Σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων, οι περισσότεροι ξέρουν για το ανεξάρτητο κράτος “Ελληνική Συμπολιτεία” ή αλλιώς “Δημοκρατία του Τοπ Τσαμ”, που ίδρυσαν πάνω στις κορφές της εκτεταμένης οροσειράς Τοπ Τσαμ του δυτικού Πόντου, πολλές χιλιάδες κυνηγημένοι Πόντιοι, και άντεξε 3 χρόνια, μεταξύ 1919-1922. Το κράτος αυτό, στο οποίο ζούσαν πάνω από 4000 οικογένειες και αρκετές χιλιάδες αντάρτες, ήταν μια Κομμούνα. Υπήρχε κοινοκτημοσύνη στην τροφή και στη Γη, οι αποφάσεις παίρνονταν με άμεση δημοκρατία και καθολική ψηφοφορία, οι κάτοικοι εξέλεγαν τους προέδρους τους και οι αντάρτες τους καπεταναίους τους, ακόμα και οι παπάδες εξέλεγαν τον αρχιμανδρίτη τους, υπήρχαν λαϊκά δικαστήρια κ.α.
Αυτό όμως που δεν ξέρουν πολλοί είναι το εξής: Οι αντάρτες και ο μάχιμος πληθυσμός εκπαιδεύονταν εντατικά στις πολεμικές τέχνες και στον ανορθόδοξο πόλεμο από έναν Κινέζο, τον Χαν Σαν Τσιχ, τον οποίο φώναζαν Χασάτ. Πριν τον πόλεμο ο Χασάτ ήταν παντρεμένος με την Ευλαμπία Χαραλαμπίδου, είχαν δυο κόρες και έναν γιο και ζούσαν ευτυχισμένοι στην Αμάσεια, όπου λειτουργούσε σχολή πολεμικών τεχνών της Ανατολής.
Όταν αρχισαν τα γεγονότα και στην Αμάσεια, οι Τούρκοι απήγαγαν τις 2 κόρες του και τη γυναίκα του και απέτησαν λύτρα. Όταν ο Χασάτ τους τα πήγε αυτοί τα πήραν αλλά εκτέλεσαν μπροστά του τις κόρες και τη γυναίκα του. Ο Χασάτ ορκίστηκε εκδίκηση, και ανέβηκε με το γιο του στο Τοπ Τσαμ όπου προσχώρησε στο αντάρτικο. Ανέλαβε εκπαιδευτής των ανταρτών στις πολεμικές τέχνες και σε κινέζικες τεχνικές όπως ο έλεγχος της αναπνοής, η ρίψη στιλέτου, η αναρρίχηση με γάτζους σε κάθετους βράχους, η αντοχή στις σωματικές καταπονήσεις κ.α, τα οποία αποδείχτηκαν τρομερά πλεονεκτήματα στις μάχες που ακολούθησαν, καθώς οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς απέκτησαν οι Πόντιοι αντάρτες τέτοιες δυνατότητες.
Υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία για τον δάσκαλο αυτό που θα μπορούσαμε να ερευνησουμε; ευχαριστώ πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι, δεν υπάρχουν. Είναι ανύπαρκτο πρόσωπο.
ΔιαγραφήΗ όλη ιστορία είναι ένα παραμύθι.