Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΑΣΦΑ-ΛΗΣΤΡΙΚΟ (Το πλιάτσικο στον μόχθο ενός λαού)




Κι αν εχει διαβάσει ο μέσος Ελληνας τα τελευταία χρόνια "αναλύσεις επι  αναλύσεων " για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ και την κατάντια των Ταμείων του .Οι περισσότερες χαμένες μεσα σε εναν κυκεώνα αριθμων ,αποφάσεων ,νομολογίας που θα έλεγε κανείς οτι περισσότερο γράφονται για να συσκοτίζουν το απαίδευτο σε αριθμούς μυαλό του μέσου πολίτη παρά για να καταλαβαίνει την ουσία του πλιάτσικου που έκαναν το Κεφάλαιο και το Κράτος του πάνω στον μόχθο μας .Μια πρόσφατη ανέβασε το protagon.gr για το θέμα ,αλλά εμείς επιλέξαμε ενα σχόλιο απο κάτω να αναρτήσουμε εδω που λέει ΟΛΗ την ουσία !







ΣΧΟΛΙΟ :
"Tα ταμεία δεν ιδρύθηκαν το ...1995!Το ΕΤΑΑ -ΤΣΜΕΔΕ για παράδειγμα, ιδρύθηκε το 1934.
Ηταν ένα από τα πιο πλούσια ταμεία της Ευρώπης, με τεράστια αποθεματικά. Γύρω στο '50 τα αποθεματικά του, όπως και όλων των ταμείων ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ από την Τράπεζα της Ελλάδος, με έναν τυπικό τόκο, (νομίζω ~4%) ο οποίος για πάρα πολλά χρόνια υπολειπόταν του συνδυασμού Πληθωρισμός+Τρέχων αγοραίος τόκος, συχνά και με διψήφιο(!) ποσοστό%.
Ειδικά για το ΤΣΜΕΔΕ, ένα γενναίο ποσοστό των αποθεματικών του ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΘΗΚΕ για την αγορά τεράστιας έκτασης στις υπώρειες του Υμηττού, όπου στήθηκε ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ, για την ...δωρεάν στέγαση(!) μιας μερίδας συμπολιτών μας, που έχει σημαίνοντα ρόλο στην εγγύση της σταθερότητας του ισχύοντος κοινωνικού συστήματος.
Δηλαδή για ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
Η μέτοχοι του ταμείου, και αντίστοιχα και των άλλων ταμείων,
ρωτήθηκαν ποτέ γι αυτά;
Και για να βάζουμε τα πράγματα σε ρεαλιστικές βάσεις, σε σχέση με τα αποθεματικά:
Οι εισφορές, που σχημάτισαν τα αποθεματικά ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΥΤΕ "ΧΑΡΤΙΑ", ΟΥΤΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ.
Ηταν "ζωντανό χρήμα", που είχε προέλθει από την ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ των ασφαλισμένων.
ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ ΑΥΤΗ Η ΕΡΓΑΣΙΑ;


Εξατμίστηκε;!;! Προφανώς όχι, χρησιμοποιήθηκε επί τόπου, από τους εργοδότες οι οποίοι την αγόρασαν. ΑΡΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ.... Οι εργαζόμενοι, πληρώνοντας τις εισφορές παραιτήθηκαν από την άμεση κατανάλωση μέρους της αμοιβής τους, προσδοκώντας την μελλοντική τους συνταξιοδότηση, και προφανώς, δεν ζήτησαν να ..."ζήσουν εις βάρος των παιδιών τους", όπως έχει γίνει της μόδας να λέγεται από τους διαχρονικούς απολογητές των κακώς κειμένων, για πολύ ευδιάκριτους λόγους.
Για να κλείνουμε το θέμα "Αποθεματικά", μια ουσιαστική αξιολόγηση της λειτουργίας και της τύχης τους, θα μπορούσε να γίνει μόνο με αντιπαράθεση του χρόνου εργασίας για τον σχηματισμό τους, στην σημερινή τους αξία εκφρασμένη ομοίως σε χρόνο εργασίας. Τότε θα γέλαγε ο κάθε πικραμένος, ασφαλισμένος η ανασφάλιστος! Γιατί η "Αποθεματοποίηση" στην πραγματικότητα δεν ήταν, όπως αποδείχτηκε, παρά μια πρόσθετη εκμετάλλευση της εργασίας,η, αν θέλετε, ένας πρόσθετος ΦΟΡΟΣ υπέρ των Τραπεζών-"Επενδυτών", που καλούμαστε σήμερα να ...."ανακεφαλαιοποιήσουμε", γιατί αποδείχτηκαν ανίκανοι να διαχειριστούν τα του οίκου τους!
Συνεπώς, η συζήτηση για τις ονομαστικές αξίες, "τόσα χάσατε με το PSI, τόσα κερδίσατε από τα ομόλογα, κλπ., κλπ," είναι παραπλανητική, για να κρύψει την παραπάνω αλήθεια. Και στο κάτω-κάτω της γραφής, η απόκτηση των ομολόγων έγινε σε συνθήκες υποτιθέμενης "ελεύθερης αγοράς": Το κράτος πουλούσε ομόλογα και όποιος ήθελε αγόραζε. Και δεν αγόρασαν μόνο τα ταμεία, αλλά και πολλοί άλλοι ιδιώτες και "θεσμικοί επενδυτές", για να τα λέμε όλα! Ενώ τα κουρέματα και οι "δεσμεύσεις" ήταν ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ, και έξω από τους "νόμους της αγοράς". 
Ή  "Κράτος" η "Αγορά", κύριοι! Αποφασίστε!
Οχι ότι μας βολεύει κάθε φορά!
Σε σχέση με το "διανεμητικό" η "μη διανεμητικό" του ασφαλιστικού συστήματος:
Ολα τα ασφαλιστικά συστήματα ειναι ή "διανεμητικά " ή ...Ληστρικά ! 
Η κάθε γενιά, de facto θα πρέπει, η να συντηρήσει τους απομάχους της προηγουμένης, η ....να τους εκτελέσει!
Στην Ιστορία ως γνωστόν αναφέρονται και οι δύο λύσεις....
Είναι χυδαίος λαϊκισμός ο ισχυρισμός ότι "οι σημερινοί γονείς ζουν εις βάρος ....των παιδιών τους(!), κλπ.".
Η παραγωγικότητα της κάθε γενιάς χτίζεται από την εργασία της προηγουμένης. Ποια είναι η σημερινή παραγωγικότητα και ποιά ήταν πριν από 35 χρόνια; Υπάρχει σύγκριση; Πως (και κυρίως, γιατί....) λέγονται αυτές οι ..."σοβαροφανείς" μπαρούφες; 
Τα ταμεία δεν ήταν αμιγώς "διανεμητικά". Ηταν και κεφαλαιοποιητικά, αλλιώς δε θα συζητάγαμε για αποθεματικά.
Αλλά το κεφαλαιοποιητικό σκέλος ήταν αυτό, που χρεωκόπησε, λόγω των Τραπεζών, γιατί κεφαλαιοποίηση εκτός τραπεζών δεν υπάρχει. Τα αποθεματικά κορνιοτοποιήθηκαν από τις τράπεζες με τα "κόκκινα δάνεια", για την διαχείριση των οποίων ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ήταν οι τράπεζες. Και μια σύντομη ανασκόπηση της Ιστορίας του εικοστού αιώνα, μέχρι και σήμερα, μας λέει την απλή αλήθεια, πως κεφαλαιοποιητικό σύστημα δεν μπορει να σταθεί σε μακροχρόνια βάση . Ολο και κάτι θα μεσολαβήσει, πόλεμος, κρίση, χρεοκοπία, που θα εξανεμίσει τα κεφάλαια. Και τα ασφαλιστικά κεφάλαια εξ ορισμού πρέπει να είναι μακροχρόνια. 
Το "διανεμητικό" ήταν μια αναγκαία λύση, στην οποία οδηγήθηκε το Κεϋνσιανό κράτος εξ ανάγκης, παραμερίζοντας τις ίδιες τις θεωρίες του, για να καλύψει τις εγγενείς ανεπάρκειες του "κεφαλαιοποιητικού" και να εξασφαλίσει την κοινωνική σταθερότητα.
Αυθεντική έκφραση του "κεφαλαιοποιητικού" είναι οι αμαρτωλές και χρεοκοπημένες "Ιδιωτικές ασφαλίσεις".
Αν δεν το πιστεύετε, ψάξτε στον κύκλο σας, και θα βρείτε συμπολίτες μας, που έχουν κάνει ιδιωτική ασφάλιση συνταξιοδότησης. Ηδη από την δεκαετία του '70 υπήρχαν πάνω από ένα εκατομμύριο "συμβόλαια ζωής". Σήμερα είναι ....φαντάσματα, που κυκλοφορούν ανάμεσά μας! Οι άνθρωποι, απλά έχασαν τα λεφτά τους! Μάθετε τι μέρος του μισθού τους πλήρωναν εκείνα τα χρόνια, και τι παίρνουν σήμερα! Εδιναν τότε το 5-10, πιθανόν, οι πιο εύπιστοι, και το 25% του μισθού τους, και σήμερα το ασφάλισμα, η "σύνταξη" ισοδυναμεί με ένα δύο πακέτα τσιγάρα.....
ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΥΝ!"



ΕΡΩΤΗΣΗ : το κρατος πουλαγε ομολογα σε καθεστως ελευθερης αγορας? εγω θυμαμαι οτι το κρατος πουλαγε ομολογα σαπακια στους τραπεζιτες με συμφωνια να κλεβουν και οι ιδιοι χωρις ελεγχο απο τη τραπεζα ελλαδος μεσω δανειων χωρις διασφαλισεις.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Στις πωλήσεις ομολόγων είναι ο πωλητής-εκδότης του ομολόγου είναι προφανώς και ο δανειζόμενος!
Στην περίπτωση του Κράτους οι "διασφαλίσεις" είναι η κρατική περιουσία, αλλά εκείνα τα χρόνια τα κρατικά ομόλογα θεωρούνταν 100% ασφαλή (="το Κράτος δεν χρεοκοπεί ποτέ") - η παρουσία του Κράτους θεωρούνταν η καλύτερη "διασφάλιση". Οι "τραπεζίτες" δεν μπορούν να κάνουν τίποτε χωρίς την έγκριση της Τ.τ.Ε., που έχει πλήρη έλεγχο επ' αυτών. Οτιδήποτε κάνουν γίνεται σε συμφωνία (η "στραβά μάτια"...) με την Τ.τ.Ε. Ο πρώτος "ριγμένος" στην πρώτη αγορά των κρατικών ομολόγων ήταν το ίδιο το Κράτος, που τα έδινε στους τραπεζίτες (μέσω της κεντρικής....) στο 80% της ονομαστικής τους τιμής, αν δε με προδίδει η μνήμη μου. Κι αυτοί, σαν ενδιάμεσοι, τα μεταπωλούσαν στην ελεύθερη αγορά, που "σκοτωνόταν" να τα αποκτήσει, σε πολύ ακριβότερες τιμές. Οι τραπεζίτες, μαζί με την κεντρική, παίρνανε την "κρέμα" και οι υπόλοιποι, μαζί και τα ταμεία, "γλύφανε τα κόκκαλα". Αλλά κι έτσι, εκείνα τα χρόνια ήταν ελκυστικά τα ομόλογα, που πάντα εξαντλούνταν. Κανείς δεν υποχρεωνόταν να αγοράσει τα κρατικά ομόλογα, που μεταπωλούσαν οι τραπεζίτες (με την διαμεσολάβηση και τις ευλογίες της κεντρικής). 
Το Κράτος ήταν πάντα κώλος-και-βρακί με τους τραπεζίτες (με επικεφαλής την κεντρική). Στη μπίζνα των ομολόγων το Κράτος αναλάμβανε το χρέος (που εν καιρώ θα ξεπλήρωναν οι ...φορολογούμενοι πολίτες - γι αυτό και η αδιαφορία του για το "ρίξιμο"!), και οι τράπεζες το κέρδος, και ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ.....
Αλλά, πάει πολύ να παριστάνουν και τους ...παραπονεμένους οι εκπρόσωποί τους!








1 σχόλιο: