Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ETOYTOΣ Ο NOEMΒΡΗΣ , ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟ ΣΑΛΠΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ

"Με όλες μας τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικου και Λαικού κινήματος"




ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ 2014
Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, συμμετείχαν χτες στην πανεργατική - πανελλαδική απεργία. Σταματώντας την παραγωγή σε μεγάλους χώρους και διαδηλώνοντας μαζί με τις οικογένειές τους, καταδίκασαν την αντιλαϊκή πολιτική και τις ανατροπές που θέλουν να προσθέσουν κυβέρνηση και τρόικα στην αλυσίδα των αντεργατικών μέτρων.

Οι ταξικές δυνάμεις αναδείχτηκαν σε πρωταγωνιστή και αυτής της μάχης. Κόντρα στις δυσκολίες, στην τρομοκρατία και την υπονόμευση, συνέβαλαν καθοριστικά στην απεργία και κατάφεραν να συσπειρώσουν μεγάλα τμήματα των απεργών, γεγονός που αποτυπώθηκε στις μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, με κορυφαία αυτή της Αθήνας.
Στην απεργιακή κινητοποίηση εκφράστηκε σε σημαντικό βαθμό η δυναμική και η συσπείρωση που επιτεύχθηκε μετά την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ να διοργανώσει το Πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη. Αυτό είναι ένα από τα πιο αισιόδοξα στοιχεία της χτεσινής απεργίας, που ταυτόχρονα ανεβάζει τον πήχη της ευθύνης για το επόμενο διάστημα.
Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ «χαιρετίζει τους χιλιάδες απεργούς εργάτες και εργάτριες, τους νέους και τις νέες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά που συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, σε όλη τη χώρα. Χαιρετίζει ιδιαίτερα όλους όσοι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, δίνοντας συνέχεια στο αγωνιστικό κλίμα του τελευταίου διμήνου και του μεγαλειώδους πανελλαδικού συλλαλητηρίου της 1ης Νοέμβρη.
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα με τη σημερινή συμμετοχή τους στην απεργία έστειλαν μήνυμα αντίστασης στην ένταση της αντεργατικής πολιτικής και απόρριψης των μέτρων που γενικεύουν τη φτώχεια και παγιώνουν την εξαθλίωση. Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση και επιχειρηματικοί όμιλοι να μην αισθάνονται ήσυχοι. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας απέναντι στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς να δώσουν συνέχεια στις αγωνιστικές δράσεις. Να δώσουν με την ακόμα μεγαλύτερη οργάνωσή τους στα σωματεία, άμεση και μαχητική απάντηση στις συνθήκες της σύγχρονης σκλαβιάς που μας προετοιμάζουν. Να τσακίσουμε το κλίμα της αδράνειας και της ηττοπάθειας που σπέρνει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός.
Τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, για να συζητήσει τα συμπεράσματα της δράσης του τελευταίου διαστήματος και να προτείνει στην εργατική τάξη και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της, την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα».


Η μεγάλη Συγκέντρωση στην Ομόνοια «σφράγισε» την απεργία

Η πορεία των απεργών κάλυψε την Πανεπιστημίου, από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια
Κοσμοπλημμύρα, καθώς η πορεία κατευθύνεται προς το Σύνταγμα
undefined
Σ
Με μια μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, σφραγίστηκε η χτεσινή πανελλαδική πανεργατική απεργία στην Αθήνα. Είχε προηγηθεί από τα χαράματα η μάχη της περιφρούρησης από τα ταξικά σωματεία σε διάφορους χώρους και κλάδους, όπως στα Τρόφιμα - Ποτά, στον Τύπο - Χαρτί, στις τηλεπικοινωνίες, στο Εμπόριο, στους Οικοδόμους, στα σαπωνοποιεία και αλλού.
Εκεί όπου οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστάτησαν για την οργάνωση της απεργίας, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βάζει η εργοδοσία, αλλά και η υπονομευτική στάση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ετσι, όλα τα μεγάλα εργοτάξια, όπως ο Νιάρχος, ο Ιππόδρομος και η επέκταση του Μετρό, «πάγωσαν» χτες, όπως και τα μεγάλα σαπωνοποιεία. Μεγάλες μονάδες έκλεισαν επίσης στους κλάδους Τύπου - Χάρτου, στα Τρόφιμα - Ποτά, αλλά και στο Μέταλλο.
Στον Επισιτισμό - Τουρισμό, υπήρξαν ξενοδοχεία με καθολική σχεδόν συμμετοχή στην απεργία, ενώ υψηλά ποσοστά συμμετοχής καταγράφηκαν και σε ορισμένους δήμους της Αττικής. Στις τηλεπικοινωνίες και στο Εμπόριο έγινε το πρωί περιφρούρηση σε χώρους δουλειάς, για να διευκολυνθούν εργαζόμενοι να απεργήσουν, ενώ τη δική τους συμβολή στην απεργία και τη μαζικότητα της απεργιακής συγκέντρωσης είχαν κλάδοι όπως ο Ιματισμός, το Φάρμακο, οι Λογιστές και άλλοι.
Αποψη της συγκέντρωσης στην Ομόνοια
undefined
Με τα δικά τους μπλοκ συμμετείχαν στη συγκέντρωση οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, με το πανό της ΠΑΣΕΒΕ, οι φοιτητές - σπουδαστές, με το ΜΑΣ, αλλά και οι γυναίκες, που συσπειρώνονται στην ΟΓΕ. Εκεί βρέθηκαν και οι συνταξιούχοι, που συνεχίζουν πολύμορφα τις κινητοποιήσεις τους για αξιοπρεπείς συντάξεις, φάρμακα και υγεία. Με τις φωνές και τη ζωντάνια τους ξεσήκωσαν τον κόσμο τα μπλοκ των μαθητών από το Περιστέρι και άλλες περιοχές, που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση ύστερα από κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής μαθητών από 15μελή και 5μελή μαθητικά συμβούλια.
Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε η Γιώτα Ταβουλάρη,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Χαιρετισμό απηύθυναν οΓρηγόρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του σωματείου της «Coca Cola», ο οποίος είπε ανάμεσα σε άλλα: «Η μάχη στην Coca Cola είναι μάχη όλης της εργατικής τάξης. Από την έκβαση αυτού του αγώνα θα κριθούν πολλά. Ολοι μαζί, μέσα από το ΠΑΜΕ, μπορούμε να αναγκάσουμε τον πολυεθνικό κολοσσό σε αναδίπλωση από τα αντεργατικά του σχέδια».
Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης ο Στάθης Σαχινίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών Εμπόρων Δήμου Αθήνας και μέλος του ΔΣ της ΟΒΣΑ, όπως και ο Ανδρέας Πούλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ.
Οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» ανάμεσα στους χιλιάδες απεργούς και διαδηλωτές
Αμέσως μετά τις ομιλίες, η μεγάλη συγκέντρωση, που σκέπασε κυριολεκτικά την Ομόνοια και τους γύρω δρόμους, έβαλε «μέτωπο» στην Πανεπιστημίου για να ξεκινήσει η πορεία προς το Σύνταγμα. Στην κεφαλή βρέθηκαν οι κλάδοι της Βιομηχανίας και από πίσω απλώθηκε ένα ανθρώπινο ποτάμι, που σε πλήρη ανάπτυξη και με πυκνή διάταξη, έφτανε από το Σύνταγμα, καλύπτοντας όλη την Πανεπιστημίου, την Αιόλου και τμήμα της Σταδίου, από τα Χαυτεία μέχρι την Ομόνοια.

Η πορεια ανεβαινει την Πανεπιστημιου 








ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

Από τη μαζική συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου
Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία έγινε χτες από το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Η μάχη ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, με περιφρούρηση σε μια σειρά μεγάλους χώρους δουλειάς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: Σε εργοστάσια στη ΒΙΠΕ, σε εταιρείες πληροφορικής (MLS), στον ΟΤΕ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε νοσοκομεία, σε σχολεία, σε εργοτάξια και σε εμπορικές επιχειρήσεις («Αττικα», ΝΟΤΟΣ, ΧΟΝΤΟΣ, κ.ά.).



Από τα στοιχεία που ξεχώρισαν στην απεργιακή συγκέντρωση, είναι η συμμετοχή με δικό τους μπλοκ των εργαζομένων του Μετρό, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις απολύσεις και την επιθετικότητα της κατασκευάστριας κοινοπραξίας. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν, επίσης, οι σπουδαστές των δημόσιων και ιδιωτικών σχολών, οι φοιτητές, οι μαθητές.

Ιδιαίτερα μαχητικό ήταν το μπλοκ των Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Μακεδονίας που διαδήλωσαν ενάντια στην υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και απαίτησαν σίτιση - στέγαση - μεταφορές δωρεάν για όλους, ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των οικογενειών τους για τις σπουδές τους, αξιοπρεπείς υποδομές, δωρεάν σημειώσεις, μόνιμο προσωπικό καθηγητών.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, ξεκίνησαν οι προσυγκεντρώσεις των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και των εργαζομένων στο εμπόριο. Ενώθηκαν σε μια πορεία στην Αριστοτέλους και συγκροτημένα κατευθύνθηκαν προς το χώρο της συγκέντρωσης, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στη συγκέντρωση, μίλησε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Εκ μέρους της ΠΟΕΕΠ και των απεργών της «Coca Cola» μίλησε οΓιώργος Ευθυμιάδης. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, με κατεύθυνση προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Η ΠΟΡΕΙΑ
Νέες δυνάμεις στη συγκέντρωση στον Πειραιά
Η πορεία στους δρόμους του Πειραιά
undefined
ΜΑΚΡΙΝΑ ΜΑΤΑ
Χιλιάδες ήταν και στον Πειραιά, οι απεργοί στεριάς και θάλασσας, άνεργοι, συνταξιούχοι, γυναίκες και αυτοαπασχολούμενοι και μαζί τους μαθητές από λύκεια και γυμνάσια και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά που διαδήλωσαν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, με προμετωπίδα το μεγάλο πανό του ΠΑΜΕ που έδινε το στίγμα με τη φράση: «Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, ασπίδα μας η αλληλεγγύη».
Τα μαζικά μπλοκ των συνδικάτων και των λαϊκών επιτροπών, που ήταν όλα ενισχυμένα με «νέο αίμα», ήταν το στοιχείο που χαρακτήρισε τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά. Εξίσου ενθαρρυντικό είναι οι νέες «παρουσίες» που καταγράφηκαν, όπως για παράδειγμα η Πανελλήνια Ενωση Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕΔΝΕ), αλλά και εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος», που συμμετείχαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, συγκροτημένα και οργανωμένα με δικό τους μπλοκ, κόντρα στην απόφαση της πλειοψηφίας (δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ), να συμμετέχει το σωματείο στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Αθήνα.
Πρωτόγνωρα μαζικό ήταν το μπλοκ της Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών, ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία των σπουδαστών από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, αλλά και των εργαζομένων από τους δήμους της περιφέρειας του Πειραιά, πίσω από το πανό που υπέγραφε το Συνδικάτο ΟΤΑ - παράρτημα Πειραιά.
Ο πρόεδρος της ΠΕΕΔΝΕ Αντρέας Πιτερός ανέφερε ότι αποφασίστηκε η συμμετοχή της Ενωσης στην απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ «γιατί θέλουμε πραγματικά να στηρίξουμε την δημόσια ναυτική εκπαίδευση και είμαστε ενάντια στην ιδιωτική εκπαίδευση που προωθούν». Ενώ ο γραμματέας της ΠΕΕΔΝΕ Ηλίας Μεσέρδης σημείωσε ότι «το ΠΑΜΕ απέδειξε ότι μπορεί να συσπειρώσει τον κόσμο» για τη «λύση των κοινών μας προβλημάτων».
Η μάχη της απεργίας είχε ξεκινήσει από τα ξημερώματα με την περιφρούρηση στους καταπέλτες των πλοίων, στα εργοστάσια και αλλού. Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη με κεντρική ομιλήτρια την Μαργαρίτα Ρεΐση,πρόεδρο του Σωματείου Καθαριστριών. Ακολούθησε πορεία, με «κεφαλή» το μαζικό μπλοκ των μεταλλεργατών.


Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα
ΧΑΛΚΙΔΑ
undefined
Απεργιακές συγκεντρώσεις οργανώθηκαν από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά: Στα Γιάννενα από νωρίς το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης σε διάφορους χώρους, όπως το εργοτάξιο της Ιονίας Οδού και η «Δωδώνη», όπου τις προηγούμενες μέρες αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ο υπονομευτικός ρόλος του κυβερνητικού συνδικαλισμού από τις δυνάμεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, που έφθασαν στο σημείο να απαγορεύσουν εξόρμηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για την απεργία.
Στην Πάτρα η συγκέντρωση έγινε υπό βροχή, ενώ στη Χαλκίδασυμμετείχαν, μεταξύ άλλων, τα Σωματεία Εργαζομένων στον όμιλο «ΝΗΡΕΑΣ», στη «Σκουλούδης», το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Εύβοιας και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Εύβοιας.
Μαζικές και δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν στις πρωτεύουσες των 4 νομών της Θεσσαλίας (Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα, Καρδίτσα) και σε άλλες 6 μικρότερες πόλεις (Φάρσαλα, Ελασσόνα, Καλαμπάκα, Αλμυρός, Σκιάθος, Σκόπελος). Είναι χαρακτηριστικό ότι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές που πλειοψηφούν σε αρκετά σωματεία - ιδιαίτερα στη Μαγνησία - έκαναν ανοιχτή απεργοσπασία σε μεγάλους εργασιακούς χώρους και εργοστάσια.
Στην Αλεξανδρούπολη συμμετείχαν νέες δυνάμεις (απολυμένοι νοσοκομείου και μετανάστες απεργοί από την επιχείρηση «ΖΟΥΡΑ»). Στην Καβάλα, στο εργοστάσιο της ΒΦΛ, έγινε περιφρούρηση της απεργίας, όπως και στην Ξάνθη, στο χώρο της E-Value. Στην Κομοτηνή ξεχώρισε και η παρουσία των φοιτητών και των Οικότροφων της Φοιτητικής Εστίας και στην Κατερίνη η συμμετοχή εργαζομένων του εργοστασίου τροφίμων «Κάλας» της 3Ε αλλά και των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων.
ΡΕΘΥΜΝΟ
Στο Ηράκλειο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βρέθηκαν από νωρίς σε εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής, εργοτάξια και εμπορικά καταστήματα για την περιφρούρηση της απεργίας. Η Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου από κοινού με τα 15μελή και το Συντονιστικό των μαθητών, που συσπειρώνει περισσότερα από 30 σχολεία, έδωσαν μαζικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στο Ρέθυμνο.
Στη Μυτιλήνη η πορεία κατέληξε στο πλοίο «Πελαγίτης», όπου οργανώθηκε απεργιακή φρουρά, καθώς ο καπετάνιος είχε πρόθεση να αποπλεύσει. Στη Χίο από νωρίς το πρωί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ περιφρούρησαν με επιτυχία την απεργία στα σούπερ μάρκετ «Χαρά», όπου πρόσφατα η εργοδοσία προχώρησε σε 4 απολύσεις εργαζομένων που δεν υπέγραψαν ατομική σύμβαση εργασίας. Η απεργία περιφρουρήθηκε και στην Εθνική Τράπεζα, όπου ο διευθυντής του καταστήματος - πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ - προσπάθησε να κρατήσει το κατάστημα ανοιχτό, χωρίς επιτυχία.
Στο λιμάνι της Μύρινας έγινε η απεργιακή συγκέντρωση στη Λήμνο, ενώ τα μαγαζιά της Μύρινας έμειναν κλειστά λόγω της συμμετοχής του Εμπορικού Συλλόγου στην απεργία. Παρά τη βροχή μαζική ήταν και η συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο στηΛευκάδα.

ΠΑΤΡΑ

Eurokinissi

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Βγήκαν τα τρακτέρ στην Καρδίτσα
Τα τρακτέρ στους δρόμους της Καρδίτσας
Παρά το παγωμένο ψιλόβροχο που έπεφτε από το πρωί, εκατοντάδες αγρότες ξεκίνησαν με δεκάδες τρακτέρ από τα χωριά τους για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου έγινε και η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Παρκάροντας τα τρακτέρ στους παραπλήσιους δρόμους, οι αγρότες κατευθύνθηκαν προς την κεντρική πλατεία κι ενώθηκαν με τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους ΕΒΕ, τους νέους και τους συνταξιούχους, που βρίσκονταν εκεί.
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, σημείωσε: «Μόνο με τον κοινό αγώνα αγροτών, εργατών, μικρών ΕΒΕ και νεολαίας μπορούμε ν' αποκρούσουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές που πάνε να μας ξεπαστρέψουν. Οι αυτόκλητοι "σωτήρες" δε θα μας σώσουν εμάς τους μικρομεσαίους αγρότες - όπως και τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα - ειδικά όταν αυτοί συμφωνούν με την ΚΑΠ της ΕΕ, που υπήρχε και πριν τα μνημόνια και μας ξεκληρίζει».Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Κ. Τζέλλας, μέλος του ΔΣ της ΕΟΑΣΚ, ενώ εκ μέρους της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ μίλησε οΣτελ. Σαριδάκης.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου