Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Κυκλοφοριακή παιδεία











Στα μέσα της δεκαετίας του 80 είχα βρεθεί σε μια πρώην σοσιαλιστική χώρα και συγκεκριμένα στην πόλη Smolyan της Βουλγαρίας .Μια πανέμορφη πόλη κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στη Ροδόπη πίσω ακριβώς απ την Ξάνθη !
Ένα πρωινό που βγήκαμε στο δρόμο είδα πολλούς μαθητές Δημοτικού με στολές τροχονόμου σ' όλα τα φανάρια της πόλης σ' όλες τις διασταυρώσεις , σ' όλες τις διαβάσεις πεζών σ' όλους τους δρόμους της πόλης ! Εκατοντάδες παιδιά ,όλα με μια σφυρίχτρα στο στόμα και κάθε τόσο σφύριζαν σε πεζούς και σε οδηγούς ..Σφύριζαν πότε σιγά και πότε πολύ επιτακτικά ..Ξαφνιάστηκα ! Ρώτησα τους φίλους που μας φιλοξενούσαν τι συμβαίνει και μου εξήγησαν ..Όλο αυτό που βλέπεις μου είπαν είναι η πρακτική εξάσκηση στο μάθημα της Κυκλοφοριακής Αγωγής απ τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης και είναι η συνέχεια στο μάθημα που γίνεται μέσα στην αίθουσα βάση του σχολικού προγράμματος !
Τα παιδιά γνωρίζουν ακριβώς τις υποχρεώσεις των πεζών στο δρομο στις διαβάσεις αλλά και των οδηγών και όταν βλέπουν παράβαση σφυρίζουν! Σήμερα είναι με συνοδούς τους δασκάλους και αύριο θα έχουν συνοδούς τους ίδιους τους τροχονόμους της πόλης σε πιο εξειδικευμένη εξάσκηση !
Ναι ! Παιδιά του Δημοτικού 8-10 ετών ! Σε μια χώρα από τις δεκάδες που ο άνθρωπος πριν κάμποσα χρόνια δοκίμασε να σταθεί στα δυο του πόδια από τα τέσσερα !
Τα συμπεράσματα δικά σας !


Konstantinos Mpourxas








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου