Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΟ-ΤΣΙ -ΜΙΝΧ







ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 1969, πέθανε o Χο Τσι Μινχ. Γεννήθηκε το 1890. Το πραγματικό όνομά του ήταν Nguyen Tat Thanh, όμως στην παγκόσμια ιστορία θα μείνει γνωστός ως Χο Τσι Μινχ, ο «φωτισμένος».
Ο πατέρας του είχε ενταχθεί στον αγώνα κατά των αποικιοκρατών (Γάλλων), μεταδίδοντας το μήνυμα της ανεξαρτησίας και στα παιδιά του. Κλείνοντας τα είκοσι ο Χο Τσι Μινχ αποφασίζει να μπαρκάρει συλλέγοντας πολύτιμες εμπειρίες και εικόνες.
Στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου εγκαθίσταται στο Παρ
ίσι, καθιερώνει το ψευδώνυμο Nguyen Ai Quoc (Nguyen ο Πατριώτης) και έρχεται σε επαφή με το Γαλλικό σοσιαλιστικό κίνημα αλλά, γίνεται ιδρυτικό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας και εμπνευσμένος από την Ρωσική Επανάσταση ταξιδεύει στη Μόσχα για να βιώσει τη γέννηση του νέου κόσμου που δημιουργείται από τις στάχτες του τσαρικού καθεστώτος.
Μετά τις δράσεις του σε Ευρώπη και Ρωσία, ο Χο Τσι Μινχ ταξιδεύει στην Κίνα, όπου θα επιχειρήσει να οργανώσει τους εξόριστους Βιετναμέζους για τον αντιαποικιοκρατικό αγώνα. Στο Βιετνάμ ξεσπούν έντονες αντιδράσεις κατά των Γάλλων, οι οποίες καταπνίγονται και ο «φωτισμένος» στοχοποιείται από τους Γάλλους ως υποκινητής.
Διαφεύγει στη Κίνα και βρίσκεται στο πλάι του Μάο Τσε Τουνγκ. 
Ο Χο Τσι Μινχ περνάει μυστικά στη χώρα και ο ένοπλος αγώνας του μόλις έχει αρχίσει. Η πρώτη του κίνηση είναι να δημιουργήσει την Οργάνωση για την Ανεξαρτησία του Βιετνάμ, τους γνωστούς Βιετ Μίνχ. Επί τέσσερα χρόνια ο ένοπλος αντιστασιακός αγώνας μαίνεται. Το 1945 η Ιαπωνία παραδίδεται άνευ όρων στις ΗΠΑ. Ο Χο Τσι Μινχ, με διαλυμένο τον αντίπαλό του, ανακηρύσσει την Ανεξαρτησία του Βιετνάμ. Όμως, επανέρχονται οι Γάλλοι με τον Ντε Γκωλ που σαν άλλος Ναπολέων θέλησε να επιβάλλει τη δύναμή του. Γίνονται κάποιες συμφωνίες αποικιακού χαρακτήρα που, όμως, αποδεικνύονται καταστροφικές για τους Βιετναμέζους, μέχρι που επέρχεται η τελική ρήξη με τον γαλλικό βομβαρδισμό της πόλης Χαϊφόνγκ, όπου βρίσκουν τραγικό θάνατο 6.000 Βιετναμέζοι. 
Το σύγχρονο «Βατερλό» για τον Γαλλικό αποικιοκρατικό στρατό γράφεται στο Ντιεν Μπιεν Φου στις 7 Μαΐου του 1954.
Ακολουθούν οι συμφωνίες της Γενεύης και το Βιετνάμ χωρίζεται στα δύο. Δύο χώρες, δύο διαφορετικοί κόσμοι. Το Νότιο Βιετνάμ, υπό αμερικανική προστασία και το Βόρειο Κομμουνιστικό Βιετνάμ του Χο Τσι Μινχ. Το Βιετνάμ γίνεται μία μικρογραφία της παγκόσμιας πολιτικής πραγματικότητας, με τους δύο κόσμους να διανύουν τα πρώτα χρόνια της ψυχροπολεμικής περιόδου. Οι προστριβές στην αρχή δίνουν και παίρνουν αλλά, την άνοιξη του 1965 αρχίζει ο δεύτερος πόλεμος της Ινδοκίνας, όπου θα οδηγήσει στην Αμερικανική πανωλεθρία, αναγκάζοντας την παγκόσμια υπερδύναμη, ύστερα και από κοινωνικές πιέσεις, να αποσυρθεί ταπεινωμένη το 1975 και να πάει στα τσακίδια.
Με την ενοποίηση Βορείου και Νοτίου Βιετνάμ, τη Σαϊγκον, την πρωτεύουσα του Ν.Βιετνάμ, αποφασίζουν να την μετονομάσουν σε «Χο Τσι Μινχ», τιμώντας με αυτό τον τρόπο, τον ηγέτη που αφιέρωσε τη ζωή του για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κομμουνιστικού Βιετνάμ.
(στη σύνταξη του κειμένου βοήθησε το tvsx).

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ με την πτώση της Σαϊγκόν.
1) http://youtu.be/MwmCPNid9Kk
2) http://youtu.be/Vj_ImnJrOA0
3) http://youtu.be/hz276uryS4s


το σπιτι του




ενα αφιέρωμα απο τον Χρήστο και την Πέγκυ 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου