Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

TETAΡΤΗ ΜΕΡΑ ,ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ - ΚΟΡΙΝΘΟΣ







Ξεκίνησε η τέταρτη μέρα της μεγάλης πορείας για την ανεργία από την Πάτρα ως την Αθήνα. Την Τρίτη το βράδυ οι οδοιπόροι διανυκτέρευσαν στο Ξυλόκαστρο και σήμερα ξεκίνησαν την πορεία για την Κόρινθο, μια διαδρομή 33,8 χλμ, όπου και θα διανυκτερεύσουν.
Ενδιάμεσα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις υποδοχής από το Δήμο Σικυωνίων (Κιάτο) και από το Δήμο Βέλου Βόχας.
Στην Κόρινθο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, το Δήμο Κορινθίων, τα Σωματεία και τους φορείς της περιοχής.

Εκδήλωση στο Ξυλόκαστρο

Την Τρίτη το βράδυ ο λαϊκός κόσμος στο Ξυλόκαστρο υποδέχτηκε την πορεία με τον πιο ζεστό ως τώρα τρόπο, λίγο πριν η μέρα ολοκληρωθεί με μια πολύ μεγάλη συναυλία στο θέατρο «Άγγελος Σικελιανός». Η εκδήλωση αυτή, που έδωσε κουράγιο και δύναμη για τη συνέχεια ως και το Σύνταγμα, θα μείνει αξέχαστη σε όσους την παρακολούθησαν.
Σ' ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπά της, με την είσοδο της πορείας στο θέατρο το συγκρότημα«Ρωμιοσύνη» καλωσορίζει από σκηνής τον κατάκοπο κόσμο: «Εμείς είμαστε οι εργάτες, εμείς είμαστε η φωτιά, φέρνουμε εμείς τη λευτεριά!». Λίγο αργότερα για το άνοιγμα της εκδήλωσης τη σκυτάλη παίρνει η χορωδία της «Φιλαρμονίας». Οι αγγελικές φωνές της θυμίζουν ότι «ο βασιλιάς καινούργιες χώρες θα κατακτήσει, γι΄αυτό και το παλάτι του φτωχού θε να γκρεμίσει». Τη σκυτάλη για το βασικό μέρος της συναυλίας, που διήρκεσε περισσότερες από 2 ώρες, παίρνει το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» που πραγματοποιεί ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό σε μοναδικές στιγμές από την ιστορία της εργατικής τάξης, αλλά και της μετανάστευσης και προσφυγιάς.
Πολλά τα όμορφα στιγμιότυπα: Όταν ο Γ. Σαρρής, που χθες περπάτησε το κομμάτι της διαδρομής, ανεβαίνει στη σκηνή για να τραγουδήσει μαζί με το συγκρότημα κι όταν στο τέλος της συναυλίας όλος ο κόσμος όρθιος τραγουδάει μαζί με το συγκρότημα: «Και να, αδερφέ μου, που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα κι απλά. Καταλαβαινόμαστε τώρα. Δε χρειάζονται περισσότερα». «Η τελευταία λέξη δεν ειπώθηκε ακόμα». Συνεχίζουμε...  |


 Γιώργος Σαρρής
"Tι πιο όμορφο από το να συμμετέχεις σε κάτι σπουδαίο, σε μια πραγματικά ιστορική στιγμή μαζί με απλούς ανθρώπους που παλεύουν για τη ζωή τους.
Εμπειρία ζωής αλλά και χαρά και τιμή που βάδισα μαζί με τους οδοιπόρους της μεγάλης πορεία ανέργων όλη τη μερα χθες!
(Οι φωτο από την πορεία αλλά και τα διαλείμματα ξεκούρασης.)
Την Κυριακή στην Αθήνα το μεγάλο συλλαλητήριο για την υποδοχή τους στο Σύνταγμα στις 6μμ και μεγάλη συναυλία! Σκεφτείτε το... Κανενας θεατής στο έγκλημα. Η ανεργία είναι ντροπή!"






Σποτ για την πορεία 




ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΟΔΟΙΠΟΡΩΝ ΣΤΟ ΚΙΑΤΟ 

Όσο η μεγάλη πορεία για την ανεργία πλησιάζει στην Αθήνα και στη μεγάλη κορύφωση της, στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Κυριακή το απόγευμα, τόσο πιο θερμή γίνεται η υποδοχή του κόσμου. Η πρωτοβουλία αυτή του δήμου Πάτρας «έχει συμπαρασύρει και όλους τους δήμους στο διάβα της. όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε σε έναν από τους χαιρετισμούς στο Κιάτο, τον πρώτο σταθμό της σημερινής διαδρομής που θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα στην Κόρινθο.
Στην είσοδο της πόλης, στον «Πευκώνα» οι διαδηλωτές παίρνουν μια σύντομη ανάσα δροσιάς στο πάρκο με τα πεύκα και ενώνονται με εκείνους που περιμένουν στο σημείο για να μπουν όλοι μαζί στο κέντρο της πόλης, κάπου 2 χλμ μακρυά. Μπαίνοντας στην πόλη, οι στιγμές είναι συγκινητικές: κόσμος έξω στα δεκάδες μικρομάγαζα, στα μανάβικα, τα καφενεία, τα συνεργεία, τα καταστήματα με τα σιδηρικά. Σε ένα φούρνο, με τις αλευρωμένες ποδιές έχουν βγει έξω όλοι οι εργαζόμενοι και χειροκροτάνε. Μια γυναίκα πάνω στο ποδήλατο γνέφει με το χέρι. Το ίδιο και άλλες από τα μπαλκόνια πάνω από τις απλωμένες μπουγάδες. Από παντού ακούς ένα «καλώς τα παιδιά μας», «μπράβο δήμαρχε», «μπράβο παιδιά». Η πορεία ανταποδίδει το χαιρετισμό με απανωτά συνθήματα «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Εργάτη μπορείς και αν το καταλάβεις, θα γίνεις ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις», «εδώ, εδώ, μ' αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ». Στα δυο αυτά χιλιόμετρα ως την κεντρική πλατεία μπροστά στο δημαρχείο, όπου έγιναν οι χαιρετισμοί η πορεία “φουσκώνει”, σχεδόν διπλασιάζεται.
Αυτή η πορεία είναι μια μεγάλη εξόρμηση που απ' όπου περνάει σπάει την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρεία, προσπερνάει λυτούς και δεμένους που χουν ξαμολυθεί εναντίον της, δίνει ανάσα και αισιοδοξία στο λαό.




συνεχής ανταπόκριση απο το πορτάλ του 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου