Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Ιδεολογικός ντουβρουτζάς!!





Πολλοι αριστεροι διανοουμενοι, στην Ελλαδα αλλα και στην Ευρωπη, εχουν κανει σημαια τους το "σοσιαλισμο του 21ου αιωνα".Μαζι με ολους αυτους, απο κοντα, η "ριζοσπαστικη αριστερα" που βρηκε στον ορο του γερμανου κοινωνιολογου, Heinz Dieterich Steffan, το θεωρητικο οπλοστασιο για να στηριξει τις αναθεωρητικες θεσεις της. Αναφερομαι στην ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Φυσικα, το πρακτικο αποτελεσμα του "σοσιαλισμου του 21ου αιωνα" το ειδαμε μεσα απο τις πολιτικες της Βολιβαριανης διαδικασιας, ετσι οπως εφαρμοστηκαν κυριως σε Βενεζουελα, Βολιβια και Ισημερινο.

Πολλοι θα πουν οτι ο "σοσιαλισμος του 21ου αιωνα" δεν εχει σχεση με τις κυβερνητικες πρακτικες του Τσαβες, Μαδουρο, Μοραλες και Κορεα, ομως τα γραπτα μενουν. Η "ριζοσπαστικη αριστερα" απο Συριζα παλιοτερα, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ τωρα, εχουν αφιερωσει διθυραμβικα σχολια στην Βολιβαριανη διαδικασια. Προκειται για κρατισμο και σοσιαλδημοκρατικη διακυβερνηση που δεν ειναι της παρουσης να αναλυθει.
Αν υπαρχει, στη Λ. Αμερικη, ενα αξιολογο θεωρητικο ρευμα σκεψης αυτο ειναι: η μαρξιστικη θεωρια της εξαρτησης ετσι οπως εκφραστηκε απο τον André Gunder Frank, Ruy Mauro Marini, Vania Bambirra, Theotonio Dos Santos, Jaime Osorio.
Το συγκεκριμενο θεωρητικο ρευμα και η συνακολουθη θεωρια ειναι τελειως αγνωστα στην Ελλαδα. Θα λεγαμε οτι ουτε καν αναφερονται απο την "ριζοσπαστικη αριστερα" και τους συγχρονους αριστερους ιδεολογους της. Γιατι?
Μια προσεκτικη και βαθια μελετη του συγκεκριμενου μαρξιστικου ρευματος θα μας δειξει δυο πραγματα: 1ον οτι η συγκεκριμενη θεωρια ειναι η λογικη προεκταση της Ιμπεριαλιστικης θεωρια του Λενιν, 2ον οτι συμπιπτει, ουσιαστικα, με τις θεσεις του ΚΚΕ.


Φωτης Μεσσαδος 





3 σχόλια:

  1. Τι λέει αυτή η "Θεωρία της εξάρτησης";
    Γιατί εδώ στο Γιουνανιστάν την ντόπια θεωρία της "εξάρτησης" εκπροσωπεί μια ομάδα, που αποσπάστηκε από το ΚΚΕ στο 19ο Συνέδριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. λεει στο περιπου "προεκταση του Ιμπεριαλσμου" του μεγαλου θα αξιζε μια περαιτερω ενημερωση ,θα το μεταφερω στο Φωτη (ειναι στο Μεξικο)

      Διαγραφή
  2. Λιβιεράτος 2010.
    Αν και Τροτσκιστής(με Μπεν-Μπελά "Πάμπλο" στην Αλγερία), εξόχως σατύριζε τον "ελέφαντα που είναι στο δωμάτιο" (δηλαδή τον Ελληνικό Καπιταλισμό) αλλά δεν το βλέπει σχεδόν κανένας.

    17-57

    ΑπάντησηΔιαγραφή