Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΟΙ ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ (διανυκτερευση )






Στα Μέγαρα βρίσκονται οι οδοιπόροι στα πλαίσια της μεγάλης πορείας Πάτρα - Αθήνα για την ανεργία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται εκδήλωση υποδοχής από την δημοτική αρχή και το Εργατικό Κέντρο Μεγάρων.
Νωρίτερα και διασχίζοντας την πόλη των Μεγάρων οι οδοιπόροι φώναζαν συνθήματα όπως, «Πάτρα - Αθήνα ήταν η αρχή, εμπρός λαές στην πρώτη τη γραμμή». (Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο).
Οι οδοιπόροι θα διανυκτερεύσουν απόψε και το πρωί του Σαββάτου θα ξεκινήσουν την πορεία τους μέχρι την Ελευσίνα.


"ΕΙΣΤΕ Η ΣΑΠΙΛΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΝΤΟΥΝΙΑ,ΨΩΦΟ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ (Η πορεία Πάτρα -Αθήνα περνώντας από τα γραφεία της ναζιστικής χ.α στα Μέγαρα )"
Του "παλαβου " Ικαριώτη ..."ανταποκριτη" μας 



Με το σύνθημα «Πάτρα - Αθήνα ήταν η αρχή, εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή», μπήκε λίγο μετά τις 19.00 στα Μέγαρα, η μεγάλη πορεία για την ανεργία, κάνοντας αισθητή την παρουσία της στην πόλη. (Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο).
Στην πλατεία Λιτάρα στήθηκε η συγκέντρωση υποδοχής της στην πόλη.
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Παναγιώτης Στρατούρης, αφού καλωσόρισε τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, μίλησε για τα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης στην περιοχή, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα στην ομιλία του ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας γυρίσουν πίσω στο Μεσαίωνα».
Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης στην ομιλία του, επανέλαβε τα αιτήματα της μεγάλης πορείας από την Πάτρα στην Αθήνα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας πήρε αυτή την πρωτοβουλία. «Τι θέλαμε να πετύχουμε; Να μπει σε κίνηση ο άνεργος, ο εργαζόμενος που δουλεύει 2ωρα και 4ωρα για 200 και 300 ευρώ, δηλαδή σαν δούλος». «Η υπόθεση θα κριθεί απ' τους αγώνες. Αν μπούμε σε κίνηση μπορούμε να κερδίσουμε. Αυτοί έχουν πολλά εκατομμύρια, εμείς είμαστε εκατομμύρια», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις κατακτήσεις όπως η Ασφάλιση που κερδήθηκαν με αγώνες αλλά και στις τεράστιες σύγχρονες δυνατότητες της παραγωγής, της επιστήμης και της τεχνολογίας που είναι ικανές να θρέψουν τους πάντες, να δώσουν σε όλους δουλειά με δικαιώματα, αλλά που αυτό δε γίνεται γιατί αυτοί που κάνουν κουμάντο στην οικονομία έχουν άλλα συμφέροντα. «Ο,τι δε δίνουν πρέπει να το κερδίσουμε με τον αγώνα μας», κατέληξε καταχειροκροτούμενος.
Η βραδιά έκλεισε με την πολύ όμορφη και επίκαιρη θεατρική παράσταση: «Η μοναδική και ασυνήθιστη ιστορία του Ευτύχη ή αλλιώς Ευτυχία», από τη θεατρική ομάδα «Ως Πότε».
Το σημερινό δύσκολο μέρος της διαδρομής είναι πλέον πίσω τους και όλοι ετοιμάζονται για την αυριανή μέρα όπου η πορεία θα διανύσει την απόσταση από τα Μέγαρα ως την Ελευσίνα και βέβαια για τη μεγάλη κορύφωση, τη συγκέντρωση το απόγευμα της Κυριακής στο Σύνταγμα.  

απο 902

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ 
Στην παχιά σκιά κάτω απ' το μεγάλο δέντρο, στην πλατεία της Ευαγγελίστριας στους Άγιους Θεοδώρους, οι πρωινοί, φρέσκοι ακόμα, «κελαηδάνε». Είναι άνεργοι, εργαζόμενοι, νέοι, φοιτητές από ΑΣΟΕΕ, ΕΜΠ, από σχολές της Πάτρας αλλά και μεγαλύτεροι που ενισχύουν κάθε πρωί την πορεία με νέες δυνάμεις.
Έρχονται και οι «βετεράνοι» της μεγάλης αυτής πορείας για την ανεργία, από το γυμναστήριο απ' όπου διανυκτέρευσαν κι αφού πρώτα πήραν αναλυτικές οδηγίες από τους υπεύθυνους της Δημοτικής Αρχής για το σημερινό κομμάτι. Κάθε βράδυ, στα γυμναστήρια διανυκτερεύουν και περισσότεροι. Υποδειγματική η οργάνωση, υποδειγματική και η συμπεριφορά του κόσμου που προσέχει τους δημοτικούς χώρους που του παραχωρούνται σαν δικούς του.

Ξεκινάει η πορεία για έκτη μέρα

«Άντε παιδιά, πάμε για το 20αράκι μας». Έτσι εύκολα τα βλέπουν τα χιλιόμετρα, όσο πλησιάζουμε στη μεγάλη κορύφωση της Κυριακής. Κι ας είναι μεγάλη η κούραση από τα τόσα χιλιόμετρα, κι ας είναι η σημερινή διαδρομή ζόρικη, με τον ήλιο και την ανηφόρα στην Κακιά Σκάλα απ' όπου περνάνε.
Πληθυσμό 30.000 και πάνω μαζεύουν οι 28 οικισμοί των Αγίων Θεοδώρων τα καλοκαίρια, λαϊκός κόσμος από την Αθήνα κι αλλού που έχτιζε εδώ ένα σπιτάκι για τις διακοπές και τα γεράματα. Σ' άλλες εποχές. Τους χειμώνες 5.000 - 6.000 με το ζόρι. Αλλά κι αυτοί όταν περνάει η πορεία σταματάνε τις δουλειές στα μαγαζιά και στις αυλές, συζητάνε για την πορεία, βγαίνουν να την προϋπαντήσουν. «Μπράβο παιδιά» λέει μία. «Δε σε είδα να περπατάς χθες όμως» την πειράζει μια γειτόνισσα. «Προχωρήστε, προχωρήστε, μόνο εσάς φοβούνται» λέει μια κυρία που χειροκροτάει λίγο έξω από τους Αγίους Θεοδώρους.
Η μουσική αλλάζει. Από τα μεγάφωνα παίζει ο «Λεβέντης» του Θοδωράκη, σε στίχους του Νότη Περγιάλη. «Αλλάξαμε μουσική γιατί σε λίγο πλησιάζουμε στο σπίτι του Νότη Περγιάλη» ακούγεται από τα μεγάφωνα.
Ο Μενέλαος Μενελάου, από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Κορινθίας, αναλαμβάνει να πει δυο κουβέντες από το μικρόφωνο: «Είμαστε ευτυχείς που τον είχαμε εδώ στη μεγαλύτερη διάρκεια της ζωής του, που δημιούργησε, που έφτιαξε το λαϊκό θέατρο και σχεδόν όλο το χωριό πέρασε από 'κει. Είναι ένας μικρός φόρος τιμής σ' ένα μεγάλο άνθρωπο, ποιητή, συγγραφέα, ηθοποιό, σκηνοθέτη που όσο καλά χρησιμοποιούσε το λόγο, τόσο καλά χρησιμοποίησε και το όπλο όταν χρειάστηκε. Καλή πορεία!». Χειροκροτήματα και η πορεία συνεχίζει. Ενθαρρυντικά κορναρίσματα απ' την ανάποδη: «Είμαστε μαζί σας παιδιά!».
Όσο η πορεία πλησιάζει στην Αθήνα, μεγαλώνει και το ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης. Ένα συνεργείο της ιταλικής «TG2» παίρνει συνέντευξη καθ' οδόν από το δήμαρχο της Πάτρας που απαντάει στα ιταλικά!

Στάση στη Κινέτα

Έξω απ' την Κινέτα τα γραφεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων ανοίγουν για μια ζεστή υποδοχή. Το ενδιαφέρον απ' όλες τις κοινότητες της περιοχής είναι μεγάλο.
«Στο Πεύκο θα κάνετε στάση δήμαρχε;». «Στάσεις κάνουμε πολλές. Είμαστε δυνατοί, αλλά... κουραζόμαστε και λίγο». «Η Κινέτα σας υποδέχεται σαν πρώτος σταθμός στην Αττική και είναι δίπλα σ' αυτό το μεγάλο αγώνα για αφύπνιση, δράση και διαμαρτυρία», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Δαλάκας. Ύστερα με τις φωνές του Κώστα και Διονύση Χριστακόπουλου, στήνεται αυθόρμητα ένα μικρό λαϊκό γλέντι με χορούς, παλαμάκια, τραγούδια. «Αχ να 'ταν η ζωή μας Σάββατοβραδο». Αλλά επειδή δεν είναι, παίρνουν και πάλι τον ανηφορικό πλέον δρόμο, το δυσκολότερο κομμάτι της διαδρομής, για Μέγαρα. Και την Κυριακή στην Αθήνα για να απαιτήσουν δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα. 

Στην Κακιά Σκάλα

Μετά την «ανάσα» στην Κινέτα οι οδοιπόροι κινούνται στο δύσκολο κομμάτι της Κακιάς Σκάλας. Οπλισμένοι με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία «καταπίνουν» τα χιλιόμετρα, ενώ περίπου στις 8 το βράδυ αναμένονται στα Μέγαρα όπου έχει προγραμματιστεί εκδήλωση υποδοχής από το δήμο και το Εργατικό Κέντρο.






2 σχόλια:

  1. ο αγωνιστής δήμαρχος της Πάτρας έδειξε τον δρόμο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννάει η σαπίλα του καπιταλισμού και σίγουρα ο δρόμος αυτός δεν είναι το ρουσφέτι, το γλύψιμο και το παρακαλετό, αλλά ο αγώνας για μια ζωή αξιοπρεπή, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπως αξίζει στο γένος του ανθρώπου το 2016 με τόσο παραγόμενο πλούτο, με τόσο ανεπτυγμένη επιστήμη, με τόσο εξελιγμένα μέσα παραγωγής.

    Γιατί η Λαϊκή Συσπείρωση της Πάτρας έδειξε τους δρόμους της λαϊκής πάλης, γιατί στους δρόμους αυτούς θα κριθεί το δίκιο, όπως στους δρόμους κρίθηκε το δίκιο σ’ όλη την ιστορία της ανθρωπότητας.

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειναι στα υπ οψην κι αυτο σφε απο Δευτερα και πρωτο πρωτο μαλιστα ... απλα τα θελαμε συγκεντρωμενα τα ρεπορταζ απο την πορεια ως φορο τιμης σ αυτους που αντεξαν τοσα χιλ ...

      Διαγραφή