Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Ερύθημα Αιδούς του Υποκριτή και Ταρτούφου Τρότσκι


















Βλαντιμίρ Λένιν
Ερύθημα Αιδούς του Υποκριτή και Ταρτούφου Τρότσκι
Γράφτηκε: 2 Γενάρη 1911 
Εκδόθηκε για πρώτη φορά:Πράβδα Νο. 21, 21 Γενάρη 1932
Πηγή:Λένιν Aπαντα, τόμος 20 σελ. 99, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Ο υποκριτής και ταρτούφος Τρότσκι μίλησε με πάθος στην ολομέλεια ενάντια στο λικβινταρισμό και τον οτζοβισμό. Ορκιζόταν σε θεούς και δαιμονές ότι είναι κομματικός. Έπαιρνε επιχορήγηση.
Μετά την ολομέλεια η ΚΕ εξασθένισε, δυνάμωσαν οι βπεριοντοφικοί, οικονόμησαν χρήματα. Σταθεροποιήθηκαν οι λικβινταριστές που με το περιοδικό «Νάσα Ζαριά»(1) ελεεινολογούσαν το παράνομο κόμμα μπροστά στα μάτια του Στολίπιν.
Ο υποκριτής και ταρτούφος Τροτσκι απομάκρυνε από την «Πράβντα» τον εκπρόσωπο της ΚΕ και άρχισε να γράφει στη «Vorwarts»(2) λικβινταριστικά άρθρα. Παρά τη ρητή απόφαση της Επιτροπής της σχολής(3) που είχε οριστεί από την ολομέ­λεια, απόφαση που καθόριζε ότι κανένας κομματικός δάσκαλος δεν πρέπει να πάει στη φραξιονιστική σχολή των βπεριοντοφικών, ο υποκριτής και ταρτούφος Τρότσκι πήγε εκεί και συζήτη­σε με τους βπεριοντοφικούς το σχέδιο της συνδιάσκεψης. Το σχέ­διο αυτό το δημοσίευσε τώρα η ομάδα «Βπεριόντ» σε φυλλάδιο.
Και ο υποκριτής και ταρτούφος αυτός κόβεται και φωνάζει για την κομματικότητά του, διαβεβαιώνοντας πως αυτός δεν προσκύ­νησε καθόλου τους βπεριοντοφικούς και τους λικβινταριστές.
Αυτό είναι το ερύθημα αιδούς του υποκριτή και ταρτούφου Τρότσκι.
Σημείωσεις
(1)Νάσα Ζαριά (Η Ανατολή μας)- νομική μηνιαία εφημερίδα που δημοσιευόταν από τους Μενσεβίκους-λικβινταριστές στην Αγ. Πετρούπολη από το 1910 εώς το 1914. Έγινε το κέντρο συσπείρωσης των λικβινταριστών στη Ρωσία.
(2)Vorwarts (Μπροστά)- το κεντρικό όργανο της Γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας που άρχισε να εκδίδεται το 1876. Ο Βίλχελμ Λίμπκνεχτ ήταν ένας από τους συντάκτες του. Ο Φ. Ένγκελς εξαπέλυσε στις σελίδες του αγώνα κατά όλων των οπορτουνιστικών εκδηλώσεων. Στα μέσα του 1890, μετά το θάνατο του Ένγκελς, η Vorwarts τακτικά δημοσίευε άρθρα των οπορτουνιστών που επικρατούσαν στη Γερμανική Σοσιαλδημοκρατία και τη Δεύτερη Διεθνή.
(3)Η Επιτροπή της σχολής (ή Σχολική Επιτροπή) είχε διοριστεί από την Ολομέλεια της Κεντρικής επιτροπής του Ρ.Σ.Δ.Κ το Γενάρη του 1910 να οργανώσει μία Κομματική σχολή στο εξωτερικό. Αποτελούταν από 9 μέλη: 2 Μπολσεβίκους, 2 Μενσεβίκους, 2 μέλη της ομάδας Βπεριόντ και έναν αντιπρόσωπο από κάθε μία από τις εθνικές οργανώσεις-τη Μπουντ και τη Λιθουανική και Πολωνική Σοσιαλδημοκρατικές οργανώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου