Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Ο κύριος Άγγελος… Νηογνόμωνας!






Ο Τσίπρας έδωσε εντολή για την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων τον οποίο ουσιαστικά κατάργησε, στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας.
Για να μην είναι λέει το ίδιο ελεγκτής και ελεγχόμενος. Δεν κατάλαβα δηλαδή από πού είναι ίδιος ο ελεγκτής (δημόσιο) με τον ελεγχόμενο (εφοπλιστής);
Από πού φαίνεται τώρα ότι οι Νηογνώμονες είναι καλύτεροι στον έλεγχο από μια δημόσια υπηρεσία;

Σε τι υπερτερεί δηλαδή;
Το δημόσιο είναι διεφθαρμένο αλλά οι ιδιωτικές εταιρείες είναι άγγελοι;
Μα επειδή είναι διεφθαρμένες οι εταιρείες (αυτές διαφθείρουν όταν μπορούν και το δημόσιο) υπάρχει ανάγκη δημοσίου ελέγχου.
Τώρα δηλαδή μέσα από τους εξ ορισμού διεφθαρμένους παίρνουμε μια εταιρεία και την ονομάζουμε Άγγελο… Νηογνώμονα; Και γιατί αυτός και οι εφοπλιστικές εταιρείες δεν θα είναι διεφθαρμένοι, ξεπουλημένοι και ελεγκτής (ιδιώτης) και ελεγχόμενος (ιδιώτης);
Ξεχάσαμε ότι πολλά πλοία ελάμβαναν πάντα αξιόπλοο και ήταν σαπάκια; Τι δηλαδή, όποιο πλοίο βούλιαξε δεν είχε αξιόπλοο από τον νηογνώμονα; Δεν νομίζω ότι θα τολμούσε κάποιος να το πει. Δεν έχω στοιχεία αλλά η διαφθορά δεν ξεκινάει από το δημόσιο, το δημόσιο διαφθείρεται από τους ιδιώτες με κεφάλαια και χρήμα. Άρα αυτοί είναι ικανοί όταν είναι μεταξύ τους να μετατρέψουν τη συναλλαγή σε κανονική «εταιρική σχέση».
Ελεγκτής και ελεγχόμενος θα είναι ιδιώτης οπότε θα έχουν πολλά κοινά συμφέροντα σε βάρος του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος και φυσικά του περιβάλλοντος. Σε όλο τον κόσμο γίνεται αυτό.
Φαντάσου τώρα να αναθέσουμε όλες τις ελεγκτικές εξουσίες του κράτους σε ιδιωτικές εταιρείες και να περιμένουμε να έχουμε μια αγγελική κοινωνία. Θα καταλήξουμε στο δώστα όλα σε ιδιώτες (εταιρείες) για να σωθούν και να «σωθούν» από εμάς ή αλλιώς να μην έχουμε τίποτα από δάση, δρόμους και αρχαία μέχρι πανεπιστήμια, θάλασσες και ψάρια!
Ο Τσίπρας καταργεί τον μοναδικό κρατικό μηχανισμό ελέγχου των πλοίων, αντί να τον ενισχύσει, να τον στελεχώσει και να τον εξοπλίσει με τα κατάλληλα μέσα, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή στους ελέγχους των εκπροσώπων των ναυτικών φορέων για να περιοριστούν - όσο βέβαια αυτό είναι εφικτό στα σημερινά πλαίσια - τα όποια «στεγανά» και οι διασυνδέσεις με τους εφοπλιστές.
Μήπως ο έλεγχος της δημόσιας υγείας και της υγείας των τροφίμων που στην πράξη ανατέθηκε σε ιδιωτικές εταιρείες ή στις ίδιες της εταιρείες – παραγωγούς έγινε καλύτερος με τα δήθεν πιστοποιητικά συμμόρφωσης και τα πιστοποιητικά «e» με αποτέλεσμα να μη ξέρεις τι μεταλλαγμένα τρως και να ξεσπάσουν τα γνωστά σκάνδαλα με τις τρελές αγελάδες, τα αυγά, τις διοξίνες των κοτόπουλων, το κρέας αλόγων, τις επικίνδυνες οικοδομές, τους δρόμους… πράγματα που βρέθηκαν όχι βέβαια από τις εταιρίες που υποτίθεται ελέγχουν αλλά από άλλους θιγόμενους καταναλωτές, ανταγωνιστές ή δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, χημικά εργαστήρια κλπ; Σε τι θα διαφέρει ο Νηογνώμωνας;
Και τι σημαίνει η γνωστή αρχή που έχει υιοθετήσει η ΕΕ, «ο ρυπαίνων πληρώνει»; ότι οι καπιταλιστές είναι ελεύθεροι να ρυπαίνουν, σε στεριά, θάλασσα και αέρα, να καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, αρκεί να «πληρώνουν»; Και πληρώνουν ή στο τέλος πληρώνονται είτε με οικόπεδα, είτε με ασφαλιστικές αποζημιώσεις κλπ, κλπ;


Στέργιος Βασιλείου







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου