Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο»

 



Στο φύλλο του προηγούμενου Σαββατοκύριακου η εφημερίδα του ΝΑΡ, «Πριν», δημοσίευσε άρθρο που ασκούσε κριτική στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο. Πρόθεσή μας στο παρόν άρθρο δεν είναι να ασχοληθούμε με τις διάφορες λαθροχειρίες που επιχειρούνται στο συγκεκριμένο κείμενο του «Πριν», ούτε με τα παρόμοια ευφυολογήματα που δημοσίευσαν στελέχη του ΝΑΡ την προηγούμενη περίοδο.

Αυτό που αποκαλύπτει η προσφυγή στη γνωστή μέθοδο των διαστρεβλώσεων είναι η αγωνία τους να συγκρατήσουν με κάθε τρόπο δυνάμεις που απογοητεύονται από τη στάση τους, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει όμως να ασχοληθούμε με το βασικό πολιτικό περιεχόμενο της κριτικής του ΝΑΡ, γιατί αποκαλύπτει την εμμονή του σε μια χρεοκοπημένη πολιτική γραμμή που οδήγησε το κίνημα - όπου και όποτε επικράτησε, έστω περιορισμένα - στην ήττα, στην ενσωμάτωση στο σύστημα, στον ρόλο του υπηρέτη της κυβερνητικής εναλλαγής στο πλαίσιο της δικτατορίας του κεφαλαίου.

«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο»

Σύμφωνα με τη θεώρηση του ΝΑΡ, οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο διαπνέονται από μια «οικονομίστικη και ρεφορμιστική» ανάλυση, που ντύνεται με «γενικόλογες αναφορές» στη στρατηγική. Λείπει, όπως λένε, μια «επαναστατική τακτική» που να συνδέει την πάλη για τα άμεσα προβλήματα με τη στρατηγική. Κατηγορούν δηλαδή το ΚΚΕ από τη μια για οικονομισμό, δηλαδή για υποτίμηση της πολιτικής πάλης για τη στρατηγική διέξοδο, και από την άλλη ότι την ίδια στιγμή «τα παραπέμπουμε όλα στον σοσιαλισμό». «Μια στο καρφί και μια στο πέταλο» η κριτική του ΝΑΡ, πολύ βολική για τις συνήθεις οπορτουνιστικές κυβιστήσεις.

Το πόσο έωλο είναι αυτό το νέο κατασκεύασμα του ΝΑΡ ενάντια στο ΚΚΕ μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς αν αναλογιστεί όχι απλά την πρωτοπόρα αγωνιστική δράση του ΚΚΕ σε κάθε χώρο, αλλά και το περιεχόμενο της πολιτικής του παρέμβασης.

Το ΚΚΕ γνωρίζει ότι δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος να συνδεθεί η καθημερινή πάλη με την προοπτική, με τους στρατηγικούς στόχους. Απαιτείται για αυτό το δύσκολο καθήκον η πρωτοπόρα παρέμβαση καθημερινά στην πάλη για όλα τα λαϊκά ζητήματα, δίνοντας τη μάχη για τον προσανατολισμό του κινήματος, για την κατεύθυνση του αγώνα, βοηθώντας να μην εγκλωβίζονται οι αγώνες των εργαζομένων σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια.

Γι' αυτό και το ΚΚΕ πρωτοστατεί παντού για την οργάνωση του αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, για να μην πληρώσει την κρίση και το χρέος ο λαός, κόντρα σε αντιλαϊκά νομοσχέδια, παλεύοντας όχι μόνο για το άμεσο αποτέλεσμα αλλά και για να μπαίνουν στο στόχαστρο οι κατευθύνσεις της ΕΕ και η συγκεκριμένη τους εξειδίκευση σε κάθε περιοχή και χώρο δουλειάς, καθώς και η πολιτική των αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων. Με άλλα λόγια, να σημαδεύει το κίνημα στον βαθμό του δυνατού τον πραγματικό ταξικό αντίπαλο, τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Με αυτήν τη γραμμή και την πρωτοπόρα δουλειά των κομμουνιστών, άλλων εργατών, εργατριών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που συμπορεύονται μαζί τους και συσπειρώνονται σε ταξικά σωματεία, σε σωματεία που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ, σε συλλόγους ΕΒΕ και αγροτών, έγινε κατορθωτό να σπάσει για παράδειγμα η σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του. Σε όλες τις σημαντικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, από την καταδίκη της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών μέχρι τη νέα Συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας και τους αγώνες ενάντια στα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα, οι δυνάμεις του ΚΚΕ ήταν σταθερά πρωταγωνιστές, σε αντίθεση με άλλους, που ήταν στην καλύτερη περίπτωση θεατές.

Αυτή είναι η πρακτική σύνδεση του αγώνα για τα καθημερινά οξυμένα προβλήματα της εργατικής τάξης με τη συγκέντρωση δυνάμεων για την οριστική ανατροπή του καπιταλισμού. Και επειδή το ΝΑΡ δεν μπορεί και δεν θέλει να έχει μια τέτοια επαναστατική πολιτική παρέμβαση, διαστρεβλώνει την αντικαπιταλιστική πάλη του ΚΚΕ ως γενικολογίες, για να του χρεώσει μια κατασκευασμένη «οικονομίστικη» πάλη.

Πρόκειται δε για μεγάλο θράσος, αφού οι διάφορες οργανωμένες δυνάμεις του οπορτουνισμού, ανάμεσά τους και το ΝΑΡ, όπου διατηρεί ακόμα κάποιες δυνάμεις, είναι από τους βασικούς πολέμιους σε κάθε προσπάθεια του ΚΚΕ να βαθύνουν οι αγώνες των εργαζομένων σε κατεύθυνση αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή, με το επιχείρημα ότι αυτό δεν βοηθά στη μαζικοποίηση των αγώνων.

Το μεταβατικό πρόγραμμα αναβαπτισμένο ως δήθεν «επαναστατική τακτική»

Τι προτείνει όμως το ΝΑΡ ως δήθεν «επαναστατική τακτική»; Νουθετεί (!) το ΚΚΕ λέγοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχουν στο κείμενο των Θέσεων «πολιτικοί στόχοι», όπως η έξοδος από την ΕΕ ή η διαγραφή του χρέους. Στην πράξη, αυτή η πολιτική γραμμή του ΝΑΡ δεν είναι επί της ουσίας τίποτα άλλο παρά η επανάληψη της χρεοκοπημένης λογικής του μεταβατικού προγράμματος, που οδήγησε το κίνημα στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2011 - 2015.

Το βασικό ερώτημα είναι, ποιος θα υλοποιήσει αυτούς τους «πολιτικούς στόχους» που επικαλείται το ΝΑΡ; Ποιος θα επιβάλει την έξοδο από την ΕΕ και τη διαγραφή του χρέους;

Το ΚΚΕ δίνει ξεκάθαρη απάντηση, λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να επιλέξει ο ίδιος - με τη θέληση και τη δράση του - την έξοδο από την ΕΕ και τη διαγραφή του χρέους, να θέσει αυτά τα ζητήματα στην προμετωπίδα των συνθημάτων του, οργανώνοντας την πάλη του με τέτοιο τρόπο ώστε να διεκδικήσει ταυτόχρονα τα «κλειδιά» της οικονομίας, του πλούτου που παράγει, με το πέρασμα της εξουσίας στα δικά του χέρια. Αυτό αποτελεί πραγματική εναλλακτική λύση προς όφελος του λαού και αξίζει κάθε θυσία.

Αντίθετα, το ΝΑΡ προβάλλει στην ουσία ως φιλολαϊκή διέξοδο την καπιταλιστική Ελλάδα που αλλάζει προτεραιότητες στο θέμα των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Αλήθεια, μπορεί αυτή η γραμμή να συμβάλει στην ωρίμανση της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση; Αντίθετα, καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει ένας πιο φιλολαϊκός και ανθρώπινος καπιταλισμός.

Ομως η ζωή έχει επιβεβαιώσει διεθνώς ότι όσο λειτουργούν οι νόμοι της καπιταλιστικής οικονομίας, όποιες αλλαγές και να γίνουν στη συμμετοχή μιας χώρας σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και στα κυβερνητικά σχήματα, θα συνεχίζονται το ξεζούμισμα των εργαζομένων, η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, οι θυσίες των κοινωνικών αναγκών για να αυξηθεί η καπιταλιστική κερδοφορία.

Απόσχιση κρατών από την ΕΕ μπορούμε να έχουμε και ως επιλογή αστικών δυνάμεων, ως αποτέλεσμα αναδιάταξης συμμαχιών και συνασπισμών, που επομένως δεν εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα, αντίθετα, και αυτές τις επιλογές τις πληρώνουν οι λαοί.

Μήπως για παράδειγμα το Brexit, που δυνάμεις του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρέτισαν ως δυνητικό ρήγμα φιλολαϊκών εξελίξεων, οδήγησε στην ανατροπή του συσχετισμού υπέρ της εργατικής τάξης ή σε βελτίωση της ζωής των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων στη Μ. Βρετανία; Παρόμοιο δεν ήταν εξάλλου το κάλπικο αφήγημα αυτών των δυνάμεων ότι η καπιταλιστική Ελλάδα με «εθνικό νόμισμα» θα συνιστούσε ρήξη προς όφελος του λαού;

Η συζήτηση για τη διαγραφή του χρέους αποσυνδεδεμένη από το ζήτημα της εξουσίας είναι επίσης ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έχει γίνει και συνδυάστηκε με βαριά αντιλαϊκά μέτρα, μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, ανατροπή εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και αύξηση της φορολογίας για το λαό. Επίσης, θα άξιζε να αναρωτηθεί κανείς αν στις δυνάμεις που «μάχονται» για αυτόν τον «πολιτικό στόχο» του ΝΑΡ είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ που θα παρουσιάσει προτάσεις για «διαγραφή του ιδιωτικού χρέους» στο πλαίσιο της ΕΕ. Μήπως στις «αγωνιστικές δυνάμεις» ανήκουν και αστοί οικονομολόγοι όπως ο Χρ. Πισσαρίδης και ο Τ. Πικετί, που έχουν θέση για διαγραφή του ευρωπαϊκού χρέους προς την ΕΚΤ, ή ακόμα και επιτελεία της ΕΕ και αστοί πολιτικοί που κινούνται σε παρόμοια κατεύθυνση;

Αυτή η λογική του ΝΑΡ μπορεί στο ερώτημα ποιος θα υλοποιήσει αυτούς τους στόχους να μη δίνει άμεσα την απάντηση για μια «προοδευτική κυβέρνηση» στο έδαφος του καπιταλισμού, όμως εν τέλει καλλιεργεί αυταπάτες σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Είναι επανάληψη της λογικής που οδήγησε στην κυβερνητική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκλογική άνοδο των Podemos στην Ισπανία, με τον εγκλωβισμό των όποιων λαϊκών διαθέσεων ριζοσπαστικοποίησης.

Επιστροφή στις χρεοκοπημένες λογικές του κάθε είδους οπορτουνισμού ή σύγχρονη επαναστατική στρατηγική;

Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει όσους και όσες προβληματίζονται για το πώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση, για το πώς μπορεί να μεγαλώσει ξανά η μεγάλη δύναμη της λαϊκής πάλης και της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Ο δρόμος που προτείνει το ΝΑΡ είναι γνωστός και χρεοκοπημένος ιστορικά. Οδήγησε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ και άλλες οπορτουνιστικές ομάδες κατά την περίοδο των μνημονίων στο ρόλο των εξαπτέρυγων του «αντιμνημονιακού μετώπου», που βοήθησε στην κυβερνητική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Οδήγησε στις πορείες για την «αγωνιστική» στήριξη της διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΕ, που έφερε το 3ο μνημόνιο, και στην ενίσχυση του κάλπικου διλήμματος που τέθηκε στο δημοψήφισμα του 2015. Είναι η πολιτική γραμμή που οδήγησε πολύ κόσμο στην απογοήτευση, στη μοιρολατρία, στην αποχή από τη συλλογική διεκδίκηση και στην ενσωμάτωση του κινήματος.

Η επαναπροβολή στην πράξη της λογικής του «αντιδεξιού», «αντικυβερνητικού» μετώπου επιβεβαιώνει ότι σε συνθήκες που εντείνεται η αστική αντιπαράθεση για τους όρους διαχείρισης της νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί με κάθε μέσο να ανακτήσει τη δυναμική του για εκλογική άνοδο και ανάκτηση της διακυβέρνησης, το ΝΑΡ συνεχίζει να ρίχνει νερό στον μύλο της σοσιαλδημοκρατίας, να στηρίζει με κάθε τρόπο τα νέα σχέδια κυβερνητικής εναλλαγής.

Στον αντίποδα βρίσκονται η σύγχρονη επαναστατική στρατηγική του ΚΚΕ και τα συμπεράσματά του από την πορεία των γεγονότων της περιόδου των μνημονίων, που επιβεβαιώνουν ότι στο νέο παιχνίδι του διπολισμού που ετοιμάζεται, ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η δεύτερη φορά να είναι διαφορετικά», αλλά να δυναμώσει την πάλη για συνολική σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Γι' αυτό και το ΚΚΕ όχι απλά πρωτοστατεί σε αγώνες για την οργάνωση της λαϊκής πάλης (τα παραδείγματα μονάχα την περίοδο της πανδημίας είναι χαρακτηριστικά), αλλά και συζητά με ευρύτερα τμήματα εργαζομένων, ανάμεσα σε αυτά και με κόσμο που εγκαταλείπει τη χρεοκοπημένη πολιτική των διαφόρων οπορτουνιστικών δυνάμεων, για το ποια πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσει προς όφελος των εργαζομένων τους αστικούς σχεδιασμούς, για το πώς μπορεί να μεταφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια σε κίνημα εναντίωσης στη στρατηγική της αστικής τάξης, το οποίο θα αμφισβητεί την ίδια της την εξουσία.


Του
Λουκά ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ*

* O Λ. Αναστασόπουλος είναι μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ







11 σχόλια:

  1. Ο Τίτλος του άρθρου μία στο καρφί και μία στο πέταλο τα λέει όλα για τους Τροτσκιστές Αριστεριστές του ΝΑΡ. Είναι ένα απο τα εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας.. με ότι όνομα και να εμφανίζονται. Συγκοινωνούντα δοχεία με την δεξιά οπορτουνιστική συμμορία του ΑΘΛΙΟΥ ..ΦΑΡΑΚΟΥ.. με φαινομενικά αντίθετους ρόλους γέννημα της θεωρίας των πολιτικών μετώπων και σταδίων που επικράτησαν στην Κ.Δ και το ΚΚΕ το 1935 και κατέστρεψαν τα πάντα. 30 χρόνια μετά την διάσπαση του 1991 με το ΚΚΕ να έχει αποκαταστήσει πλήρως τα Μπολσεβίκικα χαρακτηριστικά και τον σύριζα για 4.5 χρόνια να έχει σφάξει τον λαό όλος ο οπορτουνιστικός συρφετός τρέχει και δεν φτάνει. Είναι πραγματικό γλέντι να τους βλέπεις να σκούζουν παρέα με τους Πετρόπουλο Καλαματιανό Αραβανή και σία... Ας το απολαύσουμε... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...Έξω από την ΕΕ δεν είναι χειρότερα αλλά καλύτερα, παρότι η έξοδος από μόνη της δεν αρκεί. Σίγουρα υπάρχουν και άγνωστες πτυχές σε μια επιλογή πραγματικής ρήξης (και όχι θεατρινίστικής παράστασης εντός τειχών αλά Βαρουφάκη/Τσίπρα). Όμως είναι ακόμη πιο σίγουρο ότι εντός ΕΕ ευδοκιμούν χρέος, μνημόνια, επιτροπείες, τραπεζίτες, τοκογλύφοι, εργασιακές γαλάρες, ρατσιμός. Αλλά και κορωνοϊοί…https://prin.gr/2021/04/%ce%b7-%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%b7%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b1-%ce%b8%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%b2%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b5/..... Τον ίδιο στόχο με τους Τροτσκιστές του ΝΑΡ έχουν τμήματα της Αστικής τάξης που τα συμφέροντα τους θίγονται στην Ε.Ε εθνικιστές και φασίστες. Για τον λαό θα είναι ίδια καταστροφή με την σημερινή. Ο Λαός μία λύση έχει να αγωνιστεί ενισχύοντας την Κοινωνική συμμαχία διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης με στόχο την Εξοδο απο την Ε.Ε με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Είναι μονόδρομος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ....Ασφαλώς και οι διαπιστώσεις των δύο κυρίων οικονομολόγων είναι σωστές, μόνο που είναι σαν των δολοφόνων που επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος.

    Και το έγκλημα θα συνεχίζεται όσο δεν αλλάζουν αυτά που οι κύριοι αυτοί βλέπουν ως αιτίες του προβλήματος.
    Δηλαδή, ο ίδιος ο καπιταλισμός.https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/economy/2659-oi-diapistoseis-ton-eidikon...... Οι ...σταλινικοί.... του Μανιαδάκη σε ρόλο εξαπτέρυγο του Καπιταλισμού. Αυτός φταίει για όλα ..αλλά... θα τον αλλάξουμε με την καταστροφική γραμμή των ...πολιτικών μετώπων και σταδίων... που δεν δικαιώθηκε ποτέ και πουθενά καταστρέφοντας τα πάντα άρα καπιταλισμός αιώνια. ....ΑΞΙΟΣ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://iskra.gr/%ce%ba%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%80-%ce%ba%cf%89%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%cf%8c%ce%bd%cf%89%ce%bd-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%ce%b6%ce%bf/ Αταξικός ..αντιιμπεριαλιστικός... αγώνας στον οποίο συμμετέχει ο Ρωσικός Ιμπεριαλισμός. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...Ας τα λάβουμε υπόψη μας όλα αυτά, μαζί με την παραπάνω προτροπή του Κομφούκιου. Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από ειρήνη και σταθερότητα. Δεν έχει λόγους να εμπλέκεται στις διαμάχες των ισχυρών της γης. Η εμπλοκή μας δεν πρόκειται να φέρει ασφάλεια, ούτε διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Αλλά, εκτιμώ ότι ούτε οικονομικά οφέλη θα φέρει τελικά σε όποιους ονειρεύονται συμμετοχή στα παιγνίδια των αγωγών και του φυσικού αερίου ως παρακατιανοί εταίροι των δυτικών πολυεθνικών.https://www.kordatos.org/komfoukios-eirini-aigaio/.....Περίπου δύο μήνες μετά από την Εκκληση της ΚΔ και την εκλογή του Νίκου Ζαχαριάδη ως Γραμματέα της ΚΕ, συνήλθε στη Χαλκίδα η 4η Ολομέλεια (δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη του 1931)16, που τοποθετήθηκε με το ίδιο περιεχόμενο σχετικά με τη στρατηγική του ΚΚΕ: «Με την εργατική τάξη και τα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα της πόλης και του κάμπου, με όλα τα τμήματα της ΚΔ που βαδίζουν επικεφαλής της πάλης κατά του καπιταλισμού [...] εμπρός στην πάλη για την επαναστατική διέξοδο από την κρίση, για τον κόκκινο Οχτώβρη στην Ελλάδα, για το σοσιαλισμό»17.

    Εχει σημασία ν’ αναφερθεί ότι η 4η Ολομέλεια έκανε λόγο για «ελληνικό ιμπεριαλισμό που συμμετέχει στις πολεμικές προετοιμασίες για το μοίρασμα της λείας» και για «επαναστατική διέξοδο απ’ την κρίση»18. Με βάση την παραπάνω γενική γραμμή κινήθηκε το ΚΚΕ και το επόμενο διάστημα. https://www.komep.gr/m-article/I-STRATIGIKI-TOY-KKE-ME-GG-TIS-KE-TON-NIKO-ZAXARIADI-1931-1956/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έξω από την ΕΕ δεν είναι χειρότερα αλλά καλύτερα, παρότι η έξοδος από μόνη της δεν αρκεί. Σίγουρα υπάρχουν και άγνωστες πτυχές σε μια επιλογή πραγματικής ρήξης (και όχι θεατρινίστικής παράστασης εντός τειχών αλά Βαρουφάκη/Τσίπρα). Όμως είναι ακόμη πιο σίγουρο ότι εντός ΕΕ ευδοκιμούν χρέος, μνημόνια, επιτροπείες, τραπεζίτες, τοκογλύφοι, εργασιακές γαλάρες, ρατσιμός. Αλλά και κορωνοϊοί…https://prin.gr/2021/04/%ce%b7-%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%b7%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b1-%ce%b8%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%b2%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b5/.... Οπορτουνιστικές παπάτζες απο τους Τροτσκιστές του ΝΑΡ που για το ξεκάρφωμα τάχα διαφωνούν με σύριζα και ΜΕΡΑ 25. Επιστροφή στον Εθνικό καπιταλισμό είναι λέει καλύτερα.... δεν μας λέει όμως για ποιούς. Και δεν το λέει για απλά δεν είναι για τους λαούς. Εξυπηρετεί τμήματα της Αστικής τάξης που τα συμφέροντα τους θίγονται στην Ε.Ε και εξυπηρετούνται καλύτερα στο Ιμπεριαλιστικό Στρατόπεδο Ρωσίας Κίνας. ....ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ...Επομένως, η επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού να υποδεχθεί προσωπικά το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ στη Σούδα δείχνει επικίνδυνη εμβάθυνση της εμπλοκής στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ ενώ δεν προσφέρει τίποτα στην άμυνα της χώρας και στην υπεράσπιση της κυριαρχίας. Ας θυμηθούμε τα συμβάντα του 1974. Δεν είναι πολύ μακριά.

    Όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν πηγή προβληματισμού για τους λαούς της περιοχής, ειδικά για εμάς, της Ελλάδας και της Κύπρου. Για την υπεράσπιση της ειρήνης και της κυριαρχίας χρειάζεται: 1. να μην εμπλεκόμαστε με κανένα τρόπο στην επιθετικότητα των ΗΠΑ και της ΕΕ, 2. να μην εμπλεκόμαστε στον επικίνδυνο ανταγωνισμό των αγωγών στο βαθμό που αφορά πρωτίστως τα συμφέροντα των πολυεθνικών, 3. να αξιοποιήσουμε το ρόλο της Ρωσίας και της Κίνας όχι για να αλλάξουμε “προστάτες” αλλά γιατί μπορεί να δημιουργήσουμε αναχώματα στην αναθεωρητική πολιτική των ΗΠΑ, της ΕΕ και του τουρκικού αντιδραστικού καθεστώτος, 4. να αγωνιστούμε ώστε να επαναφέρουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αυτό σημαίνει αγώνα για εφαρμογή της σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας και τερματισμό της τουρκικής κατοχής με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και όχι κρυπτο-συνομοσπονδία ή διχοτόμηση.https://www.kordatos.org/syntxi-kaltsoni-xaraugi-diethneis-exelixeis/.... Η Αστική τάξη της χώρας μας συμμετέχει συνειδητά στις Ιμπεριαλιστικές συμμαχίες Ε.Ε και ΝΑΤΟ στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάρτησης και προσπαθεί να βελτιώσει την θέση της στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Ο Κύριος Καλτσώνης εκφράζει τμήματα της Αστικής τάξης που τα συμφέροντα τους θίγονται σε Ε.Ε ΝΑΤΟ και θέλουν αλλαγή Ιμπεριαλιστικής συμμαχίες με Ρωσία Κίνα κ.α. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί την εργατική τάξη και τον λαό. Η Λύση για την Κύπρο είναι ένα κράτος μία Ιθαγένεια χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις με τον λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. https://prin.gr/2021/04/%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf%cf%85/ Ολα τα Γκρουπούσκουλα του οπορτουνιστικού συρφετού στην καπιταλιστική πίστα. Ολα στην υπηρεσία της ...πασοκάρας.... και του καπιταλισμού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. https://www.imerodromos.gr/1933-to-raichstagk-stis-floges-tis-nazistikis-skeyorias/ Επιλεκτική αμνησία στον ...ημερόδρομο.....13/04/1919

    Η Γερμανική επανάσταση εξαπλώνεται και στη Βαυαρία η οποία ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία. Η Σοβιετική Βαυαρία καταλύθηκε στις 3 Μαΐου του ίδιου έτους έπειτα από ένοπλη επέμβαση των δυνάμεων της αντεπανάστασης. Πάνω από 1.000 υπερασπιστές της Σοβιετικής Δημοκρατίας έπεσαν στην τελική μάχη του Μονάχου στις 3 Μάη, ενώ πάνω από 700 πιάστηκαν και εκτελέστηκαν τις επόμενες μέρες....... Σφαγιάστηκαν απο την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣ Εμπετ Σάιντεμαν που έφτιαξε τα Φασιστικά τάγματα εφόδου Φράικοπς. Πάντα η Αριστερά καλύτερη απο την ....δεξιά..... Να λοιπόν ποιός έσωσε τον Καπιταλισμό απο την Επανάσταση στην Γερμανία και προετοίμασε την άνοδο του Φασισμού με το Χίτλερ. Συνειδητή επιλογή της Αστικής τάξης και όλου του καπιταλιστικού κόσμου. Και βέβαια ο αγώνας ενάντια στον Φασισμό είναι για την ανατροπή της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής που είναι αναπόσπαστο τμήμα του. Και βέβαια σκόπιμη η προβολή άρθρου απο τον Ριζοσπάστη πριν 20 χρόνια πριν απο οποιαδήποτε μελέτη της ιστορίας και εξαγωγή συμπερασμάτων. Διαστρέβλωση για να καλυφθούν και να δώσουν αληθοφάνεια στην σαπισμένη σούπα που σερβίρουν. Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ..Μια νέα σύγχρονη εθνική και κοινωνική επανάσταση , που θα ξαναφωνάξει με νέους όρους “ φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους “ , είναι απαραίτητη και αναγεννητικά αναγκαία για να ολοκληρώσει στα 200 χρόνια της τη μεγάλη επανάσταση του ΄21 !!!

    Αυτή είναι η μεγάλη ελπίδα για την Ελλάδα!https://iskra.gr/%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%bb%ce%ae%cf%82-%ce%84%ce%bf%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%b4%ce%b5%ce%bd/ Η ...Ανολοκλήρωτη επανάσταση του 1821. Ιδιες οπορτουνιστικές παπάτζες 77 χρόνια μετά την καταστροφή του 1944.... Αρε Γέλια.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε έξαρση είναι η πανδημία και στην Κούβα, το σύστημα υγείας της οποίας όμως έχει καταφέρει να ελέγξει σε μεγάλο βαθμό την διασπορά και να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα και τους θανάτους. Χθες ανακοινώθηκε ότι υπέκυψαν 9 ασθενείς με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει μέχρι εδώ τους 476 νεκρούς. Παράλληλα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.060 κρούσματα, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων να φθάνει τις 88.445 από τον Μάρτιο του 2020.https://www.902.gr/eidisi/kosmos/256780/sta-oria-toys-ta-systimata-ygeias-ton-ishyron-kapitalistikon-horon...... Τα συστήματα υγείας σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες έχουν καταρρεύσει με εκατόμβες νεκρών ανεξάρτητα κυβερνήσεων. Η Κούβα έχει τους λιγότερους νεκρούς λόγο του Σοσιαλισμού με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους που οικοδόμησε η επανάσταση. Η Κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη αν δεν είχε ξεκινήσει η ανατροπή του Σοσιαλισμού την τελευταία 12ετία. Οσο θα ξηλώνεται ο Κεντρικός σχεδιασμός και βαθαίνουν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής η κατάσταση θα γίνεται τραγική για τον λαό. Η Εμπειρία της ΕΣΣΔ 1953 1991 μιλάει μόνη της. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή