Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ





 Όσο ασχολούμαστε με τις σαγιονάρες του αλλου,η μεγαβατώρα εχει πάρει μούρλια αυξήσεις.

Παρέμεινα στην ΔΕΗ καθώς γνώριζα την ενεργειακή κρίση την Καλιφόρνια το 2001 και το πάρτυ των ιδιωτικών παρόχων.
Να πούμε οτι οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος στην Ελλάδα,ακολουθούσαν πολύ επιθετικό μάρκετινγκ. Τηλέφωνα επι τηλεφώνων, σε πατρόναραν αν έλεγες οτι δεν ενδιαφέρεσαι "Μα δεν ξέρετε τι ειναι καλό με εμας","Καλά εντάξει εισαι άσχετος". Ξέρω πολυ κόσμο που πείστηκε απο τις βλακείες των ιδιωτικών παρόχων,καθότι ουδείς φρόντισε να ενημερώσει σοβαρά τον κόσμο.
Είχα παρακολουθήσει πριν πέντε χρόνια μια πολύωρη συζήτηση για το "χρηματιστήριο ενέργειας".Ένας απο τους ομιλητές ειπε το πολυ απλό "Αφου βλέπουμε στο κανονικό χρηματιστήριο να "παίζουν" με τις τιμές των μετοχών,γιατι να μην γίνεται το ίδιο με τις τιμές της Κιλοβατώρας;"
Πιο απλά οι πάροχοι μπορούν να αγοράζουν πολυ φτηνά (με την τιμή να πέφτει πολύ χαμηλά) και να πουλάνε παρα πολυ ακριβά. Ακριβώς επειδή υπαρχει ενα καρτέλ,οι τιμές κυμαίνονται πανω κατω στα ίδια επίπεδα.
Υπάρχουν πολλοι τρόποι για να ανεβάζουν την τιμή τεχνητά:Συντήρηση των εγκαταστάσεων, δεν φύσηξε αέρας,αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κοκ.Δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος ελέγχου των ιδιωτών (ούτως ή άλλως εχουμε δει πως η ελεύθερη αγορά εχει φτάσει στην κινητη τηλεφωνία).
Ας δούμε λοιπόν το 2001 πως η Enron έβγαλε ενα σκασμό χρημάτων.Το 2001 η Καλιφόρνια αντιμετωπίζει μια μεγάλη ενεργειακή κρίση. Πιο σωστά μια τεχνήτη ενεργειακή κρίση ,η οποία όπως αποδείχθηκε ήταν ενα σχέδιο των ιδιωτικων παροχών να αυξήσουν τις τιμές του ρεύματος.Αλλα η ιστορία ξεκινά παλαιότερα.
Το 1992 ψηφίζεται το Energy Policy act,μια σειρά νόμων η οποία αφορά την "πράσινη ενέργεια" (εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας κλπ). Χαιρετίστηκε ως μια πολύ θετική προς το περιβάλλον δράση οχι μόνο απο τους οικολόγους αλλά και απο την Enron. Η Enron ήταν μια απο τις εταιρείες παροχούς ενέργειας η οποία στήριξε την ψήφιση αυτού του νόμου,αφου άνοιγε το δρόμο στην "ελεύθερη αγορά ενέργειας".To 1996 η Καλιφόρνια απελευθερώνει το εμποριο ενέργειας με το "Electric Utility Industry Reconstructing Act" (ΕUIRA εν συντομία) πάλι με την στήριξη της Enron.Σκοπός όπως λένε να υπάρξει ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Η αλυσίδα ενέργειας ήταν οι καταναλωτές, παροχοί ενέργειας και παραγωγοί ενέργειας (όπως η Enron). Η πολιτεία της Καλιφόρνια προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τις τιμες προς τους καταναλωτές αλλά απελευθέρωσε τις τιμές που μπορούσαν να "πουλήσουν" ενέργεια οι παραγωγοί. Με διάφορους τρόπους όπως για παράδειγμα να χρεώνουν "τέλος συμφόρησης δικτύου",οι εταιρείες αύξησαν μεχρι και 800% την τιμή του ρεύματος.
Να τονίσουμε εδω οτι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας της Καλιφόρνιας είχαν δυνατότητα παραγωγής 45 GW. Ομως μια ξηρασία η οποία χτύπησε την Καλιφόρνια το 2000, οδήγησε σε μείωση της παραγώμενης ενέργειας απο τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Η Enron τότε προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της ,άρχισε να κλείνει τα εργοστάσια της για "λόγους συντήρησης" αυξάνοντας τις τιμές. Τα συνεχόμενα blackout απο τους παροχούς αφού δεν μπορούσαν να "αγοράσουν" ενέργεια οδηγούν τον κυβερνήτη Davis να κυρήξει την Καλιφόρνια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Προκειμένου να σταματήσουν τα Black out, ο Davis "αγόρασε" ενέργεια σε πολυ υψηλές τιμές δημιουργώντας μια τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό της πολιτείας. Τελικά η Enron κήρυξε χρεωκοπία το Δεκέμβριο του 2001 ενω οι τιμές ειχαν μειωθεί απο τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους.Κάποιοι κριτίκαραν τον Davis θεωρώντας οτι θα έπρεπε να απελευθερωθούν και οι τιμές λιανικής ενω άλλοι υπενθύμισαν οτι για παραπάνω απο 40 χρόνια οταν η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ήταν στα χέρια του κράτους, δεν υπήρξαν τέτοιες διακοπές ρεύματος.Σημαντική λεπτομέρεια: Ο CEO της Enron ήταν ο Kenneth Lay,προσωπικός φίλος του George Bush.
Παραφράζοντας τον Λένιν "Τι να κάνουμε; " σε "τι να πρωτοκάνουμε;" η απάντηση είναι μόνο στάση πληρωμών και το να εμποδίσουμε την διακοπή ρεύματος σε νοικοκυριά. Ύστερα ολοι οι καταναλωτές να μπορέσουν να φύγουν απο τους ιδιωτικούς παρόχους χωρις να πληρώσουν την ρήτρα διακοπής συμβολαίου (εξαιρετικά πονηρό απο τους ιδιωτικούς παρόχους )και να γυρίσουν στην ΔΕΗ την οποια πρέπει χθές να επανακρατικοποιηθεί.
Αφήστε κατι υγρά όνειρα χιππηδων για "ελευθερες πράσινες ενέργειες". Μόνο η απόλυτα ελεγχόμενη κρατική παροχή ενέργειας μπορεί να ειναι βιώσιμη για τους πολίτες.


by Maximilian Litton


3 σχόλια:

  1. Στρατάρχη, εξαιρετικά ενδιαφέρον. Παραπομπή/σύνδεσμος για την πηγή και τον "Maximilian Litton";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εχεις Φεισμπουκ γραψε το ονομα κι ακολουθα τον

      Διαγραφή
    2. Ανδρεοπασόκας νοσταλγός, κρίμα. Κρητικός μικροαστός θα μου πεις, τι περίμενες. Κι αυτό, που έγραψε πολύ μας είναι.

      Διαγραφή