Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Άντε πάλι το δημογραφικό…




Κάλι Καρά
Διαχρονικά πάει και έρχεται το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας από τους εκάστοτε κυβερνώντες, οι οποίοι με τα κροκοδείλια δάκρυα προσπαθούν επιμελώς να κρύψουν την ουσία αυτού του κοινωνικού προβλήματος.
Η αναπαραγωγική διαδικασία είναι κορυφαία διαδικασία της φύσης, ενώ στην ανθρώπινη κοινωνία η μητρότητα δεν είναι μόνο μία βιολογική αλλά και κοινωνική διαδικασία αφού η γέννηση των παιδιών, η δημιουργία της οικογένειας και ο χαρακτήρας της μητρότητας διαμορφώνονται μέσα στην κοινωνία και έχουν άμεση σχέση με τις κοινωνικές ανάγκες και συνθήκες.

Κρύβουν ότι η μητρότητα αποτελεί για την εκάστοτε κυρίαρχη τάξη το κομβικό σημείο πάνω στο οποίο στηρίζει τη διπλή εκμετάλλευση της γυναικείας εργατικής δύναμης, με την αποκλειστική χρέωση της αναπαραγωγής κυρίως στη γυναίκα. Οι γυναίκες πρέπει να παραμείνουν φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό και η μητρότητα να αποτελεί πρόσχημα για όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που συνήθως πλήττουν πρώτα τις γυναίκες.
Κρύβουν ότι η μητρότητα μπαίνει στις μυλόπετρες των νόμων της αγοράς και στην Προκρούστεια κλίνη της ανταγωνιστικότητας και ότι η διαδικασία της αναπαραγωγής είναι σε όλες τις χώρες του «προοδευτικού» καπιταλιστικού κόσμου ένα προσοδοφόρο εμπόρευμα.
Κρύβουν ότι οι εργασιακές σχέσεις, όπως διαμορφώνονται με τις πολιτικές της ΕΕ αποτελούν «ναρκοπέδιο» για τη μητρότητα, ενώ τη στιγμή που η ανεργία θερίζει τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για απολύσεις εγκύων.
Πίσω από τα βαρύγδουπα λόγια, για το «άλλο μισό του ουρανού» η πραγματικότητα τούς διαψεύδει, όταν από τη σάρωση των όποιων επιδομάτων δεν γλύτωσε ούτε το επίδομα του τοκετού, στέλνοντας τις γυναίκες να γεννήσουν στο σπίτι για να το πάρουν ενώ οι αυτοαπασχολούμενες δεν είχαν και δεν έχουν άδειες εγκυμοσύνης και τοκετού!
Στη χώρα μας οι περισσότερες μαιευτικές και γυναικολογικές κλινικές και ό,τι σχετίζεται με αυτές, όπως τράπεζες ωαρίων, ομφαλικών κυττάρων κ.λπ. βρίσκονται στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, καθώς έχουν το μεγαλύτερο κέρδος στο χώρο της Υγείας! Η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (ΙΥΑ), μεγάλη κατάκτηση της επιστήμης και της τεχνολογίας,  στα χέρια του κεφαλαίου αποτελεί τον πιο προσοδοφόρο τομέα των επιχειρηματιών Υγείας οι οποίοι κατέχουν τα περισσότερα από τα υπάρχοντα κέντρα.
Η έλλειψη  κρατικής φροντίδας και υποδομών για το παιδί αποτυπώνεται στα στιγμιότυπα της καθημερινότητας μιας εργαζόμενης μητέρας και στο ετήσιο γαϊτανάκι για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Πως η κάθε γυναίκα, το κάθε νέο ζευγάρι, κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούν να αποφασίσουν να παντρευτούν και να κάνουν παιδί με πολλές πιθανότητες αυτό να προστεθεί στο μισό εκατομμύριο παιδιά που ζουν στη χώρα μας στη φτώχεια (UNICEF).
Μήπως αν πιστέψουν το παραμύθι ότι τώρα όλα αλλάζουν που βγήκαμε από τα μνημόνια;
Οι χίλιοι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων και τα μεταμνημονιακά μνημόνια θα είναι εδώ όσο οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δεν αποφασίσουν να βγάλουν τις βδέλλες από το σβέρκο τους που τους απομυζούν τον ιδρώτα και το δικαίωμα να αποκτήσουν παιδί.

απο το 902





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου