Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Σκουριές: Καληνύχτα, και καλή τύχη

Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ…


Οι πολίτες του δήμου Αριστοτέλη διάλεξαν νέα δημοτική αρχή και η επιλογή τους είναι σεβαστή. Με ενσωματωμένο το 98% περίπου των ψήφων ο συνδυασμός «Κίνημα Ανάπτυξης» του κου Γιάννη Μίχου επρώτευσε στις χθεσινές δημοτικές εκλογές με 7.871 ψήφους και ποσοστό 51,28%, ακολουθούμενος από το Όραμα Πολιτών του Χρήστου Πάχτα με 7.160 ψήφους και ποσοστό 46,74%. Το εναπομείναν 1,88% έλαβε η παράταξη Λαϊκή Παράταξη Αριστοτέλη του κου Τρικαλιώτη με 288 ψήφους.

Για την ιστορία, βρέθηκαν 98 λευκά ψηφοδέλτια (0,68%), 279 άκυρα (1,78%), ενώ η αποχή ξεπέρασε το 25%.

Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Από την πρώτη Σεπτεμβρίου ο κος Μίχος εγκαθίσταται στο δημαρχείο Αριστοτέλη και ξεκινάει την πενταετή θητεία του. Όσοι κάτοικοι είναι αντίθετοι στην επένδυση χρυσού πανηγυρίζουν με την μη επανεκλογή Πάχτα διότι για κάποιο περίεργο λόγο έχουν συνδέσει την παρουσία της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή με την θετική στάση της δημοτικής αρχής υπέρ της επένδυσης. Δυστυχώς θα διαπιστώσουν πολύ σύντομα πως ο δήμος δεν έχει πλέον λόγο στην υλοποίηση ή όχι της επένδυσης και πως η απομάκρυνση ενός δημάρχου που έπιασε από το χέρι τον δήμο και τον έθεσε σε τροχιά ανάπτυξης, ήταν το λιγότερο ατυχής επιλογή.

Ευχόμαστε στον κο Μίχο καλή δύναμη και ελπίζουμε να εννοούσε τις προεκλογικές του υποσχέσεις περί ενότητας, να καταλαβαίνει τι γίνεται γύρω του και να μην υποκύψει στις πιέσεις αυτών που τον χρησιμοποίησαν για να απομακρύνουν την παρούσα δημοτική αρχή. Πάνω απ’ όλα ευχόμαστε κανένας πολίτης του δήμου να μην μετανιώσει για την επιλογή της χθεσινής ψήφου του. Όσο για τον Χρήστο Πάχτα, τίποτα δεν αλλάζει το τεράστιο έργο που αφήνει πίσω του και το οποίο ελπίζουμε οι διάδοχοί του να διαχειριστούν ορθολογικά.


ΕΝΟΤΗΤΑ ÜBER ALLES…

Το άρθρο «Το στοίχημα της ενότητας», της Ναυτεμπορικής, επιχειρεί μια σε βάθος ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος στο Δήμο Αριστοτέλη, επικεντρώνοντας στο μέλλον και όχι ψάχνοντας να βρει αιτίες και ενόχους.


«Ως νίκη του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική θεωρήθηκε η επικράτηση στο δήμο Αριστοτέλη του Γιάννη Μίχου έναντι του απερχόμενου δημάρχου Χρήστου Πάχτα. Μετά από ένα εκλογικό θρίλερ, ο κ. Μίχος, ο συνδυασμός του οποίου εκπροσωπούσε στις εκλογές δημοψήφισμα τους κατοίκους που αντιδρούν στην εξόρυξη, εξελέγη δήμαρχος Αριστοτέλη από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 51,13%, έναντι 46,95% του κ. Πάχτα, ο οποίος είχε στηρίξει από την πρώτη στιγμή την επένδυση. Τα δύσκολα όμως για το νέο δήμαρχο, που ως γνωστόν είναι o ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Epsilon Net, τώρα ξεκινούν. Και τούτο διότι το οριακό εκλογικό αποτέλεσμα (μιλάμε για 650 ψήφους διαφορά επί συνόλου 16.000) επιβεβαίωσε το μεγάλο διχασμό Βορείων-Νοτίων που επικρατεί την περιοχή. Το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο κ. Μίχος είναι ότι ακριβώς πρέπει να ξαναφέρει την ενότητα μεταξύ των κατοίκων του δήμου Αριστοτέλη. Διότι κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τους περισσότερους από 1.000 εργαζομένους της Ελληνικός Χρυσός και τις οικογένειές τους, επαναλαμβάνοντας δηλαδή το ίδιο λάθος από την ανάποδη. Τα ερωτήματα, βέβαια, είναι αγωνιώδη: Μπορεί να συνδυαστεί το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης που αφορά το νότιο τμήμα της περιοχής με την ανάπτυξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας που αφορά το βόρειο; Υπάρχει λύση που να διασφαλίζει, αν όχι απολύτως, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό, το περιβάλλον, επιτρέποντας παράλληλα την υλοποίηση της επένδυσης και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας; Κάποιοι πιο αποστασιοποιημένοι παρατηρητές λένε ότι μία τέτοια λύση θα ήταν η (αποκλειστικά) υπόγεια εξόρυξη αντί (και) της επιφανειακής που προγραμματίζεται. Μόνο αρμόδιοι επιστήμονες μπορούν να πιστοποιήσουν εάν ισχύει κάτι τέτοιο, διότι μέχρι σήμερα οι δύο πλευρές παρουσιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Το βέβαιο είναι ότι η ουσιαστική και όχι επιφανειακή ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος δείχνει μόνο ένα δρόμο: αυτόν της σύνθεσης και της συναίνεσης».

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 20/05/2014]
Μεταλλεία Χαλκιδικής


Τελείως άλλα από τον ΣΥΡΙΖΑ λέει για τις « Σκουριές» ο Δήμαρχος που υποστήριξε
22 Μαΐου 2014 - 6:40πμ - -top, Δήμος

Δεν έχει καμία «αρμοδιότητα ή δυνατότητα» ο Δήμος, «να ακυρώσει τις επεκτάσεις» των μεταλλείων στις Σκουριές , δηλώνει ο νέος Δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιάννης Μίχος.

Την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ , «ερμηνεύει» – αυθαίρετα όπως αποδεικνύεται την επικράτησή του έναντι του απερχόμενου κ. Πάχτα – ο νέος Δήμαρχος Αριστοτέλη δηλώνει «κατηγορηματικά ότι αρνούμαστε το χαρακτήρα δημοψηφισματικής προσέγγισης των δημοτικών εκλογών σε σχέση με το ναι ή το όχι στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας».

Οι δημόσιες και γραπτές αυτές τοποθετήσεις του κ. Μίχου, ακόμη και πριν από το β΄γύρο των δημοτικών εκλογών, αφήνουν πολιτικά έκθετο τον ΣΥΡΙΖΑ , κορυφαία στελέχη του οποίου , ακόμη και το βράδυ των εκλογών του α΄γύρου, στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ, επέμεναν να εμφανίζουν το ποσοστό που έλαβε ο κ. Μίχος ως « δημοψήφισμα» ενάντια στα μεταλλεία.

Ο κ. Μίχος ήταν ξεκάθαρος στο εκλογικό του πρόγραμμα, το οποίο διένειμε. Σ΄αυτό τόνιζε ότι είναι αντίθετος στην επέκταση των μεταλλείων , αλλά τόνιζε , ότι «ομως ο Δήμος δεν έχει ούτε το ρόλο, ούτε τη δυνατότητα, ούτε τη θεσμική αρμοδιότητα να νομοθετήσει ώστε να ακυρώσει τις επεκτάσεις της μεταλλείας». Δήλωνε δε ότι αυτό που θα πράξει είναι πίεση « για την πλέον αυστηρή εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων και κανόνων» αλλά και « διάλογο με την κυβέρνηση» και την επιχείρηση .

Έπαιρνε δε σαφέστατες αποστάσεις από όλους εκείνους που ευθύνονται για τη δημιουργία κλίματος μίσους κατά των μεταλλεργατών, υπογραμμίζοντας , μ΄ έμφαση «υπερασπίζουμε το δικαίωμα της εργασίας. Κανένας άνεργος στον τόπο μας».

Όλο το επίμαχο μέρος του προγράμματος του νέου Δημάρχου Αριστοτέλη, είναι το εξής :

Το πρόγραμμα

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΟΣ»

Β. ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ελπίδα είναι ένα όνειρο που ξυπνά. (Αριστοτέλης)

1. Μεταλλευτική δραστηριότητα

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα της περιοχής αποτελεί η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Η άποψή μας είναι αντίθετη με την επέκταση της παραδοσιακά υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας. Η επέκταση της μεταλλείας στις σκουριές και σε άλλες περιοχές μετατρέπει το σύνολο της περιοχής μας σε μια απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης.

Όμως ο Δήμος δεν έχει ούτε το ρόλο, ούτε τη δυνατότητα, ούτε τη θεσμική αρμοδιότητα να νομοθετήσει ώστε να ακυρώσει τις επεκτάσεις της μεταλλείας.

Με βάση αυτή τη παραδοχή δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αρνούμαστε το χαρακτήρα δημοψηφισματικής προσέγγισης των δημοτικών εκλογών σε σχέση με το ναι ή το όχι στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Θεωρούμε αναφαίρετο και δημοκρατικό δικαίωμα όλων των πολιτών το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του επαγγέλματος και της αξιοπρεπούς εργασίας.

Σεβόμαστε τους εργαζομένους και τις θέσεις εργασίας τους τόσο στη μεταλλευτική όσο και σε κάθε άλλη δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή μας στα πλαίσια της τηρήσης των νόμων και των κανόνων του κράτους και της Ε.Ε.

Υπερασπίζουμε το δικαίωμα της εργασίας. Κανένας άνεργος στον τόπο μας.

Πιέζουμε για την πλέον αυστηρή εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων και κανόνων.

Ανοίγουμε τον διάλογο με την κυβέρνηση την περιφέρεια, την επιχειρηματική κοινότητα και επιστημονική κοινότητα, τους εργαζομένους και τους φορείς της περιοχής αναζητώντας την ισορροπία της φέρουσας ικανότητας της περιοχής για μια ισόρροπη ανάπτυξη όλου του Δήμου.

Ενώνουμε όλους τους δημότες ανεξάρτητα από την τυχόν διαφορετική μας θέση σε σχέση με το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Ονειρευόμαστε όλοι μαζί από κοινού το αύριο στην περιοχή μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου