Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Σοβιετική Ένωση και HEAVY METAL





28 Σεπτέμβρη 1991,!
Το καλοκαίρι του 1991,η Σοβιετική Ένωση έπνεε τα λοίσθια, τον Αύγουστο του 1991 θα γίνει προσπάθεια να αποτραπεί η διάλυση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο,αλλά τα πράγματα δυστυχώς είχαν πάρει το δρόμο τους και η διάλυση φαινόταν πλέον αναπόφευκτη.
Στα τέλη της δεκαετίας του 80,είχε αρχίσει ένα πολιτιστικό άνοιγμα στις χώρες της Δύσης,με αποκορύφωμα ένα φεστιβάλ μουσικής που διοργανώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1991 στο κοσμοδρόμιο Tushino λίγο έξω από την Μόσχα.
Το συγκεκριμένο φεστιβάλ δεν ήταν ένα οποιαδήποτε μουσικό φεστιβάλ,αλλά ένα από τα σημαντικότερα που έχουν γίνει ποτέ, όχι μόνο στον χώρο του heavy metal,αλλά συνολικά στην μουσική.
Το πιο γνωστό φεστιβάλ του σκληρού ήχου από το 1980,για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ήταν το Monsters Of Rock που διεξαγόταν ανελλιπώς κάθε Αύγουστο από το 1980 και μετά,στο Donnigton της Αγγλίας, συγκεντρώνοντας τα μεγαλύτερα ονόματα και εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου.



Το 1991 headliners του φεστιβάλ ήταν οι AC/DC και οι Metallica, έχοντας μόλις τις αποσκευές τους τον απόλυτο θρίαμβο που άκουγε στο όνομα ''Black Album''.
To συγκεκριμένο φεστιβάλ θα περνούσε και από άλλες χώρες, πλην Αγγλίας και έτσι οι υπεύθυνοι σοβιετικοί αξιωματούχοι πέτυχαν το φεστιβάλ να περάσει και από την Μόσχα για μία μέρα στις 28 Σεπτέμβρη.
Ως χώρος επιλέχθηκε το κοσμοδρόμιο του Tushino και μάλιστα χωρίς να εκδοθούν εισιτήρια,το φεστιβάλ ήταν δωρεάν!
Δείγμα του ό,τι ακόμα και τότε, ο πολιτισμός έπρεπε να ήατν προσιτός σε όλους,χωρίς αποκλεισμούς, σε όλες τις εκφάνσεις του.



Κανένας ποτέ δεν κατάφερε να πει με ακρίβεια πόσος μαζεύτηκε εκείνη την μέρα στο Tushino,οι πιο ακριβείς εκτιμήσεις μιλούν για 1.500.000 κόσμο, αριθμός απίστευτος που τοποθετεί το συγκεκριμένο φεστιβάλ, σε ένα από τα πιο μαζικά και σημαντικά όλων των εποχών.
Αλλά δεν είναι μόνο ο αριθμός του κόσμου που βρέθηκε εκείνη την μέρα,αλλά τα συγκροτήματα και το show που έδωσαν.
Τα videos που υπάρχουν από εκείνη την συναυλία είναι ένα πολύ μικρό δείγμα, του μεγαλείου εκείνης της μέρας, που πολύ λίγες φορές έχει επαναληφθεί από τότε.
Η δύναμη,η ένταση, το παίξιμο,η επικοινωνία κόσμου και μουσικών ήταν πραγματικά κάτι το πρωτόγνωρο.
Πιθανόν είχε να κάνει με το γεγονός ότι οι νεαροί Μοσχοβίτες που συνέρρευσαν στο Tushino,δεν είχαν δει ποτέ κάτι ανάλογο και για τους μουσικούς ήταν επίσης η πρώτη φορά που ταξίδευαν στην χώρα του Λένιν.
Επίσης σημαντικό γεγονός υπήρξε ότι και τα τέσσερα groups που έπαιξαν εκείνη την μέρα,διένυαν την καλύτερη περίοδο της καριέρας τους.
Πριν κλείσουμε με την συγκεκριμένη παρουσίαση,αξίζει να αναφέρουμε την μαρτυρία των Metallica,οι οποίοι είπαν πως καθόλη την διάρκεια της συναυλίας δεν μπορούσαν να ακούσουν τους εαυτούς τους όταν έπαιζαν!
Ακολουθεί το track list
PANTERA
Domination,Psycho Holiday,Primal Concrete Sledge,Cowboys from hell
METALLICA
The ecstasy of gold/Enter Sandman,Creeping Death,Harvester of Sorrow,Fade to Black,Sad but true,Master of puppets,Seek and destroy,For whom the bell tolls,One,Whiplash,Last Caress,
Am I evil?,Battery
AC/DC
Thunderstruck,Shhot to thrill,Back in black,Hell ain't a bad place to be,Fire guns,Jailbreak,The Jack,Moneytalks,Hells Bells,High Voltage,Dirty deeds done dirt cheap,Highway to hell,Whole lotta Rosie,Let there be rosck,T.N.T.,For those about to rock
Υ.Γ.Δεν είναι διαθέσιμο το track list των Black Crowes.



Στέλιος Τζανέλης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου