ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Εντείνεται η στρατιωτική κινητικότητα στην περιοχή και η κατάσταση χαρακτηρίζεται «κρίσιμη»
Copyright 2022 The Associated |
Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι σε συνθήκες οξυμένου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και σε όλα τα μήκη και πλάτη, δεν υπάρχει καμία «εγγύηση ασφαλείας» για τους λαούς. Σε αυτές τις συνθήκες καθίσταται ακόμα πιο σύνθετη η αναζήτηση προσωρινών και αβέβαιων συμβιβασμών στα εντεινόμενα παζάρια, στα οποία εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ενώ αναδεικνύονται αντιθέσεις και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα.
Αμέσως μετά τις συνομιλίες, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ επανέφεραν τις απειλές προς τη Ρωσία «σε περίπτωση εισβολής» ή «κλιμάκωσης της επιθετικότητας» στην Ουκρανία, όπως και τις αξιώσεις να απομακρυνθούν οι περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η μεταφορά εξοπλισμού των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία προχωρά σε στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία.
Η δε Ρωσία επιμένει ότι η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η απομάκρυνση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων και εξοπλισμών από γειτονικά κράτη αποτελούν αδιαπραγμάτευτες θέσεις.
Ολα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, και των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, την Παρασκευή στη Γενεύη. Χωρίς να τεθεί κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη των συνομιλιών και με τις δύο πλευρές να διατηρούν διαφωνίες ακόμα και για την ατζέντα τους, συμφωνήθηκε οι ΗΠΑ να δώσουν γραπτές απαντήσεις στις ρωσικές θέσεις την επόμενη βδομάδα και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με βάση αυτές.
Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η μη επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά είναι κρίσιμη, επειδή το ΝΑΤΟ «δρα εναντίον της Ρωσίας, όπως αναφέρουν οι συμβάσεις του». Ο δε Μπλίνκεν επανέλαβε το επιχείρημα για «το δικαίωμα των χωρών να επιλέγουν συμμαχίες», ενώ ο Λαβρόφ απάντησε με «δεσμεύσεις» στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ (όπου συμμετέχουν ΗΠΑ και Ρωσία), όπως «να μην ενισχύεται η ασφάλεια ενός σε βάρος της ασφάλειας των άλλων».
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι η ένταξη της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής στο ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν τις μετέτρεψε σε «φιλήσυχους γείτονες», αντίθετα «πρωτοστατούν στη ρωσοφοβία μέσα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».
Οι ΗΠΑ δήλωσαν έτοιμες να εξετάσουν μέτρα για την αντιμετώπιση των ρωσικών ανησυχιών στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, δήλωσε ο Μπλίνκεν, επαναλαμβάνοντας το δίπολο «διπλωματία - αποτροπή». Είπε επίσης ότι θα απαντήσουν σε ενδεχόμενη «επίθεση της Ρωσίας, ακόμα κι αν δεν είναι στρατιωτική», ενώ ζήτησε από τη Ρωσία αποδείξεις ότι δεν ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν θα υποχωρήσουμε από την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ».
Πλευρές των παζαριών αποκαλύφθηκαν την περασμένη βδομάδα, μέσα και από εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Το Κρεμλίνο δεν έδειξε να «καθησυχάζεται» από τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου ότι «η πιθανότητα να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον δεν είναι πολύ μεγάλη», επικαλούμενος μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, και ότι παραμένει ανοιχτό «αν οι μεγάλοι σύμμαχοι στη Δύση θα ψήφιζαν να φέρουν την Ουκρανία αυτήν τη στιγμή στο ΝΑΤΟ ή όχι».
Αυτό «δεν σημαίνει άρνηση να ενταχθεί μεσοπρόθεσμα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ. Το ότι «η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ σηματοδοτούν κάποια ετοιμότητα να συζητήσουν ορισμένα ζητήματα», όπως η μη ανάπτυξη όπλων και πυραύλων στην Ουκρανία, «είναι ίσως θετικό γεγονός», συμπλήρωσε, σχολιάζοντας σχετική αναφορά του Μπάιντεν.
Η απαίτηση να επιστρέψει ουσιαστικά το ΝΑΤΟ στη δομή που είχε το 1997 - δηλαδή πριν την ένταξη σε αυτό χωρών της Ανατολικής Ευρώπης - αποτελεί για τη Ρωσία «θεμελιώδες στοιχείο» στις «εγγυήσεις ασφάλειας», επέμεινε την Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Εξήγησε ότι αυτό σημαίνει εκτός των άλλων «απομάκρυνση ξένων δυνάμεων, τεχνικών μέσων και εξοπλισμού» και από Βουλγαρία - Ρουμανία. Πάντως Σόφια και Βουκουρέστι, σε χωριστές δηλώσεις τους, απέρριψαν το ενδεχόμενο να φύγουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τα εδάφη τους.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ απέκρουσε και τις πρόσφατες δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα μπορούσαν να ενταχθούν άμεσα στο ΝΑΤΟ αν έκαναν αίτηση, καθώς «πληρούν τα πρότυπα» και «είναι πολύ κοντά στο ΝΑΤΟ από πολλές απόψεις».
Το ΝΑΤΟ «ασκεί πιέσεις στην εξωτερική πολιτική της Φινλανδίας και της Σουηδίας», δήλωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ότι ως «ουδέτερα έθνη» συμβάλλουν «στην εδραίωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας» και ένα «μη δεσμευτικό καθεστώς» είναι «ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να σιγουρέψουν την ασφάλειά τους» σε «αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς».
Είναι «πολύ απίθανο» η Φινλανδία να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ κατά τη θητεία της, δήλωσε την Τετάρτη η πρωθυπουργός της χώρας Σάνα Μαρίν, ωστόσο παραδέχτηκε ότι «η συζήτηση για το ΝΑΤΟ θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια» και ξεκαθάρισε ότι η Φινλανδία τάσσεται με την ΕΕ και τις ΗΠΑ για σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία.
Οι αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα έρχονται στην επιφάνεια και στο θέμα της στάσης απέναντι στη Ρωσία, της «διευθέτησης» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία και με ποιους όρους.
Ο Μπάιντεν παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι «υπάρχουν διαφορές στο ΝΑΤΟ ως προς το τι είναι πρόθυμες να κάνουν οι χώρες (σ.σ. απέναντι στη Ρωσία), ανάλογα με το τι θα συμβεί». Οπως εξήγησε, σε περίπτωση μιας «μικρής εισβολής» της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι «σύμμαχοι» ίσως καταλήξουν σε «διαμάχη για το τι πρέπει να κάνουμε», ενώ «αν υπάρξουν ρωσικές δυνάμεις που θα διασχίσουν τα σύνορα... νομίζω ότι αυτό αλλάζει τα πάντα».
Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι τέτοιες δηλώσεις «δίνουν πράσινο φως στον Πούτιν να μπει στην Ουκρανία», ο δε Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να δώσει διευκρίνιση αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου.
«Αναστάτωση» προκάλεσε και ο ισχυρισμός του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν ότι η ΕΕ πρέπει να χαράξει δικό της σχέδιο για «ασφάλεια και σταθερότητα» στην Ευρώπη ως προς τη Ρωσία. Σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μακρόν κάλεσε τα κράτη της ΕΕ «να διεξάγουν διάλογο» με τη Ρωσία και είπε ότι παρά την κοινή διπλωματία ΕΕ - ΗΠΑ, η ΕΕ «με άλλους Ευρωπαίους και με το ΝΑΤΟ» πρέπει να προτείνουν στη Ρωσία μια λύση για αποκλιμάκωση τις «επόμενες βδομάδες».
Τις τελευταίες βδομάδες στελέχη της ΕΕ και των κυβερνήσεων Γαλλίας και Γερμανίας επιδιώκουν πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, εκφράζουν «ανησυχίες» για παραγκωνισμό και πραγματοποιούν σειρά επαφών σε Ουκρανία και Ρωσία, αλλά «η παρέμβαση Μακρόν είναι το πρώτο παράδειγμα δημόσιας διαφωνίας εντός του ΝΑΤΟ από τότε που οι ΗΠΑ προειδοποίησαν για πιθανή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία», σύμφωνα με τους «Financial Times».
Στο μεταξύ, στο ίδιο πνεύμα με την Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, που την περασμένη βδομάδα επισκέφτηκε Μόσχα και Κίεβο, ο (επίσης Πράσινος) Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα, Ρ. Χάμπεκ, ανέφερε τη συνεργασία με τη Ρωσία σε ΑΠΕ («πράσινο» υδρογόνο κ.λπ.) ως μοχλό αποκλιμάκωσης γύρω από την Ουκρανία. «Θα μπορούσαμε επίσης να σκεφτούμε νέους επιχειρηματικούς τομείς ώστε να απομακρυνθούν οι δύο πλευρές από αυτήν τη συγκρουσιακή στάση», είπε. Για το ενδεχόμενο η Ρωσία να αποκλειστεί από το διεθνές σύστημα πληρωμών «Swift», σημείωσε ότι θα ήταν «η απόλυτη οικονομική τιμωρία», ενώ σκοπός είναι η αποκλιμάκωση...
Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ αυξάνουν τη στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου. Οπως είπε ο Μπάιντεν, «έχω ήδη αποστείλει εξελιγμένο αμυντικό εξοπλισμό, αξίας άνω των 600 εκατ. δολαρίων, στους Ουκρανούς».
Αμερικανικές πηγές διέρρευσαν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε άδεια σε Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία και Βρετανία να στείλουν αμερικανικής κατασκευής πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.
Η δε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Unidas Podemos στην Ισπανία έστειλε πολεμικά πλοία προκειμένου να ενωθούν με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα...
Στο μεταξύ η Μολδαβία θα επιμείνει στην απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη μη αναγνωρισμένη Υπερδνειστερία, σύμφωνα με το σχέδιο συνεργασίας της με το ΝΑΤΟ 2022 - 2023, ενώ το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συνδράμει την ικανότητα του μολδαβικού στρατού.
Η Ρωσία ξεκινά πολυήμερες στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία, κάτι που ο Λιθουανός υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε «άμεση απειλή», ενώ η αναθεώρηση του Συντάγματος της Λευκορωσίας, που τίθεται σε δημοψήφισμα τον επόμενο μήνα, θα μπορούσε να επιτρέψει μόνιμη ρωσική στρατιωτική παρουσία και εγκατάσταση ρωσικών πυρηνικών.
Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης μεγάλες ναυτικές ασκήσεις σε Ατλαντικό, Αρκτική, Ειρηνικό και Μεσόγειο το διάστημα Γενάρη - Φλεβάρη, στις οποίες θα συμμετάσχουν συνολικά πάνω από 10.000 στρατιώτες, περισσότερα από 140 πλοία και 60 αεροσκάφη.
Σε αυτό το φόντο, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού προσκάλεσε τον Βρετανό ομόλογό του, Μπ. Γουάλας, στη Μόσχα.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε ανακοίνωσή του για την επικίνδυνη όξυνση ανάμεσα στις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού και τη Ρωσία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η ατελέσφορη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Γενεύη, η αδυναμία τους να συνεννοηθούν ακόμη και για το αντικείμενο των συνομιλιών, συνοδεύεται τα τελευταία 24ωρα με την ένταση στην επιθετική ρητορική και τις στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία. Για άλλη μια φορά αναζωπυρώνεται η αντιπαράθεση στην Ουκρανία, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Η αδυναμία των αστικών τάξεων των εμπλεκόμενων χωρών να βρούνε ακόμη και προσωρινούς συμβιβασμούς έχει οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση τις λεγόμενες "Συμφωνίες του Μινσκ" - που έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζονταν από τη λεγόμενη "διπλωματική ασάφεια" - καθώς και στην αναθέρμανση σχεδιασμών για πολεμικές "λύσεις" στην Ουκρανία.
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ "σφίγγουν" τον "κλοιό" της περικύκλωσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα. Στους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς έχει σπρώξει και τη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, συμμετέχοντας με ένοπλες δυνάμεις σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων, σπέρνοντας νέες αμερικανικές βάσεις, γιγαντώνοντας τις παλιές. Ειδικά η αμερικανική στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, που δρομολογήθηκε και απ' την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επεκτάθηκε από τη σημερινή της ΝΔ, χρησιμοποιείται ως κέντρο προώθησης αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο στοχοποιεί τη χώρα και εκθέτει τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους, απόρροια της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Το ΚΚΕ απαιτεί:
-- Απεγκλωβισμό της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, καμιά συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, στην περικύκλωση της Ρωσίας.
-- Να μην επικυρωθεί η νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία και όποια συμφωνία δεσμεύει τον λαό και τη χώρα στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
-- Εδώ και τώρα να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου.
Καλούμε τον λαό να δυναμώσει την πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο μας».
απ τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
https://iskra.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%ba%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%bf%cf%8a%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%84/..... Το ΚΚΕ δεν έχει κάνει κανένα απολύτως λάθος. Ερμηνεύει τα γεγονότα με βάση της Μαρξιστική Λενινιστική θεωρία που έχει δικαιωθεί απόλυτα στη ζωή. Λάθος και τραγωδία ταυτόχρονα θα ήταν το ΚΚΕ να λέει αυτά που μας σερβίρει το Λαφαζαναίικο που έχει διαλέξει να είναι με το ρωσικό Ιμπεριαλισμό. Υπενθυμίζουμε λοιπόν πως πρόκειται για ενδοιμπεριαλιστικές διαφορές μεταξύ ΗΠΑ ΝΑΤΟ Ε.Ε ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ ΙΡΑΝ κ.α για το ποιός θα πάρει καλύτερο μερίδιο απο τη λεία βουτηγμένη στο αίμα τον λαών για να βελτιώσει τη θέση του στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Το ΚΚΕ έχει βγάλει συμπεράσματα τα τελευταία ...30 χρόνια... απο την καταστροφή του Δ.Κ.Κ και της ΕΣΣΔ και τα εφαρμόζουμε στην καθημερινή δράση. Η Λύση για τους λαούς βρίσκεται στην ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας σε Αντικαπιταλιστική Αντιμονοπωλιακή πορεία ενάντια στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο και όταν γίνει να παλέψουν κάτω απο την δική τους ταξική σημαία για την υπεράσπιση της ταξικής τους πατρίδας αντιμετωπίζοντας ντόπια και ξένη αστική τάξη σαν εισβολέα με έξοδο απο τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο και νίκη της εργατικής λαικής εξουσίας. Αυτά που μας σερβίρει το Λαφαζαναίικο ο λαός τα πλήρωσε με το αίμα του όταν τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 δεν διεκδίκησε την εξουσία σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό λόγω ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ...λαοκρατία ευρωκομουνισμός.... Ας αλλάξουν πλευρό και χέρι... στο Λαφαζαναίικο γιατί πιάστηκαν... Κουράγιο.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.imerodromos.gr/dyo-kosmoi-diaforetikoi/ Πελετίδης Κομμουνιστής δήμαρχος επικεφαλής της εργατικής λαικής αντιπολίτευσης στη Πάτρα δεν σπέρνει αυταπάτες για ...ανθρώπινο... καπιταλισμό όπως κάνει όλος ο οπορτουνιστικός συρφετός και παλεύει για την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας σε Αντικαπιταλιστική Αντιμονοπωλιακή πορεία διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση βάζει την πρόταση εξουσίας των Κομμουνιστών για έξοδο απο την Ε.Ε Κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου μακριά απο οποιαδήποτε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού. Καμία σχέση λοιπόν οι Κομμουνιστές με τις μεταβατικές μπούρδες και σταδιακές παπάτζες των οπορτουνιστών του ...ημερόδρομου... Δεν τσιμπάμε... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://antigeitonies3.blogspot.com/2022/01/blog-post_91.html Ο Πανικός και η απόγνωση συνεχίζεται γιατί δεν τους βγαίνει το νέο οπορτουνιστικό ανάχωμα που έχει ανάγκη ο καπιταλισμός. Δεν τους ενδιαφέρει τι κάναμε πριν το 1991 τους βόλευε απόλυτα για να αλωνίζουν όλοι του οπορτουνιστικού συρφετού. Τους καίει και τους τσούζει η 30 χρονη πορεία αποκατάστασης των Μπολσεβίκικων χαρακτηριστικών του κόμματος τα συμπεράσματα που βγάλαμε και η κατάργηση της εγκληματικής θεωρίας πολιτικών μετώπων και σταδίων στο 15ο συνέδριο του 1996 που αποτελεί το καλύτερο εργαλείο του καπιταλισμού. Οποιος είναι κατά της επικράτησης του οπορτουνισμού στην ΕΣΣΔ το 1956 διαφωνεί και με την επικράτηση του οπορτουνισμού στην Κ.Δ το 1935. Διαφορετικά είναι παπατζής και οι ...πασοκιές... δεν πιάνουν. https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/ Καλή χώνεψη... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή25/01/1982
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεθαίνει το ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Σουσλόφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1954 - 1982)................«Η εμφάνιση του διηπειρωτικού πυραύλου έκανε παρελθόν το σχετικό στρατηγικό άτρωτο των ΗΠΑ. Αλλαξε ο στρατηγικός συσχετισμός δύναμης, προς όφελος του σοσιαλιστικού στρατοπέδου» (Α. Γκρομίκο - Μπ. Πονομαριόφ στο: «Η ιστορία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΣΣΔ»). Οι εξελίξεις διέψευσαν με τραγικότητα αυτές τις εκτιμήσεις (στη φωτογραφία συγκρότημα πυραύλων «S300»)
Το Κόμμα μας μελετά την Ιστορία, τόσο τη δική του, όσο και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Ξεκινά από την αφετηρία πως οι κομμουνιστές, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, πρέπει με κριτική ματιά να μελετήσουν την Ιστορία (και αυτή των διεθνών σχέσεων του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους), για να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον του κομμουνιστικού κινήματος. Παρακάτω θα αναφερθούμε σε ορισμένα από αυτά, που βέβαια δεν ήταν κάποια λάθη της εξωτερικής πολιτικής της ΕΣΣΔ, αλλά θεωρητικά λάθη ή λάθη στις εκτιμήσεις του ΚΚ της Σοβιετικής Ενωσης, που στη συνέχεια επηρέασαν και την εξωτερική πολιτική της ΕΣΣΔ.
«Ειρηνική συνύπαρξη» και διαίρεση των αστικών δυνάμεων
Το ΚΚΕ, μετά από μελέτη της Ιστορίας της ΕΣΣΔ, έχει εκτιμήσει πως «η γραμμή της "ειρηνικής συνύπαρξης", όπως αναπτύχθηκε τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, ως ένα βαθμό στο 19ο (Οκτώβρης 1952) και κυρίως στο 20ό Συνέδριο του KKΣE (1956), αναγνώριζε την καπιταλιστική βαρβαρότητα και επιθετικότητα για τις ΗΠΑ και την Αγγλία, για ορισμένα τμήματα της αστικής τάξης και των αντίστοιχων πολιτικών δυνάμεων στα δυτικοευρωπαϊκά καπιταλιστικά κράτη, όχι όμως ως σύμφυτο στοιχείο του μονοπωλιακού καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού. Eτσι επέτρεψε την καλλιέργεια ουτοπικών αντιλήψεων ότι είναι δυνατόν ο ιμπεριαλισμός να αποδεχθεί μακροπρόθεσμα τη συμβίωση με δυνάμεις που έσπασαν την παγκόσμια κυριαρχία του»1.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9533994 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
https://www.kordatos.org/%ce%b7-%cf%83%cf%8d%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b7%cf%80%ce%b1-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb/ Η Αστική τάξη της χώρας όπως όλες συμμετέχει συνειδητά στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες Ε.Ε ΝΑΤΟ για την αναβάθμιση της θέσης της στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Ο Κύριος Καλτσώνης εκπροσωπώντας το τμήμα της αστικής τάξης που τα συμφέροντα του θίγονται θέλει αλλαγή Ιμπεριαλιστικής συμμαχίας με Ρωσία Κίνα ΙΡΑΝ κ.α. Η Καταστροφή για το λαό είναι ακριβώς ίδια. Ας αλλάξει πλευρό πιάστηκε... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνώ εσείς ρε Παναγιώτη που προπαγανδίζετε τις απόψεις του ρωσικού ιμπεριαλισμού περί "περικύκλωσης" τι είστε αντιιμπεριαλιστές; Ποιοι μιλάνε για περικύκλωση έχεις καταλάβει; Οι εκπρόσωποι της ρωσικού καθεστώτος, οι φασίστες (που είναι ρωσόδουλοι) και εσείς. Δεν σου φαίνεται λιγουλάκι περίεργο αυτό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου είναι αυτή η περικύκλωση; Οι άλλοι ΔΙΑΜΕΛΙΣΑΝΕ μία χώρα και κάνουν ΚΑΤΟΧΗ σε έδαφός της το έχεις πάρει χαμπάρι; Και ΠΟΤΕ δεν διαδήλωσες ενάντια σε αυτήν την κατοχή, ποτέ δεν φώναξες ΕΞΩ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Και όχι μόνο αυτό αλλά είχατε το θράσος και πήγατε σαν παρατηρητές για να ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ και να ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ την ΚΑΤΟΧΗ, το ΕΓΚΛΗΜΑ αυτό στην Κριμαία και στην Α.Ουκρανία (θυμίζω ότι ο Αγγουράκης είχε πάει στην Κριμαία για το ψευτοδημοψήφισμα και στελέχη του κόμματος στο Ντονμπάς).
http://www.902.gr/eidisi/politiki/54260/apostoli-antiprosopeias-toy-kke-stin-anatoliki-oykrania
Τι δουλειά είχαν άραγε αυτοί εκεί αφού όπως λες δεν υποστηρίζετε το ανατολικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ. Θα μας απαντήσετε ποτέ σε αυτό ή θα συνεχίσετε να κρύβεστε τόσα χρόνια; Ένας έχει το θάρρος να απαντήσει;
Η Ουκρανία απειλεί την Ρωσία; Πλάκα μας κάνετε; Από πότε το θύμα απειλεί τον θύτη μας κοροϊδεύετε; Η Λιθουανία και η Εσθονία απειλούν την Ρωσία; Αλήθεια; Ύστερα από όσα έγιναν με την Ουκρανία είναι παράλογο που φοβούνται και οι αυτοί; Όταν το επίσημο ρωσικό κράτος αμφισβητεί την ίδια την εθνική-κρατική υπόσταση των χωρών αυτών με όχημα την ΕΞΑΛΛΗ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ιδεολογία του...ευρασιατισμού και των...χαμένων εδαφών της...Μεγάλης Ρωσίας μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ (η ταύτιση ΕΣΣΔ και Ρωσίας είναι κάργα εθνικιστική και φασιστική) κατηγορείς τον άλλον που θέλει να αμυνθεί απέναντι στον σοβινιστή-ιμπεριαλιστή; Υπερδνειστερία, Γεωργία, Ουκρανία, τελευταία Καζακστάν και μετά κατηγορείς τον Λιθουανό, τον Εσθονό, τον Πολωνό;
Όχι ο κύριος υπεύθυνος είναι ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ και αυτός πρέπει να καταδικαστεί πρώτα και κύρια. Έπειτα μιλάτε για περικύκλωση. Από ποιον; Η Ρωσία δεν έχει σύνορα μόνο με την Λιθουανία και την Ουκρανία. Ποιος την απειλεί; Το...ρωσόφιλο πλέον Ιράκ; Το Αφγανιστάν με τους ρωσόφιλους πλέον Ταλιμπάν; Μήπως η Τουρκία (κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ)...δεν είναι κάθε τρεις και λίγο πίτσι πίτσι με τον Πούτιν; Η ρωσόφιλη Ελλάδα μήπως; Να σας θυμίσω ότι το 2011 παρέλασαν στην Αλεξανδρούπολη Ρώσοι στρατιώτες στην επέτειο της 28ης;
https://www.alexpolisonline.com/2011/10/blog-post_9255.html
Πλάκα μου κάνετε σε μία χώρα γεμάτη νατοϊκές βάσεις; Εμείς μετά...απειλούμε την Ρωσία; Σοβαρά; Που κάθε φορά που έρχεται εδώ Κινέζος και Ρώσος οι πολιτικοί μας προσκυνάνε; Που μας κρατάνε με το αέριο; Που καλλιεργείται με κάθε τρόπο και από παντού αυτή η ρωσοφιλία στην ελληνική κοινωνία; Θυμίζω πάλι την Τουρκία ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και όχι αμελητέο που συνδιαλέγεται ανοιχτά με τους Ρώσους. Η Γερμανία ένα κατά τα άλλα ιμπεριαλιστικό κράτος έχει ρωσόφιλη ηγεσία στην εξουσία της, η Ιταλία το ίδιο όπως και άλλες χώρες. Και αυτές στο ΝΑΤΟ είναι.
Ποια περικύκλωση; Εδώ οι ΗΠΑ χάσανε χώρες που υποτίθεται τις βομβάρδισαν για να τις υποτάξουν. Ιράκ ρωσόφιλο, Σερβία ρωσόδουλη, την Λιβύη την χάνουνε, το Αφγανιστάν το χάσανε ακόμα και χώρες παραδοσιακά δυτικόφιλες όπως το Ισραήλ έχουν πολύ καλές σχέσεις με την Ρωσία. Δεν μπορεί να μιλάς για περικύκλωση για μία χώρα που έχει σύνορα μέχρι την Ασία αυτό πρέπει να το τεκμηριώσεις. Ακούω λοιπόν ποιες χώρες περικυκλώνουν την Ρωσία; Γιατί η έννοια της περικύκλωσης έχει να κάνει με την απειλή έτσι; Πείτε μου λοιπόν ποιες χώρες απειλούν ανοιχτά την Ρωσία στα σύνορά της; Ξαναλέω μέχρι και την Ασία γιατί μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για περικύκλωση.
Electro
Περιεργως για εσας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΑΤΟ ...μαλλον για εσας ειναι ενας υπεργαλαξιακος συνασπισμος απο το Υπερπεραν ,εξωγηινων
ΔιαγραφήΆ ξέχασα και την Ουγγαρία του Όρμπαν. Πως το έκανα αυτό; Κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και όμως ο φασίστας κολαούζος του Πούτιν. Εξηγήστε μας λοιπόν πως γίνεται μία χώρα που ανήκει σε ΕΕ-ΝΑΤΟ να έχει..ρωσόδουλη ηγεσία;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία εξήγηση παρακαλώ...
Electro
ΟΑΚΚΕ εσυ ???
Διαγραφήhttps://laikhexousia.blogspot.com/2016/01/blog-post_6.html
Και ΝΑΤΟ υπάρχει και ΕΕ. Για εσάς όμως δεν υπάρχει Ρωσία-Κίνα και σε αυτό στέκομαι. Δεν έχει νόημα να μιλήσω για τους δυτικούς το πρόβλημά μου με όλους σας είναι η ρωσοφιλία σας. Μία φορά ρε Λαϊκή Εξουσία φωνάξατε ΕΞΩ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ; Μία θέλω μία μόνο. Καταδικάσατε ποτέ την αρπαγή της Κριμαίας; Καταδικάσατε ποτέ τον διαμελισμό της χώρας; Από πότε η καταδίκη της ρωσικής επιθετικότητας συνιστά φιλοδυτικισμό; Κατέχει ή δεν κατέχει η Ρωσία εδάφη της Ουκρανίας; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Εφόσον ισχύει αυτό το κυριότερο πρόβλημα λοιπόν όσο αφορά την Ουκρανία είναι η ΡΩΣΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ. Αν αυτό είναι φιλοδυτικισμός για σένα τότε δεν έχεις ΚΑΜΙΑ σχέση με τον μαρξισμό-λενινισμό. Εκτός και αν δεν αναγνωρίζεις την κατοχή οπότε πάλι δεν έχεις καμία σχέση με τον μ-λ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο και αν δεν γουστάρω τους νατοϊκούς δεν μπορώ να καταδικάσω τον Λιθουανό, τον Εσθονό, τον Λετονό που τρέμουν τον Ρώσο διότι είναι ο δεύτερος που τους απειλεί ανοιχτά και αυτό έδειξε με την Μολδαβία, την Γεωργία, την Ουκρανία και τελευταία με το Καζακστάν. Αυτό αποδεικνύει όταν εκτός των άλλων θέτει ζητήματα "προστασίας των ρωσικών πληθυσμών" όπου υπάρχουν. Το πως "προστατεύει" τους ρωσικούς πληθυσμούς το είδαμε με ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ, ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΕΙΣ και ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ. Εδώ λοιπόν το κυριότερο είναι η επιθετικότητα του ρωσικού ιμπεριαλισμού και όχι η επιθυμία κάθε χώρας να θέλει το ΝΑΤΟ στο έδαφός της γιατί θεωρεί βλακωδώς ότι έτσι προστατεύεται. Όταν ο Βλαδίμηρος λέει αυτό:
«Ήταν για μένα η ίδια τραγωδία όπως και για την πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών. Λοιπόν, τι ήταν η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης; Ήταν η κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας που ονομαζόταν Σοβιετική Ένωση», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο δίκτυο Rossiya 1 με αφορμή την «Ημέρα του Ρωσικού Συντάγματος»
https://sputniknews.gr/20211212/poytin-i-ptosi-tis-sovietikis-enosis-itan-mia-tragodia-gia-emena-kai-toys-perissoteroys-rosoys--21331675.html
τι άλλο να περιμένουν ο γείτονες; Να φτάσει ο ρωσικός στρατός στα σπίτια τους; Το καταδικάζεις αυτό ναι ή όχι; Είναι ή δεν είναι ακραίος εθνικισμός η ταύτιση της ΕΣΣΔ με την Ρωσία; Γιατί το κόμμα σου δεν καταδικάζει τις ακραίες αυτές σοβινιστικές απόψεις;
Η ΕΣΣΔ συμμάχησε με τους δυτικούς για να τσακιστεί ο ναζιστικός άξονας. Οι κομμουνιστές θεώρησαν και σωστά ότι ο πιο επικίνδυνος ιμπεριαλιστικός πόλος εκείνη τη στιγμή για την ανθρωπότητα ήταν ο ναζιστικός. Αυτό τι πάει να πει δηλαδή ότι ο Στάλιν και οι μπολσεβίκοι ήταν...πράκτορες της Δύσης; Όταν οι Ιταλοί ερχόντουσαν για εμάς οι κομμουνιστές δεν είπαν τι Άγγλοι τι Ιταλοί πόλεμος εναντίον και των δύο. Οι κομμουνιστές κάλεσαν σε ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ της πατρίδας και πόλεμο εναντίον των Ιταλών γιατί πολύ σωστά έκριναν ότι εκείνη τη στιγμή η χώρα μας κινδύνευε από τον ιταλικό φασισμό και αυτός ήταν εκείνη τη στιγμή ο πιο επικίνδυνος εχθρός.
Αντίστοιχα λοιπόν ο ρωσικός ιμπεριαλισμός είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός του ουκρανικού λαού άρα και αυτός είναι το κύριο πρόβλημα εδώ. Όλα ξεκινάνε από την ΡΩΣΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ. Αν δεν το αναγνωρίζεις αυτό εσύ είσαι που υπηρετείς ένα ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και όχι εγώ. Εγώ ποτέ δεν είπα να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ εσύ υπερασπίζεσαι τον ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ της χώρας από τον Ρώσο.
Αυτή είναι η διαφορά μας. Εγώ δεν θέλω το ΝΑΤΟ ούτε στην χώρα μου ούτε και πουθενά αλλού αλλά καταδικάζω ανοιχτά τις επιδιώξεις του Κρεμλίνου. Εσύ υπερασπίζεσαι με πάθος το Κρεμλίνο γιατί αισθάνεσαι ότι ο πολυαγαπημένος σου ιμπεριαλισμός περικυκλώνεται και καλά. Και σε ρωτάω πως τεκμηριώνεται η περικύκλωση. Θυμίζω η Ρωσία έχει σύνορα μέχρι την Ιαπωνία και όχι μόνο με την ΕΕ.
Περιμένω να μου τεκμηριώσεις την περικύκλωση. Περιμένω...
Electro
Προφανως και ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΑΤΟ για σενα ....δεν βλεπω ομως να χτυπας αυτο αλλα τον ετερο ιμπεριαλιστη και προφανως εχεις διαλεξει κολλεγια .Οσο για την περικυκλωση το οτι οι ΝΑΤΟικοι πυραυλοι ηταν πριν τριαντα χρονια στα 5000 χιλιομετρα απο την Μοσχα και σημερα στο ρουθουνι της δεν σου λεει κατι .Που συσσωμο το πρωην συμφωνο της Βαρσοβιας εχει γινει μια απεραντη ΝΑΤΟικη βαση ουτε αυτο σου λεει κατι .Στοιχειωδεις γνωσεις Γεωγραφιας εινια η ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ .Οσο για την Κριμαια παντα Ρωσικη ηταν απο τον Τσαρο ακομα κι επινειο της Μοσχας
Διαγραφή