Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Είναι "τζάμπα" ενέργεια η Πυρηνική Σύντηξη;

 


Καθώς πολύ πρόσφατα ένας φίλος, μου έδωσε τη σχετική αφορμή, στέλνω κάποιες σκέψεις μου για ένα αρκετά σοβαρό για την Ανθρωπότητα και την Βιόσφαιρά της ζήτημα.
Επειδή πολλοί νομίζουν πως το πρόβλημα είναι το κόστος και η "καθαρότητα" της παραγωγής ενέργειας, που τάχα θα λυθεί με την "καθαρή και τζάμπα" πυρηνική σύντηξη, νομίζω ....
....χρειάζονται ενημέρωση!
Η ενέργεια δε μπορεί να είναι ποτέ "καθαρή".
Ο λόγος: Η αναπόφευκτη (= όρος χρησιμοποίησης+αξιοποίησης της) υποβάθμισή της σε Εντροπία ("Νόμος" του Sadi Carnot, Δεύτερο Θερμοδυναμικό Αξίωμα), που ανεβάζει τη μέση θερμοκρασία του Περιβάλλοντος.
Σήμερα, και μέχρι σήμερα, η περισσευάμενη ενέργεια του πλανήτη αποβαλλόταν στο Διάστημα με την φυσική ακτινοβολία της γήϊνης επιφάνειας/ατμόσφαιρας. Ο γήϊνος φλοιός, μέσω και της ατμόσφαιρας, αποβάλει θερμότητα χαμηλής θερμοκρασίας (δηλαδή πρακτικά άχρηστη) περίπου 8 με 10 Watt ανά τετρ. μέτρο επιφανείας της Γης. Αυτή είναι η Γεωθερμική. Αμα παράγεται περισσότερη θερμότητα στην Βιόσφαιρα λόγω της καθολικής ζωής (φυτά, ζώα, βιομηχανία, πόλεμοι...), θα αποβάλλεται κι αυτή μαζί με την Γεωθερμική, και στη σούμα θα είναι περισσότερη αλλά με σύγχρονη άνοδο της μέσης θερμοκρασίας (="υπερθέρμανση"), και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δε μπορεί να γίνει αλλιώς, θεμελιώδεις νόμοι της Θερμοδυναμικής είναι αυτοί, δεν τους αλλάζει "ούτε ο Θεός".
Μέχρι να βρεθεί πιο δραστικός τρόπος άμεσης αποβολής της άχρηστης ενέργειας στο Διάστημα, η ενέργεια θα πρέπει να παράγεται/καταναλώνεται με φειδώ.
Μέχρι σήμερα ένας παράγοντας αυτοσυγκράτησης ήταν το κόστος παραγωγής (συν και το κόστος ...κερδοσκοπίας! - Ουδέν κακόν αμιγές...).
Αν η Σύντηξη μηδενίσει το κόστος, ο κίνδυνος για το Περιβάλλον θα γίνει ανεξέλεγκτος.
Συνεπώς, αντί να πετάμε τη σκούφια μας, σαν ανεγκέφαλοι "ά(χ)ριστοι”, για την "τζάμπα ενέργεια που έρχεται" καλά θα είναι να προετοιμαζόμαστε για περισσότερη σοφία στη διαχείριση της Ενέργειας.
Ητοι:
Καλή και χρειαζούμενη η πιο χοντρή θερμομόνωση.
Καλύτερη αξιοποίηση του ηλιασμού τον Χειμώνα και της ηλιοπροστασίας το Καλοκαίρι επίσης χρειάζεται.
Αμφίβολη η χρησιμότητα των φωτοβολταϊκών, που θέλουν και μπαταρίες καθώς για όλο αυτό δεν υπάρχουν ακόμη τρόποι αποδόμησης/ανακύκλωσης των αχρηστευομένων (οι μπαταρίες δε ζουν ούτε 5 χρόνια καλά-καλά, και οι φ/β κυψέλες, άντε είκοσι-τριάντα). Tο ίδιο ισχύει και για τις ανεμογεννήτριες με την ρυπογόνο απόρριψη των πτερύγων και την αβεβαιότητα της χρήσης τους, καθώς δεν έχει βρεθεί αξιόπιστο/αξιόλογο σύστημα αποθήκευσης.



Πρέπει να αλλάξει όλο «το καταναλωτικό μοντέλο» από τα θεμέλια:
- Να καταργηθεί το φασιστικό "Volkswagen", το ιδιωτικό αυτοκίνητο, και οι έκτακτες ατομικές ανάγκες να καλύπτονται με ενοικιαζόμενα-παρεχόμενα. Τα πρόσφατα πατίνια και ποδήλατα είναι μια καλή, εξ ανάγκης, λύση μαζικής χρήσης, με πολύ λιγότερο περιβαλλοντικό φορτίο.
- Να επεκταθούν τα μέσα σταθερής τροχιάς που εξασφαλίζουν μεταφορές-μετακινήσεις με το ~1/10 του σημερινού κόστους ανά μεταφερόμενο κιλό.
- Να καταργηθούν η διαφήμιση και οι "συσκευασίες", που υπάρχουν μόνο για τον Ανταγωνισμό των ιδιωτών κεφαλαιοκρατών.
- Η Παραγωγή και η Εργασία να οργανωθούν σε ορθολογική χωροταξική βάση, με κριτήριο την ενεργειακή και περιβαλλοντική οικονομία και όχι το ...που υπάρχουν φτηνά μεροκάματα και "τζάμπα" πρώτες ύλες. Γιατί τίποτε δεν είναι "τζάμπα" στην πραγματικότητα! Aπλά τα κόστη τα φορτώνονται άλλοι, οι εκμεταλλευόμενοι, και όχι οι …ένοχοι κερδοσκόποι!
- Να καταργηθεί και ο ίδιος ο Ανταγωνισμός, δηλ. ο Καπιταλισμός, που πια από παραγωγικός έχει γίνει καταστροφικός.
- Για πολέμους, στρατούς κλπ. δε συζητάω.
Συνεπώς, τέρμα ο καταναλωτισμός και ο αχαλίνωτος νεοπλουτισμός των ανεγκέφαλων «α(χ)ρίστων».
Αυτοσυγκράτηση, "νηστεία και προσευχή"....
...κι αν σας έκανα την καρδιά περιβόλι...
... «Καλά Χριστούγεννα»!
Υ.Γ. Για την Ιστορία: Τα πρώτα πειράματα Πυρηνικής Σύντηξης έγιναν στην ΕΣΣΔ το μακρινό πια 1960! Την ώρα, που οι "άλλοι" ...ήταν ακόμη «στα δέντρα»! Και ιδέα δεν είχαν γι αυτή τη δυνατότητα.
Η διάταξη, που έφτιαξαν οι Σοβιετικοί επιστήμονες ονομάστηκε ΤΟΚΑΜΑΚ, αρκτικόλεξο ρωσσικών τεχνικών όρων. Σήμερα υπάρχουν πολλές συσκευές ΤΟΚΑΜΑΚ, και με αυτό το όνομα, σε πολλές "δυτικές" χώρες, που επίσης συνεχίζουν τις έρευνες πάνω στην Σύντηξη.
Οπως μου είχε μεταφέρει ένας φίλος Μ-Η το 1978 μετά από ένα ταξίδι του στην ΕΣΣΔ, που τον είχε ενθουσιάσει(*), οι Σοβιετικοί επιστήμονες, που είχε μιλήσει, του είχαν πει, πως προβλέπαν ότι η Σύντηξη θα γίνει τεχνικά αξιοποιήσιμη γύρω στο 2000! Μετά ήρθε η "Περεστρόϊκα"....

Σεχτάρ ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ 

Σ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου