Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

ΜΕΡΙΣΜΑ απ την μιά ... ΑΦΑΙΜΑΞΗ απ την άλλη






Συνολικά, έντεκα ψηφισμένα μέτρα ενεργοποιούνται από την Πρωτοχρονιά που θα φέρουν νέα βάρη σε εκατομμύρια φορολογουμένους και έρχονται να προστεθούν στον ήδη βαρύ λογαριασμό της υπερφορολόγησης και των περικοπών.
Ειδικότερα, η νέα αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα στηριχτεί σε νέα αύξηση των εσόδων και μάλιστα κατά 1,8 δις. ευρώ συγκριτικά με το κλείσιμο της φετινής χρονιάς. Από το νέο έτος, οι φορολογούμενοι ξεχνούν το ΕΚΑΣ (το οποίο ουσιαστικά θα καταργηθεί για τη συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών δικαιούχων), την έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες, το επίδομα θέρμανσης (το οποίο περικόπτεται κατά 50%) , την έκπτωση στην παρακράτηση φόρου και το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου. Επίσης, θα έρθουν αντιμέτωποι με τις αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ καθώς μετά την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές –κάτι που θα γίνει τον Μάρτιο καθώς η σχετική υποχρέωση μετατέθηκε για τον Μάρτιο- θα προκύψει δημοσιονομικό κενό στον ΕΝΦΙΑ των 3,2 δις. ευρώ.

Ειδικότερα, ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έχει ως εξής:

1. Χαµηλο-συνταξιούχοι
Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν το 2018 περικοπή στο ΕΚΑΣ, το οποίο καταργείται οριστικά και για όλους στο τέλος του 2019. Από τον επόμενο χρόνο επίσης, περίπου 200.000 νέοι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 θα στερηθούν το ΕΚΑΣ, οδεύοντας προς τις κατώτατες συντάξεις των 300 ευρώ που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.
2. Ελεύθεροι επαγγελµατίες
Θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών μέσω του υπολογισμού των εισφορών επί του αθροίσματος φορολογητέου εισοδήματος και καταβληθέντος εντός του 2017 εισφορών. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος προηγούμενου έτους.
3. Ιδιοκτήτες ακινήτων
Περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει τουλάχιστον στα 2,65 δισ. ευρώ, όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε πολλές φθηνές περιοχές.
4. Μισθωτοί και συνταξιούχοι
Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μια μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο.
5. Τρίτεκνοι – πολύτεκνοι
Μαχαίρι αναμένεται να μπει στο πολυτεκνικό επίδομα (500 ευρώ ανά παιδί) που κοστίζει στον προϋπολογισμό περίπου 250 εκατ. ευρώ και να ενισχυθεί με νέα κριτήρια το επίδομα σε όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά με χαμηλά εισοδήματα.
6. Φορολογούµενοι µε ιατρικά έξοδα
Τέλος η έκπτωση φόρου για πάνω από 1 εκατ. φορολογουμένους. Για να εξοικονομηθεί ποσό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ, η Εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018 δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια κ.λπ.
7. Κάτοικοι 32 νησιών
Το ειδικό καθεστώς της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ θα αποτελεί παρελθόν στο τέλος του έτους αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές να παρατείνει τη διάρκειά του για έναν χρόνο ακόμη και φυσικά να βρει περίπου 70 εκατ. ευρώ για να καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που θα ανοίξει.
8. Νοικοκυριά χωρίς ή µε λιγότερο επίδοµα θέρµανσης
Για να περικοπεί η ετήσια δαπάνη του επιδόματος θέρμανσης κατά 50% τα εισοδηματικά κριτήρια θα γίνουν αυστηρότερα και το ποσό του επιδόματος ανά λίτρο θα περιοριστεί.
9. Φορολογούµενοι που εκµισθώνουν ακίνητα µέσω Airbnb
Αντιμέτωποι με την πληρωμή φόρου έως 45% θα βρεθούν όσοι αποκτούν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb.
10. Οφειλέτες
Ευκολότερα θα χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2018. Ακόμη και αν καθυστερήσουν για μία ημέρα να πληρώσουν οποιαδήποτε νέα οφειλή τους θα βγαίνουν αυτόματα εκτός της ρύθμισης.
11. Ξενοδοχεία
Από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής ανέρχεται σε:
– 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων
– 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων
– 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων
– 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων
– 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα


ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου