Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Η κόκκινη Ρόζα. Η Ρόζα μας.









Γράφει ο Σφυροδρέπανος απο το "ΑΤΕΧΝΩΣ"


Η κόκκινη Ρόζα. Η Ρόζα μας.
Που έπεσε νεκρή μια μέρα σαν και σήμερα από τους τραμπούκους των ξεπουλημένων σοσιαλιστών ηγετών (Έμπερτ, Νόσκε), που τέθηκαν στην υπηρεσία της αντεπανάστασης.
Που έζησε στο κορμί της, μαζί με το σύντροφό της, Καρλ Λίμπκνεχτ, την προδοσία των ρεφορμιστών και πώς αυτή στρώνει το δρόμο στο φασισμό.
Που μπήκε επικεφαλής στο πιο δυνατό, το πιο ωραίο κίνημα της γερμανικής ιστορίας, που δεν ήταν δυστυχώς αρκετά ώριμο, αλλά αν κατάφερνε να νικήσει, θα άλλαζε το ρου της παγκόσμιας ιστορίας.

Που άφησε πίσω της πολύτιμη παρακαταθήκη με το θεωρητικό της έργο, και μια σειρά αξιόλογες και επίκαιρες μπροσούρες, όπως το «Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση», σαν πρωθύστερο «κατηγορώ» σε όσους καπηλεύτηκαν το όνομά της, και το έδωσαν σε ένα ίδρυμα του ευρωκομμουνιστικού αναθεωρητισμού.
Που ήταν η πιο φλογερή και συνεπής πολέμιος του σωβινισμού και του μιλιταρισμού. Και διέθετε οξυμένο, κριτικό πνεύμα, ακόμα κι απέναντι στην ίδια την επανάσταση, ακόμα κι όταν λάθευε. Όπως είχε πει για αυτήν ο Λένιν, ήταν ένας από τους αετούς της επανάστασης, ακόμα κι αν πετούσε κάποτε πολύ χαμηλά, εκεί που φτάνουν οι κότες.
Που είχε πλακουτσωτή μύτη και μάλλον καχεκτικό σώμα, αλλά ασκούσε ακαταμάχητη γοητεία στους συντρόφους και τους συνομιλητές της, όχι με την εμφάνιση, αλλά με το επαναστατικό πνεύμα, τις ικανότητες και την αφοσίωσή της στον αγώνα.
Που η ακτινοβολία της φτάνει ως την εποχή μας και τη φωτίζει με το παράδειγμά της.
Που εμπνέει πολλούς γονείς να βαφτίσουν προς τιμήν της τα κορίτσια τους με το όνομά της.
Που την τραγούδησαν ο Μητροπάνος κι η Δημητριάδη. Ενέπνευσε τον Καζαντζάκη, το Μικρούτσικο και τον Αλκαίο με τη Ρόζα του, που τον κοιτούσε μουδιασμένο να βλέπει πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία, αλλά οπισθοχωρεί καμιά φορά, και γίνεται σιωπή…
Η δική μας Ρόζα, η κόκκινη Ρόζα Λούξεμπουργκ –τι σου ‘χω φυλαγμένα…




3 σχόλια:

  1. Ειναι μια θλιβερη επετειος απο εκεινες που δεν πρεπει να ξεχναμε ποτε Συντροφε.Που δειχνει ξεκαθαρα τους Οπορτουνιστες δολοφονους των Συντροφων μας. Αυτους που ανοιξανε τον δρομο στον Φασισμο και στα Φραικοπς. Αυτους που παιξανε τον ρολο της 5ης Φαλαγγας στην ΕΣΣΔ παραμονες 2Π.Π αυτούς που σαν 5η Φαλαγγα μεσα στην Κ.Δ την εμποδισανε να εχει Στρατηγικο στοχο τον Σοσιαλισμό στον πολεμο. Αυτούς που παλι σαν 5η Φαλαγγα λειτουργήσανε μεσα στην ΕΣΣΔ μετα το 1956 διαλυοντας τα παντα. Αυτους που ακομα και σημερα προσπαθουνε με νυχια και με δοντια για την σωτηρια του Καπιταλισμού. Τα παραδειγματα του Κ.Κ Συρίας που μεσα σε Ιμπεριαλιστικο πολεμο που σφαζουνε τον λαο συμμετεχει σε ΑΣτικη κυβερνηση Ασαντ διαλέγοντας τον Ρωσο Ιμπεριαλιστή. Και το ΚΕΚΡ που παρα το οτι δεν ειναι ΚΚΡΟ μιλάει για Καταρρευση του Σοσιαλισμου και χαραχτηρίζει την Ρωσια οτι παει να γίνει Ιμπεριαλιστική και δεν ειναι ακομη. Πραγματικά καταντημα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οσο προχωρα το σαπισμα του καπιταλισμου Πανο ,πιστευω τοσο θα καθαριζουν οι κομμουνιστες οπου γης τον ιδεολογικο ντουβρουτζα που εχουν παθει .Οσο πονηρος κι αν ειναι ο εχθρος και να δημιουργει ρηγματα στην σκεψη μας εχω εμπιστοσυνη στην ιδια την ταξικη παλη και τον οδηγο μας ,τον Μ-Λ .Η ιστορια εξ αλλου ειναι σαν την μπαλλα που ελεγε ο Οσιμ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνω μαζι σου Συντροφε για αυτο αλλωστε και συνεχιζω με την ιδια πιστη οπως ειχα και στα νιατα μου. Απλα με πληρη γνωση της ιστοριας σημερα φαινονται ξεκαθαρα τα εγκληματα του Οπορτουνισμου καθε αποχρωσης. Την στιγμη που η ΕΣΣΔ έδινε αγωνα ζωης και θανατου αυτη συνεχιζανε το βρωμικο παιχνιδι τους παντου και μεσα στην Κ.Δ. Την διαλυσανε το 1943 και προχωρησανε και πιο περα σε διαλυση Κ.Κ και Κ.Ν οπως εδω την ΟΚΝΕ και στην Κύπρο το Κ.Κ κ.α. Επιστοσυνη λοιπον οπως το ειπες στην Ταξικη παλη και στον Μ.Λ. και επαγρυπνηση. Να εισαι καλα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή