατική ολιγωρία! Κι εκείνη η φωτογραφία της ηλικιωμένης κυρίας με την κραυγή της απελπισίας και πίσω φλόγες. Φλόγες παντού. Φλόγες ίσαμε τον ουρανό. Σκηνές απάνθρωπες.
-Δε φοβάμαι για μένα, λέει ένας κύριος σε μια δημοσιογράφο, κλαίγοντας. Για το σπίτι μου φοβάμαι. Ναι, και για το σπίτι μας φοβόμαστε. Γιατί εμείς έχουμε μόνο τις καλύβες και τα πεζούλια μας.
Πώς θα ζήσουμε; Ρωτούν. Πώς θα ζήσουν ρωτάμε όλοι μας! Ρητινοσυλλογή, μελισσοκομία, κτηνοτροφία, αγροτική παραγωγή, τουρισμός και άλλες συναφείς με το δάσος δραστηριότητες καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Οι εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα σχεδιάζουν το κατά συρροή έγκλημα και το τοπίο στον καμβά έχει τίτλο «Γαία πυρί μιχθήτω!»
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το 1979 και μετά με την πολιτική τους έχουν μετατρέψει τα δάση της χώρας, από πηγή ζωής και δημόσιο αγαθό, σε εμπόρευμα και πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο.
Η κυβέρνηση Σημίτη το 1998 πήρε την αρμοδιότητα για την δασοπυρόσβεση από τη Δασική Υπηρεσία και την έδωσε στην Πυροσβεστική. Το 2015-2018, οι δασοκτόνοι νόμοι και οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων της κυβέρνησης Τσίπρα είχαν σαν αποτέλεσμα την τραγωδία στο Μάτι. Μακρύς ο κατάλογος των δασοκτόνων και εμπρηστικών νόμων όλων των αστικών κυβερνήσεων. Η εκάστοτε αστική κυβέρνηση θα βάλει το δικό της λιθαράκι ώστε κάθε χρόνο να γινόμαστε μάρτυρες βιβλικών καταστροφών από πυρκαγιές το καλοκαίρι και πλημμύρες το χειμώνα.
Δέκατη μέρα σήμερα και οι αναζωπυρώσεις απείλησαν κατοικημένες περιοχές στην Αρκαδία. Στην Εύβοια δέχτηκαν την βροχή ως λύτρωση. Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις ευθύνες της στην κλιματική αλλαγή και με μια απλή συγνώμη, εξήγγειλε μέτρα στήριξης που μόνο αστεία μπορεί να χαρακτηριστούν. Μιλούσαν για κρατική ετοιμότητα και η πραγματικότητα τους διέψευσε αφού από τους συνολικά 873 πυροσβέστες που επιχειρούσαν οι 505 ήταν από διεθνείς αποστολές και τα περισσότερα από τα μισά εναέρια μέσα που πέταξαν πάνω από τις φωτιές τις τελευταίες μέρες δεν ήταν ελληνικά!
Αυτή η κατάντια του κρατικού μηχανισμού, οφείλεται και στις πολιτικές της ΕΕ που αντιμετωπίζουν την δασοπροστασία, την πυροπροστασία και γενικά την πρόληψη από φυσικές καταστροφές ως κόστος. Διαχρονικές οι ευθύνες. Από το 1993 έως σήμερα 7,17 εκατομμύρια στρέμματα έγιναν στάχτη, 248 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους 39 πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες.
Δεν είναι η φωτιά, είναι ο καπιταλισμός.
Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό! Η θλίψη ο πόνος και η οργή να γίνουν φλόγες, να γίνουν πυρκαγιές αγώνα, να γίνουν λαίλαπα να σαρώσει τις εγκληματικές πολιτικές τους! Να γίνει ο λαός ο σπόρος για τη νέα ζωή! Να μην ξεχάσει κανείς όταν κοπάσει ο κουρνιαχτός.
Κι όπως έγραψε ο Χριστιανόπουλος «Τι δεν κάνατε για να με θάψετε όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος.»
Ρούλα Καραγιάννη
αναδημοσίευση απο ΑΛΤ
Εχουν δίκηο οι παραπάνω. Και, με την ευκαιρία, θα ήθελα να καταθέσω κάποιες γενικότερες σκέψεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχουμε ένα σύστημα οργάνωσης της παραγωγής, Καπιταλισμός, που "ρετάρει" σε όλα του τα επίπεδα. Και οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ετών (δεκαετιών) δικό του δημιούργημα είναι, όπως και η αποδιοργάνωση του δημόσιου τομέα και της πρόληψης/καταστολής των φυσικών καταστροφών.
Τώρα, η διεθνής παραφιλολογία των κωλοΠΕΤΣΟμένων (και διεθνώς) ΜΜΕ, τσαμπουνάει κατά κόρον τα θολά περί "Κλιματικής Αλλαγής", κάτι τάχατες σαν ...θεομηνία(!), που λέγανε παληά οι παγανιστές και οι θρήσκοι γενικώς. Για να κρύψει πως πρόκειται για "Περιβαλλοντική Καταστροφή".
Οι πιο "προχώ" παραδέχονται και πως έχει "ανθρωπογενή" αίτια, πάλι για να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο: Τον Καπιταλισμό, την "Αναπτυξη", που προκαλεί η διαχείριση τεράστιων κοινωνικών κεφαλαίων από "εξ ορισμού" κοινωνικά ανεύθυνα άτομα, τους "ιδιώτες", που η ύπαρξή τους έχει θεοποιηθεί, και που προσβλέπουν μόνο στο κέρδος και την διόγκωση του δικού τους ατομικού κεφαλαίου. Και είναι απόλυτα λογικό αυτό, αν θεωρήσουμε την "ελεύθερη οικονομία" σαν δεδομένη και μη ..."ανθρωπογενή"! Η γιγάντωση του Χρηματοπιστωτικού Τομέα της καπιταλιστικής οικονομίας γιγάντωσε και το πρόβλημα, γιατί ακριβώς επέτρεψε την συγκέντρωση/συγκεντροποίηση και άρα την κινητοποίηση τεράστιων κεφαλαίων και έτσι την πραγματοποίηση των τεράστιων καταστροφών, που τώρα μας αφήνουν ενεούς.
Και, περίπου, μας λένε πάλι ότι ...."μαζί τα φάγαμε"!
Αν και εγώ πιστεύω, πως οι απαρχές αυτού του προβλήματος πάνε πολύ πιο πίσω, στην ίδια την κατεύθυνση της καπιταλιστικής "ανάπτυξης", που λόγω της "Αγοράς" μοιραία προκάλεσε τον Καταναλωτισμό αλλά και τον Ανταγωνισμό. Και τα δύο διαθέτουν τεράστια κεφάλαια για κοινωνικά παράλογες χρήσεις, που εξαντλούν τους φυσικούς πόρους. Ας σκεφτούμε τα "προϊόντα μιας χρήσης", τις συσκευασίες, την διαφήμιση που κύρια τον Ανταγωνισμό εξυπηρετεί και όχι "την ...ενημέρωση του κοινού", όπως διατείνονται οι απολογητές της "αγοράς" κλπ.
Αραγε όλη αυτή η τεράστια αυτοκινητοβιομηχανία, που καταναλώνει τεράστια κεφάλαια για να κάνει τη ζωή μας αβίωτη στις πόλεις και να καταστρέφει γεωργική γη για αυτοκινητοδρόμους, με τις τεράστιες σπατάλες σε πλαστικά, λάστιχα, ασφάλτους-πετρέλαια και παράγωγα, τώρα και σπάνιες γαίες κλπ., πόσο πράγματι εξυπηρέτησε την πραγματική πρόοδο;!
Και τι θετικό προσέφερε στην ίδια την ψυχοσύνθεση του σύγχρονου ανθρώπου-οδηγού, θεριεύοντας τον ατομισμό του; Εχεις παρατηρήσει, πως όταν οδηγούμε έχουμε την τάση να θεωρούμε τους πάντες έξω από το τιμόνι μας ..."μαλάκες";!
Με λίγα λόγια, το ιδιωτικό αυτοκίνητο μας έχει κάνει όλους μας αλληλοκατηγορούμενους ...μαλάκες, καθ' ομολογίαν υμών των ιδίων!
Είναι περίεργο άραγε, που το "Λαϊκό Αυτοκίνητο" αναπτύχθηκε στην κοιτίδα του αχαλίνωτου καπιταλισμού, την Αμερική, και στην Ευρώπη υιοθετήθηκε με ζέση από τον Φασισμό με την ονομασία "Volks-Wagen";
Τέτοιες σκέψεις με κατατρύχουν ακόμη από παιδί, όταν κυριολεκτικά με απορία-απογοήτευση είχα πληροφορηθεί το '64 την περίφημη Σύμβαση Συνεργασίας, ανάμεσα στην FIAT και την ΕΣΣΔ, για την "ανάπτυξη" και της Σοσιαλιστικής Οικονομίας στους ίδιους αδιέξοδους δρόμους....
Και αφήνω τα προφανή, εξοπλισμούς, πολέμους κλπ.
Σήμερα πληρώνονται όλα.
Και όλα δείχνουν, πως είμαστε ακόμη στην αρχή.