Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Γιορτασμός στην Αρμάδα του Θανάτου





 Φιέστες και προκλήσεις μέσα σε πένθιμες μέρες

Δύο αιώνες από την Επανάσταση του 1821, την προπαραμονή της μεγάλης φιέστας για την κυβέρνηση και του μεγάλου πένθους για το λαό, τη μέρα των 699 διασωληνωμένων, των 3.586 κρουσμάτων και των 51 θανάτων, είδαμε μια εξοργιστική, αλλά και πραγματικά συμβολική εικόνα. Τον Ελληνα πρωθυπουργό, στο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», σε στάση προσοχής, δίπλα στον Αμερικανό πρέσβη Πάιατ, να γιορτάζει - με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο - πάνω σε αμερικανικό έδαφος, την εθνική ανεξαρτησία! Ολα λάθος σε μια πρόταση; Ναι, όλα λάθος. Και η χρονική στιγμή και ο χώρος και η πρόθεση και τα λόγια και ο στόχος και όλη η παρέα. Διακόσια χρόνια από την επαναστατική ανατροπή της τυραννίας του σουλτάνου και των οθωμανικών φεουδαρχικών δεσμών, είδαμε σ' ένα κλικ την εικόνα της Ελλάδας του 2021, στο πιο ακατάλληλο σκηνικό. Μια φωτογραφία, με χίλιες λέξεις και τους χειρότερους συνειρμούς. Αυτόματη ανάκληση αναμνήσεων από την αλήστου μνήμης «Πολεμική Αρετή των Ελλήνων». Δεν δίστασε δε ο κ. Μητσοτάκης να ξεστομίσει ανερυθρίαστα και τη θεωρία του για τους «αξιακούς δεσμούς που συνδέουν τον ελληνικό λαό με τη φίλη χώρα»! Ε... αλίμονο, χρήσιμη επισήμανση. Η φίλη χώρα μάς δίδαξε ...την αξία της αμερικανοκίνητης στρατιωτικής χούντας, που κατέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα, με τη συμβολή της CIA. Ξεχνάει ο ελληνικός λαός το αμερικανόδουλο χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο ή μήπως του διαφεύγουν η απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Μακαρίου και η κατοχή του 40% του νησιού απ' τα τουρκικά στρατεύματα; Φροντίζει με κάθε τρόπο η «φίλη χώρα» να μην ξεχνάμε ούτε αυτό που ήμασταν ούτε αυτό που είμαστε για εκείνην. Δηλαδή, μια ακόμη «επένδυση» μακράς πνοής - σύμφωνα και με τον Τρούμαν το 1947 - με χαμηλό, σε σχέση με την απόδοση, κόστος. Μια χώρα που χαίρει - σύμφωνα με τον Πομπέο - της «εκτίμησης των ΗΠΑ για τις ζωτικές συνεισφορές της». Πράγματι, ζωτικές συνεισφορές στα δολοφονικά τους σχέδια στην περιοχή. Για μια ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε - με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο - να αποθεώσει την «αμερικανική δημοκρατία» ως «ανθεκτική και με βαθιές ρίζες». Ναι, αυτήν την ίδια δημοκρατία που όλοι εμείς γνωρίζουμε ως δημοκρατία πολέμων, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο εξωτερικό, άγριας εκμετάλλευσης και φτώχειας στο εσωτερικό, που κλυδωνίζεται από τους κραδασμούς που γεννούν οι μεγάλες αντιθέσεις.

Προκλήσεις στην αρμάδα του θανάτου

Την περασμένη Τρίτη διαπιστώσαμε πάλι, με το ίδιο αίσθημα ναυτίας, την αμερικανίλα, με την οποία προσπάθησε ο κ. Μητσοτάκης να διαπράξει (πάντα με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο) ιστορικούς παραλληλισμούς για να τιμήσει τη σημερινή ...αναβαθμισμένη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ.

Ασχετα αν αυτοί οι παραλληλισμοί δεν «κουμπώνουν» δεσμούς της Επανάστασης του 1821 με την Αμερικανική Επανάσταση, αλλά μόνο με το ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα η «προστάτις δύναμη» και η Ελλάδα, στο πλαίσιο της σύγχρονης «Ιερής Συμμαχίας», που είναι το ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», στη Σούδα, στην αρμάδα του θανάτου, όπως χαρακτηρίζεται, σηματοδοτεί, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, την εμπλοκή μας στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Ο πολυσυζητημένος στρατηγικός διάλογος και η στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, που προωθήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και εμπλουτίζονται και αναβαθμίζονται από τη ΝΔ, μόνο ασφάλεια δεν εμπνέουν και σίγουρα δεν διασφαλίζουν ειρήνη και δεν λειτουργούν ως «αντίβαρο» στην τουρκική προκλητικότητα. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού αυτή η συμπεριφορά έχει κάλυψη και εκδηλώνεται θρασύτατα, με τις ευρωατλαντικές πλάτες; Μήπως μας διαφεύγει πως το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο συμμετείχε πριν από λίγο καιρό σε κοινές ασκήσεις με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο; Μία είναι η ουσία. Οι επικίνδυνες εξελίξεις σε όλο το τόξο από τη Μ. Ανατολή έως τα σύνορα με τη Ρωσία κάνουν ακόμα πιο επίκαιρη και επιτακτική την απαίτηση να κλείσει η βάση της Σούδας (που διαχρονικά έχει παίξει βρώμικο ρόλο σε όλους τους πολέμους και τις επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία κ.α.). Η εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που στρέφονται ενάντια σε άλλους λαούς και μας μετατρέπουν σε στόχο, πρέπει να σταματήσει.

Κοινή δράση και επαγρύπνηση

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Δεν θα κουραστούμε να υποστηρίζουμε ότι αυτές οι πολιτικές της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, όπως και να λέγονται, έχουν δεν έχουν κυβερνήσει, δεν υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα. Καλούμε σε κοινή δράση, σε επαγρύπνηση, σε ετοιμότητα μπροστά σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις. Για να μη γίνει το νησί μας και η χώρα παρανάλωμα πυρός. Για να κλείσει οριστικά η ΝΑΤΟική βάση της Σούδας. Για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Κανείς φαντάρος έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας».




Της Σεμίνας ΔΙΓΕΝΗ απο τον "Ριζοσπαστη" ΣΚ 










11 σχόλια:

  1. Οι άνθρωποι αυτοί σκύλευσαν τις μνήμες μας, έφτυσαν πάνω στο αίμα και στους τάφους των πληβειακών στρωμάτων του τόπου μας που θυσιάστηκαν στους μεγάλους κοινωνικούς και εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας. «Καρπώθηκαν το αίμα των άλλων» - το δικό μας αίμα. Γιατί η Μεγάλη Επανάσταση των Ελλήνων δεν τους ανήκει, δεν τους ανήκε ποτέ. Ούτε σ` αυτούς – τους αφεντάδες – ούτε και στα κοπέλια τους: σ` εκείνο το θλιβερό και δύσοσμο πολτό από λουμπεναριά και κυρ – Παντελήδες που έχουν την άγνοια ή το θράσος να κατηγορούν τους κομμουνιστές για έλλειψη πατριωτισμού! «Τους πατριώτες οι πατριδεμπόροι» - κατά το μεγάλο Βάρναλη. Δεν τη θέλησαν την επανάσταση – κι όταν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν ήταν για να προστατέψουν και να εδραιώσουν τα δικά τους συμφέροντα. Έδιωξαν από πάνω τους σα μίασμα ο,τιδήποτε μπορούσε να τη θυμίζει, όταν τα μάζεψαν κι έφυγαν από τη χώρα το σκληρό Απρίλη του `41, κι έμεινε μόνη της η εργατική τάξη και το κόμμα της να βγάλει το ναζιστικό φίδι από την τρύπα∙ και τόβγαλε και το σκότωσε, σαν την λαϊκή και κοσμαγάπητη εκείνη εκδοχή του Μεγαλέξαντρου (όχι αυτή του στρατηλάτη και καταχτητή που λατρεύουν οι μακονομάχοι) που συμβολίζει για τον απλό κόσμο τον αγωνιστή της ελευθερίας.https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/2648-epeteiako-kai-orgismeno Οπορτουνιστικές αρλούμπες σε συνέχειες. Δεν ήταν αστική η επανάσταση του 1821 συνεχίζουμε να έχουμε ...ΦΕΟΥΔΑΡΧΊΑ...σύμφωνα με τους Μανιαδάκηδες. Το Ναζιστικό φίδι ήταν σύμμαχος της Αστικής τάξης συνεχίζαμε να έχουμε Καπιταλισμό την περίοδο 1941 44 και το τμήμα της Αστικής τάξης που έφυγε στην Αίγυπτο άφησε ένα ...αντιφασιστικό... παράθυρο ανοιχτό που το χρειάστηκαν μετά το 1943 στην πάσα που θα τους έκανε ο οπορτουνισμός. Η Απόδειξη για την ορθότητα της ανάλυσης του ΚΚΕ για το 1821 έρχεται θαυμάσια απο τους Μανιαδάκηδες που η αστική τάξη τους έβγαλε για να θολώσει τα νερά. Ετσουξε πολύ μαζί με το Ντοκιμαντέρ του Κόμματος. Περαστικά στην Κυρία Μόσχου και στον ...ιστορικό.... της αυγής των ...συντακτών.... του σύριζα. Τον καπιταλισμό υπηρετούν με λύσσα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ανοιχτή στρατιωτική δικτατορία του 1967 ασφαλώς εξυπηρετούσε τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σαν επικεφαλής δύναμη στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα στα πλαίσια του Αντικομουνιστικού αγώνα ενάντια στην ΕΣΣΔ. Ο Πρώτος λόγος όμως ήταν να λύσουν τις διαφορές τους τμήματα της αστικής τάξης που είχαν ενωθεί στον ταξικό πόλεμο ενάντια στον ΔΣΕ. Επαιξε καθοριστικό ρόλο και στην καταστροφή της Κύπρου που όμως είχε ξεκινήσει απο το 1955 τουλάχιστον. Το ίδιο ρόλο έπαιξαν και απο την άλλη μεριά οι Τούρκοι με τον Ντενκτάς. Ασφαλώς και πρέπει να αγωνιστούμε για την έξοδο απο την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει και αλλαγή τάξης στην εξουσία για να μην ωφεληθούν τμήματα της αστικής τάξης εθνικιστές φασίστες και άλλος ιμπεριαλιστικός οργανισμός Ρωσία Κίνα Ιραν κ.α. Το σχόλιο μου δεν αφορά την Σεμίνα που μία χαρά τα γράφει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://iskra.gr/%ce%bf-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%ae%ce%bb%ce%b8%ce%b5-%ce%b1%ce%bd-%ce%bf%cf%85%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1/ Εδώ έχουμε τα φερέφωνα του Ρωσικού Ιμπεριαλισμού που ετοιμάζονται να αιματοκυλήσουν τον λαό της Ουκρανίας σε Ιμπεριαλιστικό πόλεμο με το τμήμα της αστικής τάξης της Ουκρανίας που είναι με ΝΑΤΟ Ε.Ε και ΗΠΑ. Ο Λαός της Ουκρανίας θα πληρώσει το τίμημα της ολοκλήρωσης της ανατροπής του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ πριν 30 χρόνια για το ποιός ιμπεριαλιστής θα πάρει μεγαλύτερο μερίδιο απο την λεία βουτηγμένο στο αίμα του. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ....https://www.e-prologos.gr/%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B6%CE%AD%CE%B2%CE%B3%CE%BF%CF%82-1821-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BE%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%82/Η Ελλάδα δεν είχε ακόμα απελευθερωθεί απ’ τους Τούρκους δυνάστες. Οι λαϊκές μάζες σε απελπισμένη πάλη με τις σουλτανικές ορδές διεκδικούσαν «ή τη νίκη ή τη θανή», όπως λέει ο ποιητής. Μα σύγχρονα οι εμποροκοτζαμπάσηδες έπλεκαν τις καινούριες αλυσίδες του ξένου κεφαλαίου, που στα μετεπαναστατικά χρόνια αποστράγγιζε τον ελληνικό λαό και έκανε εικονική τη λευτεριά του, αποτραβούσαν το έθνος απ’ την τροχιά της προοδευτικής, επαναστατικής κίνησης και τόριχναν στην αγκαλιά της αντεπανάστασης στα χρόνια που οι λαϊκές μάζες ξαγόραζαν με αιματηρές εκατόμβες την εθνική λευτεριά, οι εμποροκοτζαμπάσηδες πρόδιναν αυτή τη λευτεριά στους ξένους κεφαλαιούχους. Απ΄ το 1821 μέχρι σήμερα συνεχίζουν το έργο της προδοσίας των εθνικών αγώνων του 1821 και σήμερα κυριαρχούν ουσιαστικά στην Ελλάδα οι ξένοι δυνάστες. Οι ξένοι ιμπεριαλιστές που την τυραννική τους δεσποτεία την εκφράζουν καθημερινά η Πάουερ, η Ούλεν, ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος και το άλλο πολυπλόκαμο δίχτυ της εκμετάλλευσης, σε στενή συνεργασία με την ελληνική πλουτοκρατία, καταδυναστεύουν οικονομικά, πολιτικά, εθνικά τον ελληνικό λαό και η χώρα βρίσκεται στην υπηρεσία της αντίδρασης.

    Προδομένη η υπόθεση των αγωνιστών του 1821 περιμένει την ολοκλήρωσή της. Το σύγχρονο επαναστατικό κίνημα του εργαζόμενου έθνους, καθοδηγημένο απ’ το προλεταριάτο, κληρονόμο των εθνικών αγώνων, θα απαλλάξει τη χώρα απ’ την εξάρτηση του ξένου κεφαλαίου και απ’ τους ντόπιους εκμεταλλευτές και θ’ ανοίξει το δρόμο για να ανυψωθεί ο ελληνικός λαός, για να ανθίσει ο εθνικός του πολιτισμός. («Ριζοσπάστης» 25/3/1936, «Ο Ρίζος της Δευτέρας» 24/3/1947, Αθηνα)

    *Ο Γιάννης Ζέβγος γεννήθηκε το 1897 στη Δόριζα Αρκαδίας, ήταν μέλος του Π.Γ. του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΕΑΜ. Δολοφονήθηκε στις 20/3/1947 στη Θεσσαλονίκη από τους μοναρχοφασίστες....... Το μόνο που θα συμπληρώσω είναι πως δολοφονήθηκε το 1947 απο τους καπιταλιστές που δεν ανατρέψαμε τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 κατά την αποχώρηση των Γερμανών επειδή μεσολαβούσε ένα ...στάδιο....https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αραγε, το παλληκάρι, που έγραψε αυτό το ενδιαφέρον άρθρο περί «ψηφιακού Λεβιάθαν», να γνωρίζει ότι ο … «πολυσχιδής» «ορκωτός λογιστής (golden boy) της πολυεθνικής ελεγκτικής εταιρείας Grant-Thornton, (σημ. Σ.τ.Τ.: και επί 21 χρόνια πρόεδρός της!) αναπληρωτής γραμματέας παραγωγικών τομέων της Νέας Δημοκρατίας, αντιπρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων και αρθρογράφος της εφημερίδας “Παραπολιτικά”» , ήταν μέχρι το ~89 μέλος της ΚΟΒ του ΚΚΕ στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών;
    Δεν είναι μόνο ο Θεοδωρικάκος, ο Λαζαρίδης, κλπ.!
    Καταλάβατε τώρα γιατί τα γκουμμούνια είχανε φαγωθεί να κάψουμε τους φακέλους το ‘89;
    Θέλανε να σβήσουνε τα ίχνη τους και να ξαμολυθούνε ούλοι τους να διαβρώσουνε τον Καπιταλισμό!
    Ρε, το ΚΚΕ πρέπει να λειτουργεί μυστική ...κόβα(!) μέσα στη Νέα Δημοκρατία, κι εμείς οι πούροι δεξιοί κοιμώμαστε!
    Για ν’ αρχίσουμε να ψαχνώμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://www.imerodromos.gr/nikos-mpelogiannis-etsi-agapame-emeis-tin-ellada-2/ Επιλεκτική αμνησία απο τον Κύριο Μπογιόπουλο και τον ....ημερόδρομο..... Αναφέρει για το βιβλίο του Μπελογιάννη για το ξένο κεφάλαιο στη χώρα προσπαθώντας να σερβίρει το παραμύθι του για ...εξάρτηση.... αποικία.... για να δικαιολογήσει την θεωρία των ...σταδίων... που πρεσβεύει. Ο Μπελογιάννης αναφέρει για Ελληνικό Ιμπεριαλισμό που το 1912 μαζί με Σερβικό και Βουλγάρικο όρμησαν στην Μακεδονία και έσφαξαν εθνότητες που ζούσαν για αιώνες εκεί. Αναφέρει πως το 1922 η εξουσία κυκλοφορούσε ορφανή στους δρόμους και πως αν υπήρχε Μπολσεβίκικο ΚΚΕ θα μπορούσε να διεκδικήσει την εξουσία. Ξεχνάει να μας πει ότι εκτελέστηκε απο τον Αριστερό Πλαστήρα και πως η ...ΕΔΑ... αρνήθηκε την υποψηφιότητα του με λύσσα και κανείς βουλευτής δεν παραβρέθηκε στην δίκη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είχε πέσει στα χέρια της Ασφάλειας στις 20 Δεκέμβρη 1950. Τον συνέλαβαν μόλις μπήκε στο σπίτι της οδού Πλαπούτα 30, κοντά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, που λειτουργούσε ως γιάφκα του παράνομου κομματικού μηχανισμού. Η ύπαρξη της παράνομης Οργάνωσης ερχόταν σε αντίθεση, υπονόμευε και εξουδετέρωνε σε εκείνες τις συνθήκες το στόχο είτε υποκατάστασης του ΚΚΕ από ένα νέο αλλά υποταγμένο στο σύστημα ΚΚ, είτε απορρόφησής του από την ΕΔΑhttps://www.902.gr/eidisi/politiki/255180/kke-ehei-rizes-sto-lao-potismenes-me-aima ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ...Η κατάσταση αυτή δεν ήρθε ξαφνικά. Κάτω από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα, επί δεκαετίες υποβαθμίστηκε σκόπιμα το ΕΣΥ και ενισχύθηκαν οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας. Η κατάσταση χειροτέρευσε δραματικά με τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και τώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει τη χαριστική βολή με την καταστροφική «Σύμπραξη» Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Η ίδια πολιτική εφαρμόστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις.– Στην ισότιμη, δωρεάν διανομή των εμβολίων με σπάσιμο των πατεντών, διεθνή συνεργασία και εθνική παραγωγή, με ταχύτητα και προτεραιότητα στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο, από ένα ενιαίο κέντρο εμβολιασμών, με ευθύνη της Πολιτείας.https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/ygeia/2649-yparxei-allos-dromos-stin-ygeia...... Αλλο ένα πασόκικο γκρουπούσκουλο σε ρόλο αναχώματος στην κοινωνική συμμαχία. ...Νεοφιλελεύθερο.... και όχι καπιταλιστικό το δόγμα που μας οδήγησε μέχρι εδώ τα 46 χρόνια της ...μεταπολίτευσης.... άσχετα με το ότι τα 23 χρόνια ήταν με Αριστερές κυβερνήσεις. Επιλεκτική αμνησία για τα Πασόκια. Και βέβαια το παραμύθι με την πατέντα σε νέο σερβίρισμα ξεκομμένο απο την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του. Σύμφωνα με τα Γκρουπούσκουλα το κράτος πρέπει να αγοράσει την πατέντα με χρήματα των φορολογουμένων να μπουκώσει δηλαδή τα Μονοπώλια για να ευνοηθούν και οι Καπιταλιστές που θίγονται στην χώρα και αυτό το σερβίρουν σαν λύση δήθεν για τον λαό. Στόχος η εξυπηρέτηση των Φαρμακοβιομηχάνων που τα συμφέροντα τους θίγονται στην Ε.Ε και θέλουν επιστροφή στον εθνικό καπιταλισμό και αλλαγή Ιμπεριαλιστικής συμμαχίας με Ρωσία Κίνα Ιραν Σε αυτό τον στόχο βρίσκονται αγκαλιασμένοι με Εθνικιστικές και Φασιστικές δυνάμεις. Κοινός τους στόχος η υπεράσπιση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και το ξέπλυμα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ που είναι το ίδιο ένοχοι για το έγκλημα με την Ν.Δ. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 31/03/1946

    Πραγματοποιούνται οι πρώτες εκλογές μετά την απελευθέρωση μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες βίας και νοθείας. Επισήμως, σε σύνολο εγγεγραμμένων 2.211.791, ψήφισαν 1.106.510. Η αποχή, στην οποία καλούσαν το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, παρά τις αφόρητες πιέσεις, ξεπέρασε το 50%. Ηταν, δε, πολύ μεγαλύτερη, αφού μεγάλος αριθμός πολιτών δεν είχε εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ πολλοί βασιλόφρονες διπλοψήφισαν. Εντούτοις, η Επιτροπή του ΟΗΕ διακήρυξε κυνικά ότι «το ποσοστό της αποχής της Αριστεράς δεν υπερέβαινε το 9,3%»! Στις εκλογές επικράτησε το Λαϊκό Κόμμα.

    Ανήμερα των εκλογών, ομάδα ενόπλων καταδιωκόμενων αγωνιστών επιτέθηκε κατά του Σταθμού Χωροφυλακής του Λιτόχωρου. Η ένοπλη διαμαρτυρία ενάντια στο αντιδραστικό καθεστώς της τρομοκρατίας και της βίας και της εκλογικής νοθείας ήταν προειδοποίηση προς την αντίδραση ότι δεν είναι δυνατό να δολοφονεί ατιμώρητα άοπλους πολίτες, γυναίκες και παιδιά.

    Η απόφαση τότε του ΚΚΕ και του ΕΑΜ για αποχή αποτέλεσε έκτοτε διαχρονικό ζήτημα διαπάλης μέσα στο Κόμμα και πολεμικής απ’ έξω. Οι επικριτές του ΚΚΕ, παραβλέποντας το πραγματικό πρόβλημα στην πολιτική του, δηλαδή τη μη τοποθέτηση του ζητήματος της εξουσίας ως άμεσου πολιτικού καθήκοντος και άρα τη μη σύνδεση της αποχής με τη γενίκευση της ένοπλης πάλης, θεωρούν ως μέγα πολιτικό λάθος την αποχή από τις εκλογές του 1946.Οι εκλογές αυτές χαρακτηρίστηκαν από αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις ως η «μεγάλη ευκαιρία» ώστε το ΚΚΕ να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο -όπως λένε- στο μεταπολεμικό αστικό πολιτικό σκηνικό. Για να στηρίξουν το σκεπτικό τους επικαλούνται τη συμμετοχή των κομμουνιστικών κομμάτων στις κυβερνήσεις Εθνικής Ενότητας, που σχηματίστηκαν σε σειρά από χώρες της δυτικής Ευρώπης, που ουσιαστικά βοήθησαν στην αποκατάσταση της σταθερότητας της εξουσίας του κεφαλαίου, όπως και στον ισχυρισμό ότι μια πιθανή συνεργασία με το λεγόμενο «Κέντρο» θα μπορούσε να αποκόψει τη λεγόμενη «Δεξιά» από το μονοπώλιο της εξουσίας.Ωστόσο, μια τέτοια προσέγγιση «ξεχνά» την κοινή ταξική ταυτότητα «Δεξιάς» - «Κέντρου», που αποδείχθηκε τόσο από τη δραστηριότητα του Γεωργίου Παπανδρέου που στο όνομα της λαοκρατίας ξεκίνησε τα Δεκεμβριανά, όσο και από το ρόλο των μετεμφυλιακών κυβερνήσεων του «Κέντρου».

    Οι οπορτουνιστικές δυνάμεις που δρούσαν και στο εσωτερικό του Κόμματος δεν άσκησαν κριτική στην αποχή με τη λογική της ανάγκης διάδοσης των θέσεων του ΚΚΕ για πάλη με όλα τα μέσα, όπως έκανε αργότερα η 3η Συνδιάσκεψη του Κόμματος (1950). Αντίθετα, η κριτική τους συνιστούσε την προϋπόθεση της διατύπωσης του «ειρηνικού, δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό». Επρόκειτο στην ουσία για την προώθηση μιας ρεφορμιστικής στρατηγικής στο κομμουνιστικό κίνημα, η οποία δε στηριζόταν στις ειδικές συνθήκες της μεταπολεμικής Ελλάδας (όπως υποστηρίζουν πολλοί από τους εισηγητές της), αλλά θεωρούσε ότι η ταξική πάλη στις σύγχρονες συνθήκες θα πρέπει να διεξάγεται μέσα στα πλαίσια του αστικού κοινοβουλευτισμού, απαλλαγμένη από τη χρήση της επαναστατικής βίας. Αυτό αποδεικνύεται και από την πολιτική θεωρία και πρακτική όσων πρωταγωνίστησαν στην κριτική για την αποχή από τις εκλογές του 1946 και αργότερα (1968) πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του λεγόμενου «ΚΚΕ Εσωτερικού». ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. https://www.imerodromos.gr/enas-chronos-choris-ton-manoli-glezo/ https://www.rizospastis.gr/story.do?id=7353108 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. https://prin.gr/2021/03/%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%ba%ce%b5-%ce%ba%ce%ba%ce%b5-21%ce%bf-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%b4%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%ce%bc%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac/ Η Απόγνωση στους φορείς των οπορτουνιστικών απόψεων είναι ξεκάθαρη 30 χρόνια μετά την λυτρωτική διάσπαση του1989 1991...Εχοντας πετάξει έξω τον Κεντριστικο οπορτουνισμό των Μανιαδάκηδων και την θεωρία των ...σταδίων... απο το 1995 έχουν χάσει τον συνδετικό κρίκο που γεννούσε τον οπορτουνισμό μέσα στις γραμμές του ΚΚΕ. Κοινωνική Συμμαχία λοιπόν και συμμετοχή στο αστικό κοινοβούλιο με θέσεις εργατικής λαικής αντιπολίτευσης όσο οι καπιταλιστές έχουν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στα χέρια τους Ας Σκούζουν αγκαλιασμένοι οι Τροτσκιστές του ΝΑΡ με τους Μανιαδάκηδες το Λαφαζαναίικο τον σύριζα και ολόκληρη την ...πασοκάρα... ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή