Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί...







Η εβδομάδα που μας πέρασε, ξεκίνησε με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπουργοί που ακολούθησαν στο βήμα την Τρίτη και την Τετάρτη, απευθύνθηκαν σε δύο κατευθύνσεις:
Από τη μια στο κεφάλαιο, το οποίο διαβεβαίωναν όλοι ότι έχουν την ικανότητα και προπάντων τη βούληση να προωθήσουν ταχύτατα τα μέτρα που είναι αναγκαία για την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς του. Και από την άλλη στο λαό, από τον οποίο εκβιαστικά ζητούσαν να συνυπογράψει με τη σιωπή του τη σφαγή που του ετοιμάζουν, επειδή όταν ψήφιζε ήταν γνωστά τα μέτρα και, επομένως, μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».
Τα μέτρα αυτά, που μυρίζουν κυριολεκτικά «μπαρούτι» για το λαό, ανέλυσαν όλοι όσοι από την κυβέρνηση παρέλασαν από το βήμα της Βουλής. Και το έκαναν με χαρακτηριστική άνεση, ξέροντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ακροατηρίου μέσα στο Κοινοβούλιο είναι συντονισμένη στην ίδια γραμμή, καθώς είτε ψήφισε το τρίτο μνημόνιο είτε στηρίζει το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή. Τελικά, η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με 155 «ναι» και 144 «όχι».


Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά!

Μοναδικός ουσιαστικός αντίλογος στην πολιτική που υπερασπίστηκαν όλοι οι άλλοι, ανεξάρτητα από επιμέρους παραλλαγές, ήταν οι τοποθετήσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, που μίλησε το βράδυ της Τετάρτης και των βουλευτών του ΚΚΕ. Οπως είπε ο Δ. Κουτσούμπας, «ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμιά πλέον ανοχή στην κυβερνητική πολιτική. Οργανωμένος, θα πρέπει να διεκδικήσει το δίκιο του. Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να ερμηνεύει το εκλογικό αποτέλεσμα ως έγκριση των αντιλαϊκών πολιτικών της, των σκληρών μέτρων που φέρνει.
Η ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος αντιστρατεύεται τη λαϊκή ευημερία. Οσο βαδίζουμε σ' αυτόν το δρόμο, ο λαός θα έχει νέες απώλειες για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και στη φάση της νέας κρίσης και στη φάση της όποιας ανάκαμψης.
Το ΚΚΕ αποτελεί σήμερα τη μοναδική εγγύηση γνήσιας λαϊκής αντιπολίτευσης μέσα και έξω από τη Βουλή, με γραμμή σύγκρουσης με τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων, την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Θα αξιοποιήσει κάθε μέσο για να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης του λαού. Μπαίνει μπροστά και καλεί το λαό να οργανώσει την πάλη του, να προετοιμάσει την αντεπίθεσή του, για ρήξη με την εκμετάλλευση και την καπιταλιστική εξουσία. Οταν ο λαός αποφασίσει πραγματικά να πάρει την τύχη στα χέρια του, τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει».

Η απάτη των «ισοδύναμων»

Από τους λόγους του πρωθυπουργού και των υπουργών της κυβέρνησης δεν έλειψε η προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν και να καθησυχάσουν το λαό ότι απέναντι στα προαπαιτούμενα του μνημονίου, θα αναζητηθούν και θα παρθούν «ισοδύναμα» μέτρα, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από το ίδιο το μνημόνιο, από την εφαρμογή των μέτρων. Πρόκειται για μεγάλη απάτη, καθώς ακόμα κι αν παρθούν «μέτρα που παρέχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα», θα είναι το ίδιο αντιλαϊκά και θα τα πληρώσει και πάλι ο λαός.
Από την άλλη, η δημοσιοποίηση της λίστας των προαπαιτούμενων διέλυσε κάθε προσδοκία ότι υπάρχει έστω και ένα μέτρο που να απαλύνει τον όλεθρο που φέρνουν. Για παράδειγμα, τι «ισοδύναμο» μπορεί να ανακουφίσει τον εργαζόμενο στην καθαριότητα των δήμων, που του καταργούν τα ΒΑΕ και θα αναγκαστεί στο εξής να δουλεύει μέχρι και εννιά περισσότερα χρόνια για να πάρει μια σύνταξη της πείνας;
'Η τι «ισοδύναμο» να περιμένει ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που αλλιώς είχε σχεδιάσει τη ζωή του και τώρα που του καταργούν την 35ετία έρχεται η ζωή του τούμπα; Τι «ισοδύναμο» θα σώσει τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους από τη φορολογική τους αφαίμαξη, με την αύξηση της προκαταβολής φόρου, όπως προβλέπεται από τις τελευταίες εγκυκλίους;

Απάντηση στα βάρβαρα μέτρα

Να γιατί τις επόμενες μέρες χρειάζεται να πολλαπλασιαστεί η δυναμική του καλέσματος που απηύθυνε το ΠΑΜΕ σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα στις 22 Οκτώβρη σε όλη τη χώρα, στην προοπτική κλιμάκωσης με απεργία στις 12 Νοέμβρη. Ηδη, πάνω από 120 εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στους δύο αυτούς αγωνιστικούς σταθμούς.
Η βιασύνη της κυβέρνησης να περάσει γρήγορα και «στα κλεφτά» τα προαπαιτούμενα από τη Βουλή, ενισχύει την ετοιμότητα και την εγρήγορση των ταξικών δυνάμεων. Ανεξάρτητα από το πότε θα επιλέξει η κυβέρνηση να ψηφίσει τα μέτρα στη Βουλή, η απάντηση θα είναι ακαριαία, μαζική και θα σηματοδοτήσει την αγωνιστική κλιμάκωση προς τα συλλαλητήρια στις 22 Οκτώβρη και την απεργία.
Ηδη, αυτές τις μέρες, κλάδοι που χτυπιούνται ιδιαίτερα από τα προαπαιτούμενα, σκοπεύουν να μην αφήσουν την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί, ενώ κινητοποιήσεις σχεδιάζουν επίσης οι αγωνιστικές συσπειρώσεις των αναπήρων και η ΟΓΕ. «Στροφές ανεβάζουν» και οι αγρότες, καθώς την επόμενη Κυριακή θα συνεδριάσει στη Λάρισα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων και θα πάρει αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

Επικίνδυνη εμπλοκή

Καμπανάκι συναγερμού στο κίνημα δεν χτυπάνε, βέβαια, μόνο οι εξελίξεις στο μέτωπο των αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ξεδιπλώνονται στην περιοχή μας.
Ετσι, την ώρα που οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε συνασπισμούς κρατών και στο εσωτερικό τους, με αιχμή την αναβάθμιση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως αποδέχεται το αίτημα των ΗΠΑ, ώστε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (τα περιβόητα «drones») της Πολεμικής τους Αεροπορίας να σταθμεύουν σε ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα στην Κρήτη.
Μιλώντας μάλιστα στο 3ο ετήσιο συνέδριο Αμυνας και Ασφάλειας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε φόρα παρτίδα ότι «είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»!
Η «ετοιμότητα» αυτή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποτελεί άλλη μια απόδειξη της απόφασής της να εμπλέξει το λαό βαθύτερα στους άκρως επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, προκειμένου να υπηρετήσει τα σχέδια των εγχώριων μονοπωλίων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση, με όποιο κόστος για το λαό.

«Οαση» το Φεστιβάλ

Το «κοντράστ» στη μαυρίλα που εκπέμπει το σάπιο σύστημα τους είναι η εικόνα που φωτοβολεί το 41ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», που άνοιξε την Πέμπτη τις πύλες του στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» και ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και το χαιρετισμό του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη. Χιλιάδες νεανικά χαμόγελα, γροθιές σφιγμένες, τραγούδι και χορός, συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν την εργατική - λαϊκή οικογένεια και βέβαια για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.
«Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές», ήταν το σύνθημα του Φεστιβάλ, που δανείστηκε στίχους του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ. Με αυτήν την ορμή συνεχίζουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου