Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Οι εξελίξεις στην ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές


Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, επιβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί αμείωτη η αντιλαϊκή επίθεση μονοπωλίων, ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων
THE EUROPEAN UNION
Το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών για το KKE εκφράζει τάση επανασυσπείρωσης των δυνάμεών του και συνιστά ένα θετικό βήμα στη μάχη που δίνει το Κόμμα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της αντιμονοπωλιακής αντικαπιταλιστικής πάλης, της Λαϊκής Συμμαχίας ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, για την Εργατική - Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία. H ενίσχυση των ιδεολογικοπολιτικών δεσμών και η κομματική οικοδόμηση του ΚΚΕ στους κλάδους και στις λαϊκές γειτονιές στις πόλεις και στα χωριά, με εργάτες, εργάτριες, μισθωτούς, φτωχούς αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες, νέους και νέες των λαϊκών στρωμάτων, είναι επιτακτικό καθήκον για τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, για να αναβαθμιστεί η ταξική πάλη, να γίνει πιο αποτελεσματική η αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική λαϊκή πάλη, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καταγράφει τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, σαν βασικούς φορείς υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής, δεν συνιστά όμως ανατροπή του δυσμενούς πολιτικού συσχετισμού σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, ούτε εκφράζει τάση χειραφέτησης ευρύτερων εργατικών - λαϊκών δυνάμεων από τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου, από την πολιτική στήριξης των συμφερόντων των μονοπωλίων, όπως δείχνει η μεταφορά ψήφων από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΟΤΑΜΙ και το σημαντικό ποσοστό που κατέγραψε η φασιστική - ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει τάση ριζοσπαστικοποίησης λαϊκών δυνάμεων, αλλά εγκλωβισμό σε αυταπάτες, στη λογική του «μικρότερου κακού», αφού και προεκλογικά ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, διακήρυξε σε όλους τους τόνους την προσήλωσή του στην καπιταλιστική διαχείριση, έδωσε όρκους πίστης στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στο καπιταλιστικό σύστημα.
O συνυπολογισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ των ψήφων του ΚΚΕ και των άλλων Κομμουνιστικών Κομμάτων που εξέλεξαν ευρωβουλευτές, κάτω από τη σημαία του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), αποτελεί απαράδεκτη προκλητική ενέργεια που χαρακτηρίζει την καθημερινή τυχοδιωκτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ, που εκλαμβάνει την ψήφο ως εκλογική πελατεία, προκειμένου να την εξαργυρώσει στο χρηματιστήριο της αστικής διαχείρισης.
Τόσο ο Αντ. Σαμαράς όσο και ο Αλ. Τσίπρας, με τις ομιλίες τους στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, τρεις μόλις μέρες μετά τις ευρωεκλογές, έδωσαν διαβεβαιώσεις στους βιομήχανους, στην αστική τάξη συνολικά, ότι η στρατηγική τους θα υπηρετήσει την κερδοφορία τους, τάζοντας ζεστό δημόσιο χρήμα στην πλουτοκρατία και υποσχέσεις στους εργαζόμενους για τη βελτίωση της ζωής τους τη «Δευτέρα Παρουσία». Με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι δεν κινδυνεύει η σταθερότητα της πορείας της χώρας, όσο στο τιμόνι της διακυβέρνησης είναι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, και τον Αλ. Τσίπρα να απευθύνει προσκλητήριο προς τους βιομηχάνους για «νέα κοινωνική συμφωνία»με «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις αντιλαϊκές διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, για την εξασφάλιση σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος, εντάσσονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των δύο πόλων, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου (ΠΑΣΟΚ/ΕΛΙΑ - ΑΝΕΛ - ΔΗΜΑΡ - ΠΟΤΑΜΙ) για την ανασύνθεση της «κεντροδεξιάς» και της «κεντροαριστεράς». Mε την εγκληματική - ναζιστικήΧρυσή Αυγή να αποτελεί εφεδρεία της αστικής τάξης, για τη στήριξη του καπιταλιστικού συστήματος.



Αρνητικά για τους λαούς τα αποτελέσματα σε όλη την ΕΕ

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στις άλλες χώρες της ΕΕ είναι αρνητικό για την εργατική τάξη, τους λαούς. Οι μετακινήσεις ανάμεσα στα διάφορα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα, που εκφράστηκαν και με ενίσχυση εθνικιστικών, «ευρωσκεπτικιστικών», φασιστικών κομμάτων και σε άλλες χώρες της ΕΕ, επιβεβαιώνουν ότι ο πολιτικός συσχετισμός παραμένει σε βάρος του εργαζόμενου λαού, υπέρ των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκπροσώπων.
Ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει συντριπτικός σε βάρος των λαών. Το Ευρωκοινοβούλιο από τη φύση και το χαρακτήρα του αποτελεί όργανο εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλίων, όργανο επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Ανεξάρτητα από τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο, λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία στη στρατηγική σύγκλιση γύρω από τον κοινό στόχο: Στήριξη της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, θωράκιση της εξουσίας των μονοπωλίων, διαιώνιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Οι όποιες διαφοροποιήσεις σημειώνονται ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου έχουν στη βάση τους κυρίως τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και τους ανταγωνισμούς μεταξύ των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη-μέλη της, με καταμερισμό ρόλων στη χειραγώγηση των εργαζομένων, χωρίς να εμποδίζουν καθόλου τη στρατηγική τους επιδίωξη, την εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων.
Κυριαρχεί ο «μεγάλος συνασπισμός» Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Φιλελεύθεροι, που παραμένουν οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες. Η συμμαχία αυτή στηρίζει και προωθεί πολιτικά και ιδεολογικά τη στρατηγική των μονοπωλίων, της ΕΕ, πρωτοστατεί στην υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων της ΕΕ.
Η ομάδα των «Συντηρητικών - Μεταρρυθμιστών», που συγκροτείται βασικά από τους ευρωβουλευτές των Βρετανών Συντηρητικών, εκφράζοντας τμήμα της βρετανικής αστικής τάξης και των συμμάχων της και τη θέση της απέναντι στην ΕΕ, στα στρατηγικά πολιτικά ζητήματα συντάσσεται με το «μεγάλο συνασπισμό» και την ομάδα «Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας» (EFD).
Η ομάδα των Πρασίνων αποτελεί στήριγμα της στρατηγικής των μονοπωλίων της ΕΕ. Οι όποιες διαφοροποιήσεις της, σε ορισμένα ζητήματα, συνδέονται και με τα συμφέροντα τμημάτων της αστικής τάξης που δραστηριοποιούνται στους τομείς των «πράσινων τεχνολογιών», της «πράσινης ενέργειας» κλπ.
Η ομάδα της GUE/NGL βρίσκεται σε κατάσταση ιδεολογικοπολιτικής και οργανωτικής μετάλλαξης, με πρωταγωνιστές τις δυνάμεις των κομμάτων που ανήκουν στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ),που υπονομεύουν το συνομόσπονδο χαρακτήρα της, καταφεύγουν σε ανοιχτό αντικομμουνισμό, συκοφάντηση των κατακτήσεων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, επιθέσεις στο ΚΚΕ, διαστρέβλωση και απόκρυψη των θέσεών του.
Η στάση της GUE/NGL την οδηγεί σε γραμμή ουράς πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες. Είναι χαρακτηριστική, από την άποψη αυτή, η στάση των κομμάτων του ΚΕΑ στον πόλεμο ενάντια στο λαό της Λιβύης, αλλά και της Συρίας. Ολες οι εναλλακτικές δήθεν λύσεις που παρουσιάζουν για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, όπως ο φόρος τραπεζικών συναλλαγών, η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η κρατικοποίηση τραπεζών, τα ευρωπαϊκά ομόλογα, η «πράσινη» ανάπτυξη και τα διάφορα μείγματα καπιταλιστικής διαχείρισης, που πρότειναν, υιοθετούνται στο σύνολό τους ή με παραλλαγές από την αστική τάξη ή τμήματά της και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους (π.χ. φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, Τραπεζική Ενωση, ομόλογα έργου).
Η κοινοβουλευτική ενίσχυση των εθνικιστικών, φασιστικών - ναζιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», είναι έργο τμημάτων της αστικής τάξης στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ προκειμένου να αξιοποιηθούν για τη θωράκιση της εξουσίας του κεφαλαίου.
Ενταση της αντιλαϊκής πολιτικής

Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την περασμένη Τρίτη, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, επιβεβαίωσε ότι η αντιλαϊκή επίθεση μονοπωλίων, ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Η μαζική ανεργία, η φτώχεια και η αύξηση των ακραίων εξαθλιωμένων λαϊκών στρωμάτων και τα άλλα ανοικτά μέτωπα της καπιταλιστικής κρίσης, σε συνδυασμό με την ασταθή - αναιμική ανισόμετρη καπιταλιστική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, με 6 χώρες της ΕΕ να στροβιλίζονται σε συνθήκες ύφεσης το 1ο τρίμηνο του 2014 (Ιταλία -0,5%, Φινλανδία -0,8%, Ολλανδία -0,5%, Εσθονία -1,5%, Κύπρος -4,1% και Ελλάδα -1,1%) και την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, μεταξύ των κυβερνήσεων και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων που εκπροσωπούν, δημιουργεί έντονες αναταράξεις.
Η εξουσιοδότηση στον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Χ. Β. Ρομπάι, όπως αντίστοιχα από το Ευρωκοινοβούλιο στον Ζ. Κ. Γιούνκερ, υποψήφιο του Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, για διαπραγματεύσεις σχετικά με το πρόσωπο του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσκοπούν στην επιλογή της «καλύτερης λύσης» για τα μονοπώλια, για τη σταθερότητα του αντιδραστικού ευρωενωσιακού οικοδομήματος. Οι προεκλογικές δημαγωγικές δηλώσεις αστών και οπορτουνιστών εξανεμίστηκαν ως πυροτέχνημα μόλις έκλεισαν οι κάλπες το βράδυ της 25ης Μάη, θέτοντας σε προτεραιότητα τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Οι συστάσεις για την Οικονομική Πολιτική των κρατών-μελών της ΕΕ και τους προϋπολογισμούς τους, στα πλαίσια της διαρκούς επιτήρησης και των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ και η «Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας της ΕΕ», που ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ, θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 26-27 Ιούνη 2014, την τελευταία στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.
Η ανακοίνωση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τις εκλογές στην Ουκρανία δείχνει ότι μονιμοποιείται και βαθαίνει η ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή, σε αντιπαράθεση με την καπιταλιστική Ρωσία.
Με πρόσχημα τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στο επίκεντρο θα βρεθεί ακόμη η «στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ»1, με άξονες την «ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς Ενέργειας» και τη σύνδεση των υποδομών, δηλαδή πλήρη ιδιωτικοποίηση όσων δημόσιων επιχειρήσεων Ενέργειας έχουν απομείνει, τη μεγαλύτερη ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων του κλάδου και τη «διαφοροποίηση των διαύλων εφοδιασμού». Oι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη «στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ», που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Η παγκόσμια ζήτηση Ενέργειας αυξάνεται συνεχώς, ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 27%. Από την άλλη, η εγχώρια παραγωγή Ενέργειας της ΕΕ έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ένα πέμπτο μεταξύ 1995 και 2012. Σήμερα, πάνω από το 50% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ καλύπτονται από εξωτερικούς προμηθευτές: Το 2012, σχεδόν το 90% του πετρελαίου, το 66% του φυσικού αερίου και το 42% των στερεών καυσίμων που καταναλώθηκαν στην ΕΕ προέρχονταν από εισαγωγές και είχαν κόστος πάνω από 1 δισ. ευρώ την ημέρα».
Η εξωτερική ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ σηματοδοτεί όξυνση των μονοπωλιακών ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ένταση της επιθετικότητας της ΕΕ, νέους κινδύνους για τους λαούς της ΕΕ και της ευρύτερης γειτονιάς της.
***
Οι εξελίξεις δικαιώνουν απόλυτα όσα το ΚΚΕ τόνιζε προεκλογικά στους εργαζόμενους. Οτι την επομένη των ευρωεκλογών, όποιο κόμμα και αν είναι πρώτο, η αντιλαϊκή πολιτική θα είναι παρούσα, θα κλιμακωθεί η επίθεση του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και της συμμαχίας του, της ΕΕ, ενάντια στον εργαζόμενο λαό. Τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ και η μόνιμη επιτήρηση. Τα νέα άγρια αντιλαϊκά μέτρα με νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, νέα επίθεση στο δικαίωμα του λαού στην Υγεία και την Εκπαίδευση.
Γι' αυτό χρειάζεται το βήμα που έγινε στις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές, με την ενίσχυση του ΚΚΕ, να μεγαλώσει. Να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ στο εργατικό κίνημα για να ανασυνταχθεί και να περάσει στην αντεπίθεση. Ολοι τώρα να ανασκουμπωθούμε, να ριχτούμε στη μάχη, να ενισχύσουμε την εργατική αντιπολίτευση στους τόπους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές. Οι βουλευτές, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, οι κομμουνιστές δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι στέκονται στο πλευρό του λαού, μεταφέρουν δυνατά τη φωνή του, αναδεικνύοντας τα λαϊκά προβλήματα, αποκαλύπτοντας τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της ΕΕ, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των εργατικών - λαϊκών αγώνων. Για να δυναμώσει η Λαϊκή Συμμαχία, να γίνει πανίσχυρη δύναμη ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, αναδεικνύοντας το λαό στην εξουσία, έξω από τα δεσμά της ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους και με τον εργαζόμενο λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, να κάνει κουμάντο στον τόπο του.
Παραπομπή
1. Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια COM (2014) 330 τελικό - 28 Μάη 2014.

Του Γιώργου ΤΟΥΣΣΑ*
*Ο Γιώργος Τούσσας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου