Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Ξεκάθαρη η θέση του Κ.Κ.Τουρκίας για "Αγία Σοφία"

Στην ΤΟΥΡΚΙΑ υπάρχουν και οι Κομμουνιστές με κρυστάλλινη θέση
«Η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο»





ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
( Δημοσιοποιήθηκε αρχές Γενάρη του 2020 )
Εν μέσω των συζητήσεων στην Τουρκία, σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Ακαδημία Επιστήμης και Διαφωτισμού της Τουρκίας (BAA) δημοσίευσε μια περιεκτική έκθεση, τονίζοντας ότι το ιστορικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, πρέπει να παραμείνει μουσείο.
Στην έκθεσή της η ΒΑΑ, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας (TKP), περιλαμβάνονται ιστορικές και τεχνικές πληροφορίες σχετικά με το -ηλικίας 1500 ετών- μνημείο, ενώ επισημαίνονται και οι πολιτικές συζητήσεις σχετικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως του παλαιότερου κτιρίου της Κωνσταντινούπολης έγινε δυνατή χάρη στη μετατροπή της σε μουσείο το 1934, με απόφαση του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, του Κεμάλ Ατατούρκ. «Η Αγία Σοφία είναι ανάμεσα στα βασικά κοινά θρησκευτικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και πολιτικά σύμβολα της Κωνσταντινούπολης/Τουρκίας, της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης», αναφέρει η έκθεση.
«...Αποτελεί ένα συγκεκριμένο υπόδειγμα, χωρίς προκάτοχο και διάδοχο, στην εξέλιξη της χιλιετούς ανατολικορωμαϊκής/βυζαντινής αρχιτεκτονικής», αναφέρει η έκθεση της Ακαδημίας, σχετικά με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του μνημείου.
«Η Αγία Σοφία έχει σημαντική κοινωνικοπολιτική θέση στις δεξιές πολιτικές», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι ο ιστορικός χώρος χρησιμοποιήθηκε ως όργανο από αντιδραστικούς και σοβινιστές ιστορικούς υπέρ της ισλαμικής κουλτούρας της κατάκτησης και του ιερού πολέμου. Σύμφωνα με την έκθεση, μερικοί ισλαμιστές συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο "ευχαρίστησε τους χριστιανούς, ενώ αναστατώνει τους μουσουλμάνους"».
«Οι συζητήσεις περί τζαμιού, όλες οι πολιτικές και προκλητικές ομιλίες στην Αγία Σοφία πρέπει να τερματιστούν αμέσως. Η Αγία Σοφία πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο, με καθολικές πρακτικές συντήρησης και αποκατάστασης που αφορούν τα πολιτιστικά αγαθά», καταλήγει η έκθεση της Ακαδημίας.

2 σχόλια:

  1. Πιο φρέσκο, που με πρόλαβε στο τσακ (εμένα ...τον άπιστο Θωμά!) να σχολιάσω την ανάρτηση του ΒΑΑ εδώ ότι δεν πρόκειται για άμεση επίσημη θέση του ΚΚΤ.
    Μπράβο στους Τούρκους Κομμουνιστές, που κρατάνε ψηλά τη σημαία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή