Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Στο Κόμμα για το 21ο Συνέδριο του

 


Έχω πει ότι από μικρός είχα προοδευτικές καταβολές, κυρίως απ' τον πατέρα μου που ήταν  αριστερός, όσο αριστερός μπορεί να είναι κάποιος που κατάγεται από βαθειά θρησκευάμενη οικογένεια, με πατέρα παπά και βασιλικό, αδερφό θεολόγο, άλλο αδερφό παπά, αδερφή χατζίνα και τα υπόλοιπα αδέρφια που ξημεροβραδιαζότανε στις εκκλησίες και ήταν οι καλύτεροι ψαλτάδες (αγόρια και κορίτσια). Ομως καθώς ήταν πανέξυπνος άνθρωπος και έζησε την κατοχή, την αντίσταση και τον δοσιλογισμό κατάλαβε τη σαπίλα της αστικής τάξης, σιχάθηκε την αδικία, εντυπωσιάστηκε από τα κατορθώματα της Σοβιετικής Ενωσης και την μαγκιά του Στάλιν και έγινε συνοδοιπόρος. Αυτός μας εμφύσησε μερικά από τα χαρίσματα των Κομμουνιστών, όχι κάνοντας μας κήρυγματα αλλά με την στάση ζωής και τις αντιδράσεις του απέναντι στις προσπάθειες του συστήματος να μας κάνει εθνικόφρονες και φασίστες.

Από μικρός άρχισα να αμφιβάλω για την θρησκεία αν και η μάνα μου ήταν θρησκόληπτη και προσπαθούσε με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να μας πείσει για την ύπαρξη του Θεού για θαύματα και οράματα και για όλα που χρησιμοποιούν οι φανατισμένοι για να προσεταιρίσουν στην πίστη τους τους διστακτικούς.
Δεν μπορούσα με κανένα τρόπο να καταλάβω γιατί να υπάρχει αιώνια κόλαση, όπου πήγαιναν οι αμαρτωλοί που δεν πρόλαβαν να μετανοιώσουν και να κοινωνήσουν  και πού βρίσκεται η συγνώμη και η συγχώρεση αυτού του πανάγαθου όντος που ισχυρίζονται πως είναι ο θεός. Μια φορά μάλιστα ρώτησα και έναν εξαιρετικό ιερέα τον μητροπολίτη Ειρηναίο και αυτός ειλικρινέστατα μου είπε ότι δεν ήξερε τι να μου απαντήσει.

Αυτός που με βοήθησε να ξεδιαλυνω τα πράγματα ήταν ο Καζαντζάκης. Πρώτα με το "ο Χριστός ξανασταυρώνεται" και μετά με το "ταξιδεύοντας στη Ρουσία" 
Νομίζω πως το "ο Χριστός ξανασταυρώνεται" είναι ένα επικό και βαθειά θρησκευτικό έργο. Βάζει με τρομερή δεξιοτεχνία τα πράγματα στη θέση τους και υποδεικνύει αδιάψευστα πως θα έπρεπε να είναι ο Χριστιανισμός αν ήθελε να έχει κάποια χρησιμότητα.
Το ταξιδεύοντας στη Ρουσία πληροφορεί τον κόσμο ποια είναι η προσπάθεια οικοδόμησης του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους, την θέληση για μια πιο δίκαιη κοινωνία, τις δυσκολίες και τον τιτάνιο αγώνα των πιονιερων της επανάστασης. Αλλά κυρίως είναι διάχυτη και αρκετά εκλαϊκευμένη σ' αυτό το βιβλίο η μαρξιστική κοσμοθεωρία. Το επόμενα βιβλία που με έμπασαν στην επαναστατική θεωρία, ήταν το "κομμουνιστικό μανιφέστο" των Μαρξ και Ενγκελς και "οι αρχές της φιλοσοφίας" του Πούλιτζερ. Τα δύο τελευταία τα μελέτησα στο Παρίσι όταν έψαχνα και τις τελευταίες ωθήσεις για να γίνω συνειδητός κομμουνιστής.

Ένα μεγάλο φρένο στην πορεία προς το φως ήταν η στρατιωτική μου θητεία. Εγινα έφεδρος ανθυπολοχαγός και υπηρέτησα στην Κρήτη στα ΤΕΑ. 
Από την αρχή μέχρι το τέλος της θητείας, το μοτίβο της εκπαίδευσης, της προπαγάνδας και των ασκήσεων ήταν αισχρά αντικομμουνιστικό και φασιστικό. Φανταστείτε ότι υπηρέτησα από τον Γενάρη του 65 μέχρι αρχές Απρίλη του 67, απολύθηκα δηλαδή λίγο πριν την επιβολή της δικτατορίας. Ομως και μέσα σε αυτό το άκρως αντιδραστικό περιβάλλον, δύο τρεις σκέψεις, πράξεις και αντιδράσεις μου έδειχναν ότι κάτι με έτρωγε, ότι κάτι μέσα μου με προετοίμαζε για άλλα πράγματα πιο προοδευτικά, πιο φωτεινά: 
Στην σχολή εφέδρων αξιωματικών, στα μαθήματα πολεμικής τέχνης, στα οποία σημειωτέον ήμουν αρκετά καλός και επιμελής γιατί μου άρεσαν πολύ, σκεφτόμουν ενστικτώδικα ότι πρέπει να τα μάθω καλά γιατί κάποτε θα μπορούσαν να μου χρησιμεύσουν σε άλλα πράγματα και συγκεκριμένα σε μια επανάσταση.
Δεν έδωσα ποτέ καμμία πληροφορία στην υπηρεσία για τις κινήσεις των Κομμουνιστών στα χωριά που ήταν στην δικαιοδοσία μου, αν και δεν έλειπαν οι ρουφιάνοι που κάρφωναν για περιοδείες, συγκεντρώσεις και άλλες δραστηριότητες του παράνομου τότε ΚΚΕ που δρούσε μέσα από την ΕΔΑ. Θυμάμαι στην Κάνδανο που ο αρχιρουφιάνος του χωριού ήρθε και μου κάρφωσε πως το στέλεχος της ΕΔΑ Ηλιάκης είχε κάνει περιοδεία και μίλησε στο καφενείο και μου είπε ότι ήμουν υποχρεωμένος να το αναφέρω στην μονάδα. Εγώ φυσικά τον έγραψα, όταν όμως κατέβηκε στα Χανιά πήγε στο τάγμα και ρώτησε τον διοικητή αν διαβίβασα τη ρουφιανιά. Όταν μετά μια δυο μέρες πήγα στο γραφείο του μου είπε μισοαστεία μισοπονηρά: ήρθε ο μπογδάνος και μου είπε για τον Ηλιάκη. Εσύ γιατί δεν μου το ανέφερες; Το ξέχασα κύριε ταγματάρχη. Εχεις θυμηθεί να μου μεταβιβάσεις καμμιά καταγγελία μέχρι τώρα; Πολύ ασθενή μνήμη έχεις Τζατζάνη. Για πες μου τώρα ποιο ήταν το γκομενάκι που κάνατε βόλτα στου Μπόλαρη (νιφοπάζαρο) το Σάββατο; και η κουβέντα έληξε εκεί. Αυτός ο ταγματάρχης ήταν ένας σχετικά καλός και προοδευτικός άνθρωπος ήταν αυτός που μου απαγόρευσε να ταξιδέψω με το πλοίο απο Ηράκλειο τη βραδιά που βούλιαξε και έτσι τη γλύτωσα και του χρωστάω τη ζωή μου. 
Για τον Ηλιάκη που σας έλεγα ήταν ένας τρομερός Κομμουνιστής που πέθανε πριν λίγα χρόνια. Τον γνώρισα το 2010 που πήγαμε με τους αντιστασιακούς εκδρομή προσκύνημα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κεντρική Ευρώπη. Γέρος, πάνω από τα 80, ήταν η ψυχή του πούλμαν όλο τραγούδι και καλαμπούρι, γίναμε φίλοι, του είπα την ιστορία με τη ρουφιανιά το πήρε ελαφριά και γελάσαμε πολύ.

Αλλα περιστατικά που ήταν σημάδια ότι κάτι με βασάνιζε και με έσπρωχνε προς το προοδευτικό κίνημα:
Στην σχολή αξιωματικών στο Ηράκλειο, είχαμε κάνει μια ομάδα που έκρυβε τα Νέα στις σκοπιές,  (ήταν τότε κεντρώα εφημερίδα αλλά απαγορευμένη στο στρατο), και έτσι την διαβάζαμε όταν φυλάμε σκοπιά και μαθαίναμε τι γινόταν στην πολιτική ζωή του τόπου και ιδιαίτερα τη δραστηριότητα του Ανδρέα που περνιότανε τότε για υπερεπαναστάτης.
Η όταν σαν αξιωματικός έκανα στους φαντάρους ΕΗΔ (εθνική ηθική διαπαιδαγώγηση-αντικομμουνιστική προπαγάνδα στην ουσία), περνάγαμε την ώρα λέγοντας ανέκδοτα όταν δεν παρακολουθούσε το μάθημα ανώτερος αξιωματικός, ή όταν υπήρχε κάποιος τους έλεγα παραμύθια και υπερβολές ώστε να μην τις πιστεύει κανείς π.χ. ότι οι κομμουνιστές μαγείρευαν με κρεμμυδάκια και πατάτες και έτρωγαν τα παιδιά τους και άλλα τέτοια τερατώδη. Την μεγαλύτερη πλάκα μ' αυτές τις ιστορίες την έσπαγε ένας φαντάρος, Παναγιωτίδη τον λέγανε, χαρακτηρισμένος κομμουνιστής που ήταν από τους πιο ευσυνείδητους στρατιώτες και καλός μου φίλος. Οταν έλεγα τα παραμύθια γελούσε δυνατά και με ρώταγε: αλήθεια ρε δόκιμε στιφάδο τα έκαναν τα παιδιά τους, κανέλλα τους έβαζαν;
Και ο ταγματάρχης που παρακολουθούσε το μάθημα με έπαιρνε παράμερα και μου έλεγε: Ε όχι κι έτσι ρε Αλέκο, τα παραλές και δεν θα σε πιστεύουν. Όχι κύριε ταγματάρχη και λίγα τους λέω. Την άλλη φορά θα τους πω πως τα περνάγανε κι απ' το μίξερ.
Τη μέρα που έγινε η δικτατορία το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν: ρε τι κωλόφαρδος που είμαι που απολύθηκα. Φαντάσου να ήμουν αξιωματικός και να με διέταζαν να πάω στα χωριά του Σελίνου να επιβάλλω την δικτατορία. Σίγουρα θα αρνιόμουν και θα με εκτελούσαν.

Από το 67 μέχρι αρχές του 71 που φύγαμε για τη Γαλλία μου καθόταν στο στομάχι το δικτατορικό καθεστώς. Ακουγα μπι μπι σι και Ντόιτσε Βέλε, φωνή της αλήθειας, διάβαζα κομμουνιστικές προκηρύξεις και παράνομα έντυπα και έβαζα στη διαπασών τραγούδια του Θεοδωράκη και άλλες προοδευτικές μουσικές. Πήγα και στην κηδεία του γέρο παπανδρέου που εξελίχτηκε σε αντιδικτατορική διαδήλωση.
Η πρώτη μου επαφή  με το ταξικό κίνημα στη Γαλλία, ήταν σε  ένα συλλαλητήριο ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ που έλαβα μέρος λίγο μετά την άφιξη μου στο Παρίση. Σε μια απ' τις μεγαλύτερες πλατείες της πόλης, μια θάλασσα από ενθουσιώδεις διαδηλωτές και στην μέση ένα κάρο και επάνω να βγάζουν πύρηνους λόγους ο Υβ Μοντάν, η Ανούκ Αιμέ, ο Σερζ Ρετζιανί η Σιμόν Σινιορέ κ.α. Κάθε τόσο από κάτω να κραυγάζουν συνθήματα, με κυριότερο το  "Νίξον δολοφόνε Πομπιντού συνένοχε" κι εγώ να παρακολουθώ εκστασιασμένος μετά τη μαυρίλα και τον  φασισμό  των συνταγματαρχών και της αμερικακρατιας στην Ελλάδα. Πάει τέλειωσε σκέφτόμουν, εδώ είναι η θέση μου στο κίνημα, τη διαμαρτυρία, τον ξεσηκωμό. Αξέχαστες στιγμές γεμάτες συγκίνηση, ενθουσιασμό, αποφασιστικότητα και μεγάλη διάθεση για αγώνες.
Αμέσως μετά τη γέννηση του πρώτου μας παιδιού, μας έδωσαν σπίτι σε ένα προάστιο στο βόρειο Παρίσι, το Στάιν. Ήταν ένα συγκρότημα πολυκατοικιών με πλατείες, παιδικές χαρές, πάρκα και μαγαζιά γύρω γύρω.  

Κάθε Σάββατο που κατέβαινα για ψώνια έβλεπα στην είσοδο της πολυκατοικίας τους Γάλλους Κομμουνιστές που πουλούσαν την κυριακάτικη Ουμανιτέ, αντίστοιχη με τον τον Ρίζο της Κυριακής. Εγώ την αγόραζα και στεκόμουν για λίγο να κουβεντιάσω μαζί τους γιατί μου άρεσε η εγκαρδιότητα, η ευγένεια και συντροφικότητα τους. Πες πες με έπεισαν να γίνω μέλος του ΓΚΚ. Στις συνεδριάσεις της οργάνωσης με γοήτευε ο τρόπος που μιλούσαν η αρτιότητα του λόγου και των επιχειρημάτων και η σημασία και σοβαρότητα που αντιμετώπιζαν τις άπειρες ερωτήσεις μου και με τι κατανόηση προσπαθούσαν να μου εξηγούν τα πάντα, να λύνουν όλες τις απορίες μου.
Ένα βράδυ μου χτύπησαν την πόρτα και όταν τους άνοιξα μου είπαν αλαφιασμένοι πως έπρεπε να πάω μαζί τους γιατί υπήρχε πρόβλημα στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής. Μπήκαμε πεντ' έξη άτομα σε ένα αυτοκίνητο και στο δρόμο έμαθα ότι είχαν πληροφορίες πως οι φασίστες ετοιμαζόταν να χτυπήσουν εκείνο το βράδυ και ότι έπρεπε να υπερασπιστούμε το Κόμμα. Όταν φθάσαμε είδα πάνω από εκατό χιλιάδες ανθρώπους να περιφρουρούν την έδρα του Κόμματος τους, έχοντας στην πρώτη γραμμή άμυνας τους, γίγαντες σαν ντουλάπες μεταλλεργάτες, κάτι ανάλογο με τους δικούς μας οικοδόμους. Περιττό να πω πως ότι δεν τόλμησαν να πλησιάσουν ούτε από μακριά οι φασίστες, οι μπάτσοι, οι προβοκάτορες και τα άλλα μπουμπούκια, που όπως και στην Ελλάδα σήμερα, χρησιμοποιούσε κατά κόρον η αστική τάξη της Γαλλίας για να κάνει τη δουλειά της.
Σιγά σιγά έγινα ενεργός μαχητής του κόμματος, έγινα μέλος του συνδικάτου των κατοίκων της πανεπιστημιουπολης που πήγαμε αργότερα, της κομμουνιστικής νεολαίας, και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οταν άρχισε να γίνεται εμφανώς οπορτουνιστικό το ΓΚΚ, άρχισα με ομιλίες και εισηγήσεις στην οργάνωση και στα ανώτερα όργανα που ήμουν εκλεγμενος να αγωνίζομαι για τον σωστό προσανατολισμό του κόμματος μέχρι που έμεινα ένας από τους λίγους που εξακολουθούσε να μάχεται και να προσπαθεί να κρατήσει την σπίθα αναμένη, ως τον καιρό που έφυγα για Ελλάδα και έκοψα κάθε επαφή.

Εκεί στην Γαλλία γνώρισα πολύ αξιόλογους ανθρώπους όπως τον Ζακ Ντυκλώ, ένα παλιό αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, άνθρωπο με αρχές και πίστη στον Μαρξισμό Λενινισμό, απίθανο ρήτορα και τρομερά πειστικό ομιλητή, τον Ζαν Καναπά υπέρμαχο του Ευρωκομμουνισμού, διευθυντή της Ουμανιτέ, που όταν πέθανε και πήγαν να πάρουν τα πράγματα του απ' το νοσοκομείο βρήκαν την εφημερίδα της προηγούμενης που είχε γράψει στο περιθώριο. "Ρε γαμώτο πεθαίνω και δεν προλαβαίνω να τελειώσω το άρθρο για την ανάγκη να φτιάξουμε ένα σοσιαλισμό στα χρώματα της Γαλλίας".
Γνώρισα επίσης μερικούς υπέροχους Γάλλους συντρόφους στην Πανεπιστημιούπολη του Αντονί:
Τον Ζαν Ζοέλ Λεμαρσάν, αυτόν που με σύστησε στην πρώτη μου δουλειά, διανοούμενο, ωραίο παιδί, θερμό κομμουνιστή με γυναίκα γιουγκοσλάβα πρώην νταλικέρισσα. Τώρα έχει φύγει απ' το Κόμμα, είναι οπαδός του Μελανσον και γράφει ποιήματα, τον έχω και φίλο στο φβ.

Τους Ντίπον που σπούδαζαν γιατροί και έμαθαν να κάνουν ενέσεις στο πωπό της Γεωργίας. Εκαναν με μαρκαδόρο ένα σταυρό και στο πάνω τεταρτημόριο έριχναν την ένεση. Μια φορά με άφησαν να κάνω κι εγώ μία χωρίς να το πάρει χαμπάρι η Γεωργία.
Τους Φουασίδες ένα ωραίο ζευγάρι, αυτός ένας στιβαρός ξανθός Γάλλος που μια φορά με έσωσε από ένα γκουανταλουπέζο γίγαντα που με έδερνε γιατί δεν του άρεσε η φάτσα μου επειδή  ήμουν κομμουνιστής. Μην ξαναπειράξεις τον Αλεκό, του είπε γιατί θα σου σπάσω τα μούτρα. Και από τότε δεν τόλμησε να μου ξανακολήσει. Ηρθανε και στην Ελλάδα στα βαφτίσια της Χρυσούλας.
Οι Τιερίδες, αυτός ένας καλόκαρδος μπουλούκος ανώτερο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών που πάντα γελούσε και όταν του τα έχωνα για την οππουρτινιστική στροφή του κόμματος μου έλεγε πως είμαι χαζός και δεν καταλαβαίνω από πολιτική. Η γυναίκα του η Ζοζέτ, κορσικανή βιβλιοθηκάριος, ερχόταν σπίτι και ξετσικάλιζε γιατί τρελαινόταν για την Ελληνική κουζινα. Μας φιλοξένησαν και στο πατρικό τους στο Ντουαρνενέ κομόπωλη δίπλα στην Τουλόν όπου φχαριστηθήκαμε γαλλικά φαγητά, εγκαρδιότητα και συμπάθεια.

Τέλος θα πω για ένα ζευγάρι που έμενε από πάνω μας στο τελευταίο σπίτι που είχαμε για ένα χρόνο πριν φύγουμε Ελλάδα. Αυτός οδηγός φορτηγού και η γυναίκα του ταμίας σε σούπερ μάρκετ. Φιλοκομματικός γίναμε κολλητοί όταν του χτύπησα την πόρτα για να του πουλήσω την Ουμανιτέ. Οταν έφυγε η Γεωργία με τα παιδιά και έμεινα εγώ για να μαζέψω τα πράγματα και να κάνω τις τελευταίες δουλειές με υιοθέτησαν κυριολεκτικά. Δεν με άφησαν ούτε ένα βράδυ μόνο μου, ερχόταν και με έπαιρναν με το ζόρι, με τραπέζωναν και με κρατούσαν μέχρι αργά παίζοντας βελάκια και επιτραπέζια για να μην στενοχωριέμαι.
Στο τέλος όπως είπα είχα μείνει ένας από τους λίγους πιστούς στις αρχές του Μαρξισμού Λενινισμού να προσπαθώ μαζί με ελάχιστους συντρόφους να βγάλω σε πέρας την κομματική δουλειά σε ολόκληρη την περιοχή που είχε την ευθύνη η οργάνωση μου.
Θυμάμαι με συγκίνηση ένα παλαίμαχο Κομμουνιστή που μου εκμυστηρεύτηκε ένα κυριακάτικο πρωινό την ώρα που αγόραζε την Ουμανιτέ."Δεν με νοιάζει τι λέει η ηγεσία του Κόμματος, όμως εγώ και άλλοι σύντροφοι φυλάμε στα σεντούκια τα όπλα που χρησιμοποιούσαμε στην αντίσταση για ώρα ανάγκης", εννοώντας ότι η μετάβαση στον σοσιαλισμό δεν γίνεται με τα κοινά προγράμματα με τους οππορτουνιστές, αλλά με ένοπλη επανάσταση.
Όμως κι εδώ έτσι κι εκεί ο σοσιαλδημοκράτης Μιτεράν κατάφερε να ξεδοντιάσει το ταξικό κίνημα να το φέρει στα μέτρα της αντίδρασης, έτσι που να μπορέσει να το τσακίσει η αστική τάξη της Γαλλίας.
Στο Ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα εντάχθηκα 2 χρόνια μετά τον ερχομό μου στη Γαλλία.  Στην αρχή ήμουν μπερδεμένος γιατί ήξερα ότι υπήρχαν δύο κόμματα και εγώ έψαχνα να βρω και να συνδεθώ με το Κόμμα που ήταν με την Σοβιετική Ενωση. Όπου βρισκόμουν ζητούσα να έρθω σε επαφή με κάποιον εκπρόσωπο του Κόμματος αλλά αυτοί με απέφευγαν, μάλλον ήξεραν για την στρατιωτική μου θητεία και ότι υπηρέτησα έφεδρος αξιωματικός στα ΤΕΑ. 
Στην Πανεπιστημιούπολη είχα φίλους δύο Ελληνες Κομμουνιστές, ο ένας ήταν ο άντρας της συντρόφισσας Χαρούλας που είμαστε τώρα φίλοι στο φβ. Αυτοί οι δύο λοιπόν μετά από πολλά παρακάλια και αφού διαπίστωσαν ότι ήμουν πιστός και έτοιμος για να μπω στο Κόμμα με έφεραν σε επαφή με ένα στέλεχος του Παρισιού, τον Μπάρμπα Μήτσο. Ενα ηλικιωμένο λεβέντη θερμό κομμουνιστή που ήταν στο Παρίσι από την αρχή της δικτατορίας και δούλευε τσαγκάρης. Αυτός με διαπαιδαγώγησε στις αρχές λειτουργίας του Κόμματος και με προετοίμασε να γίνω μέλος του.

Και έφτασε η μεγάλη στιγμή που τόσο περίμενα, να ενταχθώ στο ΚΚΕ.

 Ήταν Κυριακή θυμάμαι και είχε οριστεί να γίνει η συνέλευση στις 3 το απόγευμα  στην Πανεπιστημιούπολη στο δωμάτιο ενός από τους από τους δύο συντρόφους που με είχαν φέρει σε επαφή με το Κόμμα. Το μεσημέρι καθίσαμε να φάμε με τον Κώστα  και άλλους φιλους και είχαμε μύδια σαγανάκι που πήγαιναν πολύ με ουζάκι. Ποτηράκι το ποτηράκι, να μην σας τα πολυλογώ, έγινα λιώμα, πως να πάω στην συνέλευση, την έχασα και είμουν απαρηγόρητος πιστεύοντας ότι ούτε στα μάτια τους πια δεν θα ήθελαν να με δουν. Όμως με συγχώρεσαν και με έκαναν μέλος του Κόμματος και έτσι άρχισε η Κομματική μου ζωή.
Εκεί στο Παρίσι έγινα στέλεχος και είχα μια πλούσια δραστηριότητα και πολλές εμπειρίες. Κάποτε θα τα γράψω με λεπτομέρειες, εδώ θα αναφέρω δύο τρία πράγματα μόνο για να μη σας τρώω τον χρόνο με ιστορίες που μπορεί να είναι για σας ανούσιες, εμένα όμως μου φαίνονται ουσιώδεις γιατι σημάδεψαν τη ζωή μου.

Το πρώτο που θέλω να πω είναι το μάθημα κομματικότητας που πήρα με αφορμή μια αντιπαράθεση που είχα το 1975 με την κομματική οργάνωση Παρισίων. Σε ένα ζήτημα που νόμιζα ότι είχα δίκιο το τράβηξα τόσο πολύ που έφτασα μέχρι να θέσω θέμα νομιμότητας της οργάνωσης πάντα βέβαια μέσα στα καταστατικά πλαίσια. Οι σύντροφοι αντέδρασαν (και πολύ καλά έκαναν) όπως επέβαλε το καθήκον διαφύλαξης της ενότητας του Κόμματος (ιδιαίτερα σε εκείνες τις δύσκολες εποχές), με τιμώρησαν πολύ αυστηρά δίνοντας ένα τεράστιο χτύπημα στον μικροαστικό εγωισμό μου και στην πεποίθηση ότι οι Κομμουνιστές είναι μια κοινωνία αγγέλων. Πληγωμένος εγώ, ετοιμάζουν να πάω να τους τα ψάλλω, να τα βροντήξω και να φύγω απ' το Κόμμα. Τη νύχτα, πριν απ' την συνέλευση που θα έκανα αυτή τη μαλακία, δεν κοιμήθηκα απ' το άγχος και την αγωνία. Το πρωί όταν σηκώθηκα να πάω στη δουλειά  είχα πάρει την απόφαση μου. Πήγα στην συνέλευση και τους είπα: "δεν νομίζω πως έχετε δίκιο σύντροφοι, όμως εγώ πιστεύω στην αξία της πλειοψηφίας έτσι όπως διαμορφώθηκε στην περίπτωση μου, στηρίζω την απόφαση σας και είμαι διατεθειμένος να εκτελέσω όποιο καθήκον μου αναθέσετε". Αυτό ήταν. Μεγαλύτερή περηφάνια και καμάρι για αυτή μου την πράξη δεν έχω νοιώσει ποτέ στη ζωή μου. Σώθηκα από τον κίνδυνο να είμαι σήμερα ένας μισοαστός γεμάτος πικρία και μίσος για τους κομμουνιστές που δεν εκτίμησαν τις ικανότητες μου και με πέταξαν σαν στημένη λεμονόκουπα απ' τις γραμμές τους. Ξέρετε πόσους τέτοιους γνωριζω; ουουουυυ.....

Το δεύτερο ενδιαφέρον κομμάτι από την κομματική ζωή μου στη Γαλλία ήταν  οι δραστηριότητες και τα καθήκοντα που μου είχαν αναθέσει. Ημουν υπεύθυνος για την ιδεολογική δουλειά και για τις κόντρες στις διάφορες συνελεύσεις και μαζώξεις με τους πολιτικούς μας αντιπάλους που ήταν κυρίως οι αριστεριστές (τροτσκιστές αναρχικοί και μαοϊστές). Θυμάμαι τις ολονύχτιες συζητήσεις και τους ομηρικούς καυγάδες στους οποίους βγαίναμε σχεδόν πάντα κερδισμένοι γιατί είχαμε το δίκιο με το μέρος μας και άμα ήξερες να το υποστηρίζεις με ψυχραιμία και επιχειρήματα ήταν πιο εύκολο να το βρεις. Και είχαν πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτές οι αντιπαραθέσεις γιατί τις συνελεύσεις τις παρακολουθούσαν πάρα πολλά ελληνόπουλα που προσπαθούσαν να διαμορφώσουν άποψη εκείνη την τόσο πολιτικά ρευστή εποχή. Ετσι, επειδή το δουλεύαμε σχεδιασμένα και μεθοδικά είχαμε καταφέρει να δυναμώσουμε την ΚΝΕ που ήταν τότε σε νεαρή ηλικία και να γιγαντώσουμε την ΑΝΤΙΕΦΕΕ, προθάλαμο εισόδου στην Κομμουνιστική Νεολαία. Είχαμε σχεδόν σε κάθε Πανεπιστήμιο και μια οργάνωση που έκανε εξαιρετική δουλειά στους Ελληνες φοιτητές.

Το άλλο ενδιαφέρον σημείο απ' τη θητεία μου στη Γαλλία ήταν οι άνθρωποι που γνώρισα. Ανθρωποι ενδιαφέροντες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εποχή της μεταπολίτευσης, άλλοι θετικό και άλλοι όχι. Γνώρισα λοιπόν τον Θεοδωράκη και τον Πάγκαλο σε μια σύσκεψη που έγινε στο Παρίσι για τον συντονισμό των δημοκρατικών δυνάμεων στον αντιδικτατορικό αγώνα. Πολιτικά ανόητοι, υπερφίαλοι και υπερόπτες και οι δύο, μας έβγαλαν από την πρώτη στιγμή απ' τα ρούχα μας με τις απαιτήσεις και την περιφρόνηση που μας αντιμετώπιζαν και με τις ηλίθιες και ανεδαφικές προτάσεις τους, οπότε δεν αντέξαμε,τους τα χώσαμε και σηκωθήκαμε και φυγαμε. 

Γνώρισα τον Ευτύχη Μπιτσάκη συγγραφέα και φιλόσοφο που ήταν σύντροφος, αλλά από τότε είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια για τον αντικομμουνιστικό δρόμο που ετοιμάζονταν να πάρει.
Τους συντρόφους Γόντικα, Χαλβατζή που σαν ηγετικά στελέχη της ΚΝΕ ήρθαν ένα Πάσχα στο Παρίσι και οργανώσαμε γιορτή στην μεγάλη αίθουσα της Πανεπιστημιούπολης όπου ήρθε η μισή προοδευτική νεολαία και κάναμε ένα απ' τα ωραιότερα γλέντια της ζωής μου. 
Γνώρισα τον Φαράκο που δεν μου ενέπνευσε καμμιά εμπιστοσύνη δεν ξέρω γιατί, δεν μου άρεσε η φάτσα του. Ένας απ' τους κολλητούς του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ήταν πρώην σύντροφος, πρώην δημοσιογράφος του σκάι και νυν βουλευτής της ΝΔ.
Γνώρισα τον Σημίτη και τον Παπαγιαννάκη, ομιλητές σε ένα συνέδριο με θέμα την κοινή αγορά στις Βρυξέλλες. Οι ανοησίες που είπαν, ιδίως ο Σημίτης δεν περιγράφονται. Αλλά, τα δύο άτομα που γνώρισα και δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν ο μπάρμπα Μήτσος, ο πρώτος καθοδηγητής μου αυτός που με έμπασε στις υποχρεώσεις μου σαν κομμουνιστή και ο σύντροφος Τσίρος που ήταν υπεύθυνος σε όλη την Ευρώπη, που γύρναγε από πόλη σε πόλη, φτωχός, ταπεινός, με μια τσάντα που κουβάλαγε τα πράγματα του και έπρεπε να τον φιλοξενούμε γιατί τότε δεν υπήρχαν χρήματα για έξοδα ταξιδιού των στελεχών. Όταν άνοιγε όμως το στόμα του νόμιζες πως μίλαγε ο Λένιν.
Γνώρισα τους Αντωνιάδηδες, αντιπρόσωπος του Ριζοσπάστη ο άντρας, καθηγήτρια Πανεπιστημίου η Ελένη, βαθειά μορφωμένοι άνθρωποι και οι δύο και αφοσιωμένοι μέχρι το τέλος της ζωής τους στο Κόμμα.
Πάντως η θητεία μου στο Παρίσι δυναμωσε την πίστη μου στο Κόμμα και στο δίκιο του αγώνα της εργατικής τάξης, με γέμισε με γνώσεις και εμπειρίες που μου χρησίμευσαν όταν επέστρεψα στην Ελλάδα να αγωνιστώ για το καλό της εργατικής τάξης.




Ενας από τους λόγους της επιστροφής μας στην Ελλάδα ήταν η ανάγκη που ένιωθα να αγωνιστώ για την ανάπτυξη του ταξικού κινήματος του τόπου μου. Ομως οι δυσκολίες που συναντήσαμε όταν πρωτοφτάσαμε ήταν άπειρες και πολλές φορές μας φάνηκαν βουνό. Ομως κέφι και όρεξη για δουλειά υπήρχαν, νέοι είμαστε, έτσι βαλθήκαμε να ξεπερνάμε εμπόδια και να χτίζουμε τη καινούργια ζωή. Εδώ θα διηγηθώ την πολιτική μου δραστηριότητα που ήταν πολύμορφη και συναρπαστική και με έκανε να αισθάνομαι πολύ υπερήφανος για την αγωνιστική μου πορεία αφού στιγμή δεν σταμάτησα να δίνω όλες μου τις δυνάμεις για την ανάπτυξη του αγώνα.
Από την πρώτη στιγμή της άφιξης μας στον Πειραιά είμουν πρόθυμος σε οποιοδήποτε καθήκον μου ανέθετε το Κόμμα και πάσχιζα να το εκτελώ, συνειδητά με μεράκι και αφοσίωση.
Για ξεκίνημα μου ανέθεσαν να οργανώσω και να θέσω σε λειτουργία το τυπογραφείο του Κόμματος στον Πειραιά.
Δεν είχα καμμία σχέση με το αντικείμενο, το μόνο που γνώριζα ήταν η οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων και αυτό μόνο θεωρητικά από τα μαθήματα που είχα κάνει.στο πανεπιστήμιο. Συνεχής εξαντλητική δουλειά που με κρατούσε μερόνυχτα μακριά απ' το σπίτι, να προσπαθώ με τους συντρόφους και τους φίλους που το δουλεύαμε να ξεπερνάμε δυσκολίες, έλλειψη πείρας και γνώσεων. Επρεπε να το δουλεύουμε σαν καπιταλιστική επιχείρηση, να είμαστε ανταγωνιστικοί, να έχουμε αρκετούς πελάτες για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα έξοδα που απαιτούσε η λειτουργία μιας τεράστιας επιχείρησης. Φανταστείτε ότι διαθέταμε φωτοσύνθεση, τετράχρωμη λιθογραφική μηχανή όφσετ, βιβλιοδετική μηχανή και όλα τα απαραίτητα μηχανήματα για να μπορούμε να τυπώνουμε και να επεξεργαζόμαστε εφημερίδες περιοδικά, μέχρι και βιβλία.
Επιχείρηση καπιταλιστική ως προς τον ανταγωνισμό γιατί στις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων είμαστε κάτι παραπάνω από τυπικοί, δεν μπορούσαμε άλλωστε να κάνουμε διαφορετικά γιατί είμαστε στο στοχαστρο όλω όσων ήθελαν να βρούν ψεγάδια στην λειτουργία και στις δραστηριότητες του Κόμματος. Θυμάμαι με περηφάνια και καμάρι τα εγκαίνια στα οποία παρευρέθηκαν πολλά μέλη του πολιτικού γραφείου, ο Χαρίλαος, η Μίνα Γιάννου, ο Αμπατιέλος, ο Χαλβατζής, πόσο ευχαριστήθηκαν και τα συγχαρητήρια που μας έδωσαν.
Το δεύτερο μεγάλο καθήκον που μου ανέθεσαν ήταν το στήσιμο του παραρτήματος στον Πειραιά της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης. Άλλα τρεξίματα και εκεί στην προσπάθεια να την στελεχώσουμε με τους καλύτερους εκπροσώπους της Πειραϊκής Δημοκρατικής Κοινωνίας. Και το πετύχαμε εξαιρετικά. Οι γιατροί Οικονομίδης, Χριστουλάκης, Κουφογιωργας, ο δικηγόρος Παπανικολάου, ο ηθοποιός Μιχάλης Νικολινάκος και τόσοι άλλοι που δεν μπορώ να θυμηθώ πλαισίωσαν το πρώτο Διοικητικό Συμβουλιο, και έδωσαν απίστευτη αίγλη στην οργάνωση και μεγάλη ώθηση στο διεθνιστικό και αλληλέγγυο κίνημα της εποχής. Μεγάλη βοήθεια σ' αυτή τη προσπάθεια ήταν και η δουλειά του σύντροφου Ν. Κ. που μαζί ρίξαμε τα τρεχάματα, τις αφισοκολλήσεις και τα ξενύχτια της ζωής μας.
Παράλληλα με αυτό το καθήκον, μου είχαν αναθέσει να δουλεύω και στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Πειραιά που συστεγαζόταν με την ΠΑΠΟΚ στην οδό Παλαιολόγου στην πλατεία Τερψιθέας. Η πιο ευχάριστη και ανέμελη δραστηριότητα μου στο Κόμμα αφού παράλληλα με την προσπάθεια να ανεβάσουμε το πολιτιστικό επίπεδο στην περιοχή και να αντιπαλαίψουμε την διάδοση του αμερικάνικου τρόπου ζωής κάναμε και πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου. Μερικές που θυμάμαι ήταν ποιητική βραδιά με τον Τούρκο ποιητή Αζίζ Νεσιμ, αφιέρωμα στον Ελληνικό κινηματογράφο, θεατρικό εργαστήρι και προσπάθεια ανεβάσματος του έργου του Γκογκολ "παντρολογηματα", και σε συνεργασία με την ΠΑΠΟΚ βραδιές για την Σοφία Βέμπο με τον Μίμη Τραϊφόρο κ.α
Μετά ανέλαβα την Προεδρία του Πολιτιστικού Συλλόγου της Γούβας του Βάβουλα που λεγόταν "το σπίτι της γειτονιάς". Με 2-3 συντρόφους στο Δ.Σ και με απλούς ανθρώπους άνδρες και γυναίκες της γειτονιάς που το συμπλήρωναν, κάναμε θαύματα. Από πολιτιστικες εκδηλώσεις κάθε λογής, θεματικές βραδιές, αφιερώματα, εκδρομές, διεκδικήσεις είχαμε γίνει θρύλος (κυριολεκτώ), μας έτρεμαν δήμαρχοι και θεσμοί, έκαναν άπειρες προσπάθειες να μας αλώσουν, να μας αποδυναμώσουν, δεν κατάφεραν όμως τίποτα. Αξέχαστοι θα μείνουν οι αγώνες μας για να γίνει πράσινο το οικόπεδο της υπεραγοράς στην Γούβα του Βάβουλα με την τρομερή συσπειρωση των κατοίκων, τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και τα δεντροφυτεύματα που έπαιρναν μέρος εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής, τις πορείες και τις παρεμβάσεις μας στα Δημοτικά Συμβούλια όπου η δυναμική παρουσία μας τους έκανε να μας φοβούνται και να αναβάλουν την τσιμέντο ποίηση του οικοπέδου.
Χάρη σ' αυτήν την δραστηριότητα εκλέχτηκα πρώτος σύμβουλος στο β διαμερισμα του Πειραιά, όπου και πάλαιψα για την βελτίωση των συνθηκών ζωής αλλά και την ριζοσπαστικοποίηση των κατοίκων της περιοχής.
Ομως η μαζική μου δουλειά διακόπηκε με τον ερχομό των δυσκολιών που αντιμετώπισε το Κόμμα μας με την διάσπαση του 1991.
Αμέσως μόλις άρχισε να φαίνονται οι αποσχιστικές τάσεις των υψηλόβαθμων στελεχών της οργάνωσης του Πειραιά, μερικοί σύντροφοι αρχίσαμε να παλεύουμε για να σώσουμε την οργάνωση. Και είχαμε να κάνουμε με αδίστακτους δολοπλόκους και δημαγωγούς που με αρχηγούς και καθοδηγητές τον Σταθάκη και τον Ανδρουλάκη έκαναν ότι ήταν δυνατόν να αλλοιώσουν τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος, να το κάνουν αριστερή τσόντα του Πασοκ.
Θυμάμαι μια συνδιάσκεψη της οργάνωσης όπου οι οππορτουνιστές είχαν την πλειοψηφία και μεθυσμένοι από μίσος και απέχθεια για κάθε τι μαρξιστικό λενινιστικό έπαιρναν τη μία μετά την άλλη τις αποφάσεις κατάργησης των σύμβολων, του καταστατικού και των κανόνων λειτουργίας του Κόμματος, όλων όσων το έκαναν να λειτουργεί επαναστατικά να είναι αποτελεσματικό στον αγώνα για προκοπή και λευτεριά του Λαού. Αφού κάποια στιγμή δεν άντεξα, σηκώθηκα και φώναξα με όλη τη δύναμη της αγανάκτησης μου στον Ανδρουλάκη: δεν ντρέπεσαι ρε; έτσι τιμάς τη ψήφο των συντρόφων που σε ανέδειξαν ανώτερο στέλεχος για να προστατεύεις το Κόμμα και τις αρχές του;
Και έφτασαν οι μερες που θα έκαναν την τελική προσπάθεια να αλώσουν το Κόμμα. Ένα απόγευμα κάποιος μας ειδοποίησε ότι ειχαν μπει στα γραφεία του Χάι Λάιφ και ετοιμαζόταν να πάρουν τα αρχεία, το ταμείο και ν' αλλάξουν την ταμπέλα από ΚΚΕ να την κάνουν "Συνασπισμός". Με νύχια και με δόντια, καταφέραμε να τους πετάξουμε έξω και να γλυτώσουμε το Κόμμα από το πλιάτσικο και τον βανδαλισμό. Θυμάμαι με συγκίνηση τον σύντροφο Στέλιο Λαμπαρδακη που είχε πιαστεί στα χέρια με ένα γομάρι διπλάσιο από αυτόν και όμως δεν τα έβαλε κάτω δεν τον άφησε να πάρει τον υπολογιστή με αρχεία της οργάνωσης. Ο σύντροφος Στέλιος μας άφησε πρόσφατα. ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!!!
Το τελειωτικό χτύπημα στους οππορτουνιστές του Πειραιά ήταν ένα απόγευμα που είχαν προγραμματίσει να κάνουν συγκέντρωση στο Σινεάκ για να παρθεί απόφαση να μετατρέψουν το ΚΚΕ σε συνασπισμό. Εμείς είχαμε συνεννοηθεί και γεμίσαμε την αίθουσα κυρίως με παλαίμαχους συντρόφους που είχαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία μείνει πιστοί στο Κόμμα. Όταν πήγε ν' αρχίσει η διαδικασία σηκώθηκα όπως είχαμε συμφωνήσει από κάτω και έβγαλα ένα λόγο που τους καυτηρίαζε για την προδοσία και την απόπειρα διάλυσης του Κόμματος και κάλεσα σε αποχώρηση για να μην νομιμοποιηθεί το πραξικόπημα. Αυτό ήταν. Σε 5 λεπτά άδειασε η αίθουσα ενώ οι αποστάτες από το προεδρείο φώναζαν απελπισμένοι. "Που πάτε δεν τελείωσε η συνέλευση"! Μετά κάτσαμε στα τραπεζάκια της Κοραή και τους βλέπαμε να φεύγουν με σκυφτό κεφάλι ντροπιασμένοι για την προδοσία και αποκαρδιωμένοι για την αποτυχία τους.
Μετά το 13ο Συνέδριο, όσοι είχαμε μένει πιστοί στο Κόμμα αρχίσαμε την τιτάνια προσπάθεια της ανασυγκρότησης του. Δύσκολες εποχές αλλά γεμάτες αυταπάρνηση, προσπάθειες και αγώνες που παρ' όλη την κούραση και τις θυσίες μας γέμιζαν ικανοποίηση βλέποντας το Κόμμα να δυναμώνει, να ατσαλωνεται, να γίνεται όλο και πιο ικανό, να οδηγήσει στην εργατική τάξη στον ξεσηκωμό στην επανάσταση.
Μέχρι το 2012 που αρρώστησα βαριά, δεν κάθησα ούτε λεφτό ήσυχος, και παρ' όλο που επαγγελματικά ήμουν ανώτατο στέλεχος σε μεγάλη πολυεθνική προσπαθούσα να μην λείψω ποτέ από τους αγώνες να είμαι συνεπής στις κομματικές μου υποχρεώσεις αλλά και να κάνω δουλειά στην εταιρεία μου, να συμμετέχω και να παρακινώ τους συναδέλφους μου σε απεργίες διαδηλώσεις, εξορμήσεις των συνδικάτων..
Θυμάμαι στην Αμερική που είχαμε μαζευτεί όλα τα οικονομικά στελέχη της πολυεθνικής. Την παρουσίαση του καθενός από μας έκανε ο γενικός διευθυντής και όταν ήρθε η σειρά μου είπε. Στην Ελλάδα έχουμε τον Αλέκο, που είναι ένας από τους καλύτερους οικονομικούς διευθυντές μας, έχει όμως ένα πολύ κακό ελάττωμα, κάνει απεργίες. Και μέσα στην τεράστια αίθουσα ακούστηκε απ' όλους τους παρευρισκόμενους ένα "αααααα" έκπληξης και αποστροφής. Ηταν μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου. Για σκεφτείτε το. Στην καρδιά του ιμπεριαλισμού να ακουστεί το όνομα μου σαν ενός από τους πιο δραστήριους αντιπάλους του και όμως να με κρατάνε γιατί ήμουν πολύ καλός στην δουλειά μου και δεν έβρισκαν δικαιολογία για να με διώξουν.

Τζατζάνης Αλέκος 











24 σχόλια:

  1. .......Η αστική δημοκρατία αδυνατεί να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη άσκηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, όσο και αν σκίζει τα ιμάτιά της στο δημόσιο λόγο. Ο κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός, η ενσωματωμένη αστική «αντιπολίτευση» αλλά και οι «χαμηλές πτήσεις» της όποιας κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, η διακυβέρνηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ο αυταρχισμός της δικαστικής εξουσίας και η παντοδυναμία της εκτελεστικής, δείχνει τον τρόμο του συστήματος που προληπτικά θωρακίζεται απέναντι σε κάθε απελευθερωτικό πρόταγμα.https://prin.gr/2021/03/%ce%ba%ce%b1%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1/...... Δεν αρέσει στους αβανταδόρους της ...πασοκάρας.... Τροτσκιστές του ΝΑΡ η εργατική λαική αντιπολίτευση στο αστικό κοινοβούλιο και ο αγώνας στην κοινωνική συμμαχία για αλλαγή τάξης στην εξουσία. Και προτείνουν ...αντικαπιταλιστική ανατροπή.... με άνοδο του σύριζα που θα κάνει τον καπιταλισμό ...ανθρώπινο...στην 2α παρουσία βέβαια. Η Φωτογραφία του Χάγιου με Τσίπρα και Γλέζο το 2012... μιλάει μόνη της.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλός σύντροφος τον είχα γνωρίσει πριν 40 χρόνια Στρατάρχη στον Πειραιά. Μήπως γεράσαμε λίγο πως το βλέπεις χαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το 1821 και οι αγωνιστές του, τιμήθηκε όπως του άξιζε από το ΕΑΜ.

    Αρκεί να δει κανείς φωτογραφίες από την πρώτη λαϊκή βουλή, όπου στους τοίχους του σχολείου των Κορυσχάδων, ήταν ζωγραφισμένοι, ο Μπότσαρης με τον Μιαούλη, δίπλα στον Κολοκωτρώνη, κι από πάνω τους το σύνθημα “λαοκρατεία”.https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/kendrismata/2637-to-polypatho-1821 Απο το 1830 έχουμε καπιταλισμό και το 1882 πέρασε στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο.https://www.902.gr/eidisi/politiki/253851/me-megali-symmetohi-i-vivlioparoysiasi-tis-ekdosis-tis-syghronis-epohis-gia Οι Κομμουνιστές βγάλαμε συμπεράσματα για το τι ήταν αυτό που στέρησε την δυνατότητα στον λαό να διεκδικήσει την εξουσία τον Οκτώβρη του 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Οι Οπορτουνιστές συνεχίζουν την δουλειά τους υπηρετώντας τον καπιταλισμό με λύσσα. ....ΛΟΓΙΚΟ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αρα σωστά το είπα πως γεράσαμε.. Μη κοιτάς τον Σεχτάρ που είναι νεαρός και μας το κρύβει....χοχο Υπήρχε μία αποθήκη του κόμματος με μεγάλη αυλή στην παλιά Κοκκινιά. Εκεί φτιάχναμε πανό για εκλογές Φεστιβάλ κ.α. Νεολαία εμείς μεγαλύτερος ο σύντροφος αυστηρός αλλά πολύ καλός. Θυμηθήκαμε τα νιάτα μας σύντροφε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Re Πανο πλακα πλακα παιζει να ειμασταν μαζι στην κατασκευη πανω ....

      Διαγραφή
    2. Τίποτα δεν αποκλείεται στην ζωή σύντροφε. Σωτήρος και Κολοκοτρώνη στον τελευταίο όροφο τα γραφεία πριν 40 χρόνια..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  5. Μέσα στον αγώνα για τη διεκδίκηση και ικανοποίηση των σύγχρονων ανθρώπινων αναγκών, στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, μπορούμε να βρούμε τον κοινό βηματισμό με χιλιάδες μισθωτούς εργαζόμενους, αυτοπασχολούμενους των πόλεων, βιοπαλαιστές αγρότες, γυναίκες και νέους, φοιτητές από τα λαϊκά στρώματα με ριζοσπαστική διάθεση και οράματα. Να συμβάλλουμε στην πρόκληση ρωγμών στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, να νικήσουμε το δισταγμό, το φόβο, το συμβιβασμό. Να συγκροτήσουμε μια ισχυρή, ατσαλωμένη, αποφασισμένη κοινωνική συμμαχία σε αντικαπιταλιστική-αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις για τη ριζική ανατροπή, για τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

    Η Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.
    https://www.902.gr/eidisi/politiki/254402/diakiryxi-gia-ta-200-hronia-apo-tin-epanastasi-toy-1821
    Μάρτιος 2021 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/kendrismata/2639-epitaksi-to-lene-tora Η Φωτογραφία απο τον 902 χωρίς να το λένε. Οσο για την επίταξη γιατί δεν την έκαναν σε ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ με Αριστερές κυβερνήσεις και συμμετοχή ..Κ.Κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ...«Δεν είναι ρεαλιστικό να ανατραπούν οι στρατηγικές επιλογές του καπιταλισμού χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις επαναστατικής κατάστασης», γράφεται στις θέσεις του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Αν δεν είμαστε, δηλαδή, σε προεπαναστατική κατάσταση, όλα είναι μάταια!

    Αφού οι αγώνες δεν μπορούν να ανατρέψουν τους νόμους που προωθούν τις στρατηγικές επιλογές του συστήματος, τότε δεν υπάρχει λόγος να σπαταλούνται δυνάμεις.

    Αφού το εργατικό κίνημα δεν μπορεί να νικά στις ενδιάμεσες μάχες αλλά μόνο στην τελική που θα καθορίσει τον πόλεμο, γιατί να θέτει στόχους ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής;

    Αφού οι αγώνες δεν νικούν, γιατί να εξαντλούνται οι μορφές πάλης, «να χάνουν οι εργαζόμενοι χρήματα σε απεργίες», χωρίς να μπορούν να ακυρώσουν την κυβερνητική πολιτική;https://antigeitonies3.blogspot.com/2021/03/blog-post_58.html.......... Η ..πασοκάρα... με ότι όνομα και να εμφανίζεται σε απόγνωση με τους Κομμουνιστές που δεν εγκλωβιζόμαστε στην εναλλαγή κυβερνήσεων στο έδαφος του καπιταλισμού το ρίξανε στις αρλούμπες. Οι αγώνες έχουν νόημα στο να διεκδικήσει ο λαός όσο περισσότερα μέτρα σωτηρίας και ανακούφισης μπορεί που πάντα στον καπιταλισμό είναι προσωρινά. Ο Αγώνας για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να γίνεται με όχημα την κοινωνική συμμαχία που συσπειρώνει τον λαό αποκλειστικά σε ταξική βάση και δεν παίρνει ποτέ χαρακτηριστικά πολιτικού μετώπου. Ταυτόχρονα διεξάγεται ιδεολογική πάλη και ζύμωση που βάζουμε την πρόταση εξουσίας για Εξοδο απο την Ε.Ε Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Αυτός ο αγώνας Τάξη απέναντι σε Τάξη μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα για τον λαό και είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει στην νίκη και τον Σοσιαλισμό. Δικαιολογημένη λοιπόν η αντικομουνιστική λύσσα της ...πασοκάρας... που της χαλάμε την δουλειά θέλοντας τους κομμουνιστές εγκλωβισμένους στον καπιταλισμό και πάντα να μεσολαβεί ένα ...στάδιο... Το Δ.Κ.Κ και το ΚΚΕ έχει πληρώσει με πολύ αίμα αυτό το παραμύθι που οι φορείς όλων των οπορτουνιστικών απόψεων το υπηρετούν συνειδητά σε ρόλο 5ης Φάλαγγας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. https://www.902.gr/eidisi/istoria/253917/sti-mnimi-tis-kommoynas ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. KKE-μλ...κουδουνίστρα της αστικής τάξη...κανει πολλή φασαρία για να αποσπάται η προσοχή της εργατικής τάξης απο α κύρια: την οργάνωση, την ανοδο της συνείδησης, την ταξική πάλη μέχρι την κατάληψη της εξουσίας. Αυτό που (προσπαθεί έστω να) κάνει δηλαδή το ΚΚΕ, και μες στην πανδημία με εκατοντάδες κινητοποιήσεις, σε γειτονιές, σε ΧΥΤΑ, και κυρίως σε κλάδους (τουρισμό, βιομηχανιες τροφίμων, σουπερ- μαρκετ, Πέραμα κτλ) όπου για κάποιο λόγο δεν "μετράνε", ίσως επειδη δεν τις πάιζουν τα καναλια...τον τελευταίο καιρό νιώθουν αναβαθμισμένοι επειδή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει πάθει μια σχετική αφωνία απέναντι στο ΠΑΜΕ (τους κατηγορούν ιδαιτέρως για αυτό αλλά κι οι ανταρσαιοι τι να κάμουν, δεν έχουν ακόμη συνέλθει βλέπεις απο την ξεφτιλα στηριξης του ΣΥΡΙΖΑ) κι ελπίζουν μήπως ξαναναβαθμιστούν σε πρώτο βιολόι των μικροαστών κατα του ΚΚΕ... είναι και της μοδας τα ρετρο και τα βινταζ τωρα οποότε ελπίζουν

      Διαγραφή
  9. Και τα κρίσιμα ερωτήματα

    Τα κρίσιμα ερωτήματα όχι μόνο προς το συντάκτη του κειμένου αλλά και προς τη σημερινή ηγεσία του κόμματος, είναι τούτα: ανεξάρτητα από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν η μη συμμετοχή του ΚΚΕ σε μη κομμουνιστικές κυβερνήσεις είναι θέση αρχής; Κάθε μη κομμουνιστική κυβέρνηση είναι απαραίτητα και αστική; Για παράδειγμα η κυβέρνηση Αλιέντε ήταν αστική; Η αποτυχία του χιλιάνικου πειράματος οφείλεται στη δημιουργία κυβέρνησης ή στην αυταπάτη ότι η αστική τάξη δεν θα αντιδρούσε; Οι κλασικοί απέκλειαν τη δημιουργία μιας μη κομμουνιστικής κυβέρνησης όπου οι κομμουνιστές θα συμμετείχαν;

    Ας μην θέσουμε άλλα ερωτήματα και ας διατυπώσουμε με καθαρότητα την άποψή μας. Ο στόχος για σχηματισμό μιας αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής, δημοκρατικής κυβέρνησης είναι ένας τακτικός στόχος στρατηγικού χαρακτήρα και όχι η ίδια η στρατηγική. Η πρόταση αυτή αποσκοπεί στη συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Ο σχηματισμός μιας τέτοιας κυβέρνησης δεν είναι νομοτέλεια. Είναι απλώς ένα σκαλοπάτι στην ταξική πάλη που μπορεί και πρέπει να ανοίξει δρόμους για την επαναστατική ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης. Η ίδια η πορεία της ταξικής πάλης μπορεί να καταστήσει έναν τέτοιο στόχο ξεπερασμένο. Το θέμα είναι σε κάθε ιστορική φάση, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο ανάπτυξης της χώρας, την κοινωνικοταξική σύνθεση ενός λαού, το επίπεδο συνείδησης των εργαζομένων, τον συσχετισμό δυνάμεων, να βρίσκεται ο βέλτιστος δρόμος προς την επανάσταση. Οι χοντροκομμένες θεωρήσεις δεν βοήθησαν ποτέ, και ούτε και πρόκειται, την ανάπτυξη του επαναστατικού κινήματος.https://www.kordatos.org/21o-synedrio-kke-symmetoxi-astikes-kyberniseis/... ΜΑΡΞ και ΛΕΝΙΝ δεν μιλάνε πουθενά για συμμετοχή των Κομμουνιστών σε κυβερνήσεις στο έδαφος του Καπιταλισμού με τον ΛΕΝΙΝ το 1917 να ανατρέπει την Αριστερή κυβέρνηση Κερένσκι. Οπου οι Κομμουνιστές το ξέχασαν πληρώθηκε με πολύ αίμα όπως έγινε με το πέρασμα της Κ.Δ στον οπορτουνισμό το 1935 με τις καταστροφικές συνέπειες που είχε παγκόσμια και στην χώρα μας. ...ΕΑΜ.... Οκτώβρης 1944... Η Κυβέρνηση Αλιέντε ασφαλώς και ήταν στο έδαφος του καπιταλισμού με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα πάντα. Η Κούβα είναι εκεί και έδειχνε τι δρόμο να ακολουθήσουν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το πρόγραμμα του 9ου Συνεδρίου του 1973 είχε μέσα την θεωρία των σταδίων και την συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνήσεις στο έδαφος του Καπιταλισμού. Ο Εκλογικός στόχος για δεύτερη κατανομή στις εκλογές τον Οκτώβρη του 1981 αυτό ακριβώς δείχνει. Να μήν είχε η ...πασοκάρα... αυτοδυναμία για να κυβερνήσουμε μαζί.... αντιιμπεριαλιστικά.... βεβαίως βεβαίως. Στην ίδια λογική ήταν και οι δύο κυβερνήσεις του 1989. Θα κάναμε ...κάθαρση... στον καπιταλισμό και μετά με το ...καλό ΠΑΣΟΚ να διαχειριστούμε τον καπιταλισμό. Και βέβαια το πρόγραμμα του 15ου συνεδρίου του 1996 είναι σταθμός στην ιστορία του κόμματος. Κατάργησε την συμμετοχή των Κομμουνιστών σε κυβερνήσεις που ερχόταν απο το 1934... με διάλειμμα το 1953 55. Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε απο τα επόμενα συνέδρια και ολοκληρώθηκε στο 19ο συνέδριο του 2013.. Αυτή είναι η πραγματικότητα είναι πεισματάρα και προκαλεί απόγνωση στα Βαρίδια του Κεντρίστικου οπορτουνισμού του Κάουτσκι που για πρώτη φορά στην ιστορία πετάχτηκαν έξω με αποτέλεσμα να μη μπορέσουν να παίξουν το προβοκατόρικο ρόλο τους σαν 5η Φάλαγγα το 2012 όπως έγινε μετά την διάσπαση του 1968 το 1988 1991. Ας πρόσεχαν και περαστικά τους.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. .....«Η σημερινή αστική τάξη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δεν έχει καμιά σχέση με τους εμπόρους και τους διανοούμενους της Φιλικής Εταιρείας, έχει αποκηρύξει προ πολλού τις όποιες επαναστατικές της επαγγελίες. Από τότε κιόλας, στη χώρα μας και παγκόσμια, κάθε επανάσταση υπό την ηγεμονία της αστικής τάξης ήταν καταδικασμένη να μείνει ανολοκλήρωτη και μισή, έτοιμη να υποχωρήσει στο όνομα του ρεαλισμού στα ‘’παλαιά καθεστώτα’’», τονίζει το ΝΑΡ και σημειώνει πως «η κυβέρνηση της ΝΔ, η συναινετική αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, το σύνολο των αστικών κομμάτων, η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο Όρμπαν και ο Μακρόν δεν έχουν καμία σχέση με τις επαναστατικές δυνάμεις των αρχών του 19ου αιώνα, εκφράζουν την χωρίς όρια εκμετάλλευση από το κεφάλαιο και το σύγχρονο κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό της κατάστασης διαρκούς ‘’έκτακτης ανάγκης’’».

    «Η σκυτάλη του αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και κάθε μορφής καταπίεσης και ανισοτιμίας, για την ελευθερία, έχει περάσει στις δυνάμεις της σύγχρονης εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, στον εργατικό διαφωτισμό και στο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα της εποχής μας», υπογραμμίζει το ΝΑΡ και καταλήγει:

    «Το ερώτημα έχει επίσης τεθεί και οι λογαριασμοί έχουν μείνει ανοιχτοί: Ελευθερία, χειραφέτηση και κομμουνισμός ή κοινωνική βαρβαρότητα και θάνατος. Την ιστορία τη γράφουν οι λαοί και οι επαναστάσεις τους». https://prin.gr/2021/03/%ce%bd%ce%b1%cf%81-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-200-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-1821/...... Την φυσιολογική πορεία του Καπιταλιστικού συστήματος την θεωρούν ...προδοσία.... της αστικής τάξης ενώ πρόκειται για την υπεράσπιση των ταξικών συμφερόντων της ανάλογα με την κάθε χρονική περίοδο. Αποτελούν τα καλύτερα πλυντήρια του καπιταλισμού οι Τροτσκιστές του ΝΑΡ και συνολικά όλος ο οπορτουνιστικός συρφετός. Μιλάνε για επανάσταση που ακόμα δήθεν δεν ολοκληρώθηκε και τάχα έχουμε ακόμα ...Φεουδαρχία... την στιγμή που απο το 1882 η χώρα βρίσκεται στο Ιμπεριαλιστικό στάδιοhttps://cognoscoteam.gr/1882-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B7%CF%82-%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B2/ και το ίδιο ισχύει σχεδόν παγκόσμια. Και δεν το κάνουν απο λάθος όπως και στο παρελθόν. Ορκισμένος στόχος τους είναι με τέτοια παραμύθια να εγκλωβίσουν τον λαό και τους κομμουνιστές στην καταστροφική θεωρία των ...σταδίων.... ώστε ο καπιταλισμός να προλαβαίνει πάντα την καταστροφή του μπροστά σε επαναστατική κατάσταση. Είναι η χειρότερη αντεπαναστατική δύναμη ο οπορτουνισμός σε όλες του τις αποχρώσεις. Η Περίπτωση της χώρας μας με το ΚΚΕ παράλυτο χωρίς στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό απο το 1935... και εγκλωβισμένο στο ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ να μην μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία τον Οκτώβρη του 1944 σε επαναστατικές συνθήκες και με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό είναι ένα έγκλημα που έχει όνομα και λέγεται ...πολιτικά μέτωπα και συμμετοχή σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού.... η Κυβέρνηση ,,,παπατζή... της Καζέρτας που η ...ΕΔΑ.... 20 χρόνια μετά τον ...βάφτισε γέρο της ...δημοκρατίας. ...ΑΞΙΟΙ.... https://atexnos.gr/%CE%B7-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-1945-%CF%83%CF%84%CE%B7/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/history/2641-i-epanastasi-tou-1821-xaraktiras-antifaseis-apotelesma. Η Δικαίωση των θέσεων του ΚΚΕ και του καθηγητή Μαργαρίτη που ο Μανιαδάκης της Αυγής των ...συντακτών... του σύριζα τον βρίζει. Ηρθε να μας σερβίρει τις Οπορτουνιστικές του παπάτζες πως η επανάσταση του 1821 δεν ολοκληρώθηκε έχουμε ...εξάρτηση.... και η Αστική τάξη ζει ...σκλαβωμένη..... Οσο για τον Ζέβγο που επικαλείται δολοφονήθηκε απο τους καπιταλιστές στην Θεσσαλονίκη γιατί μεσολαβούσε ένα ...στάδιο.... και δεν πήραμε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 με ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Αξιος ο μισθός του απο τον σύριζα και τον Καπιταλισμό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ....Από τη Γιάννα Αγγελοπούλου, τον πρίγκηπα Κάρολο που αναφώνησε στο λόγο του “χίαρι ω χίαρι ελευτερουία” (χαίρε ω χαίρε ελευθεριά), έως τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, θα εορταστεί όπως αρμόζει σε μια εξαρτημένη και βαθιά υποτελή χώρα (σε επίπεδο κυβερνήσεων κι όχι λαού) η εθνική της εορτή.https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/kendrismata/2642-ethniki-giorti-gemati-rantza-nosokomeion..... Μιλάμε για πραγματικό δράμα.... Οι καπιταλιστές της χώρας μας ζούνε σε αβάσταχτη ...σκλαβιά και υποτέλεια..... στους κακούς ξένους που τους έχουν δεμένους.... Δεν μπορώ να κρατήσω τα δάκρυα μού απο την συγκίνηση... Ρε την φουκαριάρα πρέπει να την βοηθήσουμε να λευτερωθεί..... Περισσότερο οπορτουνιστής δεν γίνεται.... μετά πεθαίνεις απο το κάψιμο του εγκεφάλου... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ...Είχαμε να δούμε σε επίσημη τελετή στο Σύνταγμα σκωτζέζους στρατιωτικούς από τον Δεκέμβρη του ’44 και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια τότε που στην Αθήνα τραγουδούσαν το γνωστό «τα κορίτσια που΄χαν πρώτα Γερμανούς, τώρα έχουν εγγλεζάκια με κοντά παντελονάκια κι από πίσω ένα σύνταγμα ινδούς». https://www.imerodromos.gr/vre-kalos-ta-egglezakia-me-ta-konta-pantelonakia/..... Τα Δεκεμβριανά μπορούσαν να μην είχαν συμβεί και να μην υπήρχαν οι Αγγλοι σύμμαχοι της Αστικής τάξης στην Αθήνα. Επρεπε ο λαός να διεκδικήσει την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες και με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Δεν μπόρεσε να το κάνει γιατί το ΚΚΕ δεν είχε στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό διαχώρισε τον φασισμό απο την ιδεολογική μήτρα που τον γεννάει τον καπιταλισμό και εγκλωβίστηκε σε αυτόν με όχημα το ΕΑΜ Πολιτικό μέτωπο δίνοντας τον χρόνο στον ταξικό αντίπαλο να αλλάξει τον συσχετισμό και να διαλέξει αυτός τον χρόνο της σύγκρουσης. Χρειαζόταν ΕΑΜ και ΕΠΟΝ Κοινωνική συμμαχία να μην διαλυθεί η ΟΚΝΕ και να υπάρχει αυτοτελή λειτουργία του ΚΚΕ σε συνδυασμό με την δράση των Κομμουνιστών στο ΕΑΜ Κοινωνική Συμμαχία. Συμφωνούνε με όλα αυτα στον ....ημερόδρομο..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/epikairotita/2644-kalesma-se-sygkentrosi-apo-ti-metopiki-drasi-lefkadas Η ...Πασοκάρα.... με ότι όνομα και να εμφανίζεται στην ...Λευκάδα.... φωνάζει και θέλει επιστροφή στον ...εθνικό καπιταλισμό για να γίνει ...ανθρώπινος.... στην 2α παρουσία βέβαια... Για όλα φταίει η κακιά ...δεξιά.... Το φαρμακείο με το καπιταλιστικό κέρδος και τα μάτια σας.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ....Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επικείμενες νέες ελληνοαμερικανικές συμφωνίες και ο στρατιωτικός ΝΑΤΟϊκός αγωγός καυσίμων επιδιώκουν τη διεύρυνση της επιρροής τους στην περιοχή και τη στρατιωτική ενίσχυση των δυνάμεών τους στην προσπάθεια περικύκλωσης της Ρωσίας. Τελικά όμως θεωρώ ότι οι λαοί, μαζί και ο αμερικάνικος λαός, από κοινού με κυβερνήσεις που τάσσονται στην πράξη υπέρ της Ειρήνης, θα τους χαλάσουν τα σχέδια, θα τους φράξουν το δρόμο. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/2647-oi-ipa-simera Ταξικό ναυάγιο Καλαματιανός. Πασιφισμός Σοσιαλσωβινισμός παραμύθια για δήθεν ..αποικία και εξάρτηση.... και θα σταματήσουν τους κακούς δυτικούς Ιμπεριαλιστές οι ...καλοί.... Ιμπεριαλιστές Ρωσίας Κίνας ΙΡΑΝ. Ο Μανιαδάκης οδηγός τους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ασχετο με την ανάρτηση, σχετικό με την πάλη του ΚΚΕ:
    Σημερινός διάλογος με απλό "λαϊκό" άνθρωπο, ας τον πούμε "Θανάση", για την προσάραξη στο Σουέζ. Ο λόγος για την τεράστια ζημιά:
    "Ποιός θα πληρώσει αυτά τα δισεκατομμύρια, δέκα η μόνο τρία, όσα είναι τέλος πάντων, κυρ Θανάση;"
    - "Οι ασφαλιστικές!"
    ...αποφαίνεται με θριαμβευτικό ύφος ο κυρ Θανάσης.
    - "Οπως ξέρεις, κάθε φορτωτική περιλαμβάνει και την ασφάλισή της!"
    ...συμπληρώνει ο κυρ Θανάσης, με ύφος μύστη προς έναν αμύητο καθυστερημένο γκρινιάρη αριστερό, που έχει κολλήσει στις "ιδεοληψίες" του 1920 και αγνοεί τις απέραντες δυνατότητες της καπιταλιστικής κανονικότητας του 2021.
    "Και τις ασφαλιστικές ποιός τις πληρώνει, κυρ Θανάση;"
    - "Αυτές έχουν τα κεφάλαιά τους, ακριβώς για να καλύπτουν αυτές τις ζημιές"
    ...απαντάει ο κυρ Θανάσης, με μιαν αφοπλιστική φυσικότητα, μπροστά στο αυτονόητο!
    "Και πως θα αναπληρώσουν τα κεφάλαιά τους, κυρ Θανάση; Δεν θα έχει κόστος αυτή η δουλειά;"
    - "Θα αντλήσουν, όπως πάντα, νέα κεφάλαια από το χρηματιστήριο"
    ...συνεχίζει απτόητος ο κυρ Θανάσης!
    Απαιχτος στις βεβαιότητές του ο κυρ Θανάσης!

    Οπως όλοι καταλάβατε, το χρηματιστήριο και ο καπιταλισμός έχουν εφεύρει το οικονομικό αεικίνητο, σύμφωνα με το οποίο "για να κονομήσεις δε χρειάζεται κόπος - υπάρχει τρόπος", όπως ακράδαντα πίστευε το 1999 ο κυρ Θανάσης, τότε, που έχασε καμιά δεκαριά εκατομμύρια - όλες τις οικονομίες του, αγοράζοντας μετοχές. Πιστεύοντας ακράδαντα έκτοτε, πως φταίει ο ίδιος, πως ήταν άτυχος και δεν έκανε τις σωστές επιλογές. Οπως ο αθεράπευτος αγοραστής λαχείων, που δεν καταλαβαίνει πως δεν χάνει λόγω της κλήρωσης αλλά λόγω της αγοράς του λαχείου.

    Αντε τώρα να εξηγήσεις, σε αυτό το λωβοτομημένο μυαλό, πως καθόλου "ατύχημα" δεν ήταν το ατύχημα. Πως δεν έπρεπε ένα τόσο μεγάλο καράβι να μπεί σε μια διώρυγα, που δεν είχε κατασκευαστεί για τέτοιου είδους πλοία, τόσο μεγάλου βάθους και μεγέθους. Πως πήραν το "ρίσκο", τόσο οι πλοιοκτήτες όσο και οι διαχειριστές της διώρυγας, κυνηγώντας το εύκολο κέρδος. Από την εξοικονόμηση χρόνου οι μεν, από το υψηλό κόμιστρο-διόδιο οι δε. Πως την ζημιά, που προκάλεσε η κερδοσκοπική ασυδοσία της "Evergreen", σε συνεργασία με τις αρχές της διώρυγας, θα την πληρώσουμε όλοι οι υπόλοιποι.
    Και δικαίως, αφού τους εμπιστευόμαστε τους κόπους μας......
    ...και δεν πλακώνουμε στις φάπες τους κυρ-Θανάσηδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή