Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

"Η απόδραση των 11" αλα Ελληνικα





Η απίθανη ιστορία της ομάδας κρατούμενων της Μακρονήσου κατά την διάρκεια του εμφυλίου! Η επικράτηση στη Λεωφόρο επί του Ολυμπιακού (2-1) και η ταπείνωση των φασιστικών αρχών. Η ομοιότητα με την κινηματογραφική επιτυχία «η απόδραση των 11».

Κατά την διάρκεια του εμφυλίου (1946-1949) η Μακρόνησος αποτέλεσε τόπο μαρτυρίου για χιλιάδες αντιφρονούντες. Εκεί κατέληξαν μεταξύ άλλων και αρκετοί ποδοσφαιριστές της εποχής.
Παρά τις εφιαλτικές στιγμές που ζούσαν, ο βασιλιάς των σπορ τους βοήθησε να σταθούν στα πόδια τους. Μάλιστα ίδρυσαν την ομάδα της Μακρονήσου όπου τους επετράπη να δώσουν αγώνες.
Ο Παναθηναϊκός ήταν ένας από τους συλλόγους που ταξίδεψε στο πολύπαθο νησί του Αιγαίου πελάγους. Κομβικό σημείο για την ποδοσφαιρική ομάδα των κρατούμενων της Μακρονήσου αποτέλεσε το... εκτός έδρας ματς που έδωσαν κόντρα στον Ολυμπιακό.
Η αναμέτρηση διεξήχθη στη Λεωφόρο και έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Περισσότεροι από 12.000 θεατές, είδαν την μικτή ομάδα των εξόριστων της Μακρονήσου που αποτελούνταν από το τάγμα σκαπανέων να επικρατεί με 2-1 των «ερυθρολεύκων». Οι νικητές γνώρισαν την αποθέωση, αφού παρά την κούραση και τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης είχαν στείλει το δικό τους μήνυμα στους δυνάστες τους.
Θα μπορούσε να είναι και η ελληνική εκδοχή της ιστορικής ταινίας «η απόδραση των 11», όπου στη Γερμανία, σ' ένα στρατόπεδο, το 1943, μια ομάδα αιχμαλώτων δέχεται ν' αντιμετωπίσει σ' έναν ποδοσφαιρικό αγώνα τη γερμανική ομάδα, την οποία εν τέλει κερδίζει!
Αξίζει να σημειωθεί πως στήθηκε ειδική επιχείρηση προκειμένου οι κρατούμενοι να επιστρέψουν στην Μακρόνησο, ενώ δόθηκε διαταγή από την ντροπιασμένη φασιστική ηγεσία να διαλυθεί άμεσα η ομάδα!
Ο ιστορικός αγώνας διεξήχθη στη Λεωφόρο στις 26 Ιανουαρίου του 1949. Με τη φανέλα της Μακρονήσου αγωνίστηκαν κόντρα στην παλιά τους ομάδα οι Δαρίβας, Μαλαμόπουλος και Διονύσης Γεωργάτος, ενώ παρόντες ήταν ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Αντώνης Παπαντωνίου, του Ηρακλή, Νίκος Λιάρος, αλλά και του Εθνικού, Γιώργος Πατηνιώτης.
Οι κρατούμενοι της Μακρονήσου προηγήθηκαν 2-0 χάρη σε τέρματα που πέτυχαν οι πρώην «ερυθρόλευκοι», Μαλαμόπουλος (39΄), Δαρίβας (60΄) με τον Ολυμπιακό να μειώνει στο 78΄ με τον Χριστόπουλο.
Είθισται δικτατορικά καθεστώτα να χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο ως εργαλείο χειραγώγησης των λαών. Στην περίπτωση του φιλικού της Λεωφόρου το μήνυμα των καταπιεσμένων και των βασανισμένων εστάλη και ήταν ηχηρό!



απο Nathan Voice







2 σχόλια:

  1. Προβάλλουμε και από την πλευρά μας το αξιόλογο θέμα στη στήλη «ΕΜΦΑΣΗ» του blog «Ευρυτάνας ιχνηλάτης». Η συγκεκριμένη στήλη (σ.σ. είναι αυτή με το σκίτσο που αναπαριστά ένα πιτσιρίκο που μοιράζει εφημερίδες!) βρίσκεται στην κάθετη πλαϊνή μπάρα του ιστολογίου μας και η προβολή γίνεται με απευθείας παραπομπή στο δικό σου ιστότοπο. Καλή συνέχεια…

    ΑπάντησηΔιαγραφή