Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

"Προοδευτικά μέτωπα" ,το δίχτυ των αστών

Η αστική δημοκρατία δεν μπορεί να εξαλείψει τον φασισμό, αντίθετα, ενίοτε στρώνει τον δρόμο του

Σάρκα από τη σάρκα του καπιταλισμού η αστική δημοκρατία και ο φασισμός, μάχονται μεταξύ τους για το ποιος, πιο καλά θα υπηρετήσει το σύστημα. Ο ένας δεν μπορεί ποτέ να εξαλείψει τον άλλον γιατί και οι δύο είναι τέκνα του συστήματος που τους γεννάει για τους σκοπού του και δεν θα άφηνε ποτέ ένα από τα δύο τέκνα του να εξαφανιστεί.



Κάποιες φορές που η μεταξύ τους μάχη οξύνεται, οι αστοί και οι συνοδοιπόροι τους «αριστεροί», σοσιαλιστές κ.α. καλούν τους κομμουνιστές και την εργατική τάξη να τεθούν υπό την ηγεσία τους σε δήθεν υπέρ πάντων αγώνα, κατά του φασισμού. Μόλις όμως αντιληφθούν τις προτιμήσεις του συστήματος και της μονοπωλιακής αστικής τάξης στον φασισμό, όχι μόνο προδίδουν κάθε αρχή, αξία και συμφωνία αλλά στέλνουν ευκόλως τους κομμουνιστές στα νύχια των φασιστών.




Τα δυο παρακάτω ιστορικά παραδείγματα, είναι ενδεικτικά της πολιτικής συνέπειας των αστικών κομμάτων και των πολιτικών που ασπάζονται και δήθεν υπερασπίζουν την αστική δημοκρατία.



13/4/1936 Πεθαίνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Δεμερτζής. Ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β' αναθέτει την πρωθυπουργία στον Ιωάννη Μεταξά (ο οποίος μέχρι τότε διατελούσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και το κόμμα του είχε μόνο 7 βουλευτές). Στην ψηφοφορία της 27/4, τα αστικά κόμματα έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης (Λαϊκό Κόμμα) ή ανοχής (Κόμμα Φιλελευθέρων) στην κυβέρνηση Μεταξά, στρώνοντας έτσι τον δρόμο για την εγκαθίδρυση ανοικτής δικτατορίας του κεφαλαίου τον Αύγουστο του 1936. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε την κυβέρνηση Μεταξά.



Το 1931 τα Τάγματα Εφόδου των Ναζί ή SA αριθμούν πλέον περίπου 1.000.000 μέλη και συνεχίζουν τις οδομαχίες κατά των Κομμουνιστών και των Εβραίων. Τρομοκρατούν, επίσης, όλους τους αντιτιθέμενους στο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα, κυρίως τους εκδότες, τους καθηγητές, τους πολιτικούς, τους επιχειρηματίες, αλλά και τους τοπικούς αξιωματούχους που "δεν είναι συνεργάσιμοι". Ο  Καγκελάριος Χάινριχ Μπρύνινγκ (Heinrich Brüning), δίνει εντολή διάλυσης και των SA και των SS. Η Αστυνομία καταλαμβάνει τα γραφεία και των δύο οργανώσεων και κατάσχει όλα τους τα υπάρχοντα (15 Απριλίου 1932). Ωστόσο, ο Μπρύνινγκ αντικαθίσταται σύντομα από τον Φραντς φον Πάπεν (Franz von Papen), ο οποίος επαναφέρει τις δύο ναζιστικές οργανώσεις στη νομιμότητα,  στις 4 Ιουνίου. Ο Πάπεν παραιτείται με τη σειρά του. Τον αντικαθιστά ο Κουρτ φον Σλάιχερ.Το [1933] ο Χίτλερ αντικαθιστά τον φον Σλάιχερ με κανονική εκλογή του από τη Βουλή της Γερμανίας (Ράϊχστανγκ) και ο φασισμός πανηγυρικά ανεβαίνει στην πολιτική εξουσία με πλήρη νομιμοποίηση από την αστική δημοκρατία, η οποία υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι θανάσιμος αντίπαλος.



Η ιστορία είναι διδακτική. Αντιφασιστικά και άλλα παρόμοια μέτωπα υπό την ηγεσία των αστών, είναι συμφωνία για εγκλωβισμό του λαού, ποτέ όμως δεν είναι σύμφωνα για την ριζική αντιμετώπιση του φασισμού. Δείτε και σήμερα τη συμπεριφορά του αστικού πολιτικού συστήματος σε όλη την Ευρώπη απέναντι στο φασιστικό φαινόμενο και κάντε τις αντιστοιχίσεις, τηρουμένων των αναλογιών.











9 σχόλια:

  1. Η προοδευτική συμμαχία τώρα και σε "Οικογενειακό Άλμπουμ" με ακροδεξιούς - φασιστοειδή

    https://www.rovespieros.gr/proodeytiki-summaxia-syriza-tora-almpoum/

    Καταγγελία της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ
    12/4/2019 - Καταγγελία της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ για την απαράδεκτη ενέργεια της Περιφερειακής αρχής να παρέχει διευκολύνσεις στη Ναζιστική Εγκληματική Χρυσή Αυγή.
    http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=56162

    "Η ίδια αναφέρει:

    " «Καταγγέλουμε την απαράδεκτη ενέργεια της Περιφερειακής Αρχής Στερεάς για την παραχώρηση αίθουσας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας για πραγματοποίηση συγκέντρωσης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. "

    Περισσότερα και στο παρακάτω
    https://www.902.gr/eidisi/politiki/187772/kataggellei-tin-aparadekti-energeia-tis-perifereiakis-arhis-na-parehei

    17-57

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαφωνώ με την έκφραση "Η αστική δημοκρατία δεν μπορεί να εξαλείψει τον φασισμό" και γενικά με το σκεπτικό ότι η "αστική δημοκρατία" είναι κάτι διαφορετικό από τον "φασισμό" και μάλιστα διαγκωνίζονται ποιός θα υπηρετήσει καλύτερα τον Καπιταλισμό.
    Δεν πρόκειται για διακριτά υποκείμενα, δεν είναι καν υποκείμενα. Υποκείμενο είναι η αστική τάξη και οι δυο κατηγορίες είναι μορφές εμφάνισης του ενιαίου πολιτικού της συστήματος, δηλ. του πολιτικού εποικοδομήματος του Καπιταλισμού, που δεν είναι στην ουσία του παρά η Δικτατορία της Αστικής Τάξης. Αλλωστε δε νομίζω πως διαφωνεί η δεν τα γνωρίζει αυτά ο συντάκτης Σ.Π. - κάθε άλλο, τα λέει ταυτόχρονα στο ίδιο το κείμενό του και δεν το αγνοώ!
    Συμβαίνει όμως συχνά να παρασυρόμαστε από το ότι στο πολιτικό θέατρο του Καπιταλισμού οι ρόλοι ηθοποιών (και ...κομπάρσων!) είναι συνήθως διακριτοί (..και όχι πάντα!) αλλά το σενάριο και ο σκηνοθέτης είναι ένας, κι αυτός ελέγχει την παράσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις απολυτο δικιο Σεχταρ αλλα ο ΣΠ τα λεει για να αποκαλυψει την κομπινα των μετωπων που στηνουν οι αστοι .Προτιστως τα γνωριζει εξ αλλου ειναι βετερανος του κινηματος

      Διαγραφή
    2. Κομπίνα καραμπινάτη. Το καλύτερο εργαλείο της Αστικης τάξης είναι τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ. Ο Ταξικός εχθρός στις γραμμές μας. Τα παραδείγματα ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ....ΟΒΕΡ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Οπως τα λες, στρατάρχη, τίποτε, ούτε καν υπαινιγμός, επί της ουσίας για τον καλό συναγωνιστή Σ.Π., που κι εγώ παρακολουθώ συχνά. Αλλωστε γι αυτό μίλησα για "έκφραση".
      Πάντως, με αφορμή αυτό, νομίζω πως πρέπει (κι εγώ...) να μιλάμε συγκεκριμένα για "κοινοβουλευτική δημοκρατία" σαν διαφορετική μορφή από τον φασισμό.
      Γιατί και ο φασισμός ....δημοκρατία(!) είναι, και μάλιστα η καλύτερη δυνατή, αλλά ....για τους κεφαλαιοκράτες!
      Αυτό είναι και το πιο απεχθές και επικίνδυνο χαρακτηριστικό του φασισμού. Εχει ευρεία λαϊκή συναίνεση, είναι δηλαδή "δημοκρατικός", ...."για το μη ες ολίγους αλλά ες πλείστους οικείν"!
      Ο φασισμός είναι η ανώτερη μορφή της αστικής δημοκρατίας, και, κατά προσωπική γνώμη, η ιστορική κατάληξη και ολοκλήρωσή της, και όχι μια "παρεκτροπή". Και τα φαινόμενα σε διεθνές-παγκόσμιο επίπεδο μάλλον επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη. Ο κοινοβουλευτισμός μεταλλάσσεται ομαλώτατα σε φασισμό.
      Το "βάρυνα", ίσως και να το παρα-σεχτάρισα(!), ερχόμενος σε αντίθεση με την τρέχουσα λαϊκή αντίληψη περί "δημοκρατίας", αλλά μου αρέσει να λέω ό,τι θεωρώ αληθές χρησιμοποιώντας τέτοια "παραξενίσματα" σαν μέσο για διέγερση προβληματισμών.

      Διαγραφή
    4. αν δεν τα ελεγες αυτα τι σοι σεχταριστης θα ησουν ?
      ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

      Διαγραφή
    5. και μια αναγκαια διορθωση : Το ιδιολαθος καναμε κι οι δυο .Σ.Β.ειναι (Στεργιος Βασιλειου)

      Διαγραφή
    6. Σωστη η σκεψη Ηλια αλλα τον ξερω αρκετα ΠΟΤΕ δεν εκρυψε το ονομα του

      Διαγραφή
  3. Το γλέντι ξεκίνησε. Τους έπιασε ο πόνος μήπως δεν βγει ο Πελετίδης. Και ποιά είναι η λύση.... μα να χωρίσουμε τον λαό διασπαστικά σε δεξιούς και αριστερούς και να πέσει το ΚΚΕ στον Οπορτουνιστικό βόθρο. χοχοχοχοχοχο Μη φάτε έχει Γλαρόσουπα....... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή