Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Εκεί που οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός

H κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής απελευθέρωσε τον άνθρωπο από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς, άνοιξε το δρόμο για την παραγωγή και την ανάπτυξη των επιστημών, με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Eτσι, όλοι είχαν εξασφαλισμένη εργασία, δημόσια δωρεάν ιατρική περίθαλψη και Παιδεία, παροχή φθηνών υπηρεσιών από το κράτος, κατοικία, πρόσβαση στην πνευματική και πολιτιστική δημιουργία. Παρά τα όποια προβλήματα των σοσιαλιστικών χωρών, το διαμορφωμένο σοσιαλιστικό σύστημα στον 20ό αιώνα απέδειξε την ανωτερότητα του σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού, τα τεράστια πλεονεκτήματα που παρέχει για την εργασία και τη ζωή των εργαζομένων. Oι κατακτήσεις των εργαζομένων στα σοσιαλιστικά κράτη, για αρκετές δεκαετίες, ήταν σημείο αναφοράς και συνέβαλαν στην απόσπαση κατακτήσεων από το εργατικό και λαϊκό κίνημα των καπιταλιστικών κοινωνιών. Η αστική τάξη θέλει να αφαιρέσει απο τις συνειδήσεις των λαϊκών μαζών το σοσιαλισμό όχι μόνον ως όραμα, αλλά και ως προοπτική της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης, επειδή ακριβώς αυτό ευνουχίζει την ίδια την ταξική πάλη από το κύριο, το ζήτημα της εξουσίας. Η αναζωογόνηση των ιδανικών του σοσιαλισμού, η προβολή και υπεράσπιση των κατακτήσεών του, είναι ένα από τα αντίβαρα στη σημερινή καπιταλιστική τάξη πραγμάτων, ένα αποτελεσματικό όπλο στον αγώνα της εργατικής τάξης και των άλλων λαίκών στρωμάτων για τον τελικό σκοπό, την οικοδόμηση της αταξικής κοινωνίας.

Το παιδι και οι αναγκες του στο κεντρο της προσοχης της Λαικης Εξουσιας 

μαθηματα πιανου σε παιδικο σταθμο στην ΕΣΣΔ

Εξικειωση με τις νεες τεχνολογιες απο το Δημοτικο 

μετρησεις ραδιενεργειας απο φοιτητες 

Στην Τσαρικη Ρωσια οι αναλφαβητοι εφταναν το 70%του πληθυσμου.Στα τελη του 1937 η ΕΣΣΔ μετρουσε διπλασιους φοιτητες τριτοβαθμιας εκπαιδευσης απ οτι  ΗΠΑ,Αγγλια και Γαλλια μαζι κι αυτο ενω μαινονταν οι επιθεσεις εναντιον του νεοσυστατου εργατικου κρατους (στη φωτο προσπαθεια εξαλειψης του αναλφαβητισμου στην δεκαετια του 20)

Αιθουσα διαλεξεων σε Πανεπιστημιο εργαζομενων την δεκαετια του 20

Μαθημα σκακιου σε μαθητες του Δημοτικου ,Πρωτοποριακο για την εποχη του 

Ενα απο τα λαμπροτερα επιτευγματα του Σοσιαλισμου  ηταν το Κρατικο Συστημα Υγειας της ΕΣΣΔ 

Ηταν υποχρεωση του κρατους η χορηγηση των ανγκαιων ,ποιοτικα και ποσοτικα φαρμακων σε οσους τα ειχαν αναγκη 

Παρα το γεγονος οτι κατα την διαρκεια του Β΄ΠΠ στο Υγειονομικο Συστημα της ΕΣΣΔ προκληθηκαν ζημιες 6,6 δις ρουβλιων και καταστραφηκαν 40.000 νοσοκομεια και υγειονομικα κεντρα ηδη  το 1947 οι βασικοι δεικτες περιθαλψης ειχαν επανελθει στα προπολεμικα επιπεδα 

Ο παιδαγωγος με τον μαθητη του κατασκευαζουν απο πλαστελινητους παραμυθενιους χαρακτηρες Αρκουδα και Μασενκα σε παιδικο σταθμο της ΕΣΣΔ 

Η κατοικια ηταν  λαικο δικαιωμα .Το συνταγματικο δικαιωμα για την κατοικια περιελαμβανε και την εξυπηρετηση της σε πολυ χαμηλες και προσιτες σε ολους τιμες 

Τα εργατικά σωματεία εξασφάλιζαν τις καλύτερες τουριστικές περιοχές για τους εργαζόμενους και κατασκεύαζαν τουριστικές υποδομές που για την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων τους στη Δύση αποτελούσαν άπιαστο όνειρο.

Ολοι οι πολίτες της ΕΣΣΔ απολάμβαναν τις διακοπές τους σε παραθεριστικά κέντρα, όπως αυτό στην περιοχή Ποτάβα της Ουκρανίας. Φυσικά, τα πάντα ήταν δωρεάν.

Πολλές φορές το κίνημα ειρήνης υποχρέωσε τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να ακυρώσουν σχέδιά τους και να περιορίσουν την επιθετική τους πολιτική. Η ΕΣΣΔ «έσερνε το χορό της ειρήνης».

Η σοσιαλιστική εξουσία έθεσε τις βάσεις για την κατάργηση της καταπίεσης της γυναίκας

Η καθιέρωση της φυλετικής ισοτιμίας στο σοσιαλισμό ήταν η φυσική συνέπεια της κατάργησης της εκμετάλλευσης. Στο σοσιαλισμό η γυναίκα απέκτησε ίσα δικαιώματα με τον άνδρα.

Ακρογωνιαίος λίθος του αθλητισμού ο μαζικός του χαρακτήρας.

Φωτεινές εξαιρέσεις στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού υπήρξαν οι εργατικές Ολυμπιάδες ή «Σπαρτακιάδες», καθώς και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Μόσχας το 1980

Αλματα στην επιστήμη και την τεχνολογία. Το 1987, στην ΕΣΣΔ υπήρχαν πάνω από 1,5 εκατ. επιστήμονες ή το ένα τέταρτο του παγκόσμιου επιστημονικού δυναμικού.

Στην ΕΣΣΔ αναλογούσαν τα 20-25% των νέων τεχνικών λύσεων και επεξεργασιών (εφευρέσεις) που καταχωρούνταν κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός ενέργειας στο Κρασναγιάρσκ, από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, συνέβαλε ιδιαίτερα στο ενεργειακό δυναμικό της Σοβιετικής Ενωσης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, στον αγροτικό τομέα και στην παραγωγή τροφίμων, στα μέσα της δεκαετίας του '80 η ΕΣΣΔ βρισκόταν στην πρώτη δεκάδα των χωρών του κόσμου με την καλύτερη διατροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου