Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Mε μεγάλη συγκίνηση από την ΕΣΣΔ


Αμέσως μετά την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ κοντά στην πόλη Πριπιάτ, το σοβιετικό κράτος κλήθηκε να αντιμετωπίσει ακαριαία την κατάσταση. Πυροσβέστες, στρατιωτικό προσωπικό, ιατρικό προσωπικό, πολιτοφύλακες και υπάλληλοι του εργοστασίου, όπως και εκατοντάδες επιστήμονες κάθε ειδικότητας κινητοποιήθηκαν μαζικά. 

Από τον Κόκκινο Στρατό 746 στρατιώτες στάλθηκαν να βοηθήσουν με εθελοντική κλήση, 12 ελικόπτερα της αεροπορίας συνεισέφεραν στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στον περιορισμό της εξάπλωσης της ραδιενέργειας και το σοβιέτ των ανθρακωρύχων της περιοχής έσκαψε εθελοντικά στοές που περιόρισαν δραστικά την εξάπλωση της ραδιενέργειας στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Υπολογίζεται πως επί δύο χρόνια 240.000 εξειδικευμένοι εργάτες ανέλαβαν τον περιορισμό της εξάπλωσης της ραδιενέργειας και συνολικά 600.000 άνθρωποι αναγνωρίστηκαν από το σοβιετικό κράτος ως "εκκαθαριστές", ανάμεσά τους και ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης Mykola Melnyk, πιλότος που ανέλαβε την εγκατάσταση δια αέρος ενός ανιχνευτή σωματιδίων. Ο Melnyk ολοκλήρωσε 46 πτήσεις πάνω από τον αντιδραστήρα 4 και πέταξε συνολικά 52 ώρες σε εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία του συνθήκες. 

Οι "εκκαθαριστές" του Τσέρνομπιλ τιμήθηκαν με ιδιαίτερους επαίνους από το κράτος, τους δόθηκαν ειδικά παράσημα και τιμητικές συντάξεις. Από τους 600.000 εκκαθαριστές 4.000 έφυγαν από τη ζωή λόγω της έκθεσής τους στην ακτινοβολία του Τσέρνομπιλ. 

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ένα τέτοιο παράσημο. Στο κέντρο εικονίζεται μια σταγόνα αίματος και οι καμπύλες πορείες των ραδιενεργών σωματιδίων α, β και γ. Το παράσημο γράφει: "Για τη συμμετοχή στην εκκαθάριση του Τσέρνομπιλ - Συνέπειες ατυχήματος".















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου