Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΔΑΝΙΑ: «Σφαγή» των εργατών από «αριστερούς» και εργατοπατέρες





Συνεχίζοντας την πολιτική της κοροϊδίας προς τα λαϊκά στρώματα η κυβέρνηση της Δανίας (την αποτελούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Κοινωνικό Φιλελεύθερο Κόμμα και έχει την κοινοβουλευτική στήριξη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Λαού - έως το Φλεβάρη του 2014 ήταν στην κυβέρνηση - και την Κοκκινοπράσινη Συμμαχία, η οποία συμμετέχει στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου συμπροεδρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ), σε συμφωνία με το δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης, παρουσίασε νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα του ξεπεράσματος της κρίσης. Σκοπός των μέτρων είναι να βοηθήσουν τις δανέζικες επιχειρήσεις να βγουν κερδισμένες στον ανταγωνισμό που οξύνεται, γι' αυτό και τα μέτρα αφορούν μια σειρά από νέες φοροελαφρύνσεις κύρια στην παροχή Ενέργειας, που θα ξεπεράσουν τα 13 δισ. κορόνες (1,74 δισ. ευρώ).

Το πακέτο περιλαμβάνει συνολικά πάνω από 90 προτάσεις με αποκλειστικό σκοπό την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, θα δυσκολέψουν πιο πολύ οι προϋποθέσεις για επιδόματα ανεργίας, θα «πεταχτούν» με τεχνικά κόλπα κι άλλοι εκτός επιδομάτων, οπότε θα μειωθεί αισθητά η καταγεγραμμένη ανεργία και θα εμφανίζονται μειωμένοι οι επίσημοι δείκτες της.
Θα απλοποιηθούν ακόμα μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να αποφεύγεται ο αυστηρός έλεγχος προς τις επιχειρήσεις. Ετσι, π.χ., θα είναι πολύ πιο εύκολο να ξαναλειτουργούν επιχειρήσεις μετά από πτώχευση. Ακόμα, μέτρα για να διευκολυνθούν οι εξαγωγές και μέτρα για εναρμόνιση της δανέζικης νομοθεσίας με την ΕΕ, με σκοπό την ανταγωνιστικότητα.
Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του δανέζικου Συλλόγου Βιομηχάνωνπου έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για την τόλμη που επιδεικνύει. Το κόμμα της Κοκκινοπράσινης Συμμαχίας το μόνο που είχε να παρατηρήσει ήταν ότι τα μέτρα δεν ανταποκρίνονται στην πολιτική της πράσινης ανάπτυξης που χρειάζεται η Δανία.
***
Αλλη μια περίπτωση ικανοποίησης των αναγκών του κεφαλαίου από την «αριστερή» κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την τοπική διοίκηση και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, είναι αυτή προς τον κολοσσό της βιομηχανίας επεξεργασίας κρέατος «Danish Crown».
Οπως γράψαμε στον «Ρ» πριν μια βδομάδα, η εταιρεία «Danish Crown», δεύτερη σε μέγεθος στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο σε παραγωγή χοιρινών, εκβίασε τους εργαζόμενους να σπάσουν τη Συλλογική Σύμβαση και να δεχτούν μισθολογικές μειώσεις ύψους 8,5%, για να μην κλείσει το εργοστάσιο στο νησί Μπορνχόλμ. Η απαίτηση της εταιρείας ήταν να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του συγκεκριμένου σφαγείου κατά 25 εκατ. κορόνες. Να σημειωθεί ακόμα ότι η εταιρεία έχει ετήσιο κέρδος 1,5 δισ. κορόνες και ότι οι μισθοί των τριών διευθυντικών στελεχών, του γενικού διευθυντή, του υποδιευθυντή και του οικονομικού διευθυντή αυξήθηκαν μόνο στον τελευταίο χρόνο κατά 2 εκατ. κορόνες και συνολικά ανέρχονται σε 26 εκατ. κορόνες.
Οι εργαζόμενοι, προς τιμήν τους, με βάση την εμπειρία και από μια σειρά άλλες εταιρείες όπου δοκιμάστηκαν παρόμοια εργοδοτικά κόλπα χωρίς να εμποδίσουν τελικά το κλείσιμο, αρνήθηκαν να υποκύψουν.
Ομως, σε μια χώρα που κυβερνιέται από αυτοαποκαλούμενη «αριστερή» ή «κόκκινη» κυβέρνηση και όπου το εργατικό κίνημα ποδηγετείται από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να προσδοκούν πως θα ξεμπλέξουν τόσο εύκολα. Πρέπει να εκβιαστούν μέχρι να γονατίσουν. Το εργοστάσιο είναι κερδοφόρο και πρέπει να συνεχίσει να παράγει μεγαλύτερο κέρδος μειώνοντας τα έξοδα, για λογαριασμό των αφεντικών.
***

Ετσι, από τις αρχές της βδομάδας άρχισαν μαραθώνιες συνεδριάσεις μεταξύ του σοσιαλδημοκράτη και ταγμένου αντικομμουνιστή υπουργού Ανάπτυξης, Χένρικ Σας Λάρσεν, του δημάρχου του νησιού, εκπροσώπων του συλλόγου εργοδοτών και εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα τρόφιμα, με σκοπό να βρεθεί μια ...καινοτόμα και βιώσιμη λύση, με το πρόσχημα να μη χαθούν οι πάνω από 200 θέσεις εργασίας. Προχτές βράδυ, παρουσίασαν το αποτέλεσμα, την «κοινή τους πρόταση», που ελπίζουν ότι θα γίνει δεκτή από τους εργαζόμενους και ότι θα αποτελέσει πρότυπο που θα εφαρμοστεί το συντομότερο σε όλα τα σφαγεία της «Danish Crown», αλλά και στη συνέχεια σε άλλες επιχειρήσεις.
Ιδού λοιπόν η «καινοτόμα» πρόταση των «φωστήρων» της Δανίας:
Θα συσταθεί ένα επενδυτικό ταμείο, όπου θα αποταμιεύονται μέχρι το 2019 τα 3,5% του μισθού των εργαζομένων, ποσό που αντιστοιχεί στα 25 εκατ. κορόνες. Οι εργαζόμενοι θα εκλέγουν 2 εκπροσώπους στο ΔΣ του ταμείου και 2 η εταιρεία. Οταν από τις επενδύσεις του ταμείου θα έχουν εξασφαλιστεί τα 25 εκατ. για την εταιρεία, τότε οι εργαζόμενοι θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να πάρουν πίσω τα χρήματα που επένδυσαν.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αυξηθεί ο αριθμός των γουρουνιών που σφάζονται κατά 50.000 έως 80.000 το χρόνο. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, το ανάλογο ποσό θα παρακρατείται από το ταμείο.
Δεν δίνεται καμιά εγγύηση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις.
Ο δήμος αναλαμβάνει να μειώσει στο ελάχιστο τα τιμολόγια για τον καθαρισμό των λυμάτων καθώς και την παροχή νερού και ρεύματος, που θα είναι σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που ισχύουν σήμερα.
Το κράτος θα συμβάλει για τα επόμενα 5 χρόνια με 1,3 εκατ. κορόνες το χρόνο, εκ των οποίων το 1 εκατ. θα καταβάλλεται στο επενδυτικό ταμείο και οι 300.000 για μετεκπαίδευση των εργαζομένων.
Και, τέλος, η υποχρέωση της «Danish Crown» θα είναι η αύξηση της αποδοτικότητας.
Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι χωρίς κάποια εγγύηση, καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους την αύξηση των κερδών που απαιτεί η εταιρεία. Ακόμα, οι κάτοικοι του νησιού θα πληρώσουν έμμεσα το νερό, το ρεύμα και τις άλλες παροχές που θα προσφέρει ο δήμος στην επιχείρηση. Το ποσό που δωρίζεται μ' αυτόν τον τρόπο στην εταιρεία ανέρχεται σε 1,3 εκατ. το χρόνο και θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού.
Την επόμενη βδομάδα η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων έχει ξεκινήσει σταυροφορία για να τους πείσει, με την απειλή της ανεργίας, να υποκύψουν.
Αυτά και άλλα χειρότερα περιμένουν τους εργαζόμενους στον καπιταλισμό, εάν δεν συνειδητοποιήσουν το συντομότερο το πόσο επιτακτική είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος καθώς και η απόρριψη των ελπίδων ότι μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να λύσει έστω και κάποια από τα προβλήματά τους.
Π. ΑΠΕΡΓΗΣ
Δανία


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου