Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΑΦΡΙΚΗ το διαρκες Εγκλημα

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013


Οσα δεν θα σας πούν οι ειδήσεις...(της Φραγκίσκας Μεγαλούδη)

Η ιστορία γράφεται  από τη μεριά των νικητών. Η μάλλον γράφεται από τη πλευρά της εξουσίας και του χρήματος. Από την πλευρά εκείνου που ελέγχει την πληροφόρηση σου, την εκπαίδευση σου, το φαγητό σου, τον αέρα που αναπνέεις.


Από την Βόρεια Ουγκάντα...

Στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δημοσίευσα μια έρευνα που έιχα κάνει στην Βόρεια Ουγκάντα (17/2/2013 "Με διέταξαν να σκοτώσω τη μάνα μου") την οποία μπορείτε να διαβάσετε και εδώ στο The Press Project
Η  ιστορία του πολέμου στην Βόρεια Ουγκάντα είναι η ιστορία της απληστίας και της βρώμικης πολιτικής. Μια διαμάχη για την οποία όταν ακούσαμε στην Δύση-20 χρόνια μετά-είδαμε λευκούς Αμερικάνους να σκύβουν με συμπόνοια πάνω από μαύρα παιδικά κεφάλια και να υπόσχονται ως νέοι Ράμπο, πως οι λευκοί είναι εδώ για να τελειώσουν τον πόλεμο στην Ανατολική Αφρική.

Οι ανθρωπιστές σταυροφόροι ήρθαν και η προπαγάνδα ξεκίνησε. 


Για άλλη μια φορά κάποιος ξέχασε να μας πει τις λεπτομέρειες: για το βρώμικο ρόλο των κυβερνήσεων και των δυτικών συμμάχων τους, για την διαμάχη που έδινε "δουλειά" σε εκατοντάδες δυτικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που έσπευδαν να απαλύνουν τον πόνο των πληγέντων, για τα τεράστια ποσά ανθρωπιστικής βοήθειας και τα δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικού εξοπλισμού που πουλήθηκε στην Ουγκάντα. 

Ξέχασαν ακόμα να μας πουν για τα σχέδια των ΗΠΑ να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών με τα πλούσια κοιτάσματα και να αναχαιτίσουν την επέλαση της Κίνας.  Τι καλύτερο άλλοθι, απο μια επιδρομή για να συλλάβουν-εστω με 20 χρόνια καθυστέρηση- εναν αιμοσταγή πολέμαρχο;

Στο Μάλι...

Τους τελευταίους μήνες του 2012 ένας ακόμα πόλεμος ξεκινάει στην Αφρική. Η Γαλλία σπεύδει να πράξει το ανθρωπιστικό της καθήκον και να προστατέψει μια σύμμαχη χώρα από τους κακούς ισλαμιστές. Ειδησεογραφικά ρεπορτάζ με λεπτομέρειες για τις φρικαλεότητες των ισλαμιστών, για κομμένα χέρια και επιβολή της Σαρία, για δολοφονίες αμάχων, για δημόσιες εκτελέσεις και μαστιγώματα προβάλλονται καθημερινά. Γάλλοι διανοητές όπως ο Bernard-Henri Lévy, επευφημούν την γαλλική εμπλοκή λέγοντας πως η Γαλλία χρωστούσε αυτή τη χάρη στο λαό του Μάλι που ζητωκραύγαζε Vive La France όταν ο Hollande επισκέφθηκε τη χώρα.
Το μόνο που δεν μας είπαν ήταν ότι ο λαός ξεχύθηκε στους δρόμους παρακαλώντας τη διεθνή κοινότητα να τον βομβαρδίσει.
Η Ευρωπαϊκή ¨Ενωση με τη σειρά της έσπευσε κ αυτή να αποκαταστήσει το δίκαιο στην περιοχή στέλνοντας συμβούλους και στρατιώτες να εκπαιδεύσουν τον στρατό του Μάλι (με την ευγενική χορηγία του Ευρωπαίου φορολογούμενου που θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό).

Την αλήθεια όμως την γράφουν οι λεπτομέρειες, και αυτές για άλλη μια φορά διέφυγαν από τα διεθνή μέσα. Το Μάλι μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, έχει τα τρίτα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού στον κόσμο (τα οποία εκμεταλλεύονται κυρίως καναδοί επενδυτές). Υπολογίζεται ότι έχει ουράνιο, και αν και ακομα παραγωγή ουρανιου δεν υπάρχει, τα πιθανά κοιτάσματα ισως ξεπερνάνε εκείνα του γειτονικού Νίγηρα. Και ας μη ξεχνάμε σε ποιόν ανήκει η εταιρεία Areva στον Νίγηρα η οποία εκμεταλλεύεται το ουράνιο και αντιμετωπίζει μεγάλη εχθρότητα από τους ντόπιους πληθυσμούς λόγω της ρύπανσης και της εξαθλίωσης που έχει φέρει. Τι σύμπτωση αλήθεια, η  Areva είναι γαλλική..Το κερασάκι στην τούρτα, η Areva θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητες της με περισσότερες εξορύξεις στην ευρύτερη περιοχή...

Τα διεθνή μέσα όμως ξέχασαν να μας πουν και κάτι άλλο. Η κυβέρνηση του Μαλι για την οποία τόσο ανησυχεί η Διεθνής Κοινότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρα ένα διεφθαρμένο καθεστώς το οποίο δυο φορές έχει ανατραπεί με πραξικόπημα κ πασχίζει να διατηρηθεί στην εξουσία...

Μικρή λεπτομέρεια: η τελευταία εξέγερση στο Μάλι ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 από τους Τουαρέγκ που θεωρούν την Τιμπουκτού ως την ιστορική τους πρωτεύουσα και τα σύνορα της περιοχής τεχνητά. Ανατράπηκαν στην πορεία από ισλαμιστές τους οποίους είχαν εξοπλίσει και χρησιμοποιήσει οι ΗΠΑ για να πολεμήσουν εκ των έσω το καθεστώς του Καντάφι..

Τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται, μόνο που δεν την διαβάζει κανείς...

Και στις απαγωγές της Νιγηρίας..


Και τελευταίος σταθμός σήμερα η Νιγηρία. Διαβάσαμε έντρομοι για τον Έλληνα που απάχθηκε μαζί με 7 άλλους εργάτες από τις εγκαταστάσεις της λιβανέζικης κατασκευαστικής εταιρείας Setraco Nigeria Limited στα βόρεια της χώρας. Μάθαμε για την καλή αυτή εταιρεία που χτίζει αυτοκινητόδρομους και φέρνει ανάπτυξη στους αφρικανούς και εκείνοι τι κάνουν: υποστηρίζουν φανατικούς ισλαμιστές που απαγάγουν και αποκεφαλίζουν ξένους.
Κάποιες λεπτομέρειες πάλι: Η Νιγηρία είναι η 8η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο με 2.4 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα. Καθώς όμως τα διυλιστήρια της είναι σε κακή κατάσταση, εξάγει το πετρέλαιο και καλύπτει το 70% των ενεργειακών της αναγκών από εισαγωγές.
Σε απλά ελληνικά δηλαδή, η χώρα αγοράζει το δικό της πετρέλαιο το οποίο εξάγουν από το έδαφός της οι ξένες πολυεθνικές (με πολλά περιβαλλοντικά εγκλήματα στο ενεργητικό τους αλλά και δολοφονίες όποιων αντιστέκονται στα σχέδια τους). Οι πολίτες της Νιγηρίας ζουν με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα σε μια χώρα που κατέχει τς πρώτες θέσεις σε κυβερνητική διαφθορά παγκοσμίως.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραχωρούν έναντι παχυλής αμοιβής μεγάλα κατασκευαστικά συμβόλαια σε ξένες εταιρείες, οι οποίες δρουν ως νέες αποικιοκρατικές δυνάμεις μέσα στη χώρα  υπό καθεστώς ασυλίας.  

Η Setraco είχε αναλάβει τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα του Βορά εν μέσω κατηγοριών για χρηματισμό υπουργών. Πρόσφατα κατηγορήθηκε ότι έχτισε μια τεράστια βίλα εκατομμυρίων δολαρίων στον Υπουργό υπεύθυνο για την περιοχή του Δέλτα ως αντάλλαγμα των συμβολαίων...

Και μετά απο όλα αυτά εξαθλιωμένε ανθρωπάκο συνέχισε να κυνηγάς τους μετανάστες όταν έρχονται στην χώρα σου...Σίγουρα αυτοί φταίνε για την φτώχεια και την ανεργία σου...

Money, it's a gas, Grab that cash with both hands and make a stash
Pink Floyd "Money"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου