Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Οι απειλές της ΤΤΙΡ

απο τον teddygr

Σίγουρα κάτι έχετε ακούσει για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, δηλαδή την διαβόητη TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Η ΤΤΙΡ, όπως υποδηλώνει το όνομά της, είναι μια συμφωνία που σχεδιάζεται εδώ και χρόνια μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, η οποία έχει ως στόχο την στήριξη και ανάπτυξη τόσο του ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη όσο και την απρόσκοπτη υλοποίηση επενδύσεων. Προσωρινά, βέβαια, οι διαπραγματεύσεις γίνονται εν κρυπτώ και παραβύστω, γεγονός που υποχρέωσε το ευρωκοινοβούλιο να διατυπώσει την ανησυχία του για την τόση μυστικότητα και την τόση αδιαφάνεια, αν και τελικά εξέδωσε ψήφισμα στις 28/5/2015 με το οποίο στηρίζει την συμφωνία. Παρεμπιπτόντως, μόλις πριν λίγες μέρες υπεγράφη ένα αντίστοιχο σύμφωνο για την απέναντι πλευρά του πλανήτη, δηλαδή για τις χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού, ηΔιειρηνική Εταιρική Σχέση (Trans-Pacific Partnership).

Πριν δυο χρόνια, στις 11/12/2013, το ιστολόγιο αλίευσε στην Monde Diplomatique και παρουσίασε ένα εκτενές αλλά άκρως διαφωτιστικό κείμενο για την ΤΤΙΡ, γραμμένο από την Λόρι Ουάλλας, διευθύντρια της παγκόσμιας οργάνωσης καταναλωτών Public Citizen's Global Trade Watch. Το κείμενο είχε τίτλο "Η εταιρική εισβολή" και είναι τόσο κατατοπιστικό και επίκαιρο ώστε αξίζει τον κόπο (για να μη πωεπιβάλλεται) να το διαβάσουν όσοι δεν το έχουν υπ' όψη τους.

Κάποιος αδαής θα δυσκολευόταν να καταλάβει ποια ακριβώς προβλήματα υποτίθεται ότι επιδιώκει να επιλύσει η ΤΤΙΡ. Αυτή η δυσκολία του θα πήγαζε από το γεγονός ότι οι δασμοί και οι αντισταθμιστικές εισφορες μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Δυστυχώς, υπάρχουν λεπτομέρειες που δεν είναι ορατές με την πρώτη ματιά. Αν και το κείμενο της Ουάλλας είναι διαφωτιστικώτατο, ας δώσω εδώ ένα παράδειγμα προβλήματος που καλείται να λύσει η ΤΤΙΡ: οιγενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ), πιο γνωστοί ως μεταλλαγμένα. Είναι γνωστό ότι στις ΗΠΑ έχει επικρατήσει η καλλιέργεια ΓΤΟ αλλά σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης είτε αρνούνται να νομιμοποιήσουν τους ΓΤΟ είτε επιβάλλουν περιορισμούς στην καλλιέργειά τους (τουλάχιστον ως τώρα). Συνεπώς, είναι αυτονόητο ότι η Monsanto περιμένει πολλά από την ΤΤΙΡ.





Αντιδράσεις κατά της ΤΤΙΡ από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες


Ίσως ο καλύτερος τρόπος να μαντέψουμε "πού το πάει" η ΤΤΙΡ, είναι να αναρωτηθούμε για τις επιπτώσεις που θα έχει η αποδοχή της. Στις 6 Ιουνίου 2014, σε άρθρο του στην Global Justice Now, o Μόρτεν Τάυσεν σχηματοποίησε αυτές τις επιπτώσεις σε λίγες γραμμές. Το άρθρο έχει τίτλο "10 λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να ανησυχείτε για την ΤΤΙΡ" και το παραθέτω εδώ (σε δική μου μετάφραση):

1. Η ΤΤΙΡ συνιστά απειλή για την δημοκρατία.
Εάν συμφωνηθεί, η ΤΤΙΡ θα δώσει στις επιχειρήσεις την δύναμη να μηνύουν τις κυβερνήσεις για τυχόν αποφάσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τα προσδοκώμενα κέρδη τους, αποδυναμώνοντας την δημοκρατική λήψη αποφάσεων που θα εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

2. Η ΤΤΙΡ συνιστά απειλή για το κοινωνικό κράτος.
Η ΤΤΙΡ θα δημιουργήσει νέες αγορές σε κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η υγεία και η εκπαίδευση, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση. Επίσης θα δυσκολέψει πολύ την πιθανότητα να επιστρέψουν αυτές οι υπηρεσίες -όπως επίσης και η ενέργειά μας ή το νερό- σε δημόσιο έλεγχο ή να επανακρατικοποιηθούν.

3. Η ΤΤΙΡ συνιστά απειλή για την ασφάλεια των τροφίμων.
Μέσω της εναρμόνισης των κανονισμών για την ασφάλεια των τροφίμων, τα (υψηλά) πρότυπα ασφαλείας της ΕΕ θα υποβιβαστούν στο (χαμηλό) επίπεδο των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό θα καταργήσει τους περιορισμούς της ΕΕ για τους ΓΤΟ, τα φυτοφάρμακα και το βοδινό κρέας από ζώα μεγαλωμένα με ορμόνες.

4. Η ΤΤΙΡ συνιστά απειλή για το περιβάλλον.
Η ΤΤΙΡ θα οδηγούσε τους (αυστηρούς) ευρωπαϊκούς κανονισμούς για το περιβάλλον στην εναρμόνιση και υποβάθμισή τους στα (χαλαρά) πρότυπα των ΗΠΑ, ευνοώντας μια ανάπτυξη όπως το πολιτειακού τύπου fracking(*) στο Ηνωμένο Βασίλειο και οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.

5. Η ΤΤΙΡ συνιστά απειλή για το κλίμα.
Με την ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των επενδυτών, η ΤΤΙΡ θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μηνύουν κυβερνήσεις που θα προωθούν πολιτικές κατά των ορυκτών καυσίμων.





6. Η ΤΤΙΡ συνιστά απειλή για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Τα δικαιώματα των εργαζομένων θα μπορούν να υποβαθμιστούν στα επίπεδα των ΗΠΑ και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μετεγκαθίστανται σε πολιτείες των ΗΠΑ ή σε χώρες της ΕΕ με χαμηλότερο εργατικό κόστος.

7. Η ΤΤΙΡ συνιστά απειλή για τα προσωπικά δεδομένα.
Διαρρεύσαντα έγγραφα πιστοποιούν ότι η ΤΤΙΡ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επαναφέρει βασικά στοιχεία τής Εμπορικής Συμφωνίας Κατά της Παραποίησης (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - ACTA), η οποία απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από λαϊκή διαμαρτυρία. Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τους παρόχους διαδικτύου να κατασκοπεύουν τους πελάτες τους.

8. Η ΤΤΙΡ συνιστά απειλή για τον οικονομικό έλεγχο.
Η ΤΤΙΡ είναι φτιαγμένη για να καταργήσει πολλούς από τους νέους δημοσιονομικούς κανονισμούς (όπως οι τραπεζικές εγγυήσεις), οι οποίοι υιοθετήθηκαν μετά το 2008 για να εμποδίσουν μια ακόμη μελλοντική οικονομική κρίση.

9. Οι διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ γίνονται με απόλυτη μυστικότητα.
Ενώ τα εταιρικά λόμπυ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, στους πολίτες έχει επιβληθεί σιωπή. Όλοι οι διαπραγματευτές πρέπει να υπογράφουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας. Δεν υπάρχει πρόσβαση στο κείμενο της συμφωνίας -ούτε καν για τους βουλευτές- κι έτσι τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε, προέρχονται από έγγραφα που διέρρευσαν.

10. Η ΤΤΙΡ συνιστά ένα επικίνδυνο προσχέδιο για όλον τον υπόλοιπο κόσμο.
Αν η ΤΤΙΡ υπογραφεί, οι χώρες τού νότιου ημισφαίριου θα δεχτούν τεράστια πίεση για την εφαρμογή προτύπων τύπου ΤΤΙΡ ώστε να αποφύγουν την πτώση τής εμπορικής τους δραστηριότητας. Τα εταιρικά λόμπι επιβεβαιώνουν τον στόχο τους για δημιουργία μιας "παγκόσμιας σύγκλισης προς τα Ευρω-Πολιτειακά πρότυπα". Έτσι, θα δούμε να επιβάλλονται πολιτικές ελεύθερου εμπορίου στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες δεν είχαν καμία συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις.


Αν μετά από όλα αυτά σας έχει ήδη δημιουργηθεί η εντύπωση πως η ΤΤΙΡ δεν είναι παρά άλλη μια προσπάθεια προώθησης νεοφιλελεύθερων επιλογών που στοχεύουν στην αναζωογόνηση του χειμαζόμενου από την κρίση καπιταλισμού, σας συγχαίρω για την διορατικότητά σας.


-------------------------------------
(*) Fracking: Νέα, πολιτειακής επινόησης φτηνή μέθοδος εξόρυξης πετρελαίου, με ιδιαίτερα επιβλαβείς συνέπειες στο περιβάλλον. Διαβάστε σχετικά το εξαιρετικό άρθρο "Fracking: Ο νέος εφιάλτης", από το πολύ καλό -και, δυστυχώς, ανενεργό εδώ κι έναν χρόνο- ιστολόγιο Cynical.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου